Complimenten ontvangen als een pro: zo reageer je als je een compliment krijgt

“Wauw, jij bent wel de tofste lezer die hier tot nu toe is geweest!” 🤩 Een compliment krijgen is altijd fijn! Of toch niet? Want hoe reageer je op een compliment? Kijk je weg, geef je er één terug of wimpel je het compliment af? 3x NEE! Hier lees je hoe je wél reageert op een compliment. We geven namelijk een aantal voorbeelden van hoe je een compliment in ontvangst neemt. We verklappen het maar vast: zo moeilijk is dat niet...

Spring snel naar:

Een baan waar je zéker #complimenten krijgt? Doe de Baanmatcher!🤩

Wil jij ook een baan waar met complimento's wordt gestrooid? Doe de baanmatcher en vind die baan met werkplezier!

Doe de baanmatcher

Hoe reageer jij op een compliment?

Wist je dat wij mensen echt dramatisch zijn in het ontvangen van complimenten? “Mooie schoenen!” “Oh, die zijn echt oud hoor!” Waarom worden we ongemakkelijk en komen we niet uit onze woorden? Hebben we er moeite mee? Hieronder vind je de drie meest voorkomende reacties op het krijgen van een compliment. Hoe ontvang jij normaal gesproken een compliment?

  • Ik geef direct een compliment terug. Dit doe je meestal om de aandacht van jezelf bij een ander neer te leggen. Je hebt het idee dat je het compliment niet verdiende, maar dat is onterecht! En ook al meen je het, direct een compliment teruggeven komt niet echt oprecht over. Niet doen dus!
  • Ik zwak het compliment af. Dit doe je meestal omdat je bescheiden wilt overkomen. Maar je bent écht niet arrogant als je het compliment gewoon accepteert.
  • Ik moet blozen of kijk weg. Tsja...kan gebeuren. Maar dit moedigt de gever van het compliment niet echt aan om je nogmaals een compliment te geven. Probeer je lichaamshouding aan te passen en dan gaat de rest vanzelf. Oefen het desnoods voor de spiegel. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de mooiste van het land…? 

Zo ontvang je een compliment: 4 do’s en don’ts

Vind je het lastig om een compliment te ontvangen zonder direct een compliment terug te geven, te blozen of het compliment af te zwakken? Check dan deze voorbeelden! Hoe reageer je wel én vooral ook niet op de volgende complimenten?

1. "Wat heb je een leuke schoenen aan!"

Don't: "Ah, ja die heb ik gekocht in de sale"
Do: "Dankjewel! Ik ben er erg blij mee!"

2. “Je hebt echt top werk geleverd vandaag!”

Don’t: “Oh, dat was een kleine moeite”
Do: “Dankjewel, wat fijn om te horen”

3. “Je hebt mooie ogen”

Don’t: “Jij ook!”
Do: “Dankjewel. Lief van je”

4. “Wauw, jij weet echt veel!”

Don’t: “Hihi” 😳
Do: “Dankjewel. Ik heb er hard voor geleerd.”

Een compliment ontvangen is dus eigenlijk heel simpel. Je zegt gewoon het toverwoord: B-E-D-A-N-K-T. Durf dat compliment in ontvangst te nemen. Je hebt ‘m verdiend, écht. En door vrolijk het compliment te accepteren, straal je ook zelfvertrouwen uit. Dat wil je!

Leer dit ook aan je collega’s door ze regelmatig te complimenteren. Zo krijgen ze meer zelfvertrouwen en ervaren ze meer werkplezier!

Dit is het effect van een compliment krijgen

Wist je dat wetenschappelijk is bewezen dat complimenten geven werkt?! Als je een complimentje krijgt, wordt het geluksstofje dopamine in je hersenen geactiveerd. Dat is hetzelfde beloningsgebied als wanneer je geld ontvangt. Katsjing! Cashen dus die complimenten. 💸

De voordelen van complimenten geven en ontvangen op werk

Het geven van een compliment heeft positief effect op het werkplezier en de productiviteit van jou en je collega’s. Iedereen wil toch waardering krijgen op het werk? Ook helpen complimenten je te groeien doordat je sterker in je schoenen staat en weet wat je supergoed doet! 

Psst.. teamleider of leidinggevende, lees je ook mee? Ook voor een leidinggevende is het goed om complimenten te geven. Uit ons onderzoek blijkt zelfs dat je alleen goed leiding kan geven als je regelmatig je waardering uitspreekt. En.. ze worden écht te weinig gegeven! Aan de slag dus!

Dit doen complimenten nog meer:

  • Ze verbeteren de prestaties. We leren en presteren beter als we complimenten krijgen;

  • Ze vergroten het werkplezier. Het zorgt voor een aangename sfeer en een fijnere werkomgeving;

  • Ze moedigen gewenst gedrag aan. Een fijne, positieve manier om gedrag aan te sturen;

  • Ze dragen bij aan het zelfvertrouwen. Als je anderen op waarde schat, zie je ook jouw eigen goede kwaliteiten sneller;

  • Ze zorgen voor openheid. Als je vaak complimenten geeft, zien mensen jou als een positiever persoon en gaan ze gemakkelijker een gesprek met je aan;

  • Ze verlagen het ziekteverzuim. Jaaa ook zijn we minder vaak ziek als we vaak een complimentje krijgen. 

Genoeg gelezen, leuke lezer. Ga nu zelf complimentjes uitdelen als een baas. Check daarvoor ook deze complimenten aan collega’s. Zet ‘m op! 👊

Een baan inclusief complimenten? 

Dan zit je bij onze Baanraders z-e-k-e-r goed! Deze werkgevers zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid. Niet volgens ons, maar volgens de Tempo-Teamers die er op dit moment werken. Jaaa échte topwerkgevers dus! Met een Baanrader kun je ervanuit gaan dat er tevreden mensen werken met véél werkplezier. Enne… dat je kan oefenen met complimenten in ontvangst nemen!

Check alle baanraders

 

* Disclaimer:
In samenwerking met Tempo-Team België en de Universiteit van Leuven hebben we een grootschalig onderzoek gedaan naar werkplezier. Het gaat hier om het onderzoek voor de werkpleziergids van 2021. In Nederland deden in totaal 2499 werknemers en 402 werkgevers mee. De helft hiervan was man, de andere helft vrouw. Onze conclusies zijn alleen gevormd rond de Nederlandse resultaten. Daarbij is het ook goed om te vermelden dat ruim de helft (54%) van de werkenden bij een groot bedrijf met meer dan 250 werknemers werkt. En 70% van de mensen die meededen aan ons onderzoek fulltime werkt.

  • Wat kunnen complimenten met ons doen?

    Een compliment kan betrekking hebben op bepaalde kwaliteiten, werkprestaties, gedrag, houding enz. Dit is vaak positief, waardoor mensen een goed gevoel krijgen van complimenten. Hoe reageer jij op een compliment?

  • Hoe ga je om met complimenten?

    Complimenten ontvangen kan lastig zijn. Mensen zijn vaak geneigd om het weg te wuiven of er meteen één terug te geven. Daarom is het handig dat je weet wat je moet doen! Lees hier onze 4 do’s.

  • Hoe moet je antwoorden op complimenten?

    Ontvang je een compliment? Houd het simpel. Zeg iets als bedankt of het geeft me een goed gevoel. Zo laat je zien dat je het waardeert. Benieuwd naar de 4 do’s en don’ts? Lees ze hier!

  • Waarom zijn complimenten zo belangrijk?

    Complimenten dragen bij aan werkplezier! En zijn belangrijk zodat je je gewaardeerd voelt. Benieuwd naar hoe je een compliment ontvangt op de juiste manier? Lees het hier!