Hoe vergroot je de medewerkersbetrokkenheid? 4 tips!

“Ik wil betrokken medewerkers.” Herkenbaar? Begin bij jezelf! Als leidinggevende ben je hét voorbeeld voor medewerkers, en zo ook sturend voor de medewerkersbetrokkenheid binnen jouw bedrijf. Hoge employee engagement zorgt voor betere bedrijfsresultaten en minder verzuim. Hoppa! Hoe je betrokken medewerkers krijgt? Lees snel mee!

Spring snel naar: 

Hoe creëer je meer betrokkenheid bij medewerkers?

Betrokken medewerkers? Die wil je! Snappen we heel goed. Medewerkersbetrokkenheid, ook wel employee engagement, begint met intrinsieke motivatie. Die moet gewoon in orde zijn, zeker bij jou als leidinggevende. Als je zelf al niet precies weet waarvoor je het allemaal doet, hoe moeten je medewerkers dat dan weten? Juist ja... Wanneer je inzet op groei en balans uit de werkpleziercocktail zal je al snel zien dat medewerkers meer betrokken zijn. En meer plezier krijgen in hun werk.

Ben je als leidinggevende écht betrokken bij je bedrijf? Ben jij gemotiveerd door de beloning die maandelijks op je bankrekening verschijnt, of ga je voor je persoonlijke groei? Zodra jij weet waar je voor gaat, kan je jouw medewerkers ook net zo enthousiast krijgen en ze lekker uitdagen er net zo vol voor te gaan als jij!

Vergroot je medewerkersbetrokkenheid met deze 4 tips

Als leidinggevende zijn er vier dingen die je kan doen om de employee engagement te vergroten. Onze tips:

Tip 1. Wees een betrokken leider

Een betrokken leider? Dat wérkt! Betrokken leiders kennen en weten hun eigen krachten, en helpen medewerkers hun sterke punten te ontdekken en te ontwikkelen. Het is dus belangrijk dat je als leidinggevende én manager lekker op je plek zit. Want hoe meer energie en enthousiasme jij uitstraalt, hoe meer je werknemers gaan shinen en betrokken worden. Zoek de perfecte balans!

Tip 2. Bouw een goede relatie op met je medewerkers

Ook heb je - als je zelf lekker functioneert - beter oog voor wat er om je heen gebeurt. En dat is ook een hele belangrijke om die betrokkenheid en dus werkplezier onder je medewerkers te vergroten! Een goede relatie met je medewerkers is cruciaal. En weet: niemand is hetzelfde. Gelukkig maar!

Dus misschien heeft de één wat vaker aandacht of een compliment nodig dan de ander. Of heeft de ene medewerker meer behoefte aan sturing en duidelijkheid dan de ander. Kijk bij elke medewerker waar ze behoefte aan hebben. Zo krijg je uiteindelijk het best draaiende team, en betrokken medewerkers! Zo zijn waardering en erkenning volgens ons onderzoek* één van de belangrijkste drijfveren van medewerkers, en zonder is er geen intrinsieke motivatie. Genoeg reden lijkt mij zo? Toch blijkt dat 31% van de werkgevers nog te weinig complimenten geeft, aan de bak dus!

Tip 3. Herken talent en ontwikkel

Zelf doe je het liefst die dingen waar je goed in bent, toch? Logisch! Dat werkt gewoon het lekkerst. Zorg er daarom voor dat je medewerkers dat ook doen. Herken het talent van je medewerkers en zet ze ook zo in dat ze optimaal gebruik kunnen maken van hun talent. Zie jij een geboren leider in iemand, maar heeft hij of zij nog wat tools nodig? Geef ze! Zorg dat je medewerkers de mogelijkheid hebben om trainingen en cursussen te volgen. Werken aan persoonlijke groei, een hééle belangrijke voor betrokken medewerkers. Door deze ontwikkelingsmogelijkheden aan te bieden, laat je als leidinggevende zien dat je jouw medewerkers écht belangrijk vindt. En zelf worden ze er natuurlijk alleen maar beter van... en het werkplezier alleen maar hoger... Yesss!

