Werkgevers: laat geen geld liggen tijdens het zwangerschapsverlof!

Een werknemer met zwangerschapsverlof? Laat het bureau niet leeg achter en vul het op met een tijdelijke kracht. Want elk leeg bureau = een gemiste kans! Vervanging is niet alleen fijn voor je werknemer (die naast een overload aan poepluiers, niet ook nog op een overload aan mails zit te wachten), maar ook voordelig voor jezelf! Hoe, waarom, hoeveel? Lees snel verder!

>> Wil je snel weten hoe je de zwangerschapsuitkering regelt? Download onze superhandige checklist, zodat je weet wat jij moet doen. Tempo-Team to the rescue!

Spring snel naar:

Hoe regel je bij het UWV de zwangerschapsuitkering?

Een van je werknemers is zwanger. Uiteraard feliciteer je haar eerst! Maar hoe verder?

  1. Vraag haar wanneer ze met zwangerschapsverlof wil. Dat kan tussen de 6 en 4 weken voor de uitgerekende datum. Je rekent dus terug vanaf de dag na de uitgerekende bevallingsdatum. Na de bevalling heeft je werknemer ook nog recht op 10 weken bevallingsverlof. In totaal heeft ze dus 16 weken verlof;
  2. Zorg dat je de zwangerschaps- en bevallingsuitkering (WAZO) op tijd aanvraagt! Dat kan 4 tot 2 weken voor de ingangsdatum van het verlof en doe je via de site van het UWV;
  3. Je werknemer moet een zwangerschapsverklaring regelen die ze zelf bij zich houdt. Deze moet ze tot een jaar na de einddatum van de zwangerschapsuitkering bewaren. Stel haar hiervan op de hoogte. 

>> Check de checklist! We hebben alle stappen die je moet volgen als werkgever op een rijtje gezet. Superhandig!

Hoeveel moet je als werkgever doorbetalen bij een zwangerschapsverlof?

Je betaalt het normale loon gewoon door aan je werknemer. In dat opzicht verandert er niks! Jij krijgt vervolgens als werkgever van het UWV de uitkering op je rekening gestort. Dat is 100% van het dagloon (meer weten over de berekening van het dagloon?). Daar zit wel een maximum aan - wat elk jaar wordt vastgesteld. Maar in de meeste gevallen krijg je de loonbetaling dus volledig terug gedurende het hele zwangerschaps- en het bevallingsverlof!

Wat als je werkneemster meer verdient dan het maximumdagloon? Dan moet je als werkgever het maximumdagloon aanvullen tot het loon van je werkneemster. 

Moet je als werkgever je zwangere medewerker vervangen? 

Simpel! Nee. Maar hoewel je niet verplicht bent vervanging te regelen, bepaalt de wet wel dat werknemer en werkgever zich als goed werknemer en goed werkgever moeten gedragen. En als een collega met verlof gaat en het werk zich hierdoor opstapelt of overgenomen moet worden door collega’s die hier eigenlijk geen tijd voor hebben, dan is dit geen goed werkgeverschap.

Hoe werkt zwangerschapsverlof als je vervanging regelt?

Je krijgt van het UWV 100% van het dagloon vergoed. Dat betekent dus dat je geen geld verliest bij een zwangerschap, maar wel een lege werkplek hebt. Zonde! Er ligt genoeg werk wat anders stil komt te liggen en het bespaart je medewerker na het zwangerschapsverlof een hoop stress en tijd in het inhalen van werk. Opvullen dus die plek! 
 

Nu al tijdelijke vervanging regelen? 

Schakel Tempo-Team in!

De voordelen van vervanging tijdens het zwangerschapsverlof op een rij

Veel informatie, we weten het. Daarom hier overzichtelijk op een rijtje waarom het zo voordelig is om vervanging te regelen tijdens zwangerschapsverlof:

  • Je betaalt alleen de vervanging, want je zwangere medewerker wordt betaald door het UWV;
  • Het verhoogt het werkplezier;
  • Het verlaagt de werkdruk: de medewerker komt na het verlof terug en kan zo aan de slag, zonder van alles in te hoeven halen;
  • Het werk staat niet stil, maar loopt gewoon door;
  • Je krijgt de kans om iemand van buitenaf, met een frisse blik naar het werk te laten kijken. 

Schakel Tempo-Team in!

Wil je weten wat jij moet doen als een medewerker een kindje verwacht? Met welk soort verlof heb je te maken en hoe vraag je een uitkering aan? Je vindt het allemaal hier. 
>> Download onze superhandige checklist!

Zo regel je direct vervanging

We begrijpen maar al te goed dat je de kans pakt en direct vervanging wilt regelen voor een medewerkster met zwangerschapsverlof. Wij staan voor je klaar. Laat ons weten waar je naar op zoek bent en wij regelen als de wiedeweerga vervanging voor je! 

Schakel Tempo-Team in!

Anderen lazen ook: