Dit moet je als werkgever weten over zwangerschapsverlof bij een tweeling of meerling

Wow, is jouw werkneemster zwanger van een tweeling of meerling? Niet 1, maar 2, 3 of meer baby’s! We begrijpen dat jij je als werkgever dan even wilt inlezen in de regels rondom het zwangerschapsverlof bij een tweeling of meerling. Dat werkt namelijk ietsje anders dan bij één kind. Ennn wij hebben het werk al voor je gedaan! Dus leun achterover, pak je notities erbij en lees lekker verder. Zo werkt meerlingenverlof! 🤰🏼

>> Wil je snel weten hoe je het meerlingenverlof regelt? Download onze superhandige checklist, zodat je weet wat jij moet doen. Tempo-Team to the rescue!

Wat is meerlingenverlof?

Meerlingenverlof is natuurlijk de periode van verlof die je werkneemster krijgt als zij twee of meer kinderen krijgt. Yesss! Per jaar worden er zo’n 2,5 duizend meerlingen geboren, waarvan grotendeels tweelingen. De geboorte van een meerling blijft dus bijzonder. Omdat het voor je werkneemster ook zwaarder is om twee of meer kinderen op de wereld te zetten dan één, krijgt zij uitgebreider verlof. Hieronder lees je precies hoeveel dat is. 

Hoelang duurt het meerlingenverlof? 

Meerlingenverlof duurt minimaal 20 weken:

  • Onder deze 20 weken verlof vallen zowel zwangerschapsverlof als bevallingsverlof;
  • De helft (10 weken) gelden voor het bevallingsverlof;
  • De periode tussen de 8 en 10 weken voor de uitgerekende datum noemen we de flexibiliseringsperiode;
  • 8 weken voor de uitgerekende datum gaat je zwangere werkneemster uiterlijk met zwangerschapsverlof;
  • Maaarr ze kan er ook voor kiezen om al bij 10 weken voor de uitgerekende datum met verlof te gaan;
  • Je werkneemster mag elke willekeurige dag tussen de 10 en 8 weken haar verlofperiode in laten gaan.

Kiest je werknemer ervoor om tijdens de flexibiliseringsperiode door te werken? Dan worden die dagen opgeteld bij het bevallingsverlof. Goed over communiceren, dus!

Bij meerlingen is het zo dat het bevallingsverlof één dag na de geboorte van het eerste kind ingaat. Dan stopt dus het zwangerschapsverlof. Deze datum bepaalt ook hoelang de verlofperiode nog duurt, afhankelijk van het aantal dagen waarop je werkneemster een zwangerschapsuitkering ontving vóór de bevalling én het aantal dagen flexibiliseringsperiode waarop zij in geval van ziekte Ziektewet-uitkering kreeg. Check?

Wat is couveuseverlof?

Bij tweelingen en meerlingen komt het vaak voor dat baby’s te vroeg geboren worden. Yup, daardoor hebben ze meer zorg nodig en liggen ze langer in het ziekenhuis. Er kan dan sprake zijn van een speciale couveuseregeling, waardoor het bevallingsverlof van je werkneemster wordt uitgebreid. Hetzelfde geldt voor eenlingen. Volgens de regels van het UWV mag bij een ziekenhuisopname van de baby of baby’s van meer dan 7 dagen de verlofperiode met maximaal 10 weken verlengd worden. Houd daar dus ook rekening mee als je werkneemster in verwachting is van een meerling! 

Tweeling- en meerlingenverlof voor partners

Is niet jouw werknemer, maar de partner ervan in verwachting van een tweeling of meerling? Dan heeft jouw werknemer recht op dezelfde verlofregels als bij ‘normaal’ geboorteverlof. Partners krijgen dus géén extra verlof wanneer er een tweeling of meerling geboren wordt. 

Hoe werkt tweeling- en meerlingenverlof?

Joehoe, goed nieuws! Tijdens het zwangerschapsverlof en bevallingsverlof van een tweeling of meerling betaalt UWV een uitkering, dat is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO). Die kun je als werkgever gewoon aanvragen. 

Zo vraag je een uitkering aan als werkgever

Het is handig om als werkgever eerst te checken wanneer je zwangere werkneemster met verlof wilt gaan. Je kunt dan maximaal 4 en minimaal 2 weken van tevoren bij UWV de uitkering aanvragen. En het aanvragen gaat super simpel via het digitale werkgeversportaal. Lekkerrr! De bevallingsuitkering wordt in een aaneengesloten periode door UWV uitbetaald, maar je werkneemster kan er ook voor kiezen om het gespreid op te nemen. De uitkering is 100% van het (maximum) dagloon en duurt net zolang als het verlof. Wel zo fijn, hoppa!

LET OP! Het is belangrijk dat je werkneemster de zwangerschapsverklaring tot één jaar na de bevalling bewaart voor eventuele controle door het UWV. Als werkgever hoef je deze verklaring niet in je administratie te bewaren. Vermeld dat dus even!

Dit is het verschil tussen meerlingenverlof en geboorteverlof bij één kind 

Het grootste verschil is de duur van de verlofperiode. Bij de zwangerschap en geboorte van één kind krijgt de moeder in totaal minimaal 16 weken verlof, tegenover 20 weken bij een meerling. Dat verschil is vooral terug te zien in het zwangerschapsverlof. Bij de zwangerschap van één kind kan de moeder 4 tot 6 weken voorafgaand aan de uitgerekende datum op verlof gaan, terwijl dat bij de zwangerschap van een meerling 8 tot 10 weken zijn. Tjaa, het dragen van twee of meer baby’s is nou eenmaal zwaarder dan één baby! 👶🏼

Schakel Tempo-Team in!

Wil je weten wat jij moet doen als een medewerker een kindje verwacht? Met welk soort verlof heb je te maken en hoe vraag je een uitkering aan? Je vindt het allemaal hier. 
>> Download onze superhandige checklist!

Zo regel je direct vervanging

Schakel Tempo-Team in! Als werkgever krijg je 100% van het tweeling- en meerlingenverlof van het UWV. Bam! Gebruik dat geld dus voor tijdelijke vervanging. Die regelen we natuurlijk voor je, want je medewerker heeft (letterlijk) alle handen vol, die zit echt niet op een ontplofte mailbox te wachten 😉

Schakel Tempo-Team in!

Anderen lazen ook: