Pre-boarding van nieuwe medewerkers: ga voor een vliegende start met deze checklist

Een goede pre-boarding zorgt ervoor dat de kandidaat die je wil binnenhalen, ook echt een handtekening zet aan het eind van je recruitmentproces. We willen namelijk niet dat 鈥榠e bij de concurrent aan de slag gaat. 馃槈 Reden genoeg dus om jouw onboarding proces strak te trekken. Daarom vertellen we je op deze pagina wat pre-boarding precies is, waarom het zo belangrijk is 茅n hoe je ervoor zorgt dat het vlekkeloos verloopt. Gelukkig gaat dat met onze checklist helemaal goedkomen. Let鈥檚 go!

Of liever hulp van onze pro鈥檚? Wij helpen je graag!

Ga snel naar: 

 

Wat is een pre-boarding precies?

De pre-boarding is het moment tussen het tekenen en de eerste werkdag. Het is een onderdeel van recruitment dat ervoor zorgt dat de nieuwe medewerker al zoveel mogelijk is voorbereid op de nieuwe baan. Dus laat degene alvast kennismaken met collega鈥檚, stuur een welkomstcadeautje en versnel zo het 茅chte onboardingsproces.

Waarom is pre-boarden zo belangrijk? 5 voordelen op een rij

Richt je de pre-boarding net zo goed in als de onboarding? Dan levert dat h茅茅l veel voordeel op:  

Voordeel 1. Verhoogt zelfvertrouwen

De sollicitant blijft net zo enthousiast om te starten in jouw bedrijf als op het moment van tekenen. Daardoor weet 鈥檌e het zeker: dit was 茅cht de juiste keus! Dat doet het zelfvertrouwen van je nieuwe werknemer goed.

Voordeel 2. Meer verbonden 

De sollicitant voelt zich direct al echt onderdeel van het team en je bedrijf. Grote kans dat 鈥榠e daardoor graag langer bij jouw bedrijf blijft hangen. En dat wil je!

Voordeel 3. Sneller volledig productief  

Door een succesvolle pre-boarding en onboarding zijn nieuwe werknemers sneller ingewerkt. En vaak al binnen vier maanden super productief! Handig! 

Voordeel 4. Realistische verwachtingen

Je schetst een realistisch beeld van de baan. Daardoor weet een nieuwe collega beter wat hij of zij kan verwachten van het werk en zit iedereen gelijk vanaf de start op dezelfde lijn.  

Voordeel 5. Troef je concurrentie af 

Met een goede pre-boarding houd je je sollicitant enthousiast voor jouw vacature. Zo loop je minder risico dat jouw ideale kandidaat nog voor de eerste werkdag 'afvalt' of toch niet start omdat bijvoorbeeld de concurrent t贸ch nog een hoger aanbod heeft gedaan.

Een stap verder? Wij helpen je graag met het onboarding proces!

Hoe zorg je voor een goede pre-boarding? 9 Tips!

Wil je dat jullie nieuwe collega vliegend van start gaat?馃洬 Check dan onze tips voor een vlekkeloze pre-boarding. Zo stapt je nieuwe medewerker vol zelfvertrouwen bij jullie aan boord! 

Tip 1. Nodig je nieuwe collega(鈥榮) uit voor een informele kennismaking 

Nodig de nieuwe collega uit om nog v贸贸r de eerste werkdag langs te komen. Bijvoorbeeld op de vrijmibo, jullie personeelsuitje of de maandelijkse teammeeting. Zo krijgen jullie de kans om alvast informeel kennis te maken. Leuk! 

Bij grote, logistieke bedrijven waar je soms grote groepen tegelijk verwelkomt, werkt een digitale pre-boarding goed! Stuur iedereen zeven dagen van tevoren al een (geautomatiseerde) mail met waar ze moeten zijn, wie hen opvangt en waar ze rekening mee moeten houden. En stuur op de eerste werkdag een appje: 鈥榁eel plezier op je eerste werkdag, tot zo!鈥.

Tip 2. Informeer collega鈥檚 over de komst van het nieuwe gezicht 

Breng iedereen in het bedrijf ervan op de hoogte dat een nieuwe collega start. Stuur bijvoorbeeld een e-mail met een leuke introductie. Zo weet iedereen gelijk wie het nieuwe gezicht bij het koffiezetapparaat is! 鈽曪笍 Of maak hier een leuke variant op; plak een foto van je nieuwe medewerker op het koffieapparaat, zo weet iedereen wie dat nieuwe gezicht is! 

Tip 3. Laat je team een LinkedIn-berichtje sturen

Zeker voor op kantoor is dit een leuke: laat het team waarin je nieuwe medewerker komt diegene alvast een welkomstberichtje sturen op LinkedIn. Lekker persoonlijk en zo heeft iedereen direct een goed beeld bij 鈥榙ie nieuwe鈥. En andersom: je nieuwe collega heeft een goed beeld van het team en voelt zich zo als nieuwe werknemer helemaal welkom! 

