Griep op de werkvloer: alles wat je moet weten

Heerst er griep onder je werknemers?

Griep! Waarschijnlijk zit de ‘r’ dan weer in de maand. September, december, maart, april... Zo’n 10 weken per jaar heerst er in heel Nederland een griepepidemie. En die slaat jouw bedrijf of organisatie helaaaas niet over! Grote kans dus dat - wanneer een ‘r’ in de maand zit - er een griepgolf over je werkvloer surft. Hier lees je alles over griep op werk. 🤒

Ook al ben je niet de baas over een griepepidemie, je kunt het wel proberen te voorkomen bij jou op de werkvloer. Want hoe minder verzuim, hoe minder kosten! En mocht het nou tóch zover zijn, dan regelen wij die vervanging gewoon voor je.

Tempo-Team helpt!

Spring snel naar:

Wat is griep?

Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen en wordt ook wel influenza genoemd. Je krijgt griep door een virus, namelijk het griepvirus of influenzavirus. Klinkt logisch, toch? Iedereen kan griep krijgen. Jouw medewerkers dus ook! 

Ook goed om te weten: jaarlijks kunnen je medewerkers opnieuw ziek worden, omdat het griepvirus telkens een beetje verandert. En doordat het virus zo besmettelijk is, verspreidt het snel en kunnen veel mensen tegelijkertijd ziek zijn. 

- Jaarlijks krijgt 10% van de volwassen Nederlanders griep.
- Een werknemer met griep kost je gemiddeld €250,- per dag.
- Kort verzuim veroorzaakt gemiddeld 15% van de verzuimkosten.
- Meestal begint de griepepidemie in december of januari.
- In 2018/2019 duurde de epidemie maar liefst 14 weken!

Wat moet je doen bij griep? Stappenplan voor werkgevers!

Grip op griep. Weet jij hoe je griep op de werkvloer voorkomt? Hoe je je voorbereidt op een landelijke griepepidemie? Of wat je moet doen als het toch raak is binnen je bedrijf? Geen zorgen, wij hebben het gelukkig allemaal al voor je uitgezocht! Komt-ie:

1. Voorkomen is beter dan genezen

Je wilt natuurlijk liever een griepgolf voorkomen dan dat je als werkgever met de gevolgen moet dealen. Dat kun je doen door rekening te houden met hygiëne op de werkvloer, je personeel vast voor te bereiden op een griepepidemie - bijvoorbeeld door regelmatig handen te wassen - of door een griepprik te adviseren. 

Bescherm daarnaast preventief de gezondheid van je team met goede arbeidsvoorwaarden, zoals een veilige werkplek, goede werk-privébalans, een sportabonnement of een gezonde lunch op werk. De vitaliteit van jouw medewerkers is voor jou toch ook prioriteit numero uno?!

2. Ziek melden (of toch doorwerken?)

Weet jij wat je als werkgever moet doen wanneer een medewerker zich ziek meldt vanwege griep? Meteen doorgeven aan de bedrijfsarts of arbodienst! Dat moet binnen 4 dagen gebeuren. Meld het ook wanneer je medewerker weer beter is.

Hier moet je op letten als een werknemer zich ziek meldt:

 • Vraag je werknemer niet naar de reden van zijn/haar ziekmelding;

 • Vertelt je werknemer spontaan over zijn ziekte, leg dat dan niet vast;

 • Vraag naar de vermoedelijke duur van het verzuim;

 • Vraag naar de lopende afspraken of werkzaamheden;

 • Vraag of je werknemer onder een vangnet valt (bijv. no risk);

 • Geef de ziekmelding door aan de bedrijfsarts of arbodienst;

 • Betaal een percentage van het loon van de zieke werknemer door (dat percentage is afhankelijk van je cao).

Het blijft een grijs gebied: wanneer meld je je ziek, wanneer werk je thuis en wanneer werk je door? Tsja… wanneer laat jij je medewerkers thuisblijven? Het komt vaak voor dat werknemers door blijven werken, terwijl ze wel griepsymptomen hebben. En dat kan leiden tot meer verzuim en meer kosten... Het is namelijk helemaal niet fijn om een snotterende of zieke collega om je heen te hebben. Houd als werkgever grip op griep!

LET OP! Is je werknemer een payroller of uitzendkracht? Dan hoef je niets te doen, want dan is het uitzendbureau of payrollbedrijf verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding.

3. Loon doorbetalen of verzuimverzekering

Het is verplicht om je zieke medewerker minstens 70% van het laatstverdiende loon door te betalen. Je mag natuurlijk altijd meer dan het wettelijke minimumbedrag betalen, dat wordt vaak ook zo in cao’s afgesproken. Maar het verschilt dus per cao: check goed hoe dat voor jouw bedrijf zit! 

Is het percentage hoger dan 70%? Dan ben je verplicht om ook dat percentage uit te betalen als je gebonden bent aan die cao. Maximaal betaal je een zieke medewerker 104 weken door. Ennnn je mag een zieke medewerker in die 104 weken in principe niet ontslaan! Heb je ‘m?

