Goed leiderschap? Met deze tips word je een betere manager

Een goede manager weet zijn collega’s te motiveren door oprechte waardering te tonen. Dat kan met een schouderklopje of door een bedankje te geven. Volgens verschillende onderzoeken zorgt positief leiderschap voor meer werkplezier. Zet daar dus op in als werkgever. Wij geven je tips hoe je dat doet en hoe jij een goede manager wordt.

Spring snel naar: 

De vier kenmerken van een goede leider

1. Positief en persoonlijk leiderschap

Leiderschap kent verschillende stijlen en hoewel steeds meer bedrijven kiezen voor het coachende type, zijn er nog steeds managers die een heel andere leiderschapsstijl hanteren. Volgens 28% van de medewerkers* is de manager erg controlerend, en een kwart geeft aan een echt autoritaire manager te hebben. Mensen met die leiderschapsstijl worden veel vaker als niet geschikt beoordeeld.

Lieke Bezemer is psychologe, happyologist en schrijver van het boek “Werkgeluk werkt!”. Zij stelt dat deze tijd vraagt om een ander soort leiderschap en dat geldt ook voor werkgeluk. Medewerkers verwachten meer zeggenschap. Daarom verschuift leiderschap volgens Bezemer meer naar een faciliterende rol en naar persoonlijk leiderschap. Waarbij loslaten en vertrouwen de belangrijkste pijlers zijn, ofwel autonomie. 

2. Autonomie

Psychologen Richard Ryan en Edward Deci hebben onderzoek gedaan naar de basisvoorwaarden van geluk en raad eens? Autonomie is daar één van! Een bepaalde mate van bewegingsvrijheid hebben en ervaren, verantwoordelijkheid dragen voor het eigen gedrag en betrokken worden bij het maken van belangrijke besluiten. Bekijk eens of het zinvol is om te experimenteren met zelfsturende teams. Als leidinggevende krijg je dan eerder een ondersteunende rol of ga voor een gedeelde verantwoordelijkheid. Ook competentie (voor vol aangezien worden) en verbondenheid (punt 4) zijn basisvoorwaarden van geluk.

3. Waardering tonen

Medewerkers vinden het fijn om af en toe een schouderklopje of complimentje te krijgen. Toon waardering en de productiviteit en motivatie schieten omhoog. Volgens ons Grote Werkplezier onderzoek uit 2019 haalt 65% van de werknemers werkplezier uit het krijgen van een compliment. En die mogen best vaker gegeven worden, want slechts 35% zegt op dit moment tevreden te zijn met de hoeveelheid complimenten die hij/zij krijgt. Overigens is waardering uiten ook de perfecte manier om productiviteit aan te zwengelen. 

4. Verbinding zoeken

Blijf verbonden met je collega’s en zorg dat je benaderbaar bent. Wanneer iemand extra behoefte heeft aan contact, laat er dan geen drempel zijn om dit aan te geven. Alleen zo blijven je medewerkers betrokken. Hoe je dit doet? Door zelf het goede voorbeeld te geven en je kwetsbaar op te stellen. Een leidinggevende is ook maar een mens! ;-)  

Wat vinden medewerkers belangrijk aan een leidinggevende?

We hebben onderzoek gedaan naar werkplezier* en vroegen naar de ervaringen van 800 werknemers en 250 werkgevers. Scoor je als bedrijf hoog op werkplezier dan hebben de meeste werknemers (59%) een competente en fijne leidinggevende. Meer dan de helft van de werknemers zegt dat hun baas empathisch reageert op moeilijke momenten in hun leven. De meeste leidinggevenden staan dan ook dicht bij hun team.

Dit staat ook nog op het verlanglijstje:

  • 57% van de medewerkers vindt een transparante, vlotte communicatie belangrijk;
  • 29% wilt dat de leidinggevende veel autonomie geeft.

Wat is goed leiderschap?

Een goede leider is niet altijd baas boven baas, maar iemand die - zeker nu ook - zijn kwetsbaarheid laat zien. Een goede leider is empatisch, doortastend, hakt knopen door en spreekt zijn waardering uit. Eigenlijk kun je goed leiderschap in één woord vangen: aandacht. 

Uit onderzoek van Elton Mayo uit de jaren 30 bleek al dat aandacht een positief effect heeft op de prestaties van medewerkers. Hij vergeleek twee productieafdelingen van een fabriek met elkaar. Op één afdeling veranderde hij de arbeidsomstandigheden, zoals de verlichting, en bij de ander bleef de situatie ongewijzigd. Wat bleek? Op beide afdelingen ging de productiviteit omhoog. Niet door de veranderende arbeidsomstandigheden, maar door de aandacht die de onderzoekers en leidinggevenden gaven. Aandacht stimuleert je medewerkers waardoor een sterk groepsgevoel ontstaat en de motivatie om samen een goede prestatie neer te zetten.

Waarom is het belangrijk om goed leiding te geven?

Wil je dat jouw medewerkers met plezier naar hun werk komen? Dan zijn het loon op tijd betalen en de arbeidsomstandigheden niet het belangrijkste. Een betrokken leidinggevende, die zijn waardering uitspreekt, creëert gemotiveerde medewerkers. Ook zorgt een goede leidinggevende voor:

  • minder verzuim;
  • meer betrokkenheid;
  • verhoogde productiviteit;
  • lager verloop;
  • hogere intrinsieke arbeidsmotivatie;
  • meer werkplezier!

De leiderschap checklist:

Dit vinden je medewerkers belangrijk aan hun leidinggevende. Kun jij het hele lijstje afvinken? Top! Dan heb je het goed voor elkaar, anders mag je nog eventjes aan de bak!

🔲 autonomie
🔲 feedback
🔲 waardering
🔲 erkenning
🔲 empathie
🔲 vlotte communicatie
🔲 verbinding
🔲 persoonlijke aandacht

Onderzoek naar werkplezier 2021

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in de werkpleziergids!

*Disclaimer:
Bovengenoemde tekst is gebaseerd op onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team. Het gaat hier om het Grote Werkplezier Onderzoek 2019 en ons Onderzoek naar Werkplezier 2020 onder 1.000 werknemers. We hebben bij de selectie van deelnemende werknemers rekening gehouden met een representatieve verdeling van leeftijd, geslacht, opleiding en verschillende branches. Ook hebben we het onderzoek ‘Red Report 2020’ van onze zuiderburen Tempo-Team België onder 800 werknemers en 250 werkgevers als bron gebruikt.