Belastingdienst geeft haar uitzendkrachten zekerheid: binden en behouden zo doet de Belastingdienst dat!

Aangeraden worden door jouw werknemers. Dat zijn onze Baanraders! Een Baanrader is een baan aangeraden door onze Tempo-Team’ers. De Belastingdienst is zo’n Baanrader. Zij investeren in werkplezier en kregen een 8+ van eigen werknemers. Hoe doen zij dit? Wij vroegen het aan Edith Bazuin en Rob van Rijswijk (teamleiders Belastingdienst). Laat je inspireren en ga ook aan de slag met werkplezier!

Werken aan werkplezier. Dit levert het op.

Binding! Uitzendkrachten bij de Belastingdienst blijven omdat ze het naar hun zin hebben. Voorbeeld? ‘Plan Breda’. Een plan waarbij uitzendkrachten die goed functioneren kans maken op een vaste aanstelling binnen de Belastingdienst. Belastingdienst wilt naast werkplezier ook zekerheid bieden. Het plan is alleen nog niet rond. Uitzendkrachten zijn vrij om ergens anders te solliciteren. Toch zijn zij bereid om te wachten. Zo veel werkplezier ervaren zij!

Hoe investeert de Belastingdienst in werkplezier?

Een veilige en open werkomgeving, een fijne samenwerking met je teamleiders en een inhoudelijke baan. Dat is werkplezier! Hoe doe je dit? De Belastingdienst geeft vijf tips:

1. Persoonlijke aandacht 

Ga in gesprek! Niet alleen met de mensen waarbij het niet goed gaat. Geef ook aandacht aan de mensen bij wie het allemaal lekker loopt. Zet verjaardagen in je agenda. Ga de werkvloer op en loop langs om iemand te feliciteren. Even langslopen heeft veel meer waarde dan een berichtje sturen. Stel vragen aan mensen vanuit oprechte interesse. Bel geen mensen op omdat het op je manager ‘to do’ lijst staat. Medewerkers voelen dat aan. 

2. Geef als teamleider het goede voorbeeld

Verwacht jij van jouw medewerkers dat ze open en eerlijk zijn? Geef dan zelf het goede voorbeeld! Vertel hoe het met jou gaat en wat er (tot op zekere hoogte) speelt in jouw privéleven. Nodig collega’s uit om zelf te bepalen wat zij willen vertellen. Geef ook aan dat dit niet perse bij jou hoeft. Je verhaal kwijt kunnen, mag bij iedereen! Maak tijd en ruimte voor een verhaal. Kijk niet op de klok omdat je door moet.

‘Of een nieuwe medewerker goed functioneert ligt niet alleen bij de medewerker zelf. Ook bij de begeleiders. Haal het beste uit jezelf is onze boodschap het eerste half jaar. Wij stellen de vraag: wat heb je daarvoor nodig?’’

3. Positieve feedback

Reken niet af op cijfers. Nodig juist uit om eraan te werken. Hoe gaat het wel lukken? Stimuleer medewerkers om elkaar op te zoeken. Gewoon met de vraag ‘hoe heb jij dit gedaan?’ Sta zelf ook open voor feedback! Zorg dat je benaderbaar bent. Stel bijvoorbeeld de vraag ‘heb je nog tips voor mij’? 

4. Zorg voor een inhoudelijke baan

Roep collega’s op om zelf met ideeën te komen. De Belastingdienst heeft te maken met regels en kaders. Toch nodigt de Belastingdienst collega’s uit kennis uit eerdere werkervaring te delen. Luisteren en kijken naar mogelijkheden. Ook blijft de Belastingdienst in gesprek met collega’s over variatie in het takenpakket. Meer uitdaging nodig? Kijk naar moeilijkere taken en  meer verantwoordelijkheid. Bij de Belastingdienst groei je bijvoorbeeld door naar ‘Begeleider Uitzendkrachten’.

5. Geef complimenten

Loop naar een collega toe en geef een schouderklopje met ‘Hey goed bezig’. Soms is een compliment ook iemand belonen. Bijvoorbeeld als iemand graag wilt thuiswerken, terwijl dit eigenlijk niet gewenst is. Doet iemand iets goed? Geef dan iets terug!

Wil jij net als de Belastingdienst Baanrader worden? Investeer in werkplezier. Download de Werkpleziergids en ga direct aan de slag!

Download werkpleziergids