Stap 3. Het sollicitatiegesprek voeren
Alle vragen voorbereid? Tijd voor het interview! Combineer de STARR-methode met goede luistertechnieken, zoals de LSD-gesprekstechniek. Zo zorg je voor een top interview!
Stap 4. Een score geven aan de antwoorden 💯
Heb je al je vragen kunnen stellen? Dan is het tijd om de balans op te maken. Behoort het gedrag dat de sollicitant beschreef tot de competenties van de functie? Je kunt hier een subjectieve waarde aan toekennen of werken met een beoordelingssysteem. Door bijvoorbeeld elke competentie afzonderlijk te scoren op een schaal van 1 tot 5 en deze opgeteld de eindscore te laten vormen.
Bonus: onze laatste tips voor een stralend STARR-gesprek ✨
- Vraag naar alle onderdelen van de STARR-methode. Als de hele context bekend is, kan je het gedrag het best beoordelen.
- Ga tijdens het gesprek vooral in op meest recente situaties. Die geven je immers het beste beeld van iemand recente gedrag.
- Stel open vragen en maak aantekeningen. Schrijf op wat iemand zegt en laat je oordeel hier nog even achterwege.
- Vraag door op concrete details. Gaf iemand leiding aan 5 of 50 mensen? Was het budget van het project €5.000 of €50.000? Deze verschillen zijn ook belangrijk om het gedrag te beoordelen.
- En maak tot slot tijdens je gesprek goed en persoonlijk contact. Luister aandachtig naar de kandidaat en gebruik af en toe een beetje humor.😉
LSD-methode: gespreks- en interviewtechniek in één
Ook LSD is een goede gesprekstechniek voor sollicitatiegesprekken. LSD staat voor Luisteren, Samenvatten en Doorvragen. Het helpt je om beter te begrijpen wat de sollicitant precies bedoelt. Ook kun je hiermee meer informatie achterhalen en het gesprek in goede banen te leiden. Daarnaast is dit ook een hele goede luistertechniek. Kortom, handig voor een goed gesprek!
Onderdeel 1. Luisteren
Actief luisteren is een belangrijk onderdeel van de LSD-techniek. Door met aandacht en belangstelling te luisteren laat je de sollicitant merken dat je écht luistert. Dit kan ervoor zorgen dat de sollicitant meer gaat vertellen tijdens het gesprek. Hoe actief luisteren eruit ziet? De vuistregel is: als je kan navertellen wat iemand zojuist heeft gezegd, dan zit je goed. Zo pak je het actief luisteren aan:
- Richt je aandacht op je gesprekspartner
- Maak oogcontact als je een vraag stelt
- Knik of ‘hum’ mee met wat er verteld wordt
- Benader je sollicitant altijd op een positieve manier
- Ga onbevooroordeeld het gesprek in (zie ook OEN en Nivea verderop)
Onderdeel 2. Samenvatten
Dit onderdeel van de LSD-techniek helpt je om structuur in het sollicitatiegesprek aan te brengen. Door samen te vatten kun je de hoofd- van de bijzaken scheiden. Je laat zien dat je goed luistert en je kunt checken of je goed hebt begrepen wat er door de kandidaat is verteld. Dat stimuleert de sollicitant om verder te vertellen.
Samenvatten kan op twee manieren:
- Parafraseren: kort teruggeven wat je qua inhoud hebt gehoord.
- Gevoelsreflectie: de manier waarop iemand vertelt verwoorden en de emotie van je gesprekspartner samenvatten.
4 tips om supergoed samen te vatten:
- Gebruik een veronderstellende toon bij het samenvatten.
Bijvoorbeeld ‘heb ik goed begrepen dat..?’ Zo geef je een sollicitant gelijk de mogelijkheid om aan te geven dat je samenvatting niet klopt en vermijd je dat je dingen invult voor de ander.
- Vat samen in je eigen woorden. Vermijd napapegaaien! 🦜
- Maak je samenvatting kort. Zo blijft het gesprek lekker lopen.
- Houd het concreet. Blijf bij de kern van het verhaal van de sollicitant. Een eigen perspectief op de zaak is niet nodig.
Onderdeel 3. Doorvragen
Doorvragen om te doorgronden: hier gaat om bij het laatste onderdeel van de LSD-methode. Als je goede vragen stelt, laat je aan de sollicitant zien dat je oprecht nieuwsgierig en belangstellend bent. Met open vragen nodig je een kandidaat uit om meer te vertellen.
Open vragen...
- starten met: Wie, Wat, Waar, Wanneer, Waarom, Welke of Hoe.
- moedigen aan om vrijuit te spreken.
- helpen je om meer uitleg te vragen aan een kandidaat.
- zijn een blijk van interesse.
👉 Let op! Open vragen kunnen er wel voor zorgen dat een sollicitant erg uitwijkt. Stuur daarom in je samenvatting op de richting waar je naartoe wilt.
5 luistertechnieken tijdens het voeren van een sollicitatiegesprek 👂
Naast het stellen van de juiste vragen, is het natuurlijk ook belangrijk om tijdens het gesprek goed naar de antwoorden van de sollicitant te luisteren. Er zijn een aantal ezelsbruggetjes die je tijdens het gesprek kunnen helpen om een open en nieuwsgierige houding te houden.
Luistertechniek 1. Wees een OEN 🤯
Wees Open, Eerlijk en Nieuwsgierig. Sta open voor het antwoord van een ander en wees oprecht nieuwsgierig. Geef de sollicitant altijd de kans om zichzelf uit te leggen.
Luistertechniek 2. Laat OMA thuis 👵
Probeer geen Oordelen of Meningen en Adviezen te geven. Als iemand iets vertelt, roept die vaak direct een referentie op. Probeer dit niet gedrag niet te labelen of hier je oordeel, mening of advies over te geven. Blijf open in je luisterhouding.
Luistertechniek 3. Neem ANNA mee 👭
Altijd Navragen, Nooit Aannemen. Vul niet zomaar dingen als de sollicitant iets vertelt. Als er iets onduidelijk is of je bent verrast door een antwoord, vraag het dan altijd even na.
Luistertechniek 4. Smeer NIVEA 💆♂️
Niet Invullen Voor Een Ander. Soms vul je te snel dingen automatisch in als iets niet duidelijk is. Vraag daarom altijd dingen na.
Luistertechniek 5. Maak je niet DIK 🤰
Denk In Kwaliteiten. Probeer niet te letten op de dingen die je vervelend of irritant vindt aan een ander. Door verwondering te hebben waarom iemand anders is, sta je open om de kwaliteiten van hem of haar te ontdekken.
Welke vragen stel je aan een sollicitant? 60 slimme én originele voorbeelden!
Weet jij al welke vragen je gaat stellen aan de sollicitant? De vragen die jij stelt, geven een beeld van wie jij bent als werkgever. Denk er dus goed en bewust over na welke vragen je meeneemt naar het sollicitatiegesprek! Hieronder zetten we 60 meestgestelde, slimme én originele sollicitatievragen op een rij.
TIP: Heb je meerdere sollicitanten? Stel dan in ieder gesprek dezelfde sollicitatievragen en noteer de antwoorden op de voor jou belangrijkste vragen. Zo kun je ze achteraf goed vergelijken!