7 sollicitatietips voor werkgevers

Er valt veel te lezen over solliciteren vanuit de sollicitant. Maar hoe zit het eigenlijk met de overkant? Als werkgever is het ook spannend, al die interviews. Want als jij de leukste kandidaat hebt uitgekozen wil je natuurlijk wel dat diegene straks ‘JA’ zegt op jouw voorstel. Peentjes zweten dus! Gelukkig hebben wij 7 tips om van die sollicitatierondes een groot succes te maken.

Met deze 7 tips maak je van die sollicitatierondes een groot succes

  1. Zorg voor een goeie sfeer - voor de kandidaat én jezelf
  2. Stel verrassende en leuke vragen
  3. Bij meerdere kandidaten: zorg dat je dezelfde vragen stelt
  4. Ga na wat de eigenschappen zijn die echt voor DEZE functie nodig zijn
  5. Hou je mond
  6. Haak de juiste mensen aan
  7. Wees duidelijk

1. Zorg voor een goeie sfeer - voor de kandidaat én jezelf

Met een ongemakkelijk gesprek schieten beide partijen niks op. De meest voor de hand liggende manier om dat te voorkomen, is om eerst jezelf maar eens op je gemak te stellen. Bijvoorbeeld door eerst even met een sapje links en een koekje rechts - een informeel gesprekje met je sollicitant te beginnen. 

Een succesvolle arbeidsrelatie komt van twee kanten. Vertel daarom eerlijk over het bedrijf en wat een potentiële werknemer kan verwachten. En wees zeker niet bang om te vertellen over de leuke dingen: de werksfeer, de cultuur en het werkplezier. 

Met een beetje geluk sla je twee vliegen in één klap: de kandidaat laat zich van zijn of haar beste kant zien waardoor jij weet wat voor vlees je in de kuip hebt. Oh en jij maakt hem of haar nog enthousiaster voor de functie!

2. Stel verrassende en leuke vragen

“Wat is je slechtste eigenschap?” Met die vraag red je het niet. Echt niet! Sterker nog: je kunt je afvragen wat het antwoord van je kandidaat op deze vraag precies zegt. Waarschijnlijk is hij of zij op dit antieke sollicitatiecliché voorbereid en zegt het antwoord helemaal niets. Ook vragen naar de toekomst werkt niet echt, want mensen gaan dan wenselijke antwoorden geven waar je geen fluit aan hebt! 

Heb het liever over het verleden en het heden. Graaf! Hoe gaat hij/zij om met tegenslagen? Waar wordt iemand nou echt blij van op de werkvloer. Je kunt een heleboel te weten komen over iemand, wanneer je verrassende, open vragen stelt:

  • Kun je me in de komende 5 minuten iets nieuws leren? Maakt niet uit wat het is of hoe onbenullig het is
  • Met wat voor type mensen werk je het liefste samen?
  • Wanneer ben je op je aller gelukkigst?
  • Wat betekent plezier in het leven voor jou? 
  • Als je een superpower mag kiezen, welke kies je dan?
  • Als je iedereen in de geschiedenis, dood of levend, mocht uitnodigen aan je eettafel, wie zou je uitnodigen?

3. Bij meerdere kandidaten: zorg dat je dezelfde vragen stelt

Als je een boel kandidaten interviewt, kan het al snel vaag worden hoe iedereen ook alweer op je overkwam. Zorg er daarom voor dat je gelijke vragen stelt aan de kandidaten, zodat je goed kunt vergelijken wat hun antwoorden zijn. Dat zorgt er bovendien voor dat je geen belangrijke dingen vergeet te vragen.

4. Ga na wat de eigenschappen zijn die echt voor DEZE functie nodig zijn

Denk goed na over wat de eigenschappen zijn die een werknemer in deze positie moet hebben. En welke vragen je kunt stellen om te toetsen of hij of zij die eigenschappen heeft. 

Als iemand bijvoorbeeld heel zenuwachtig is, kun je best een oogje dichtknijpen. Hartstikke gezond! Behalve misschien, als het om een salesfunctie gaat. Dan mag je best wel verwachten dat iemand de zenuwen een beetje de baas blijft in een moeilijk gesprek.

5. Hou je mond

Ok, misschien een beetje een inkoppertje, maar toch te belangrijk om niet te noemen: laat vooral je sollicitant praten. Besteed zelf je tijd aan goed luisteren. 

6. Haak de juiste mensen aan

Betrek de mensen die met de kandidaat gaan samenwerken bij het gesprek. Zij kunnen specifieke vragen over de dagelijkse werkzaamheden vaak gedetailleerder beantwoorden.  En kunnen bovendien, hun enthousiasme goed op de kandidaat overbrengen. 

7. Wees duidelijk

Geef na afloop zoveel mogelijk duidelijkheid over wat de kandidaat nu kan verwachten. Je hoeft niet van de daken te gillen dat je iemand meteen aanneemt, maar laat wel effe weten wanneer je iets van je laat horen. 

Succes en hopelijk sleep je binnen de kortste keren de leukste kandidaat binnen!

Zit je aan de andere kant van de tafel?

Je bent geen werkgever, maar sollicitant en je kan tips gebruiken voor je aanstaande gesprek.