Onderdeel 1. Luisteren
Actief luisteren is een belangrijk onderdeel van de LSD-techniek. Door met aandacht en belangstelling te luisteren laat je de sollicitant merken dat je écht luistert. Dit kan ervoor zorgen dat de sollicitant meer gaat vertellen tijdens het gesprek. Hoe actief luisteren eruit ziet? De vuistregel is: als je kan navertellen wat iemand zojuist heeft gezegd, dan zit je goed. Zo pak je het actief luisteren aan:
-
Richt je aandacht op je gesprekspartner
-
Maak oogcontact als je een vraag stelt
-
Knik of ‘hum’ mee met wat er verteld wordt
-
Benader je sollicitant altijd op een positieve manier
-
Ga onbevooroordeeld het gesprek in (denk aan OEN en Nivea)
Onderdeel 2. Samenvatten
Dit onderdeel van de LSD-techniek helpt je om het sollicitatiegesprek te voeren met structuur. Door samen te vatten kun je de hoofd- van de bijzaken scheiden. Je laat zien dat je goed luistert en je kunt checken of je goed hebt begrepen wat er door de kandidaat is verteld. Dat stimuleert de sollicitant om verder te vertellen.
Samenvatten kan op twee manieren:
-
Parafraseren: kort teruggeven wat je qua inhoud hebt gehoord.
-
Gevoelsreflectie: de manier waarop iemand vertelt verwoorden en de emotie van je gesprekspartner samenvatten.
4 tips om supergoed samen te vatten:
-
Gebruik een veronderstellende toon bij het samenvatten. Bijvoorbeeld ‘heb ik goed begrepen dat..?’ Zo geef je een sollicitant gelijk de mogelijkheid om aan te geven dat je samenvatting niet klopt en vermijd je dat je dingen invult voor de ander.
-
Vat samen in je eigen woorden. Vermijd napapegaaien! 🦜
-
Maak je samenvatting kort. Zo blijft het gesprek lekker lopen.
-
Houd het concreet. Blijf bij de kern van het verhaal van de sollicitant. Een eigen perspectief op de zaak is niet nodig
Onderdeel 3. Doorvragen
Doorvragen om te doorgronden: hier gaat om bij het laatste onderdeel van de LSD-methode. Als je goede vragen stelt, laat je aan de sollicitant zien dat je oprecht nieuwsgierig en belangstellend bent. Gebruik hier bijvoorbeeld de STARR-methode voor. Met open vragen nodig je een kandidaat uit om meer te vertellen.
Open vragen...
-
starten met: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom, Welke of Hoe.
-
moedigen aan om vrijuit te spreken.
-
helpen je om meer uitleg te vragen aan een kandidaat.
-
zijn een blijk van interesse.
👉 Let op! Open vragen kunnen er wel voor zorgen dat een sollicitant erg uitwijkt. Stuur daarom in je samenvatting op de richting waar je naartoe wilt.
Laat jij het sollicitatiegesprek liever aan de pro’s over?
Snappen we. Sollicitatiegesprekken zijn lastiger dan je denkt. Dus voer jij gesprek na gesprek en kom jij er telkens niet uit? Laat het dan aan ons over! Het is vaak effectiever (en goedkoper!) om de sollicitatieprocedure uit handen te geven. Wij weten namelijk precies welke vragen we moeten stellen en kunnen de gesprekstechnieken dromen. Wij fixen die topper voor je in een handomdraai!
Schakel Tempo-Team in!