Tip 4. Organiseer een pre-boarding lunch

Starten meerdere nieuwe collega鈥檚 tegelijk? Organiseer dan een gezellige pre-boardinglunch! (Ook leuk als maar 茅茅n nieuwe collega start 馃槈). Hier lees je trouwens meer over lunchen met collega鈥檚.

Tip 5. Deel interessante achtergrondinformatie 

Wil je dat je nieuwe medewerker goed weet wat diegene te wachten staat? Stuur dan alvast interessante achtergrondinformatie over jullie bedrijf! Bijvoorbeeld een presentatie over de visie, waarden en missie van jullie organisatie. Of nodig je nieuwe medewerker vast uit voor een rondleiding. 

Tip 6. Nodig je nieuwe medewerker uit voor de interne kanalen 

Geef je nieuwe collega toegang tot het intranet en nodig hem of haar uit voor de maandelijkse nieuwsbrief en jullie social kanalen. Zo is je nieuwe collega gelijk op de hoogte van alles wat er speelt. Handig! Of bezorg een week van tevoren het welkomstpakket. Zo is 鈥榠e meteen overal op voorbereid. 

Tip 7. Test test! Check de techniek 馃捇

Controleer of alle techniek het doet als je nieuwe medewerker bijvoorbeeld administratief werk gaat doen. Check de inlog op de computer, de toegang tot het e-mailaccount en of alle benodigde systemen zijn ge茂nstalleerd. Wel zo handig! Dan gaat de nieuwe medewerker gelijk goed van start. 

Tip 8. Maak en deel het schema voor de eerste dag 

Deel vast een schema met praktische informatie over de eerste werkdag. Waar en hoe laat kan de nieuwe medewerker zich melden? Wie vangt degene op? Nemen jullie zelf lunch mee of is er een kantine? En hoe ziet de eerste werkdag er globaal uit? Allemaal fijn om van tevoren te weten!

Tip 9. Een vrolijk begin? Richt de werkplek in! 

Richt de nieuwe werkplek leuk in. Zet een fleurig bloemetje op het bureau, laat een lief kaartje achter of leg vast wat handige kantoorspullen of werkkleding klaar. Nog beter: zorg voor iets lekkers in de eerste koffiepauze. En wat dacht je van een gevulde goodiebag?! Dat is pas vrolijk beginnen! 馃槃 

Checklist pre-boarding: check, check, dubbelcheck?

Alle stappen in pre-boarding doorlopen? Check het hier! Vink jij elke stap van onze pre-boardingchecklist af? Dan heeft jouw nieuwe medewerker zeker een warm welkom! 

 •  Extra inspiratie en achtergrondinformatie delen
 • Uitnodigen voor een informele kennismaking 
 • Informeren over de laatste afspraken en het inwerkschema delen 
 • Andere collega鈥檚 vertellen over de allernieuwste aanwinst in het bedrijf
 • Nieuwe werkplek leuk inrichten 
 • Alle ict-zaken tip top in orde maken: toegang regelen tot de computer en alle systemen

Meer weten over pre- en onboarding? Wij helpen je graag op weg met het inrichten van een volledig recruitmentproces. Neem gewoon even contact op of stuur direct je vacature op!

Plaats vacature!

Veelgestelde vragen

 • 1. Wat is pre-boarding?

  Pre-boarding is de fase tussen het moment van het contract tekenen en de eerste werkdag. Soms is deze fase een paar dagen. Soms enkele weken of zelfs maanden! Weten hoe je het pre-boardingsproces aanpakt? Lees het hier!

 • 2. Waarom is een goede pre-boarding belangrijk?

  Een goede pre-boarding is belangrijk om verschillende redenen. (1) Allereerst zorgt het pre-boarden ervoor dat de nieuwe collega zeker blijft over deze nieuwe stap. Waardoor met hetzelfde enthousiasme gestart wordt als op het moment van tekenen. (2) Daarnaast voelt de nieuwe werknemer zich meer verbonden met het bedrijf, waardoor de kans groot is dat iemand langer blijft hangen! (3) Tot slot zijn werknemers dankzij een goede pre-boarding en onboarding sneller productief. Superhandig! Benieuwd hoe je het pre-boarden het beste aanpakt? Lees hier de 9 tips!

 • 3. Hoe ziet een goede pre-boarding eruit?

  Een goede onboarding ziet er als volgt uit: (1) Het delen van inspirerende en interessante achtergrondinformatie over het bedrijf en de baan. (2) Het uitnodigen voor een informele kennismaking voor de eerste werkdag. (3) Het informeren van de nieuwe werknemer over de eerste werkdag. (4) Alle collega鈥檚 op de hoogte brengen van de komst van de nieuwe collega. (5) Alle ict-gerelateerde zaken checken en testen. (6) En tot slot de werkplek van de nieuwe medewerker inrichten. Lees hier alle 9 tips voor het pre-boardings traject.