Heerst er griep? Zo voorkom en verhelp je een griepgolf op werk!

Yuuup, de ‘r’ zit weer in de maand. En dan weet iedereen hoe laat het is: tijd voor griep! Wanneer één medewerker zich ziek meldt vanwege griep, dan is de kans groot dat er binnenkort een griepgolf over je werkvloer rolt. Dat wil je natuurlijk voorkomen. Hoe pak je dat aan als werkgever? Hoe handel je als de griepepidemie in Nederland op bezoek komt? Wij geven je tips tegen griep op werk! Bescherm je bedrijf in 3,2,1...

Wat is een griepgolf?

Er is sprake van een griepgolf wanneer er griep op de werkvloer heerst. Het griepvirus - ook wel influenzavirus - is een luchtwegvirus dat zich snel verspreidt. Dus wanneer er één medewerker met klachten op de werkvloer rondloopt, begint het balletje al snel te rollen… Het is eigenlijk net als met muizen: wanneer je er eentje ziet, dan weet je dat er meer zijn. Help! 🙊

Tja, als er griep in Nederland heerst, dan heerst het vaak ook onder je werknemers. En doordat iedereen dicht op elkaar werkt, kan het zijn dat veel van je collega’s tegelijkertijd uitvallen. We spreken dan van een griepgolf.

Een griepgolf hangt meestal samen met de landelijke en jaarlijkse griepepidemie. De griepepidemie speelt op in Nederland wanneer de ‘r’ in de maand zit, meestal tussen december en maart. De epidemie duurde de afgelopen 25 jaar gemiddeld 9 à 10 weken. In 2019 duurde de griepepidemie langer dan ooit, namelijk 14 weken! 

We spreken van een griepepidemie als langer dan twee weken achter elkaar 58 op 100.000 mensen kampt met griepklachten en 10% het influenzavirus bij zich draagt. Jaarlijks krijgt 1 op de 10 volwassenen griep. 

Een griepepidemie kan ook zichtbaar zijn binnen jouw bedrijf en een griepgolf op de werkvloer tot gevolg hebben. Dat kun je maar beter voor zijn!

Griepgolf voorkomen? Goed voor je bedrijf én medewerkers!

Griepgolf voorkomen? YUP! Daarmee voorkom je dat een heleboel werknemers uitvallen, werkzaamheden niet uitgevoerd kunnen worden én dat je onnodige kosten kwijt bent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek was griep of verkoudheid in 2017 met 42,4% de meest voorkomende reden voor ziekteverzuim onder werknemers. Daarbij melden medewerkers met griep zich gemiddeld 3 dagen ziek. En wist je dat een grieperige werknemer je gemiddeld € 250 per dag kost?! 💸

En het is toch ook gewoon héél fijn als je medewerkers gezond zijn? Fitte en vitale medewerkers zijn namelijk productiever en creatiever en ze zetten zich meer in voor hun werkomgeving en collega’s. Ze voeren hun werk dus beter uit, eigenlijk. Ook zijn werknemers die plezier hebben in hun werk minder vaak én snel ziek. Hoe je daarvoor zorgt? Simpel: een fijne werkplek + goed leiderschap = meer werkplezier! En laten wij nou net die formule al voor je uitgewerkt hebben. 😉

Een griepgolf is eigenlijk alles wat je niet wilt als werkgever. Toch? Zet daarom in op het tegengaan van die griepgolf op jouw werkvloer en voorkom verzuim en de bijbehorende kosten! Waarom zou je het niet doen? Alle kleine beetjes helpen, zeggen we dan maar. Enneee… dankzij corona zijn we hier al deels op voorbereid. Lekkerrrr.

Tips tegen griep op de werkvloer

Oké oké, wat kun je nou doen tegen griep op de werkvloer? Nou, dit:

