Werkloosheidswet (WW) veranderingen per 1 januari 2020

De Wet Arbeidsmarkt in Balans heeft ook gevolgen voor de Werkloosheidswet (WW)

Met de wijzigingen in de Werkloosheidswet (WW) is per 1 januari de WW-premie voordeliger als je een werknemer een vaste baan met vaste arbeidsomvang aanbiedt in plaats van een tijdelijk contract. Hoe zit dat precies? En wat is er allemaal veranderd door de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) in de Werkloosheidswet (WW)? Op deze pagina vertellen we je er alles over.

Bekijk hieronder wat er is veranderd voor de WW-premie

Tijdens het Tempo-Team WABinar gingen verschillende experts met elkaar in gesprek over de impact van de nieuwe premieregels van de Werkloosheidswet (WW). Je ziet het hieronder in de video. Benieuwd naar alle wijzigingen vanuit de Wet Arbeidsmarkt in Balans? Bekijk dan hier het volledige WABinar terug »

De impact van de nieuwe premieregels van de Werkloosheidswet (WW)?

 • De WW-premie is afhankelijk van het soort contract, niet langer van de sector
 • Je betaalt een lagere WW-premie als je medewerkers een vaste baan met een vaste arbeidsomvang aanbiedt
 • Je moet een nieuwe systematiek invoeren en administratieve processen en systemen aanpassen
 • De contractvorm (onbepaalde tijd en/of oproepkracht) moet duidelijk op de loonstrook worden vermeld, zodat kan worden gecontroleerd of de juiste WW-premie is ingehouden.

Printen maar die WAB-checklist!

Op zoek naar een handige checklist voor de Wet Arbeidsmarkt in Balans? Ja die hebben we voor je! Deze handige WAB-checklist bevat alle belangrijke stappen die je moet zetten om écht WAB-proof te zijn. Print ‘m uit en hang hem naast je beeldscherm, op de toiletdeur of op je prikbord.

Ga naar de WAB-checklist »

De 3 meest gestelde vragen over de Werkloosheidswet (WW)

 • 1. Wat is er veranderd in de WW-premie?

  De sectorindeling verdwijnt en er komt één landelijke WW-premieregeling voor alle werkgevers. De WW-premie is voordeliger als je een werknemer een vaste baan met vaste arbeidsomvang aanbiedt in plaats van een tijdelijk contract.

 • 2. Hoe werkt de nieuwe WW-premie?

  Je betaalt een lage WW-premie voor werknemers met een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd met een vaste arbeidsomvang en een loondoorbetalingsverplichting als er geen werk is. Voor alle overige werknemers betaal je 5% hogere WW-premie. Dit geldt dus ook voor arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd met een vaste arbeidsomvang én voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd zonder vaste arbeidsomvang (oproepcontracten).

 • 3. Welke uitzonderingen gelden voor de WW-premie?

  In de volgende gevallen betaal je toch de lage WW-premie:

  • Bij arbeidsovereenkomsten die zijn gesloten in het kader van de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL)
  • Bij jongeren tot 21 jaar die een bijbaan hebben voor (gemiddeld) maximaal 12 uur per week (52 uur per maand of 48 uur per 4 weken).

Download het WAB-boekje!

Er is veel veranderd sinds 1 januari 2020. En niet alleen in de Werkloosheidswet. Daarom hebben al duizenden andere ondernemers het Tempo-Team WAB-boekje gedownload. Doe dit vandaag nog en je komt alles te weten over de Wet Arbeidsmarkt in Balans!