Hoe vergroot je de betrokkenheid bij je medewerkers?

Het beste uit je medewerkers halen? Begin bij jezelf! Hoe dat zit? Als leidinggevende ben je hét voorbeeld voor je medewerkers, en zo ook sturend voor de betrokkenheid bij het bedrijf. Een grote medewerkersbetrokkenheid zorgt voor betere bedrijfsresultaten, een grotere aantrekkingskracht op nieuw talent en minder verzuim. Hoe je dat als leidinggevende voor elkaar krijgt? Lees maar snel mee, en wel hierrrr:

Waarom zijn betrokken medewerkers belangrijk voor jouw bedrijf?

Lekker knallen. Nét effe dat extra tandje erbij zetten. Aan de korte EN lange termijn denken. Willen groeien in verantwoordelijkheid. Het beste uit hunzelf halen. Allemaal dingen die bliksemsnel omhoog schieten wanneer je medewerkers betrokken zijn bij het bedrijf.

Uit wetenschappelijk Amerikaans onderzoek blijkt dat medewerkers die zich goed verbonden voelen met de organisatie én een inspirerende leidinggevende hebben, meer doen dan van ze verwacht wordt. Dus bijvoorbeeld niet schromen om naast hun eigen taken ook even wat taken van die ene zieke collega over te nemen. Of graag willen groeien en daarom niet terugdeinzen van wat extra verantwoordelijkheid. Lekker!! 

Nog meer voordelen? Jazekerrrr! Uit datzelfde Amerikaanse onderzoek blijkt ook dat betrokken medewerkers beter met elkaar samenwerken. Gevalletje één team, één taak zegmaar. Deze Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat bedrijven waarvan de werknemers meer betrokken zijn, een hogere productiviteit hebben, meer winst maken en hogere klantcijfers hebben. Ook is er minder verzuim. En het allerbelangrijkst? Bij betrokken medewerkers knalt hun werkplezier omhoog! Hopppaaa!

Hoe creëer je meer employee engagement? 

Betrokken medewerkers? Die wil je! Snappen we heel goed. Medewerkersbetrokkenheid, ook wel employee engagement, begint met intrinsieke motivatie. Die moet gewoon in orde zijn, zeker bij jou als leidinggevende. Als je zelf al niet precies weet waarvoor je het allemaal doet, hoe moeten je medewerkers dat dan weten? Juist ja...

Ben je als leidinggevende écht betrokken bij je bedrijf? Ben jij gemotiveerd door de beloning die maandelijks op je bankrekening verschijnt, of ga je voor je persoonlijke groei? Zodra jij weet waar je voor gaat, kan je jouw medewerkers ook net zo enthousiast krijgen en ze lekker uitdagen er net zo vol voor te gaan als jij! 

Zo vergroot je als leidinggevende de medewerkersbetrokkenheid

Als leidinggevende zijn er een aantal verschillende dingen die je kan doen om de medewerkersbetrokkenheid te vergroten, en wel deze:

Wees een betrokken leider

Een betrokken leider? Dat werkt goeehoeed!! Betrokken leiders kennen en weten hun eigen krachten, en helpen medewerkers hun sterke punten te ontdekken en te ontwikkelen. Als leidinggevende is het daarom belangrijk dat je lekker op je plek zit. Net zoals de managers in het bedrijf: ook die moeten lekker draaien. Zodra alle managers hun talenten optimaal inzetten, zien andere medewerkers dit ook! Het resultaat? Nog meer energie en enthousiasme van je medewerkers! Yes!!

Bouw een goede relatie op met je medewerkers

Ook heb je - als je zelf lekker functioneert - beter oog voor wat er om je heen gebeurt. En dat is ook een hele belangrijke om die betrokkenheid onder je medewerkers te vergroten! Een goede relatie met je medewerkers is cruciaal. En weet: niemand is hetzelfde. Gelukkig maar! Dus misschien heeft de een wat vaker aandacht of een compliment nodig dan de ander. Of heeft de ene medewerker meer behoefte aan sturing en duidelijkheid dan de ander. Kijk bij elke medewerker waar hij of zij behoefte aan heeft. Zo krijg je uiteindelijk het best draaiende team, en betrokken medewerkers! 

Herken talent en ontwikkel

Zelf doe je het liefst die dingen waar je goed in bent, toch? Logisch! Dat werkt gewoon het lekkerst. Zorg er daarom voor dat je medewerkers dat ook doen. Herken het talent van je medewerkers en zet ze ook zo in dat ze optimaal gebruik kunnen maken van hun talent. Zie jij een geboren leider in iemand, maar heeft hij of zij nog wat tools nodig? Geef ze! Zorg dat je medewerkers de mogelijkheid hebben om trainingen en cursussen te volgen. Werken aan persoonlijke groei, een hééle belangrijke voor betrokken medewerkers. Door deze ontwikkelingsmogelijkheden aan te bieden, laat je als leidinggevende zien dat je jouw medewerkers écht belangrijk vindt. En zelf worden ze er natuurlijk alleen maar beter van... kan je nagaan wat dat met je bedrijf doet.. Yesss!

Investeer in gezonde medewerkers

Betrokken medewerkers zijn gezond van lichaam en geest. Dus lees: investeer ook in de fysieke gesteldheid van je medewerkers! Allemaal Einstein’s op de vloer klinkt leuk, maar dat is pas echt leuk als ze ook gezond zijn en lekker in hun vel zitten. Alleen dan is het elke dag lekker knallen met z’n allen, en kunnen ze ook dat ene tandje erbij zetten als het nodig is. Hoe je dat doet, zorgen voor gezonde medewerkers? Zet bijvoorbeeld een fruitmand met bananen en appels naast de koffieautomaat in plaats van een pak koekjes. En stimuleer je medewerkers te sporten! Bied ze een sportabonnement met korting aan, of organiseer af en toe een sportief uitje met het team. Hoe fitter, hoe beterrrrrr.

Allemaal opties om die medewerkersbetrokkenheid lekker omhoog te krikken dus! Waar begin jij mee? 

Meer werkplezier, minder verzuim!

Wie investeert in werkplezier heeft te maken met minder verzuim en retentie. En 72% van werkend Nederland vindt werkplezier enorm belangrijk. Wil je nog meer tips hoe je bijdraagt aan werkplezier en verzuim vermindert?

Onderzoek naar werkplezier 2020

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in het Werkplezier Papier.