Griepprik aanbieden op werk: ja of nee?

Griep? Geen grap! Vooral geen lachertje als een groot deel van je medewerkers ziek thuiszit. Wat je daartegen kan doen? Nouuu, volgens velen is de griepprik de beste manier om je te beschermen tegen het griepvirus! Daarom kan het fijn zijn om als werkgever een griepvaccinatie aan te bieden aan je medewerkers (op vrijwillige basis), zodat je die vervelende griepgolf voor bent. YES! Maar wat zijn de voor- en nadelen van de griepprik? En wat kost het eigenlijk? Wij zochten het voor je uit. Komt-ie! 👇🏼

Ga snel naar:

Griepprik vaccinatie aanbieden als werkgever, ja of nee?

Heb je werknemers die vallen in de risicogroep of die wat ouder zijn? Dan kan de griepvaccinatie aanbieden een heel goed idee zijn. Heb jij voornamelijk gezonde en jonge werknemers? Dan is het aanbieden van de griepprik niet per se essentieel. Als het voor medewerkers verplicht voelt, kan er namelijk ook verdeling ontstaan op de werkvloer. En dat wil je niet! Denk er dus goed over na. 

Bekijk dus goed voor jezelf of het opweegt tegen onderstaande 5 voordelen. Overleg van tevoren  met je bedrijfsarts (en medewerkers) om uit te vinden waar de behoeftes liggen en kijk naar wat verstandig is voor jouw bedrijf of organisatie. Elk bedrijf is anders!

LET OP! Als werkgever mag je jouw medewerkers niet verplichten om de griepvaccinatie te halen. Je kunt er wel voor kiezen om het aan te bieden, maar dan mogen je medewerkers alsnog zelf bepalen of ze de griepprik willen. In sommige vakgebieden is het superslim om de griepprik aan te bieden én zoveel mogelijk medewerkers te laten vaccineren. Bijvoorbeeld in de zorg! Dan bescherm je collega’s én patiënten. Win-win, daar houden we van. 

De 5 voordelen van de griepprik voor je bedrijf

 1. Je medewerkers worden minder snel ziek. Door de griepprik hebben je medewerkers (en jij) 40% minder kans op griep! Yes!

 2. Medewerkers die toch griep krijgen, zijn minder heftig ziek. Mocht het nou toch gebeuren dat je medewerkers ondanks de griepprik ziek worden, dan zullen ze altijd minder ernstig ziek zijn dan zonder griepprik. Daardoor liggen ze minder dagen ziek in bed en kunnen ze weer sneller aan het werk! Top. Dat scheelt, toch? 

 3. Je voorkomt een griepgolf op de werkvloer. Want wanneer je gevaccineerd bent tegen het griepvirus, is de kans kleiner dat je het doorgeeft. Zo voorkom je dus dat een enorme griepgolf over de werkvloer surft! 

 4. Het scheelt je verzuimkosten. Jazeker! De griepprik betekent minder kans op griep en daardoor natuurlijk minder verzuim. En dat betekent… minder kosten! Wel zo prettig, aangezien een medewerker met griep je zo’n € 250 per dag kan kosten. Terwijl een griepprik nog geen € 25 kost! Dus als je iets kan doen om het te voorkomen of binnen de perken te houden, dan doe je dat graag. Toch?

 5. Het toont betrokkenheid tegenover je medewerkers. De griepprik is toch een service aan je medewerkers en fijn een extraatje van de baas. Goede arbeidsvoorwaarden staan in lijn met meer werkplezier. En meer werkplezier leidt weer tot minder verzuim! Hoppaaa!

Wat kost een griepvaccinatie voor je medewerkers?

Voordat je eraan begint, wil je natuurlijk wel weten hoeveel al die griepvaccinaties kosten. Hoeveel de griepprik voor jouw bedrijf kost hangt af van het aantal medewerkers, het type vaccin en de grootte van de griepepidemie. Het verschilt dus per bedrijf, en ook per jaar. Ook hangt het af van je werkgeversverzekering. Zilverenkruis hanteert de volgende gemiddelde kosten voor de griepprik binnen een bedrijf via Premeo:

 • Bij 1 t/m 50 medewerkers: € 20,- vaste totaalprijs;
 • Bij 51 t/m 150 medewerkers: € 17,50 per medewerker;
 • Meer dan 150 medewerkers: € 14,- per medewerker. 

Heb je een bedrijfsarts? Dan is het altijd verstandig om daarmee te overleggen. Zet bovendien onder elkaar wat de kosten voor de griepprik binnen jouw bedrijf zijn en vergelijk dat met de verzuimkosten. Zijn de totale kosten minder dan de verzuimkosten? Hoppa, dan weet je wat je te doen staat! 

