Goed leiderschap: heb jij alle 4 de kenmerken?

Een goede manager weet zijn collega’s te motiveren door oprechte waardering te tonen. Dat kan door vriendelijk en bereikbaar te zijn, maar ook door open te staan voor feedback van medewerkers. Volgens ons onderzoek* zorgt positief leiderschap indirect voor meer werkplezier. Zet daar dus op in als werkgever of leidinggevende. Zorg dat je alle vier de kenmerken hebt en bekijk onze checklist positief leiderschap!

Spring snel naar: 

Wat is goed leiderschap?

Een goede leider is niet altijd baas boven baas, maar iemand die - zeker nu ook - zijn kwetsbaarheid laat zien. Een goede leider is empatisch, doortastend, hakt knopen door en spreekt zijn waardering uit. Eigenlijk kun je goed leiderschap in één woord vangen: aandacht. 

Is aandacht echt zo belangrijk?

Uit onderzoek van Elton Mayo uit de jaren 30 bleek al dat aandacht een positief effect heeft op de prestaties van medewerkers. Hij vergeleek twee productieafdelingen van een fabriek met elkaar. Op één afdeling veranderde hij de arbeidsomstandigheden, zoals de verlichting, en bij de ander bleef de situatie ongewijzigd. Wat bleek? Op beide afdelingen ging de productiviteit omhoog. Niet door de veranderende arbeidsomstandigheden, maar door de aandacht die de onderzoekers en leidinggevenden gaven. Aandacht stimuleert je medewerkers waardoor een sterk groepsgevoel ontstaat en de motivatie om samen een goede prestatie neer te zetten. Wow, interessant!

Bezit jij de vier kenmerken van een goede leider?

Leiderschap zit verweven door alle drie onze gelukmakers uit de Werkpleziercocktail. Zie jij als leider wat voor werk werknemers graag willen doen én nodig hebben om hun werkplezier te blijven behouden? Ja? Lekker bezig! Dat is namelijk super belangrijk, naast de waardering en positiviteit die je geeft als leidinggevende.

1. Zet in op positief en persoonlijk leiderschap

Positief persoonlijk leiderschap is belangrijker dan ooit, stellen de resultaten uit ons onderzoek*. Opbouwende feedback weegt namelijk erg hard mee in hoeveel werkplezier een werknemer ervaart en die feedback is vaak persoonlijk! Ook vinden werknemers het belangrijk dat zij ook door jou gehoord worden, dus dat je luistert naar hun feedback en daar iets mee doet. 

Deze tijd vraagt om een ander soort leiderschap en dat geldt ook voor werkplezier. Medewerkers verwachten meer zeggenschap. Daarom verschuift leiderschap meer naar een faciliterende rol en naar persoonlijk leiderschap. Waarbij loslaten en vertrouwen de belangrijkste pijlers zijn, ofwel autonomie. 

2. Ga voor autonome teams!

Uit ons onderzoek* blijkt dat autonomie belangrijk is voor het werkplezier. De vrijheid om zelf beslissingen te nemen, verantwoordelijkheid dragen voor eigen gedrag en betrokken worden bij belangrijke besluiten zijn erg belangrijke punten voor medewerkers.

Bekijk of het zinvol is om te experimenteren met zelfsturende teams. Als leidinggevende krijg je dan eerder een ondersteunende rol en ga je voor een gedeelde verantwoordelijkheid. Je moet dus los kunnen laten in dit geval. 😉 

3. Toon waardering

Medewerkers vinden het superfijn om af en toe een schouderklopje of complimentje te krijgen. Toon waardering en de productiviteit en motivatie schieten omhoog! Volgens ons onderzoek* zeggen werkgevers meerdere keren per maand een schouderklopje te geven (39%). Daarentegen zegt 27% van de werknemers dat ze meerdere keren per maand een schouderklopje krijgen. Dit kan dus nóg beter! Zet in op positieve waardering en schouderklopjes binnen je leiderschapsstijl.

