Autonomie? Si! Zo stimuleer jij autonoom werken op de werkvloer

Autonomie is ontzettend belangrijk op de werkvloer. Waarom? Wat is autonomie eigenlijk? En hoe stimuleer je autonomie binnen een organisatie? Lees even gezellig mee. Als leidinggevende kun jij autonomie stimuleren en daarmee maak jij je medewerkers heel gelukkig! Hóé? Wij geven 3 goede tips.

Spring snel naar: 

Tips! In 3 stappen naar echt autonoom werken

Hoe regel je autonomie nou op de werkvloer? Het antwoord is simpel: vertrouwen en loslaten. Autonomie hoort bij inhoud, van de werkpleziercocktail. Als werknemers de inhoud van hun werk mogen bepalen, voelen ze meer verantwoordelijkheid en dus autonomie. 

Zo stelt psychologe, happyologist en schrijver van het boek ‘Werkgeluk werkt!’ Lieke Bezemer dan ook dat échte verandering pas tot stand komt als de directie en managers goed kunnen loslaten. Als leidinggevende krijg je zo eerder een ondersteunende rol of ga je voor gedeelde verantwoordelijkheid. Kun jij! Let maar eens op met deze 3 tips.

Tip 1. Werkindeling: geef medewerkers vrijheid

Een stap om je medewerkers meer autonoom laten werken, is om ze meer vrij te laten in hun werktaken. En dan niet alleen op welke manier ze een taak uitvoeren, maar ook wanneer en in welke volgorde. 

Bijvoorbeeld: je financieel-administratief medewerker is verantwoordelijk voor verwerken van bankafschriften, het verwerken van inkomende facturen, het voorbereiden van betaalopdrachten, de salarisadministratie en de jaarrekening. Spreek voor bepaalde taken duidelijke deadlines af, zoals wanneer de loonadministratie geregeld moet zijn en de jaarrekening af is. Hoe je medewerker dit dan verder oppakt, en ook wanneer (elke dag 20 minuten loonadministratie of juist 2 dagen achter elkaar): die keuze is aan de medewerker. Want zeg nou zelf, jij hebt toch ook wel eens iets uitgesteld omdat je er gewoon effe geen zin in had? Precies! Werkt veel lekkerder. 

Tip 2. Werkomgeving: geef medewerkers letterlijk de ruimte

Vrijheid in het kiezen van de werkomgeving draagt ook sterk bij aan het gevoel van autonomie bij je medewerkers. Dit is natuurlijk wat lastig in de horeca of in de bouw, maar in vakgebieden als administratie, marketing, communicatie, ICT en tegenwoordig zélfs callcenters is dit gewoon te fixen. 

Uit ons onderzoek* is gebleken dat 35% van de medewerkers een aangename, en veilige werkplek heel belangrijk vindt. Dit zorgt ervoor dat ze fijner werken, maar vooral voor meer autonomie! Richt je kantoor goed in dus. En geef ze de ruimte! Werkgevers kwamen er afgelopen tijd achter dat wanneer zij hun medewerkers autonomie geven, ze thuis vaak productiever zijn!  

Werkgevers zien met thuiswerken grote vooruitgang op het gebied van ziekteverzuim en creativiteit. Die creativiteit kan trouwens ook ontstaan in een andere werkomgeving als een koffietentje of een park. Daarnaast liet ons onderzoek zien dat werkgevers door flexwerken de productiviteit met 71% zien stijgen. Wat een voordelen, hé? 

Dus: geef als leidinggevende de mogelijkheid aan je medewerkers om soms te switchen van werkomgeving.

Tip 3. Verantwoordelijkheid: heb vertrouwen in je medewerkers

Autonomie betekent ook je medewerkers loslaten en de verantwoordelijkheid (deels) aan hen te geven. De belangrijkste voorwaarde? Vertrouwen! Laat je medewerkers doen waar ze goed in zijn, en geef ze hierin ook het vertrouwen. En ben er voor ze wanneer je ze nodig hebben. 

Dus over de schouder meekijken, hoe graag je dat soms ook zou willen, is niet nodig. Lekker laten gaan! Tenzij een medewerker vraagt of je even meekijkt, natuurlijk. Geef ze hun eigen verantwoordelijkheid. Zodra je medewerkers merken dat ze écht zelf het eindresultaat bepalen, gaan ze er ook harder voor werken. Wat volgens werknemers bijdraagt aan groei? Aandacht en vertrouwen van de leidinggevende. En hop, de kwaliteit én productiviteit gaat omhoog!

Als leidinggevende is het hierbij belangrijk om ervoor te zorgen dat je medewerkers de ruimte krijgen om fouten te maken en hiervan te leren. Want iedereen maakt wel eens fouten, toch? Geen man overboord. Vallen, opstaan en weer doorgaan. Huppetee! 

Wat is autonomie en wat betekent het?

Autonomie is een begrip dat de wijze Grieken ooit hebben bedacht. Het betekent letterlijk ‘eigen wetten opleggend’, namelijk autos (zelf) en nomos (wet). Het staat voor vrijheid: de vrijheid om zelf keuzes te maken voor jou én je medewerkers. Lekker toch? 

Op de werkvloer betekent dat dat je medewerkers bewegingsvrijheid hebben en ervaren. Ennnnn… dat ze verantwoordelijkheid dragen voor hun eigen gedrag. Bovendien betekent autonomie op werk dat je collega’s betrokken zijn bij het maken van belangrijke beslissingen. Tja, waarom alleen doen als het samen kan? Als leidinggevende kun jij hierop aansturen!

Waarom is autonomie zo belangrijk op de werkvloer?

Autonomie  zorgt voor meer werkplezier

Autonomie geregeld? Hup, werkplezier gegarandeerd! Autonomie is - zoals we al schreven - een basisvoorwaarde van geluk. Een groot onderzoek van de universiteit van Birmingham in 2017 onder 20.000 werkenden laat zien dat autonomie in de werkomgeving positieve effecten heeft op de werktevredenheid en het werkplezier van werknemers. “De positieve effecten die voortkomen uit flexibele werktijden en thuiswerken onderstrepen nog eens het feit dat controle hebben over je werkindeling erg gewaardeerd wordt en bijdraagt aan het werkplezier”, aldus hoofdonderzoeker dr. Daniel Wheatley. Hoppa!

Autonomie betekent ook zelf de keuze te hebben om te kiezen waar je werkt. De respondenten uit ons onderzoek* werken het liefst op kantoor (44%), op de werkvloer (41%), thuis (26%) of bij klanten (14%). Zoals je ziet, verschilt het onder werknemers dus flink waar ze graag werken. Laat ze dit zelf bepalen voor meer werkplezier!

Autonome medewerkers zijn productiever

In organisaties waar autonomie onder werknemers hoog in het vaandel staat, gaat de productiviteit ook omhoog. Lekker!! Medewerkers met veel vrijheid voelen een groter  verantwoordelijkheidsgevoel voor de kwaliteit voor hun werk, waardoor de productiviteit omhoog gaat. Als leidinggevende snappen we dat loslaten en vertrouwen soms makkelijker gezegd dan gedaan is, maar je krijgt er dus súúúperveel voor terug. Yesss, neem dat maar van ons aan!

Autonome medewerkers zijn creatiever

Creativiteit, eentje die alleen maar belangrijker wordt door alle digitale ontwikkelingen die sneller en sneller gaan. Het World Economic Forum publiceerde in 2016 het rapport ‘Future of Jobs’. Volgens het WEF hebben werknemers in 2020 de volgende drie vaardigheden nodig om succesvol te zijn: 

 • complex probleemoplossend denken; 
 • kritisch denken;
 • en creativiteit. 

Laat autonomie nou net dé basis zijn voor deze vaardigheden op de werkvloer. Medewerkers met een hoge werkautonomie zijn meer geneigd risico’s te nemen, in alternatieven te denken en problemen op te lossen. Dit zijn natuurlijk allemaal vaardigheden die creativiteit stimuleren. Hoppa, twee vliegen in één klap dus!

Autonomie zorgt voor minder stress

Minder stress, meer beter! Nu is het zo dat werknemers die hun werk vaker zelf mogen indelen en hun eigen werkplek en -tijd mogen bepalen, minder stress ervaren. Ook worden ze gelukkiger van vrijheid in werktaken, werktempo en de volgorde waarop werk uitgevoerd moet worden.. 

En wij hoeven jou natuurlijk niet te vertellen dat minder stress leidt tot minder ziekteverzuim. Tsjakkaaa, hoe fijn is dat?

Zo denken medewerkers over autonoom werken

Uit ons onderzoek* blijkt dat medewerkers graag hebben dat leidinggevenden persoonlijk betrokken zijn, in plaats van dat ze continu lopen te delegeren, dit straalt namelijk autonomie uit.

Bekijk of het zinvol is om te experimenteren met zelfsturende teams. Leidinggevenden krijgen dan een ondersteunende rol, waarbij het uitvoerende team meer verantwoordelijkheid draagt voor het eindresultaat.

Meer werkplezier op de werkvloer? Tempo-Team helpt!

Werkplezier wordt beïnvloedt door veel factoren. Als leidinggevende is het soms lastig deze te vinden en daarop in te spelen. In onze grote werkpleziergids vertellen wij je hier álles over! En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?!

*Disclaimer: In samenwerking met Tempo-Team België en de Universiteit van Leuven hebben we een grootschalig onderzoek gedaan naar werkplezier. Het gaat hier om het onderzoek voor de werkpleziergids van 2021. In Nederland deden in totaal 2499 werknemers en 402 werkgevers mee. De helft hiervan was man, de andere helft vrouw. Onze conclusies zijn alleen gevormd rond de Nederlandse resultaten. Daarbij is het ook goed om te vermelden dat ruim de helft (54%) van de werkenden bij een groot bedrijf met meer dan 250 werknemers werkt. En 70% van de mensen die meededen aan ons onderzoek fulltime werkt.
 

 • Wat is autonoom werken?

  Het betekent dat je medewerkers bewegingsvrijheid ervaren. Dus eigenlijk werknemers zelf laten beslissen waar ze mee bezig zijn en wat ze met hun uren doen. Alles weten over autonomie? Lees deze tekst!

 • Waarom is werkomgeving belangrijk voor autonomie?

  De werkomgeving is belangrijk omdat medewerkers het fijn vinden om te bepalen wanneer ze waar werken. Flexwerken is dan ook helemaal die nieuwe norm. Daar blijkt ook weer uit dat medewerkers autonomie heel fijn vinden! Lees er alles over in deze tekst.

 • Hoe kan ik de autonomie van mijn medewerkers verhogen?

  Je verhoogt de autonomie van je medewerkers door ze vrijheid te geven in werkindeling, -omgeving en verantwoordelijkheid. Wil je lezen hoe je dit doet? Doe het in deze tekst!