Zo zorgt Tempo-Team voor genoeg én goede vrachtwagenchauffeurs!

Nieuwe opleiding loopt als een trein: in 1 jaar tijd 30 nieuwe chauffeurs “Mensen denken vaak dat vrachtwagenchauffeurs alleen maar mannen zijn. Maar dat valt mee hoor. De meest succesvolle kandidaat van de opleiding was een vrouw. Zij haalde alles in één keer, mét de hoogste cijfers!” Goede vrachtwagenchauffeurs vind je tegenwoordig niet meer zo makkelijk. Intercedent Jilan Clevers en zijn team bij Transport leidden er in een jaar tijd toch 30 op. Wat is hun geheim?

“De laatste maanden maakten eigenlijk duidelijk dat we altijd geschikte mensen vinden. Iedereen wordt hier lang en breed getest, waardoor werkgevers precies weten wat ze in huis krijgen: gemotiveerde en kundige werknemers.”

Omgeschoold en gemotiveerd!

“De mensen die zich aanmelden voor de opleiding weten precies waar ze aan beginnen. Ze deinzen niet terug voor lange werkdagen en veel uren maken. De leerlingen kiezen ervoor om te genieten van de vrijheid om onderweg te zijn. Daarbij zien veel mensen het ook als een nieuwe kans. Zo zijn er mensen van rond de 50 jaar oud, die een keer iets anders willen en zich laten omscholen. Iedereen is daardoor erg gemotiveerd.”

“Precies die motivatie zoeken we ook bij de intakegesprekken voor de opleiding. Niet iedereen kan zomaar de opleiding volgen. Om te mogen starten maken de kandidaten eerst een capaciteitentest met mbo 2 als referentiekader en moeten ze in het bezit zijn van een rijbewijs B. Zo weten we zeker dat de deelnemers geschikt zijn.”

Opleiding met flinke wagen onder je kont

“Deze strenge eisen zijn er om twee redenen: omdat we een flinke investering in deze mensen doen én omdat het niet niks is om een flinke wagen onder je kont te hebben. Zo weten we zeker of mensen geschikt zijn of niet.”

“De chauffeurs zijn 4 tot 6 maanden in opleiding. Dankzij klassikale trainingen hebben de kandidaten van de opleiding hun theorie al in 3 weken binnen. Daarna beginnen gelijk de lessen. En dan niet 1 lesuur in de week, maar een halve dag! Zo krijg je dat gevoel van het rijden snel te pakken. Ook rijden de leerlingen tijdelijk mee als bijrijder op vrachtauto’s. En als het eind van de opleiding in zicht komt, beginnen wij al met zoeken voor ze.”

In elke regio vrachtwagenchauffeurs

“Eerder dit jaar ben ik na 2 jaar bij Tempo-Team Uitzenden gestart bij Tempo-Team Transport. Hier verdiep ik me in het opleiden van chauffeurs. Er is veel schaarste in de markt, dus er wordt veel gevraagd om goede, geschikte en gekwalificeerde chauffeurs. Opleiden is een goede manier om aan de vraag te voldoen.”

“Dankzij het brede netwerk dat we binnen Nederland hebben, kunnen we in elke regio geschikte mensen vinden die zich willen laten omscholen tot chauffeur. En dat blijkt ook wel: de opleiding loopt als een trein. In één jaar tijd 30 mensen opleiden is echt ontzettend veel!”