Griep of corona: alles wat je moet weten als leidinggevende

Griep of corona? Als leidinggevende hoop je natuurlijk op geen van die twee! Snappen we. Inmiddels weten we al best veel over het coronavirus. Niet gek natuurlijk: duizenden wetenschappers kraken al zolang hun hersenen over COVID-19. Maar nu de belangrijkste vraag: wanneer is het griep en wanneer is het nog wel corona?🤒

Spring snel naar:

De verschillen tussen het coronavirus en de griep

Je krijgt griep door een virus: het influenzavirus. COVID-19 is ook een virus, maar wordt wel veroorzaakt door een ander virus. Twee verschillende virussen dus! 

Het griepvirus

Het griepvirus bestaat al langer. Jij hebt ook vast al een keer de griep te pakken gehad, toch? Het voordeel daarvan is dat je lichaam daardoor al antistoffen tegen dat virus heeft opgebouwd. Hoewel het virus elk jaar vaak een beetje verandert, blijft je lichaam een deel van het virus nog wel herkennen. Een voordeel? Jazeker! Door die antistoffen worden we minder ziek! Hoppa! Doordat we dus al bekend zijn met dit virus, hebben we bijvoorbeeld ook een griepprik ontwikkeld: daardoor neemt het aantal ziektegevallen met het griepvirus af met 70 tot 80%! Lekkerrrrrr.

Het coronavirus

Het coronavirus was aan het begin van de pandemie nog volledig nieuw voor de wereld, en dus ook voor onze lichamen. Er was geen vaccin en dus ook geen immuniteit. Dat is nu gelukkig wel anders! Toch kan je het virus nog steeds krijgen wanneer je gevaccineerd bent. Dan wel of niet in een lichtere vorm. Wanneer laat je dan mensen thuiswerken? Je wilt namelijk niet dat werknemers corona oplopen nét nu ze weer naar kantoor mogen komen!

Corona of griep: wel of niet naar werk?

Nu we weer meer op kantoor mogen werken, is het lastig om te bepalen wat de regels zijn. Je kan verschillende regels hanteren, zodat iedereen zich veilig en op zijn gemak voelt. Er zijn meerdere mogelijkheden: 

De rigoureuze aanpak 

Je medewerker loopt rond met een snotneus en is hartstikke verkouden... Of je medewerker heeft hoestaanvallen waar je u tegen zegt. Niet fijn voor je medewerker, en niet fijn voor de andere collega’s. Zeker nu je niet zeker weet of het corona of griep is. Waar mogelijk, lekker thuis laten werken dus! Je werknemer mag pas terugkeren naar het werk wanneer hij of zij zich negatief getest heeft en goed genoeg voelt. Better safe than sorry... 

Net als de scholen

Veel bedrijven gaan bijvoorbeeld voor hetzelfde beleid als op scholen. Verkouden en negatief (zelf)getest? Dan ben je welkom. Verkouden en zere keel of koorts? Dan thuisblijven! Hiernaast is het een goed idee om een planning te maken (op kantoor) van de mensen die per dag komen. Op die manier is het nooit te druk en krijgt elke werknemer de ruimte. Zo ontstaat een veilige werkomgeving. Wat weer zorgt voor meer werkplezier. Hoppaaaaa!

Testen: hoe pak je het aan? 

Heeft je medewerker klachten en wil je zeker weten dat je medewerker geen corona heeft? Snappen we! Spoor je medewerker aan om zich gratis te laten testen op corona. Check de website van het RIVM hoe dit in z’n werk gaat en geef het door aan je medewerker! Tot de uitslag bekend is - en negatief is - blijft je medewerker thuis(werken).

Tja, en wat doe je wanneer je medewerker thuis moet blijven en niet meer zijn/haar werk kan doen? Als werkgever ben je verplicht het loon door te betalen, ook al spreek je niet echt van ziek zijn. Ennnnn, zo zit dat! 

Betaal je het loon door tijdens quarantaine of een dag ziek?

Wanneer je medewerker in thuisquarantaine moet en niet thuis kan werken, mag daar niet op afgerekend worden. Dit ligt in de risicosfeer van de werkgever en niet de werknemer. Daarom moet je het loon volledig doorbetalen. Ook mag je in deze situatie geen wachtdagen op het loon inhouden, omdat er geen sprake is van ziekte.

Virus? Focus je altijd op hygiëne binnen je bedrijf

Een virus! Dat zijn corona en de griep dus allebei. Goed om te weten. Waarom? Nou, omdat we wel weten hoe virussen zich verspreiden. Vooral via druppeltjes snot, slijm en speeksel. Dus in mensentaal: door te praten, hoesten of niezen. Besmettingsgevaar!

Oké, laten we dat doorvertalen naar de werkvloer. Wat kan je hiermee als leidinggevende? Nou een hoop! Let als leidinggevende op de volgende dingen bij het virus-proof maken van de werkomgeving:

  • Ventilatie, ventilatie, ventilatie! Daar worden virussen minder blij van, en wijzelf stukken meer. Dus: zorg voor frisse lucht! Ventileer goed door ramen en deuren op een kier te laten. Of lucht elke dag 10 minuten door een raam of deur open te zetten. Dit is met én zonder virus gezonder voor je hersenen!
  • Afstand: ook een belangrijke. Of het nu gaat om de ‘gewone’ griep of het coronavirus: zorg dat je medewerkers voldoende afstand van elkaar houden en een eventueel aanwezig virus grijpt minder snel om zich heen. Dat wil je, toch? ;-) 
  • Handen wassen! Als er een plek is waar je snel in niest of snot, dan zijn het de handen wel. Hoe schoner die zijn, hoe minder de kans op verspreiding dus. En let erop dat de medewerkers hun handen met papieren doekjes afdrogen en niet die handdoek die er dagen hangt...
  • Ontsmetttuuhhh! Bijvoorbeeld: het knopje van het koffiezetapparaat, de klink van de wc-deur, muizen van computers, het stuur van de bestelbus.. Maak vooral waar  iedereen lekker veel aan zit met z’n handen, ook lekker veel schoon! En zet ontsmettingsgel neer op meerdere plekken, zodat je medewerkers direct hun handen kunnen reinigen.

Tempo-Team helpt!

Toch een medewerker geveld door een virus en/of moet jouw medewerker in thuisquarantaine? En komt er daardoor werk stil te liggen? Nergens voor nodig. Vang het tekort gewoon op! Tempo-Team komt je redden. Wij regelen zo vervanging voor je. Laat het ons weten en we komen *vroom vroom* jouw kant op gesjeesd! On our way!!

Schakel Tempo-Team in

Lees ook:

Tempo-Team fixt vervanging!

Heerst er een griepgolf onder je collega’s? En komt er daardoor werk stil te liggen? Nergens voor nodig. Vang het tekort gewoon op! Tempo-Team komt je redden. Wij regelen zo vervanging voor je. Laat het ons weten en we komen vroom vroom jouw kant op gesjeesd! On our way!!