☀️ Vakantiekrachten werven? Doen! Dit is hoe en waarom.

Zon, zee, drukte🫣! De vakantieperiode is voor veel ondernemers de drukste tijd van het jaar. De orders stromen binnen, je personeel gaat op vakantie en jij moet alle zeilen bijzetten om het kwartaal weer goed door te komen. Vooral in deze krappe arbeidsmarkt kan de zomerperiode veel uitdagingen met zich meebrengen. De oplossing? Vakantiekrachten😎. In deze blog lees jij de voordelen van het inzetten van vakantiekrachten én we verklappen je hoe je deze doelgroep het beste bereikt. Oftewel: alles wat jij moet weten om vakantiekrachten te werven. Let’s go💪!

Gelijk aan de slag? Mag ook!

Gratis vacature aanmelden

3 grootste voordelen van vakantiekrachten in jouw bedrijf

💡 Wist je dat in 2024 het grootste, onbenutte arbeidsmarktpotentieel ligt in de doelgroep 18-25 jaar? Om minder last te hebben van de oververhitte arbeidsmarkt moet jij dus precies bij deze doelgroep zijn!

1. Ze zijn flexibel en willen véél werken!
Geld💸! Dat is de belangrijkste motivator om een vakantiebaan te zoeken. En om veel geld te verdienen moet je veel werken. Veel Nederlandse jongeren gebruiken de zomer om maximaal hun bankrekening te spekken. Geef daarom in je vacature duidelijk aan welke diensten jij te bieden hebt en wat iemands minimale beschikbaarheid moet zijn. Stel jezelf ook flexibel op, dan is er altijd iemand waar je een beroep op kan doen als je een paar handen tekortkomt! En zijn jullie een goede match? Dan staan zij je ook tijdens de weekenden en andere vakanties graag bij💛.

2. Jullie kunnen veel van elkaar leren
Elke nieuwe generatie neemt weer veel nieuwe kennis mee de arbeidsmarkt op. Zij zijn opgegroeid in een continu veranderende wereld vol innovatie en zijn daardoor digitaal vaardig en adaptief. Zij hebben een kritische houding en stellen conventies op de proef. En dat zijn goede kwaliteiten voor medewerkers! Natuurlijk kunnen en willen ‘de jongelui’ ook veel van jou leren. Je moet je werkervaring immers ergens opdoen, toch? Het aannemen van vakantiekrachten is dus een mooie kans om kennis over te brengen op de nieuwe generatie en om stiekem wat van ze te leren. Durf jij ze een inkijkje te geven in jouw bedrijfsprocessen? Een frisse blik levert vaak mooie inzichten op!

3. 🧑‍💼Dé kans om alvast te netwerken voor de toekomst!
Neem jij vakantiekrachten aan die later in jouw sector willen werken? Of je nou een depot met logistiek medewerkers hebt, of een kantoor met administratief personeel: de leerlingen van nu bieden kansen voor de medewerkers van later. Zorg voor een goede werving en kies kandidaten die passen bij jouw bedrijf. Geef ze een goed inwerktraject en voldoende feedback om het werk onder de knie te krijgen. Houd jij je vakantiekrachten tevreden? Dikke kans dat zij jou bellen als ze later een baan zoeken. Extra bonus: de goede, oude mond-tot-mondreclame. 

Ja, ik wil vakantiekrachten! Hoe vind ik ze?

Het inzetten van vakantiekrachten kan jou dus veel brengen. Wil jij weten hoe je deze kandidaten aantrekt? Wij hebben de 3 gouden tips voor jou!

1. Zorg voor een goed uurloon💰
Deze doelgroep is extra gevoelig voor salaris. Door een goed salaris te bieden zet je jezelf aantrekkelijk in de markt én verhoog je de kans op dat jouw vakantiekrachten zoveel mogelijk diensten willen invullen! Benoem het uurloon en andere voordelen prominent in de vacature. Met alle content van de wereld aan hun voeten “swipet” deze generatie je zo voorbij als de aandacht niet weet te trekken.

2. Wees flexibel, dan krijg je dat ook terug
Naast geld verdienen wil je tijdens de vakantie ook een beetje lol hebben🥳. Denk daarom na over een reëel beleid rondom vrije weekenden, avonden of het kiezen van een vaste dienst. Deze generatie leeft niet om te werken, maar werkt om te leven. Hoe meer jij je aanpast aan de behoeften van de jongeren, hoe blijer zij zijn met jou als werkgever. En blije werknemers zijn loyale werknemers! 

3. Zoek ze daar waar ze veel tijd doorbrengen: online!
Deze generatie is geboren op het WWW en daar brengen ze ook de meeste tijd door. Wil jij gezien worden door deze doelgroep? Dan weet jij waar jij moet zijn! Online dus. Er zijn veel websites waar jij gratis en voor niks je vacature op kan plaatsen. Tegenwoordig heeft zelfs LinkedIn een optie om via je profiel een vacature aan te maken die vervolgens te vinden is in het vacatureaanbod van LinkedIn. Ook social media zoals TikTok, Facebook en Instagram blijven groeien in gebruikers. En wist jij dat er op Facebook verschillende vacaturegroepen zijn? Kijk zelf maar eens! De jongere doelgroep zul je daar niet snel vinden, hun familie en bekenden wel! En wat was ookalweer één van de bonus tips? Juist. Mond-tot-mondreclame😉. 

Jij bent er helemaal klaar voor! Ga zelf aan de slag met het vinden van vakantiekrachten. Meer tips, tricks en een stappenplan vind je op onze pagina over zelf recruiten.

Ook het wetboek hoef je niet zelf door te spitten. Op onze pagina over het werven van vakantiekrachten vind je alle juridische en niet-juridische informatie die je nodig hebt.

En laat je het toch liever over aan de professionals? We zijn één klik van jou verwijderd.

Gratis vacature aanmelden