Goed om te weten! Raakt je medewerker besmet met (zomer)griep tijdens zijn of haar vakantie? Dan kost het geen vakantiedagen als hij/zij zich netjes bij je ziek meldt. Wat handig is? Fix een verzuimprotocol waarin je alles over ziek melden op een rij zet voor je medewerkers, waaronder hoe hij of zij zich moet ziekmelden tijdens de vakantie of tijdens een verblijf in het buitenland. 

Liever geen risico lopen? Begrijpelijk. Kijk dan eens naar de mogelijkheden rondom een verzuimverzekering. Met een verzuimverzekering ontloop je het risico om in financiële problemen te komen met je bedrijf of organisatie bij ziekte en verzuim. Dan betaalt de verzekeraar namelijk gewoon het loon van je medewerkers (de eerste twee jaar en minimaal 70%). 

4. Aandacht voor je medewerkers

Houd contact met je thuiszittende medewerker! Het is áááltijd belangrijk om in contact te blijven met je medewerkers en er aandacht aan te besteden. Jaaa zo blijf je ook lekker up-to-date over zijn of haar griepstatus! Stuur bijvoorbeeld een beterschapskaartje, volle fruitmand of een flinke dosis keelsnoepjes. Bied hulp aan waar nodig. Wel zo lekker voor die connectie met je collega’s. Enneee… meer werkplezier! Hoppa.

Merk je dat een werknemer zich vaak ziek meldt? Frequent kort verzuim kan uiteindelijk overgaan in langdurig verzuim, zoals een burn-out. En dat wil je natuurlijk voorkomen! Ga daarom met je medewerker in gesprek wanneer je medewerker zich weer goed voelt en houd een oogje in het zeil. Samen sta je sterker, en jouw bedrijf ook!

5. Vang het tekort op → regel vervanging

Yesssss, je voelt ‘m al aankomen... Schakel Tempo-Team in om voor jou snel vervanging te regelen en voorkom dat je achter gaat lopen op werk!

Hoelang duurt griep?

Een medewerker met griep blijft gemiddeld 5 tot 10 dagen ziek thuis. Toch duurt het vaak meerdere weken tot iemand zich weer op en top fit voelt. Dan lopen de kosten bij een griepgolf of griepepidemie al snel op. Dat wil je voor zijn! 

Geen griepepidemie in 2020

In 2020 was er geen een griepepidemie. Dit kwam door het besmettelijke virus COVID-19. Omdat veel mensen ziek waren daarvan, had het griepvirus geen enkele kans. Dit komt doordat het influenzavirus veel minder besmettelijk is, en door de coronaregels hielden alle mensen veel afstand van elkaar.

👉 Weten of er momenteel een griepgolf of griepepidemie heerst? Check dan Griepalert!

Wat kost een medewerker met griep?

Een zieke medewerker kost je gemiddeld € 250 per dag. En aangezien iemand met griep al snel 5 dagen uit de running is, kunnen de verzuimkosten oplopen tot wel € 1.250 per werknemer. En reken maar door: ligt een medewerker met griep 10 dagen op bed? Dan kost het je maar liefst € 2.500! En dat is dan slechts één medewerker. Laat staan dat er een griepgolf over de werkvloer raast! Jaarlijks kunnen de verzuimkosten door griep voor bedrijven oplopen tot in de miljarden. 💸

Tempo-Team fixt vervanging!

Heerst er een griepgolf onder je collega’s? En komt er daardoor werk stil te liggen? Nergens voor nodig. Vang het tekort gewoon op! Tempo-Team komt je redden. Wij regelen zo vervanging voor je. Laat het ons weten en we komen vroom vroom jouw kant op gesjeesd! On our way!!

 • Wat is griep?

  Griep is een besmettelijke ziekte van de luchtwegen en wordt ook wel influenza genoemd. Je krijgt griep door een virus, namelijk het griepvirus of influenzavirus. Klinkt logisch, toch? Iedereen kan griep krijgen. Lees alles over griep in deze tekst.

 • Wat kan ik het beste doen tegen een griepgolf?

  Voorkomen is beter dan genezen! Probeer een griepgolf op jou werkvloer te voorkomen. Hoe je dat doet? Lees het in deze tekst in ons stappenplan!

 • Hoelang duurt griep?

  Een medewerker met griep blijft gemiddeld 5 tot 10 dagen ziek thuis. Toch duurt het vaak meerdere weken tot iemand zich weer op en top fit voelt. Dan lopen de kosten bij een griepgolf of griepepidemie al snel op. Benieuwd hoe erg? Lees dan deze tekst.

 • Hoeveel kost een zieke werknemer?

  Een zieke medewerker kost je gemiddeld € 250 per dag. En aangezien iemand met griep al snel 5 dagen uit de running is, kunnen de verzuimkosten oplopen tot wel € 1.250 per werknemer. En reken maar door: ligt een medewerker met griep 10 dagen op bed? Dan kost het je maar liefst € 2.500! En dat is dan slechts één medewerker. Laat staan dat er een griepgolf over de werkvloer raast! Lees alles over griep op de werkvloer in deze tekst.