 • Adviseer de griepprik. De griepprik is de beste bescherming tegen influenza! Zeker voor risicogroepen is de vaccinatie tegen griep een must. Check daarom of het voor jouw bedrijf ook voordelig kan zijn om de griepprik binnen je bedrijf of organisatie te adviseren.  
 • Ventileer de werkruimte goed. Ventileren kun je leren! Zet minimaal één keer per dag zo’n 10 minuten de ramen in de werkruimte wagenwijd open, zodat er frisse lucht naar binnen waait. Bij voorkeur laat je die ramen en deuren gewoon de hele dag op een kier staan.
 • Maak oppervlaktes vaak schoon. Jaaa en gebruik daarbij desinfecterende gel! Denk aan oppervlaktes die vaak aangeraakt worden op jouw werkvloer, zoals deurklinken, bureaus en kranen. 
 • Gebruik papieren handdoekjes. Zorg ervoor dat er geen handdoeken, maar papieren doekjes gebruikt worden op werk. Die gooi je namelijk weg en zo voorkom je besmettingsgevaar! Hoppaaa.
 • Stimuleer je medewerkers fit te blijven. Yesss bied bijvoorbeeld een gezonde lunch aan en stimuleer ze om te sporten. Gezonde en vitale medewerkers zijn namelijk minder vatbaar voor griep.
 • Pas eventueel de werktijden aan. Heb je werknemers die met het openbaar vervoer naar werk reizen? Dan kan het verstandig zijn om ze buiten de spitsuren naar werk te laten komen wanneer er een griepepidemie in Nederland heerst. Want al die reizigers op een hoopje… besmettingshaard!
 • Wijs je medewerkers op hun eigen hygiëne. Probeer je medewerkers te informeren over hoe zij op hun eigen hygiëne kunnen letten. Denk hierbij aan handen wassen en hoesten in je elleboog, maar bijvoorbeeld ook aan thuiswerken wanneer iemand zich niet op en top fit voelt. Hieronder lees je tips die je kunt meegeven aan je team. 
 • Adviseer je medewerkers over hygiëne op de werkvloer. Niet alleen de persoonlijke hygiëne van je medewerkers is belangrijk, maar ook de hygiëne op de werkvloer. Je medewerkers kunnen ook hun steentje bijdragen door het regelmatig schoonmaken van hun werkplek en -apparatuur. Ook tips voor je team over hygiëne op de werkvloer lees je hieronder. Zo voorkom je samen een griepgolf!

Blijf positief! Zolang je als leidinggevende positief blijft over de hele situatie, dan blijven je medewerkers dat ook. Zo creëer je een fijne werkomgeving. En wie met plezier naar werk gaat, meldt zich ook niet voor elk hoestje ziek. Al moet je daar natuurlijk altijd kritisch op blijven. Zet in op werkplezierrrrr!

Advies aan je medewerkers tijdens een griepgolf

Je hebt een griepgolf niet alleen als werkgever in de hand. Ook jouw medewerkers moeten hun steentje bijdragen. Denk aan het schoonhouden van hun werkplek, regelmatig handen wassen en in hun elleboog hoesten. Het is daarom belangrijk dat je goed blijft communiceren met je medewerkers en ze advies meegeeft! Wij zetten vast voor je op een rij wat je ze mee kunt geven. Komt-ie:

 • Regelmatig handen wassen (en goed). Jaaa die kennen we ondertussen allemaal wel, maar het blijft een superbelangrijke! Doen dus, regelmatig die handjes wassen. En droog ze daarna af met een papieren handdoekje!
 • Toetsenbord, muis en bureau regelmatig schoonmaken. Hygiëne blijft prioriteit! Zorg er daarom voor dat je je werkplek goed schoonhoudt. Daar hoort het schoonmaken van je toetsenbord, muis en bureau zeker bij! Die raak je tenslotte het allermeest aan met je handen. En mocht je met flexplekken werken, dan is dit puntje al helemaal belangrijk! 
 • Raak je gezicht zo min mogelijk aan. Yup, het virus verspreidt zich meestal via de handen. En wie met z’n besmette handen zijn of haar gezicht aanraakt, is de klos! Probeer dus zo min mogelijk je gezicht aan te raken. Moeilijk? Dat snappen we. Toch proberen! Zo voorkom je dat de griepgolf zich verspreidt.
 • Hoest en nies in je elleboog. Een hele makkelijke manier om verspreiding te voorkomen. Hoest en nies gewoon in je elleboog! Heeft niemand er last van. Lekker!
 • Vermijd spitsuren in het openbaar vervoer. Overleg met je werkgever of het mogelijk is om eventueel buiten spitsuren naar werk te reizen tijdens het griepseizoen. Wanneer er een griepepidemie in Nederland heerst, is het openbaar vervoer namelijk een flinke besmettingshaard omdat je dicht op elkaar zit. En die haard wil je het liefst vermijden.
 • Blijf thuis als je ziek bent. Denk je dat je griep hebt? Of voel je je niet helemaal fit? Blijf dan thuis! Ga bij jezelf na of je nog wel kunt doorwerken en rust anders uit. Wie niet uitrust, blijft langer uit de running. Echt doen, dus! Thuiswerken kan altijd (in bepaalde sectoren). Jij wilt je collega’s toch ook niet aansteken met het griepvirus?

Griepgolf opvangen? Schakel Tempo-Team in!

Zo’n griepgolf kan voor een heleboel verzuim zorgen. En dat wil je voor zijn! Voorkom uitval en achterstallig werk en regel vervanging voor je grieperige medewerkers. Ennnn… dat fixen wij gewoon voor je. Tempo-Team komt eraaaaaann! 🚨

Schakel Tempo-Team in 

Anderen lazen ook: