Elke dag is anders: zo voorkom je een thuiswerk-sleur

Heb jij dat thuiswerken al helemaal onder de knie? Sta je op tijd op, schiet je vol enthousiasme uit je wollige pyjama en in je professionele werkkleding? Nice, jij bent lekker bezig! Maar hoe zorg je er nou voor dat dit leuk blíjft? Elke dag op dezelfde plek dezelfde werkzaamheden doen, dat is een uitdaging. En die gaan we samen aan. Yesss!

Lees ook:

Juist in tijden van corona wil je voldoende variatie in je werkweek

Jij hebt natuurlijk het beste met je werknemers voor. Juist in deze coronacrisis is het extra belangrijk om dat te laten zien! Met een paar tips zorg je ervoor dat jij en je werknemers plezier houden in hun werk, ook vanuit huis. Tsjakka! Voorkom bijvoorbeeld dat je maandagen als vrijdagen voelen of nog erger: je zaterdagen als dinsdag! Je wilt natuurlijk wel lekker blijven variëren met je werkzaamheden. Makkie! Met een paar aanpassingen voorkom jij de thuiswerk-sleur voor jou én je werknemers!

Ritme én variatie: tips tegen de thuiswerk-sleur

Goed, samen gaan we die gevreesde sleur dus tegen. Want samen sta je sterk! Neem je werknemers mee in deze periode door ze de volgende tips mee te geven:

  • Creëer een weekritme. Op dinsdag pilates en op donderdag squashen. Had jij ook zo’n lekker ritme dat aangaf hoe ver je in je werkweek zat? Houd dat vast! Prik de vaste dagen in de week dat jij gaat sporten en wees hierbij streng voor jezelf. Dan heeft jouw week een duidelijke structuur, lekker toch! Als werkgever kun je natuurlijk ook helpen om je medewerkers een beetje vitaal te houden. Biedt actief online sportlessen aan, via jouw intranet bijvoorbeeld.  
  • Wissel van omgeving. Ga bijvoorbeeld eens aan de andere kant van de tafel zitten of werk een dagje in een andere kamer. Zo kijk je even op iets anders uit en dat levert dan weer creatieve prikkels op. Nieuwe ideeën, kom maar dooorrr. 
  • Houd werk en privé gescheiden. Het is heel verleidelijk om je moeder te bellen of met een vriend een digitaal koffietje te drinken... Maar daar zijn pauzes voor! Hou je aan werktijden, anders vervaagt de grens tussen werk en privé. Laat dit ook gelijk aan je huisgenoten of gezinsleden weten, dan weten zij wanneer je klaar bent. 
  • Gooi je dagindeling eens om. Heb jij altijd ‘s ochtends overleg en ‘s middags tijd om aan je eigen projecten te zitten? Doe eens gek, draai het om! Door een ander ritme te volgen, voelt het alsof je een andere dag hebt gehad dan gisteren. Een simpele, maar effectieve oplossing. Het zijn de kleine dingen die het doen, toch? 
  • Doe alsof je naar je werk gaat. Schoenen aan, jas aan, tijd om naar je werk te gaan! Maak een kort ommetje door de buurt vóórdat je aan je werkdag begint én nadat je klaar bent. Wakker en alert begin jij aan je werkdag. Zo wandel jij ( letterlijk) fluitend door deze thuiswerk-periode.
  • Opgeruimd staat netjes. Helemaal klaar met werken? Mooi man, goed gedaan! Laat je thuiswerkplek dan lekker opgeruimd achter. Breng alle koffiekopjes, thee mokken en borden naar de keuken en gooi de wikkel van je mueslireep weg. Werk je alleen op een laptop? Ruim die dan helemaal op, dus óók in het hoesje. Op die manier sluit je je werkdag helemaal af. Yesss!
  • Variatie is het sleutelwoord. Een beetje variatie hier en daar doet een mens goed. Een nieuw ontbijtje, andere playlist, gekke theesmaak, onbekende douchegel, ongebruikt en vrolijk notitieblok, kersverse hobby voor in de avond… Je kan het zo gek niet bedenken of er valt wel een variatie op te vinden! Leuk voor je hersenen ook, worden ze weer een beetje door geprikkeld. Hallo creativiteit! 
  • Nieuwe werkzaamheden. Ben jij al dagen bezig met dat ene rapport? Hop, tijd om je gedachten eens te verzetten! Nieuwe werkzaamheden houden je actief en scherp. Durf je hier niet goed om te vragen? Kom dan zelf met ideeën, dat wordt waarschijnlijk alleen maar gewaardeerd. Iedereen wordt toch blij van eigen initiatief?!
  • Werkweek of weekend? Houd het gescheiden! Je weekenden zijn gemaakt voor leuke dingen toch? Zorg voor een totaal ander ritme dan doordeweeks (ontbijt op bed om 11.00, iemand?) en blijf lekker bezig. Ruim de zolder op, kook een uitgebreid drie-gangen diner, wandel een flink stuk op een rustige(!) plek, speel drie uur lang Kolonisten van Catan, plant nieuwe bloemetjes in je tuin of op je balkon… Zo blijft jouw weekend een weekend, ook al zit je de hele week thuis! Oh, en zorg dat het huis schoon en opgeruimd is, zo kun jij maandag weer fris aan het werk.

Zo, nu heb jij alles in huis om Koning(in) Thuiswerken te worden. Een goede dagindeling is namelijk belangrijk, maar variatie minstens net zo! Zo vliegen de weken voorbij en kunnen we snel weer lekker naar kantoor met z’n allen. Houd ook je collega’s scherp met deze tips. Zo voorkom je een thuiswerk-sleur en blijven jij en je collega’s blij en actief! Yihaaa. 

Anderen lazen ook: