De ketenregeling wordt verruimd door de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Per 1 januari 2020 verandert de ketenregeling

Tijd voor een nieuw ezelsbruggetje! Waren we net overgestapt van 3x3x3 voor de ketenregeling, naar 3x2x6, wordt het met ingang van 1 januari 2020 weer anders. Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) komt er een aanpassing op de ketenregeling en kunnen we dus weer aan het rekenen slaan ;) Daarvoor hoef je echt geen rekenwonder te zijn, we leggen je ‘m hier helemaal uit!

Wat moet je weten over de ketenregeling?

 • Werknemers moeten een jaar langer werken voordat ze (eventueel) recht hebben op een vast contract
 • Werkgevers kunnen een jaar langer gebruik blijven maken van tijdelijke contracten.

Het Tempo-Team WAB-boekje downloaden

Reken er maar op dat er naast de ketenregeling nóg meer veelgestelde vragen zijn over de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Alle vraag- en antwoorden vind je terug in het Tempo-Team WAB-boekje. Een special van ons Rode Boekje en een must have voor ondernemers die goed voorbereid willen zijn op 1 januari 2020.

Download hier het WAB-boekje »

De 4 meest gestelde vragen over de ketenregeling

 • 1. Wat is de ketenregeling?

  De ketenregeling bepaalt hoe vaak en binnen welke periode je werknemers een tijdelijk contract kunt aanbieden. 

   

 • 2. Hoe ziet de ketenregeling er na 1 januari 2020 uit?

  Vanaf 1 januari 2020 kunnen in drie jaar tijd drie aansluitende tijdelijke arbeidsovereenkomsten worden afgesloten. De tussentijd van zes maanden blijft gehandhaafd, maar kan per cao worden verkort naar drie maanden als er sprake is van seizoenswerk. Seizoenswerk is volgens de WAB terugkerend tijdelijk werk dat gedurende maximaal negen maanden per jaar kan worden gedaan. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan werk in een theater of bij een sportclub.

 • 3. Welke uitzonderingen zijn er op de ketenregeling?

  Er geldt een uitzondering op de ketenregeling voor invalkrachten in het primair en speciaal onderwijs die invallen wegens ziekte. De bestaande uitzonderingen voor jongeren, BBL’ers (Beroeps Begeleidende Leerweg) en AOW’ers blijven bestaan.

 • 4. Verandert er ook iets in het fasesysteem van de ABU CAO voor uitzendkrachten?

  Nee, het fasesysteem van de ABU CAO voor Uitzendkrachten blijft zoals het is. Dit betekent dat je ook na 1 januari 2020 uitzendkrachten gedurende 78 weken op uitzendbasis kunt inlenen (fase A). Hierna komt de uitzendkracht in fase B. In fase B kunnen gedurende vier jaar maximaal zes arbeidscontracten voor bepaalde tijd worden afgesproken. Er bestaat dus flexibiliteit voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten gedurende vijfenhalf jaar (fase A en B).

Met ons in gesprek over de Wet Arbeidsmarkt in Balans?

Weten wat de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) voor jou betekent? En welke stappen je voor 1 januari 2020 moet zetten? Neem contact met ons op en we praten je bij over de veranderingen!