Verruiming van de ketenregeling door de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

Per 1 januari 2020 is de ketenregeling veranderd

Tijd voor een nieuw ezelsbruggetje! Waren we net overgestapt van 3x3x3 voor de ketenregeling, naar 3x2x6, vanaf 1 januari 2020 is het weer anders. Met de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) is de ketenregeling aangepast en kunnen we dus weer aan het rekenen slaan ;) Daarvoor hoef je echt geen rekenwonder te zijn, we leggen je ‘m hier helemaal uit!

Wat is er gewijzigd in de ketenregeling? Check hieronder de video

Tijdens het Tempo-Team WABinar gingen verschillende experts met elkaar in gesprek over de verruiming van de ketenregeling. Check hieronder de video en kom meer te weten over de ketenregeling. Benieuwd naar alle wijzigingen vanuit de Wet Arbeidsmarkt in Balans? Bekijk dan hier het volledige WABinar terug »

Dit moet je weten over de ketenregeling

  • Werknemers moeten een jaar langer werken voordat ze (eventueel) recht hebben op een vast contract
  • Werkgevers kunnen een jaar langer gebruik blijven maken van tijdelijke contracten.

De 5 meest gestelde vragen over de ketenregeling

  • 1. Wat is de ketenregeling?

    De ketenregeling bepaalt hoe vaak en binnen welke periode je werknemers een tijdelijk contract kunt aanbieden. 

     

  • 2. Hoe ziet de ketenregeling er na 1 januari 2020 uit?

    Vanaf 1 januari 2020 kunnen in drie jaar tijd drie aansluitende tijdelijke arbeidsovereenkomsten worden afgesloten. De tussentijd van zes maanden blijft gehandhaafd, maar kan per cao worden verkort naar drie maanden als er sprake is van seizoenswerk. Seizoenswerk is volgens de WAB terugkerend tijdelijk werk dat gedurende maximaal negen maanden per jaar kan worden gedaan. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan werk in een theater of bij een sportclub.

  • 3. Welke uitzonderingen zijn er op de ketenregeling?

    Er geldt een uitzondering op de ketenregeling voor invalkrachten in het primair en speciaal onderwijs die invallen wegens ziekte. De bestaande uitzonderingen voor jongeren, BBL’ers (Beroeps Begeleidende Leerweg) en AOW’ers blijven bestaan.

  • 4. Verandert er ook iets in het fasesysteem van de ABU CAO voor uitzendkrachten?

    Nee, het fasesysteem van de ABU CAO voor Uitzendkrachten blijft zoals het is. Dit betekent dat je ook na 1 januari 2020 uitzendkrachten gedurende 78 weken op uitzendbasis kunt inlenen (fase A). Hierna komt de uitzendkracht in fase B. In fase B kunnen gedurende vier jaar maximaal zes arbeidscontracten voor bepaalde tijd worden afgesproken. Er bestaat dus flexibiliteit voor tijdelijke arbeidsovereenkomsten gedurende vijfenhalf jaar (fase A en B)

    Fasesysteem per 3 januari 2022 in verband met wijziging ABU CAO: Fase A duurt 52 gewerkte weken en fase B maximaal drie jaar. Er mogen zes tijdelijke contracten in deze periode worden gegeven. Was uitzendkracht al voor 2022 aan het werk, dan geldt nog de oude telling van 78 weken in fase A of 6 contracten in 4 jaar B. Per 2 januari 2023 geldt voor iedereen de nieuwe telling, ook als de 78 weken in fase A of de 4 jaar in fase B dan nog niet helemaal  zijn volgemaakt.

  • 5. Kun je nu al rekening houden met de termijn van 3 jaar?

    Eén van de vragen van werkgevers tijdens het Tempo-Team WABinar ging over de ketenregeling. De werkgever kan op 1 november nog een laatste contract voor bepaalde tijd geven aan zijn medewerker. Op 1 februari 2020 is deze werknemer 2  jaar in dienst. De vraag is of hij nu nu al rekening kan houden met de termijn van 3 jaar?

    Deze nieuwe regeling gaat onmiddellijk in per 1 januari 2020, er is geen overgangsregeling. In dit geval kun je daardoor in november nog een jaarcontract geven. Op 1 januari is immers de nieuwe regeling van toepassing. Op 1 februari ontstaat geen dienstverband voor onbepaalde tijd. Je kunt hier als werkgever nu al rekening mee houden. Het komt er op neer dat op alle contracten die eindigen na 1 januari de verruiming van de 3 jaar van toepassing is. 

Verzuim

Alles over Corona. Wat te doen met een medewerker met een burn-out? Wat te regelen voor zwangerschapsverlof?

Printen maar die WAB-checklist!

Op zoek naar een handige WAB-checklist? Die hebben wij voor je! Deze handige checklist bevat alle belangrijke stappen die je moet zetten om écht WAB-proof te zijn. Niet alleen over de ketenregeling, maar ook over àlle andere aanpassingen vanuit de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Print ‘m uit en hang hem naast je beeldscherm, op de toiletdeur of je prikbord.

Ga naar de WAB-checklist »

Download het WAB-boekje!

Naast de ketenregeling zijn er nóg meer veelgestelde vragen zijn over de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Alle vraag- en antwoorden vind je terug in het Tempo-Team WAB-boekje.