Griepprik aanbieden op werk: ja of nee?

Griep? Geen grap! Vooral geen lachertje als een groot deel van je medewerkers ziek thuiszit. Wat je daartegen kan doen? Nouuu, volgens velen is de griepprik de beste manier om je te beschermen tegen het griepvirus! Daarom kan het fijn zijn om als werkgever een griepvaccinatie aan te bieden aan je medewerkers (op vrijwillige basis), zodat je die vervelende griepgolf voor bent. YES! Maar wat zijn de voor- en nadelen van de griepprik? En wat kost het eigenlijk? Wij zochten het voor je uit. Komt-ie! 👇🏼

Wat is de griepprik?

De griepprik is een vaccinatie tegen het griepvirus, ook wel het influenzavirus genoemd. Het is eigenlijk de enige bescherming tegen griep. De vaccinatie wordt in oktober of november gratis aangeboden aan mensen voor wie de griep ernstige gevolgen kan hebben. Een goede zaak dus! 

Door de griepprik maakt ons lichaam binnen twee weken voldoende antistoffen aan om ons een halfjaar te beschermen tegen griep. Enneee… het aantal ziektegevallen door griep is volgens Gezondheidsnet met deze prik met 70-80% afgenomen! Wow! Best lekker als ook het aantal griepgevallen bij jou op de werkvloer zoveel terugdringt, toch?

Voor wie is de griepprik nodig?

De griepprik wordt vanuit de overheid aangeboden aan risicogroepen: kinderen en volwassenen die verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. In dat geval wordt de griepprik aangeboden en vergoed door de huisarts. Denk bijvoorbeeld aan mensen met astma, diabetes of hartziekten. Maar ook volwassenen van 60 jaar of ouder. De kans is groot dat er bij jou op de werkvloer collega’s rondlopen die tot deze risicogroep behoren. Maar ook je collega’s die niet onder de risicogroep vallen, kunnen zeker baat hebben bij de griepprik. Zij kunnen zich aanmelden voor de griepprik bij de huisarts, maar moeten daarvoor wel een vergoeding betalen. Check?

Wat kost een griepvaccinatie voor je medewerkers?

Hoeveel de griepprik voor jouw bedrijf kost hangt af van het aantal medewerkers, het type griepvirus en de grootte van de griepepidemie. Het verschilt dus per bedrijf, en ook per jaar. Ook hangt het af van je werkgeversverzekering. Zilverenkruis hanteert de volgende gemiddelde kosten voor de griepprik binnen een bedrijf via Premeo:

  • Bij 1 t/m 50 medewerkers: € 20,- vaste totaalprijs;
  • Bij 51 t/m 150 medewerkers: € 17,50 per medewerker;
  • Meer dan 150 medewerkers: € 14,- per medewerker. 

Heb je een bedrijfsarts? Dan is het altijd verstandig om daarmee te overleggen. Zet bovendien onder elkaar wat de kosten voor de griepprik binnen jouw bedrijf zijn en vergelijk dat met de verzuimkosten. Zijn de totale kosten minder dan de verzuimkosten? Hoppa, dan weet je wat je te doen staat! 

Griepprik aanbieden als werkgever?

Als werkgever mag je jouw medewerkers niet verplichten om de griepvaccinatie te halen. Je kunt er wel voor kiezen om het aan te bieden, maar dan mogen je medewerkers alsnog zelf bepalen of ze de griepprik willen. In sommige vakgebieden is het superslim om de griepprik aan te bieden én zoveel mogelijk medewerkers te laten vaccineren. In de zorg bijvoorbeeld! Dan bescherm je collega’s én patiënten. Win-win, daar houden we van. 

Oké, wat zijn nou de voordelen van de griepprik voor je bedrijf?:

  • Je medewerkers worden minder snel ziek. Door de griepprik hebben je medewerkers (en jij) 40% minder kans op griep! Yes!
  • Medewerkers die toch griep krijgen, zijn minder heftig ziek. Mocht het nou toch gebeuren dat je medewerkers ondanks de griepprik ziek worden, dan zullen ze altijd minder ernstig ziek zijn dan zonder griepprik. Daardoor liggen ze minder dagen ziek in bed en kunnen ze weer sneller aan het werk! Top. Dat scheelt, toch? 
  • Je medewerkers kunnen geen collega’s besmetten. Want wanneer je gevaccineerd bent tegen het griepvirus, kun je het niet overdragen op anderen. Zo voorkom je dus dat een enorme griepgolf over de werkvloer surft! 
  • Het scheelt je verzuimkosten. Jazeker! De griepprik betekent minder kans op griep en daardoor natuurlijk minder verzuim. En dat betekent… minder kosten! Wel zo prettig, aangezien een medewerker met griep je zo’n € 250 per dag kan kosten. Terwijl een griepprik nog geen € 25 kost! Dus als je iets kan doen om het te voorkomen of binnen de perken te houden, dan doe je dat graag. Toch?
  • Het toont betrokkenheid tegenover je medewerkers. De griepprik is toch een service aan je medewerkers en fijn een extraatje van de baas. Goede arbeidsvoorwaarden staan in lijn met meer werkplezier. En meer werkplezier leidt weer tot minder verzuim! Hoppaaa!

Moet je nou wel of niet de griepprik aanbieden aan je medewerkers? Dat blijft de vraag. Eén ding is zeker: de griepvaccinatie is zinvol voor risicogroepen, omdat zij hoger risico lopen om ernstig ziek te worden door het griepvirus. 

Heb jij voornamelijk gezonde en jonge werknemers? Dan is het aanbieden van de griepprik niet per se essentieel. Het kan dan ook voorkomen dat je medewerkers zich verplicht voelen om de griepprik te halen, ondanks dat het op vrijwillige basis wordt aangeboden. En dat is geen fijn idee voor jou én je medewerkers. 

Of het opweegt tegen de genoemde voordelen? Dat is voor elke werkgever anders. Overleg van tevoren dus goed met je bedrijfsarts (en medewerkers) om uit te vinden waar de behoeftes liggen en kijk naar wat verstandig is voor jouw bedrijf of organisatie.

Hoe regel je de griepprik voor je medewerkers?

Als je eenmaal hebt besloten om ervoor te gaan, hoe fix je die griepprik dan? Simpel! Laat een vaccinatiearts op de werkvloer langskomen en je medewerkers vaccineren. Dat kan bijvoorbeeld via de Arbo Unie, ArboNova of VaccinatieZorg. Kijk even online welke qua voorwaarden het beste bij jouw bedrijf past! Zo gefixt. Onthoud: het blijft vrijwillig! Je kunt je medewerkers niet verplichten om zich te laten vaccineren.

Kom niet tekort, regel vervanging via Tempo-Team!

Toch blijft griep de voornaamste reden van verzuim binnen je bedrijf, ook mét griepprik. En dat kan voor een heleboel uitval zorgen! Voorkom achterstallig werk en regel vervanging voor je zieke medewerkers. Ennnn… dat fixen wij gewoon voor je. Tempo-Team komt eraaaaaann!

>> Tempo-Team to the rescue! Vervanging is onderweg!

Anderen lazen ook: