Generatiemanagement: zo maak je werken leuk voor alle generaties op de werkvloer

Generatie X, Xennials, generatie Y en … Gen Z! De nieuwste generatie druppelt binnen op de werkvloer. Als werkgever wil je dat al die generaties goed samenwerken. Dat zorgt namelijk voor heel veel werkplezier! Maar, hoe overbrug je die halve eeuw aan werkervaring? Het toverwoord: generatiemanagement! Uhm… wat, waarom en hoe? Wij leggen het je uit!

Benieuwd hoe jij alle generaties op de werkvloer in hun kracht zet? Ontdek het in onze X-tot-Z-generatie-toolkit!

Download de toolkit

Spring snel naar:

Wat is generatiemanagement?

De term ‘generatiemanagement’ vliegt je met vier generaties op de werkvloer steeds vaker om de oren. Maar wat betekent het? Bij generatiemanagement richt je je als werkgever op de specifieke generaties van je medewerkers. Boomers, zoomers, xennials, millennials en zillennials: elke generatie groeit op in een totaal andere wereld en heeft daarom zijn eigen normen, waarden, behoeften en verwachtingen. Door hier op in te spelen, zet je elke medewerker in hun kracht. En laat je iedereen ook nog op een leuke manier samenwerken!

Hoe werkt generatiemanagement?

Op de juiste manier omgaan met je personeel. Dat is de kern van goed personeelsbeleid! Als jij alles goed regelt, kan je team zich focussen op het behalen van de bedrijfsdoelen. Staan de juiste mensen op de juiste plekken in je organisatie? Hebben ze alles wat ze nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen? Dan ben je goed bezig!

Bij generatiemanagement houd je rekening met de levensfase van je medewerkers. Om iedereen betrokken en gemotiveerd te houden, moet je inspelen op individuele behoeften. In je beleid, maar ook in dagelijkse werkzaamheden. Hoe communiceren jullie onderling? Hoe worden er besluiten genomen? En wat is de stijl van leidinggeven? Zorg dat iedereen zich daarin kan vinden!

Waarom is generatiemanagement belangrijk?

Oké, klinkt logisch. Maar waarom moet je als werkgever in generatiemanagement investeren? Laten we beginnen bij het begin: elke generatie is anders. Ze hebben hun eigen behoeften, verwachtingen, kwaliteiten, valkuilen én manieren van communiceren en samenwerken. Dat een mix van generaties op de werkvloer kan leiden tot misverstanden en conflicten is dus niet gek. Met generatiemanagement kan je dat voorkomen!

5 voordelen van generatiemanagement

Misverstanden voorkomen dus. Dat wil je bereiken met generatiemanagement. Toch zijn er nog meer voordelen voor jou en je medewerkers. Wat die voordelen zijn? Komen ze! Door generatiemanagement:

  • benut je de talenten van iedere generatie optimaal;
  • wordt de kennis op de werkvloer generatie op generatie doorgegeven;
  • zorg je ervoor dat elke generatie op meerdere manieren leert communiceren en samenwerken;
  • creëer je een inclusievere bedrijfscultuur;
  • zet je jezelf neer als aantrekkelijke werkgever die alle generaties serieus neemt.

Waar hebben de verschillende generaties behoefte aan?

Iedere generatie heeft andere behoeften op de werkvloer. Zo heeft generatie X na jarenlang hard werken vooral behoefte aan waardering en erkenning. Xennials hechten voor het eerst ook veel belang aan een goede werk-privébalans. Generatie Y wil continu blijven leren, groeien en ontwikkelen. En generatie Z? Zij willen graag autonoom werken en uitgedaagd worden. Benieuwd hoe je de perfecte werkplezier-cocktail per generatie maakt? 

👉Lees ook: Gen X, Y en Z op de werkvloer: dit zijn de verschillen

Met deze tips laat je verschillende generaties gemotiveerd samenwerken

Hoe maak je de lekkerste werkplezier-cocktail voor elke generatie? En hoe laat je ze optimaal samenwerken? Wij zetten een aantal handige tips voor je op een rij!

  • Koppel jong en oud aan elkaar. Oudere medewerkers hebben enorm veel inhoudelijke kennis in huis, terwijl jongere medewerkers op hun beurt alles weten over de nieuwste digitale technieken. Laat ze van elkaar leren. Win-win!
  • Creëer gemixte teams. Laat de ervaren aanpak van generatie X en de spontane ideeën van gen Z elkaar versterken. Dat zorgt voor nieuwe, waardevolle inzichten.
  • Introduceer mentoren. Hoe je de oudste generatie de erkenning geeft die ze zoeken? Maak ze mentor! De jongste generatie kan van zo’n coach enorm veel leren.
  • Investeer in groei. De jongste generaties op de werkvloer willen zich continu ontwikkelen. Blijf ze dus prikkelen met passende trainingen, cursussen of traineeships.
  • Werk aan een vooropgesteld doel. Creëer een werkomgeving waarin alle generaties samen willen werken aan een gezamenlijk doel
  • Ben flexibel in de manier van werken. Elke generatie heeft zijn eigen werkstijl. Geef ze die ruimte! Durf oude patronen los te laten. Geef je medewerkers vertrouwen en meer verantwoordelijkheid. Laat ze bijvoorbeeld zelf bepalen hoe, wanneer en in welke volgorde ze een taak uitvoeren. Of denk eens aan flexibele werktijden en thuiswerken.
  • Plaats niemand in een hokje! Onthoud dat generaties niet statisch zijn. Natuurlijk is niet iedereen uit hetzelfde geboortejaar ‘hetzelfde’. 
  • Het belangrijkste? Voor iedere generatie is oprechte interesse, waardering en aandacht een must! Om deze aandacht en interesse te geven is het belangrijk dat je goed snapt wat de verschillen tussen generaties zijn en waar deze vandaan komen. 

Zelf aan de slag met generatiemanagement?

Terwijl generatie X nadenkt over pensioenplannen, is generatie Z druk in de weer met het vormgeven van hun carrière. Een superinteressante mix van ervaring én vernieuwing. Hoe ga jij daar als werkgever mee om? In onze generatie-toolkit vertellen we je er álles over. Want laten we eerlijk zijn, dat wil jij toch ook weten?!

Download de toolkit

3 veelgestelde vragen over generatiemanagement:

  • 1. Wat is generatiemanagement?

    Bij generatiemanagement richt je je als werkgever op de specifieke generaties van je medewerkers. Elke generatie groeit namelijk op in een totaal andere wereld en heeft daarom zijn eigen normen, waarden, behoeften en verwachtingen. Op deze pagina leggen we je uit waarom dit belangrijk is en hoe je het aanpakt!

  • 2. Waarom is generatiemanagement belangrijk?

    Elke generatie is anders. Dat een mix van generaties op de werkvloer kan leiden tot misverstanden en conflicten is dus niet gek. Met generatiemanagement kan je dat voorkomen! Benieuwd naar alle voordelen? Lees snel verder.

  • 3. Hoe laat je verschillende generaties samenwerken?

    Hoe laat je verschillende generaties optimaal samenwerken? Op deze pagina zetten we een aantal handige tips voor je op een rij. De belangrijkste? Laat jong en oud van elkaar leren. Generatie X heeft enorm veel kennis en ervaring in huis, terwijl generatie Z alles weet over digitale technieken. Win-win!