4. Zoek verbinding

Blijf verbonden met je collega’s en zorg dat je benaderbaar bent. Wanneer iemand extra behoefte heeft aan contact, laat er dan geen drempel zijn om dit aan te geven. Medewerkers vinden het namelijk belangrijk voor hun eigen werkplezier dat de leidinggevende vriendelijk en bereikbaar is. Hoe je dit doet? Door zelf het goede voorbeeld te geven en je kwetsbaar op te stellen. Een leidinggevende is ook maar een mens! 😉

De positieve leiderschap checklist:

Heb jij bovenste vier kenmerken gemasterd en kun jij het hele lijstje hieronder afvinken? Top! Dan heb je het goed voor elkaar als positief leider, anders weet je waar er werk aan de winkel is!

🔲 autonomie
🔲 feedback
🔲 waardering
🔲 erkenning
🔲 empathie
🔲 vlotte communicatie
🔲 verbinding
🔲 persoonlijke aandacht

Wat vinden medewerkers belangrijk aan een leidinggevende?

We hebben onderzoek gedaan naar werkplezier* en daaruit blijkt dat goed leiderschap een belangrijke indirecte factor is van werkplezier (23%). 

Dit betekent voor werknemers:

 • Communiceren en transparant zijn (48%)
 • Vriendelijk en bereikbaar zijn (41%)
 • Openstaan voor kritiek en ideeën van medewerkers (36%)
 • Ten dienste staan van werknemers (32%)
 • Duidelijke visie en doelstellingen bepalen (21%)

Handig toch, deze cijfers? Nu weet je precies waar je je op moet focussen! ;-)

Waarom is het zo belangrijk om goed leiding te geven?

Wil je dat jouw medewerkers met plezier naar hun werk komen? Goed leiderschap zorgt voor meer werkplezier. En werkplezier is meer dan alleen maar op tijd salaris betalen en goede secundaire arbeidsvoorwaarden. Werkplezier en dus goed leiderschap zorgt voor:

 • minder verzuim;
 • meer betrokkenheid;
 • verhoogde productiviteit;
 • lager verloop;
 • hogere intrinsieke arbeidsmotivatie;
 • meer werkplezier!

En dat is precies wat we willen! Yesss!!

Meer werkplezier op de werkvloer? Tempo-Team helpt!

Werkplezier wordt beïnvloedt door veel factoren. Als leidinggevende is het soms lastig deze te vinden en daarop in te spelen. In onze grote werkpleziergids vertellen wij je hier álles over! En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?!

*Disclaimer:
Bovengenoemde tekst is gebaseerd op onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team. Het gaat hier om het onderzoek voor de werkpleziergids van 2021. We hebben bij de selectie van deelnemende werknemers rekening gehouden met een representatieve verdeling van leeftijd, geslacht, opleiding en verschillende branches. 

 • Wat is goed leiderschap?

  Goed leiderschap is niet altijd de baas zijn, maar ook empathisch en doortastend zijn, beslissingen nemen en waardering uitspreken. Ook een goede leider worden? Check de pagina om meer te lezen over goed leiderschap. 

 • Wat zijn de kenmerken van een goede leider?

  Werknemers en werkgevers zijn het met elkaar eens! Goed leiderschap is communiceren en transparant zijn, vriendelijk en bereikbaar zijn, openstaan voor kritiek en ideeën en veel autonomie geven aan werknemers.

  Benieuwd of jij een goede leider bent? Check het met de checklist in de blog.

 • Waarom is het belangrijk om goed leiding te geven?

  Goed leidinggeven is belangrijk omdat je hiermee medewerkers beter motiveert. Ook zorgt het voor minder verzuim, meer betrokkenheid, hogere productiviteit, lagere retentie, hogere intrinsieke arbeidsmotivatie en meer werkplezier! Benieuwd hoe je een goede leider wordt? Lees het in deze blog.