Een hands-on Publiek-Private Samenwerking in de coronacrisis

Wat doe je als honderden mensen hun baan kwijt raken? Ze weer aan een nieuwe baan helpen natuurlijk!

Gemeente Den Haag, Tempo-Team én 10 andere uitzendbureaus in de mix

Terwijl werkloze horecamedewerkers, evenementencoördinatoren, net-afgestudeerden en zzp’ers uit allerlei branches - al dan niet (indirect) door de coronacrisis - massaal aanklopten voor een uitkering, dacht gemeente Den Haag alleen maar: deze mensen moeten zo snel mogelijk weer aan het werk. En wie ontsluit daarbij een breed scala aan vacatures? Uitzendbureaus! Welke partij is geschikt om de coördinerende rol op zich te nemen? Tempo-Team! En zo startte een grootschalige samenwerking met uitzendbureaus om werklozen, met een korte afstand tot de arbeidsmarkt, weer zo snel mogelijk aan het werk te helpen.

Direct aan de slag 

Flink aanpakken, daar houden we bij Tempo-Team wel van! We stelden snel een projectteam samen, bestaande uit een projectleider, twee inhouse intercedenten en een stagiair, om samen met gemeente Den Haag de mouwen op te stropen. Den Haag Werkt, het werk- en ontwikkelbedrijf van de gemeente, wilde gewoon aan de slag. En wij ook. Klein beginnen op basis van een projectplan en vervolgens uitbreiden en verfijnen. Lekker pragmatisch, met niet meer overleg dan nodig. Dus eerst maar eens vliegensvlug die mensen aan een baan zien te helpen. En dan leren we onderweg wel hoe we die aanpak kunnen verbeteren. Continue blijven verbeteren zelfs. Met als doel om uiteindelijk nóg meer mensen een nieuwe baan te bieden. Niet lullen, maar poetsen, zeggen ze dan in Rotterdam. Of ehm, zo’n 23 kilometer verderop dit keer. Oh, oh, Den Haag! Goed bezig.

Ook interesse in een samenwerking? Wij gaan graag met je in gesprek! Laat direct je e-mailadres en telefoonnummer achter via onderstaande button.

Ga naar formulier

Ten minste 500 werkzoekenden snel weer aan het werk

Als Publiek-Private aanpakkers zijn wij, gemeente Den Haag en Tempo-Team, samen bezig om ten minste 500 werkzoekenden - met een korte afstand tot de arbeidsmarkt - aan een baan te helpen. Gemeente Den Haag doet de voorselectie en zorgt dat kandidaten ingeschreven staan in HalloWerk. Het online matchingsplatform dat door een groeiend aantal gemeenten gebruikt wordt om werkgevers en werkzoekenden met elkaar in contact te brengen. Vervolgens meldt de gemeente de kandidaten bij ons aan. Wij verzorgen een uitgebreide intake en geven de kandidaat tips voor een mooi en goed cv. We bespreken kwaliteiten en talenten. En kijken naar veel meer dan alleen werkervaring. Ook zijn we eerlijk. We geven, vanuit onze kennis en ervaring, een realistisch beeld van de arbeidsmarkt. Soms is dat een reality check, omdat een bepaalde ambitie niet direct gerealiseerd kan worden. We verbinden de kwaliteiten en talenten met de kansen die er NU zijn op de arbeidsmarkt. Dat is voor ons dé manier om mensen te bemiddelen naar sectoren waar wél vacatures zijn. 

Hoe we dat doen? Goede vraag! Neem als voorbeeld Sharon. Een jonge, ambitieuze dame, die na het afronden van haar bachelor en master psychologie een droombaan als HR adviseur voor ogen heeft. Alleen, zo midden in de coronacrisis, is de realiteit best hard. Er zijn weinig vacatures en ze komt niet in aanmerking, wanneer ze solliciteert. Sharon raakt het daarom even kwijt. Door goed in gesprek te gaan hebben we haar perspectief op de arbeidsmarkt veranderd. En zijn we gaan kijken wat óók zou kunnen passen. Door de wensen en competenties van deze afgestudeerde goed naar boven te halen en die naast de beschikbare vacatures te leggen, popt daar ineens de vacature van accountmanager naar boven. Zou dat niet iets kunnen zijn?

