Complimenten ontvangen en accepteren: zo doe je dat!

Wauw, jij bent wel de mooiste lezer die ik tot nu toe heb gezien! 🤩 Een compliment krijgen is altijd fijn! Of toch niet? Want hoe reageer je op een compliment? Kijk je weg, geef je er één terug of wimpel je het compliment af? 3x FOUT! Hier lees je hoe je wél reageert op een compliment. We geven namelijk een aantal voorbeelden van hoe je een compliment in ontvangst neemt. We verklappen het maar vast: zo moeilijk is dat niet.. Eén woord en zeven letters… 😉

Spring snel naar:

Wat voor complimentontvanger ben jij?

Wist je dat wij echt dramatisch zijn in het ontvangen van complimenten? “Mooie schoenen!” “Oh, die zijn echt oud hoor!” Waarom reageer je eigenlijk zoals je reageert, hoe zitten wij mensen in elkaar dat we ongemakkelijk worden of rode blosjes krijgen of niet uit onze woorden komen? Hieronder vind je de drie meest voorkomende reacties op het krijgen van een compliment. Hoe ontvang jij normaal gesproken een compliment?

  • Ik geef direct een compliment terug. Dit doe je meestal om de aandacht van jezelf bij een ander neer te leggen. Je hebt het idee dat je het compliment niet verdiende, maar dat is onterecht! En ook al meen je het, direct een compliment teruggeven komt niet echt oprecht over. Niet doen dus!
  • Ik zwak het compliment af. Dit doe je meestal omdat je bescheiden wilt overkomen. Maar je bent écht niet arrogant als je het compliment gewoon accepteert.
  • Ik moet blozen of kijk weg. Tsja...kan gebeuren. Maar dit moedigt de gever van het compliment niet echt aan om je nogmaals een compliment te geven. Probeer je lichaamshouding aan te passen en dan gaat de rest vanzelf. Oefen het desnoods voor de spiegel. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land…? 

Hoe accepteer je een compliment?

Oké, dan zijn we aangekomen bij het verlossende antwoord. Hoe reageer je dus wél als je een compliment krijgt? Nou, heel simpel: je zegt B-E-D-A-N-K-T. Durf dat compliment gewoon in ontvangst te nemen. Je hebt ‘m verdiend, écht. En door vrolijk het compliment in ontvangst te nemen straal je ook zelfvertrouwen uit. Dat wil je!

Zo ontvang je een compliment: 4 do’s en don’ts

Vind je het nu lastig om een compliment te ontvangen en niet direct een compliment terug te geven, het compliment af te zwakken of te blozen? Check dan deze voorbeelden! Zie je, je kan echt wel gewoon bedanken voor een compliment! Hoe reageer je wel én vooral ook niet op de volgende complimenten?

1. "Wat heb je een leuke schoenen aan!"

Don't: "Ah, ja die heb ik gekocht in de sale"
Do: "Dankjewel! Ik ben er erg blij mee!"

2. “Je hebt echt top werk geleverd vandaag!”

Don’t: “Oh, dat was een kleine moeite”
Do: “Dankjewel, wat fijn om te horen”

3. “Je hebt mooie ogen”

Don’t: “Jij ook!”
Do: “Dankjewel. Lief van je”

4. “Wauw, jij weet echt veel!”

Don’t: “Hihi” 😳
Do: “Dankjewel. Ik heb er hard voor geleerd.”

Dit zijn de effecten van complimenten krijgen

Wist je dat wetenschappelijk is bewezen dat complimenten geven werkt? Als je een complimentje krijgt, wordt het geluksstofje dopamine in je hersenen geactiveerd. Dat is hetzelfde beloningsgebied als wanneer je geld ontvangt. Kaatsjing! Cashen dus die complimenten. 💸 We schreven er een whitepaper over, die download je hierrr.

De voordelen van complimenten geven en ontvangen op werk

We hebben de voordelen van complimenten al meerdere keren benoemt. Het zit zelfs zo dat een leidinggevende alleen zijn rol goed vervult als hij regelmatig zijn waardering uitspreekt. Het geven van complimenten heeft een positief effect op de werkvloer en de productiviteit van collega’s. Complimenten:

  • Verbeteren de prestaties. We leren en presteren beter als we complimenten krijgen;
  • Vergroten het werkplezier. Het zorgt voor een aangenamere sfeer en fijnere werkomgeving en verlaagt het ziekteverzuim;
  • Moedigen gewenst gedrag aan. Een fijne, positieve manier om gedrag aan te sturen;
  • Dragen bij aan je zelfvertrouwen. Als je anderen op waarde schat, zie je ook jouw eigen goede kwaliteiten sneller;
  • Zorgen voor openheid. Als je vaak complimenten geeft, zien mensen jou als een positiever persoon en gaan ze gemakkelijker een gesprek met je aan;
  • Verlagen het ziekteverzuim. Jaaa, ook zijn we minder vaak ziek als we vaak een complimentje krijgen. 

Genoeg gelezen mooie lezer. Ga nu zelf complimentjes in ontvangst nemen als een baas. Jij kan dit! 👊

Anderen lazen ook:

Whitepaper Werkplezier - De Compliment Editie

Hoe vaak doe jij ‘t eigenlijk? Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 31% van de werkgevers het té weinig doet! Wat? Complimenten geven natuurlijk! In onze whitepaper vertellen we hoe je dát verandert en wat het je oplevert!

Iedere maand het kenniskwartier in je mailbox? Meld je hier aan!

aanhef *