Hoe regel je de griepprik voor je medewerkers?

Als je eenmaal hebt besloten om ervoor te gaan, hoe fix je die griepprik dan? Simpel! Laat een vaccinatiearts op de werkvloer langskomen en je medewerkers vaccineren. Dat kan bijvoorbeeld via de Arbo Unie, ArboNova of VaccinatieZorg. Kijk daar even welke partij qua voorwaarden het beste bij jouw bedrijf past! Zo gefixt. 

Wat is de griepprik precies?

De griepprik is een vaccinatie tegen het griepvirus, ook wel het influenzavirus genoemd. Het is eigenlijk de enige bescherming tegen griep. De vaccinatie wordt ieder jaar in oktober of november gratis aangeboden aan mensen voor wie de griep ernstige gevolgen kan hebben. Een goede zaak dus! 

Door de griepprik maakt ons lichaam binnen twee weken voldoende antistoffen aan om ons een halfjaar te beschermen tegen griep.Enneee… het aantal ziektegevallen door griep is volgens Gezondheidsnet met deze prik met 70-80% afgenomen! Wow! Best lekker als ook het aantal griepgevallen bij jou op de werkvloer ook zover naar beneden valt, toch?

Het blijft wel opletten geblazen! Dit jaar verwachten experts namelijk een heftigere griepgolf dan ooit. Dit komt door het coronavirus. Het influenzavirus had namelijk geen enkele kans terwijl corona er was. Dit komt doordat alle maatregelen, afstand en handen wassen ook werkt tegen het griepvirus! Griep is daarbij ook nog eens veel minder besmettelijk, vandaar dat het bijna niet werd overgedragen. Nu we bijna allemaal gevaccineerd zijn tegen het coronavirus en steeds meer bij elkaar in de buurt komen, verwachten experts een piek in het influenzavirus. Dit maakt de griepprik dus misschien wel belangrijker dan ooit.

Wanneer krijg je een gratis griepvaccinatie?

De griepprik wordt vanuit de overheid aangeboden aan risicogroepen: kinderen en volwassenen die verhoogd risico lopen om ernstig ziek te worden door griep. In dat geval wordt de griepprik aangeboden en vergoed door de overheid. Denk bijvoorbeeld aan mensen met astma, diabetes of hartziekten. Maar ook volwassenen van 60 jaar of ouder. 

De kans is groot dat er bij jou op de werkvloer collega’s rondlopen die tot deze risicogroep behoren. Maar ook je collega’s die niet onder de risicogroep vallen, kunnen zeker baat hebben bij de griepprik, vooral nu er een griepgolf aan zit te komen. Maak dus de juiste beslissing voor jouw bedrijf! 

Kom niet tekort, regel vervanging via Tempo-Team!

Toch blijft griep de voornaamste reden van verzuim binnen je bedrijf, ook mét griepprik. En dat kan voor een heleboel uitval zorgen! Voorkom achterstallig werk en regel vervanging voor je zieke medewerkers. Ennnn… dat fixen wij gewoon voor je. Tempo-Team komt eraaaaaann!

Vervanging is onderweg!

Anderen lazen ook:

Tempo-Team fixt vervanging!

Heerst er een griepgolf onder je collega’s? En komt er daardoor werk stil te liggen? Nergens voor nodig. Vang het tekort gewoon op! Tempo-Team komt je redden. Wij regelen zo vervanging voor je. Laat het ons weten en we komen vroom vroom jouw kant op gesjeesd! On our way!!

 • Wat is een griepprik?

  Een griepprik is een vaccinatie tegen het influenzavirus. Deze krijgen zestigplussers en risicogroepen gratis en andere mensen tegen betaling. Zo wordt jaarlijks de griepgolf met zo’n 70 à 80 procent verlaagd. Benieuwd naar alles over de griepprik? Check deze tekst!

 • Voor wie is een griepprik nodig?

  Als je onder de zestig jaar bent, en geen onderliggende ziekten hebt, heb je de griepprik in principe niet nodig. Je loopt dan geen risico om dusdanig ziek te worden dat je overlijdt. Deze prik is dus vooral om de kwetsbaren te beschermen tegen het influenzavirus.

 • Kan ik een griepprik aanbieden als werkgever?

  Ja dat mag. Je mag werknemers alleen niet dwingen om de griepprik te nemen. Het is een vrije keus. Het is het beste om na te denken over hoe voordelig een griepprik is voor jouw bedrijf. Wegen de kosten van verzuim op tegen de kosten van de prik? Het is jouw keus. Lees in deze tekst hoe duur griepprikken zijn!