Tip 4. Investeer in gezonde medewerkers

Betrokken medewerkers zijn gezond van lichaam en geest. Dus lees: investeer ook in de fysieke gesteldheid van je medewerkers! Allemaal Einstein’s op de vloer klinkt leuk, maar dat is pas echt leuk als ze ook gezond zijn en lekker in hun vel zitten. Alleen dan is het elke dag lekker knallen met z’n allen, en kunnen ze ook dat ene tandje erbij zetten als het nodig is. Hoe je dat doet, zorgen voor gezonde medewerkers? Zet bijvoorbeeld een fruitmand met bananen en appels naast de koffieautomaat in plaats van een pak koekjes (gezond lunchen, yes!). En stimuleer je medewerkers te sporten! Bied ze een sportabonnement met korting aan, of organiseer af en toe een sportief uitje met het team. Hoe fitter, hoe beterrrrrr.

Allemaal opties om die medewerkersbetrokkenheid lekker omhoog te krikken dus! Waar begin jij mee?

Waarom zijn betrokken medewerkers belangrijk?

Lekker knallen. Nét effe dat extra tandje erbij zetten. Aan de korte EN lange termijn denken. Willen groeien in verantwoordelijkheid. Het beste uit hunzelf halen. Allemaal dingen die bliksemsnel omhoog schieten wanneer je medewerkers betrokken zijn bij het bedrijf. 

Geef ze autonomie bij het maken van belangrijke beslissingen, dit zorgt ervoor dat medewerkers zich nog verantwoordelijker en betrokkener gaan voelen bij het bedrijf! Ook zetten ze dan vaak net dat stapje extra. Geef ze daarnaast de kans om door te groeien door middel van trainingen of cursussen. Zo blijven ze geïnteresseerd! Uit ons onderzoek* blijkt dat medewerkers die betrokken zijn, meer werkplezier ervaren. En meer werkplezier betekent productieve, creatieve, gelukkige en gezonde werknemers!

Nog meer voordelen? Jazekerrrr! Uit ons onderzoek blijkt ook dat betrokken medewerkers beter met elkaar samenwerken. Gevalletje één team, één taak zegmaar. Wij ontdekten dat bedrijven waarvan de werknemers meer betrokken zijn, een hogere productiviteit hebben, vitaler zijn en meer winst maken. Ook is er minder verzuim. En het allerbelangrijkst? Bij betrokken medewerkers knalt hun werkplezier omhoog! En dat is ook een uitstekende oplossing tegen quiet quitting. Hopppaaa!

Meer betrokkenheid, meer werkplezier, minder verzuim!

Ruim driekwart van de medewerkers heeft namelijk liever meer werkplezier dan een hoger salaris. Ja, echt!  

Meer werkplezier is maakbaar door te investeren in de drie gelukmakers balans, inhoud en groei. Ook wel de ingrediënten van de werkpleziercocktail! Werkplezier is dé oplossing voor al jouw hr-uitdagingen. Het helpt namelijk bij verzuim, recruitment, employer branding, ontwikkeling én maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Meer werkplezier op de werkvloer? Tempo-Team helpt!

Werkplezier wordt beïnvloedt door veel factoren. Als leidinggevende is het soms lastig deze te vinden en daarop in te spelen. In onze grote werkpleziergids vertellen wij je hier álles over! En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?!

*Disclaimer:
Bovengenoemde tekst is gebaseerd op onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team. Het gaat hier om het onderzoek voor de werkpleziergids van 2021. We hebben bij de selectie van deelnemende werknemers rekening gehouden met een representatieve verdeling van leeftijd, geslacht, opleiding en verschillende branches.

  • Wat is medewerkersbetrokkenheid?

    Een betrokken medewerker vertoont verbondenheid en loyaliteit. De medewerker zet zich hierdoor harder in voor je bedrijf en zet vaak nét even dat stapje extra. Wil jij ook je medewerkersbetrokkenheid verhogen? Check onze tips!

  • Waar zorgt betrokkenheid op de werkvloer voor?

    Uit ons onderzoek* blijkt dat medewerkers die betrokken zijn, meer werkplezier ervaren. Zo zorgt meer werkplezier voor productieve, creatieve, gelukkige en gezonde werknemers! Benieuwd hoe je dit aanpakt? Check het hier!

  • Hoe verhoog je de betrokkenheid van je medewerkers?

    Je verhoogt de betrokkenheid van medewerkers door een betrokken leider te zijn, een goede relatie op te bouwen met je medewerkers en nog een aantal andere dingen. Benieuwd? Check alle tips hier!