Alles over het ontslagrecht

Wat betekent de Wet Arbeidsmarkt in Balans voor het ontslagrecht?

De Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is een feit. De wat? Nee de WAB! Dat betekent dat er ook een en ander is veranderd in het ontslagrecht. Die pittige kost leggen we graag lekker aan je uit. Daarom lees je hier alles over wat er per 1 januari 2020 gewijzigd is in het ontslagrecht.

Bekijk hieronder wat er is veranderd in het ontslagrecht

Tijdens het Tempo-Team WABinar gingen verschillende experts met elkaar in gesprek over de wijzigingen in het ontslagrecht. Je ziet het hieronder in de video. Benieuwd naar alle wijzigingen vanuit de Wet Arbeidsmarkt in Balans? Bekijk dan hier het volledige WABinar terug »

Wat is er dan per 1 januari veranderd in het ontslagrecht?

  • Je kunt door de nieuwe cumulatiegrond gemakkelijker een arbeidsovereenkomst door de kantonrechter laten ontbinden. Dit is waarschijnlijk wel duurder: de rechter kan bij toepassing van de cumulatiegrond een hogere transitievergoeding (maximaal 1,5 x de normale transitievergoeding) opleggen
  • Werknemers hebben bij een onvrijwillig einde van het dienstverband altijd recht op een transitievergoeding, zelfs als ze maar (heel) kort hebben gewerkt. Dit geldt ook voor uitzendkrachten. Bij een kort dienstverband zal die vergoeding echter niet hoog zijn
  • De transitievergoeding vanaf de eerste werkdag zorgt voor extra administratieve lasten en kosten voor werkgevers die veel met tijdelijke en flexibele contracten werken. Denk bijvoorbeeld aan horeca, zorg en uitzendsector. 

Printen maar die WAB-checklist!

Op zoek naar een handige checklist voor de Wet Arbeidsmarkt in Balans? Die hebben wij voor je! Deze handige checklist bevat alle belangrijke stappen die je moet zetten om écht WAB-proof te zijn. Print ‘m uit en hang hem naast je beeldscherm, op de toiletdeur of op je prikbord.

Ga naar de WAB-checklist »

De 3 meest gestelde vragen over de wijzigingen in het ontslagrecht

  • 1. Is het makkelijker een arbeidsovereenkomst te ontbinden?

    Voorheen moest je voor het ontslag volledig aan een van de acht ontslaggronden voldoen. De WAB heeft hier een negende grond aan toegevoegd, de zogenaamde cumulatiegrond. Dit houdt in dat de kantonrechter verschillende ontslaggronden bij elkaar op mag tellen.

  • 2. Wat is de cumulatiegrond?

    Per 1 januari 2020 heeft de kantonrechter de mogelijkheid verschillende ontslaggronden te combineren: de zogenoemde cumulatiegrond. Een voorbeeld is een combinatie van disfunctioneren van de werknemer en een tussen partijen bestaand arbeidsconflict. 

  • 3. Brengt de cumulatiegrond nog andere wijzigingen met zich mee?

    Ja, als de cumulatiegrond wordt gebruikt voor het ontslag, kan de werknemer (maximaal) een halve transitievergoeding extra krijgen. Deze komt bovenop de reguliere transitievergoeding.

Download het WAB-boekje!

Zoek je een handig overzicht met àlle meest gestelde vragen van ondernemers over de Wet Arbeidsmarkt in Balans? Dat kan hoor! Wij maakten speciaal daarvoor het Tempo-Team WAB-boekje. Daarin leggen we deze pittige kost lekker uit.