Zo veel mogelijk kansen creëren

Soms is iemand met een aantal tips over zijn of haar motivatiebrief of LinkedIn-profiel al genoeg geholpen. We geven dan alleen dat laatste zetje en de baan is binnen! In andere gevallen stellen we de kandidaat, na het opstellen van een mooi voorstelprofiel, voor aan 10 verschillende uitzendbureaus die aangesloten zijn. Grote én kleine spelers. Met elk hun eigen waardevolle portefeuille in diverse sectoren. Van de klantenservice, logistiek, productie tot aan de bouw. De grote, landelijke bureaus hebben vacatures als bron- en contactonderzoeker bij de GGD beschikbaar. Terwijl de kleinere, regionale spelers met een specifieke, unieke vacature als verkeersregelaar op de proppen komen. 

Het draait allemaal om de werkzoekende. Voor hem of haar moeten de kansen zo groot mogelijk zijn. Of de baan nou van links of van rechts komt. Dat maakt niet uit. Zolang we maar aandacht blijven houden voor de kandidaat, dan leidt deze manier van werken niet alleen tot een, soms verrassende, nieuwe baan, maar ook tot de meest duurzame plaatsing.

Een mooi staaltje omdenken

Van de 323 kandidaten die door de gemeente bij ons zijn aangemeld, zijn er al 69 mensen weer lekker aan het werk! En dat worden er snel meer. Want van de - in totaal - 679 voorstellen bij de deelnemende uitzendbureaus, gaan er dagelijks kandidaten op gesprek.

We delen heel graag een aantal mooie succesverhalen met je. 

  1. Jelle (27 jaar) had het - na het afronden van een opleiding tot luchtvaartmedewerker - al een hele tijd geweldig naar zijn zin op Schiphol. Hij was daar bagagemedewerker, en later parkeerwacht, totdat de coronacrisis insloeg. Stilzitten is niets voor Jelle. Hij pakt graag alles aan wat op zijn pad komt. En dat blijkt! Jelle heeft een schoonmaakbaan aangenomen voor in de nachten. Dat levert hem een heel mooi salaris én een jaarcontract op. We zijn super blij voor hem!
  2. Maryam (34 jaar) is een kandidaat met ontzettend veel potentie, dat zagen we meteen. Een leuk cv, met veel administratieve ervaring. Na haar voorstelprofiel op flink veel plekken te hebben neergelegd, is ze gestart als klantcontactcentrum medewerker bij een gemeente! Ze heeft ons laten weten dat ze het enorm naar de zin heeft. Zo leuk om te horen!
  3. Martijn (29 jaar) moet nog een half jaar studeren, maar heeft - als gevolg van studievertraging door de coronacrisis - geen recht meer op studiefinanciering. In plaats van bij de pakken neer te gaan zitten, wilde hij enorm graag aan de slag. Aanpakken wat er maar op zijn pad kwam. We hebben hem in eerste instantie bemiddeld naar een tijdelijke functie als orderpicker. Toen die opdracht klaar was, konden we hem een baan als bron- en contactonderzoeker bij de GGD aanbieden. Schot in de roos! Martijn heeft het enorm naar zijn zin. Hij kan eindelijk, naar eigen zeggen, zijn hersens gebruiken en zich nuttig maken voor de maatschappij.

Al doende leert men

Eerst gaan we het doen en dan gaan we leren. Dit is wat deze Publiek-Private Samenwerking ademt. Elke werkzoekende die weer lekker aan de slag kan, is er één. Onderweg leren we hoe het proces verbeterd kan worden. Hoe we kunnen doorontwikkelen. We werken daarom agile. We passen direct de werkwijze aan, wanneer we signaleren dat een andere aanpak tot betere resultaten leidt. Maar dat we voor een heleboel burgers al iets hebben kunnen betekenen, vóórdat het proces geperfectioneerd is, dat is goud waard. Door het uit handen nemen van het bemiddelen van kortdurend werklozen, hebben de accountmanagers van het werk- en ontwikkelbedrijf Den Haag Werkt hun handen weer vrij om zich te focussen op langdurig werklozen met een grotere afstand tot de arbeidsmarkt. En ook op dit gebied wil gemeente Den Haag de structurele samenwerking met uitzendbureaus gaan uitbouwen. 

Zo zie je dat door je krachten te bundelen er mooie initiatieven ontstaan. Alleen ga je sneller, samen kom je verder? Dat cliché verwerpen we. Want in dit geval komen we samen verder en gaan we ook nog eens véél sneller.

Den Haag Werkt, jouw gemeente ook?

Herken je de uitdagingen van het bemiddelen van een grote groep werkzoekenden binnen jouw gemeente? Laat direct je e-mailadres en telefoonnummer achter. 

Laat je gegevens achter

We merken dat er veel interesse is vanuit gemeenten. We doen ons best om zo snel mogelijk contact met je op te nemen. 

Relevante links: