Duurzame inzetbaarheid voor de overheid: zó ga je ermee aan de slag

Duurzame inzetbaarheid is een breed begrip en voor elke overheidsorganisatie anders van toepassing. Na veel verschillende opdrachten bij gemeente, provincies, ZBO’s en ministeries hebben we onze kennis in kaart gebracht.

Wij delen duurzame inzetbaarheid op in vier domeinen:

Hoe zet je duurzame inzetbaarheid in?

Bij duurzame inzetbaarheid denk je misschien: ‘waar moet ik beginnen?’ Logisch, iedereen kan er namelijk verschillende opvattingen over hebben. De inzetbaarheid van je medewerkers duurzamer maken, betekent: ervoor zorgen dat zoveel mogelijk werknemers zo lang mogelijk in staat blijven om hun werk op een plezierige en gezonde manier uit te voeren.

Dit is een uitgangspunt waarbij er vanuit de werkgever zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met de loopbaan en levensfase van een medewerker. Daarom richt duurzame inzetbaarheid zich op iedereen, van jong tot oud. Het is namelijk voor jouw organisatie heel belangrijk dat je medewerkers goed inzetbaar en flexibel blijven.

Zoals gezegd: bij Tempo-Team Overheid zetten we duurzame inzetbaarheid voor de overheid in op vier verschillende manieren. Hieronder lees je er meer over of neem gewoon even contact met ons op voor advies op maat!

Neem contact op!

  1. Vitale medewerkers? Zowel fysiek als mentaal we pakken het op!

Bij Tempo-Team ondersteunen we onze medewerkers zodat ze worden wie ze willen zijn. Vitaliteit is fysiek, zoals vakantie nemen en sporten, maar ook mentaal. Mentale gezondheid is heel belangrijk. Hierdoor zitten Tempo-Teamers altijd lekker in hun vel!

Vitaliteit wijst op het Italiaanse woord ‘vita’, wat ‘leven’ betekent. Het woord wijst op het bruisen van energie. Je fit en sterk voelen, zowel mentaal als fysiek. Dit is een van onze core-missies!

Daarom zorgen we ervoor dat onze flexwerkers actief én gericht aan de slag kunnen met hun gezondheid. Hoe dat eruit ziet? Lees meer over ons vitaliteitsbeleid voor overheden!

  1. Goed werkgeverschap betekent goed werknemerschap!

Daarnaast zorgen we dat ons werkgeverschap dik in orde is. De flexwerkers die wij uitzenden gaan daardoor altijd met een goed gevoel naar hun werk!

Dat doen we door deze zes zaken altijd op orde te hebben:

  • Onboarding: flex- en medewerkers die van tevoren goed geïnformeerd zijn over hun nieuwe werk, leveren tijdwinst op én het zorgt ervoor dat iedereen die komt werken enthousiast aan zijn of haar klus begint; 
  • Arbeidsvoorwaarden: iedereen die via ons komt werken, wordt ingeschaald volgens de juiste CAO-voorschriften. Hierdoor is iedereen gelijkwaardig op de werkvloer, wat zorgt voor meer betrokkenheid. 
  • Performance: door onze dashboards hebben we inzichten in de performance en kwaliteit van alle flexwerkers op basis van prestatie-indicatoren en soft skills. 
  • Binden en boeien: de flexwerkers die bij jullie organisatie aan de slag gaan, zijn van alle gemakken voorzien. Werkplezier staat bij ons voorop! Onze flexwerkers werken wanneer zij willen, wat bijdraagt bij aan hun werk-privébalans. Zo blijft de commitment hoog, de uitval laag en wordt de pool optimaal benut!
  • Persoonlijke aandacht: we zijn altijd bereikbaar en in de buurt, waardoor flexwerkers snel met ons kunnen schakelen. Deze mensgerichte aanpak zorgt dat mensen langer bij ons blijven werken en gemotiveerd blijven. Door erkenning en waardering uit te spreken blijven mensen gemotiveerd en langer voor je werken.
  • Offboarding: na afronding van de werkzaamheden zorgen we voor een professionele afsluiting. Dat betekent dat medewerkers met een goed gevoel afscheid nemen en zo een ambassadeur worden van jullie organisatie. Dit vergroot ook de kans dat medewerkers in de toekomst weer terug willen keren. Dus snellere inwerktijd én behoud van kennis! 

Lees meer over wat onze klanten hierover zeggen en bekijk ons hele artikel over goed werkgeverschap.

  1. Gelukkig zijn in je werk: werkplezier!

Tempo-Team staat voor werkplezier! Werkplezier en -geluk worden wel eens door elkaar gebruikt. Waar werkgeluk over de lange termijn gaat: het betekenisvolle en je hart volgen, gaat werkplezier over het hier en nu: hoe zorgen we ervoor dat iedereen met een lach op zijn of haar gezicht naar werk gaat? 

Meer lezen over hoe je de werkplezier van jouw medewerkers vergroot? Hier leggen we alles over werkplezier aan je uit.

  1. Waarom is opleiden belangrijk voor de duurzame inzetbaarheid?

We leren elke dag. Of medewerkers zich nu ontwikkelen in een training of on the job leren van collega’s: er is altijd wat nieuws te leren! De arbeidsmarkt verandert, maar door en doet een beroep op al die nieuwe vaardigheden en competenties. Om je organisatie dus duurzaam inzetbaar te houden, is leren en ontwikkelen op de werkvloer van belang. 

Daarom hebben we bij Tempo-Team ‘Mijn Groei’ ontwikkeld. Hierop kunnen onze flexwerkers (gratis) trainingen en opleidingen volgen terwijl ze dus gewoon een baan hebben. En ze kunnen te allen tijde met een adviseur praten over wat ze leuk lijkt. Lekker doorgroeien dus! 

Wil je meer weten over opleiden van medewerkers? Kijk hier voor meer informatie over opleiden.

Tempo-Team: de beste werkplezier-methode!

Ben je benieuwd wat Tempo-Team kan betekenen voor jouw organisatie? We helpen op alle manieren: van advies voor een duurzaam inzetbaarheidsbeleid tot de implementatie ervan. Schakel onze hulp in!

Neem contact op!