Hoe zorg je voor meer diversiteit op jouw werkvloer?

Wist je dat jouw werknemers blij worden van diversiteit? En diversiteit bijdraagt aan meer creativiteit, productiviteit én werkplezier? Echt zo! Culturele diversiteit op de werkvloer is óók voor jouw bedrijf of organisatie enorm voordelig. Méér diversiteit op de werkvloer dus! Met deze tips verrijk jij jouw diversiteitsbeleid. Gaan we.👏🏽

Spring snel naar:

Wat is diversiteit?

Laat de samenstelling van de Nederlandse bevolking terugzien in je eigen personeelsbestand. Dan ben je divers! De dikke Van Dale definieert diversiteit als ‘het verschijnsel dat er ergens mensen zijn met verschillende etnische of culturele achtergronden’. Bij Tempo-Team definiëren wij diversiteit als alle mogelijke manieren waarop mensen van elkaar kunnen verschillen. Dat kunnen dus ook mensen zijn met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

Wist je bijvoorbeeld dat wij Tempo-Team Participatie in het leven hebben geroepen? Wij vinden namelijk dat iedereen recht heeft op werk - ook wanneer je een arbeidsbeperking hebt. Want leuk werk maakt je gelukkig, geeft je zelfrespect én sociale waardering. Daarom vinden wij dat iedereen mee mag doen en niemand langs de kant hoeft blijven staan. 

Denk bij diversiteit ook aan:

 • geslacht;
 • leeftijd;
 • etniciteit;
 • culturele achtergrond;
 • religie;
 • afstand tot de arbeidsmarkt;
 • mensen met een functiebeperking; 
 • interesses;
 • opleidingsniveau.

Deze zichtbare en onzichtbare verschillen hebben natuurlijk niks te maken met waar het eigenlijk om draait: TALENT! Voer naast een divers beleid, dus ook een inclusief beleid. Dat betekent dat je een vacature schrijft waar iedereen op kan en mag reageren.

3 tips voor een goed en inclusief diversiteitsbeleid

Dus lieve werkgevers, er zit maar één ding op. Een actief diversiteitsbeleid! Om je op weg te helpen, zetten we 3 tips op een rij. Zo sluit je niemand buiten én creëer je diversiteit bij jou op de werkvloer, joehoe!

👊 Werf die nieuwe collega eens op een andere manier

Jaaa pak het sollicitatieproces eens anders aan dan normaal! Wat je kunt doen? Laat de werving van personeel via het netwerk van je eigen medewerkers gaan. Net zo handig. En net zo divers! 

Je kunt er ook voor kiezen om sollicitanten te werven via medewerkers van buitenaf, via een organisatie óf via een uitzendbureau (zoals wij!). Die kijken toch met een hele andere blik naar sollicitanten dan jij. Wedden dat er een leuke verrassing tussen zit? 

👊🏽 Neem je managers mee in diversiteit

Niet alleen jij, maar ook je managers hebben natuurlijk invloed op de diversiteit van het team. Dus train je managers! Neem ze mee in het diversiteitsbeleid van het bedrijf en stel ze op de hoogte van je doelen. Leer je managers de kwaliteiten van cultureel divers personeel herkennen en op de juiste manier inzetten. Zo zet je diversiteit samen bewust in voor betere bedrijfsresultaten.

👊🏻 Geef je medewerkers inzicht in hun diversiteit

Een belangrijk aspect van diversiteit in een team? De samenwerking! Handig als je managers de verschillende kwaliteiten van medewerkers kennen, maar nóg handiger als je medewerkers het zelf ook weten. Hoe meer (verschillende) zielen, hoe meer vreugde. Zo zou je het kunnen zien. Vanuit verschillende inzichten naar de beste oplossingen. En dat werkt alleen als je elkaars kwaliteiten kent én erkend. Dat werkt!

De voordelen van (culturele) diversiteit op werk

Uit een heleboel studies van onder andere de Rijksoverheid is gebleken dat diversiteit een grote speler is als het gaat om productiviteit en creativiteit op de werkvloer. Nog lang niet iedereen is daarvan overtuigd. Nope, diversiteit wordt ook wel gezien als een uitdaging. Zo’n 40% van de werkgevers ziet dat een toename van diversiteit soms ook kan leiden tot spanningen en botsingen. Bijvoorbeeld omdat je medewerkers opgevoed zijn met verschillende normen en waarden of de manier waarop zij communiceren verschillend is. Zo staan Nederlanders nu eenmaal bekend om hun directe stijl van communiceren - dat valt niet altijd in goede aard! Nog niet overtuigd? Lees dan vooral verder, want de voordelen winnen het écht wel van jouw twijfels!

Diversiteit in je bedrijf heeft superveel voordelen. Wist je namelijk dat bedrijven en organisaties met divers personeel beter presteren? Jaaaa, organisaties die een goed diversiteitsbeleid hanteren, behalen meer winst en betere resultaten. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksoverheid. Let wel: het is hierbij wel ontzettend belangrijk dat je als werkgever goed om kunt gaan met deze mix van achtergronden binnen het team waarbinnen je iedereen gelijk behandelt.

Werknemers die in een divers team samenwerken, zijn:

 • vernieuwender;
 • creatiever;
 • beter in het oplossen van problemen;
 • loyaler;
 • en betrokkener.

Dit komt doordat culturele verschillen juist bijdragen aan andere perspectieven. Verschillende medewerkers hebben nu eenmaal verschillende gezichtspunten. Bedrijven met diverse medewerkers doen het beter op de markt, omdat ze samen meer kennis in huis hebben en en ook een grotere doelgroep bereiken. Zo spelen ze beter en efficiënter in op wat jouw bedrijf nodig heeft. En dat betekent *tromgeroffel* betere resultaten!

Hoe krijg je als werkgever meer diversiteit op de werkvloer?

Werkgevers kunnen op allerlei manieren zorgen voor een culturele mix onder hun personeel. De Rijksoverheid tipt het volgende: 

 • werf je personeel via het netwerk van je eigen (cultureel diverse) medewerkers;
 • werf je personeel via netwerken van (cultureel diverse) medewerkers van buiten de organisatie. En/of via (gespecialiseerde) werving- en selectiebureaus;
 • train je managers zodat zij de kwaliteiten van cultureel divers personeel herkennen en goed weten in te zetten. Dit wordt ook wel inclusief leidinggeven genoemd;
 • train je medewerkers zodat zij inzicht hebben in de kwaliteiten van collega’s met een andere achtergrond dan zijzelf. Zo kunnen zij hun samenwerking verbeteren en voorkom je juist dat het botst.

LET OP! Positief racisme is ook racisme. Houd er als werkgever te allen tijde rekening mee dat je iemand niet aanneemt vanwege zijn of haar culturele achtergrond, puur om de diversiteit binnen je bedrijf te bevorderen. Je mag niemand uitsluiten, dus je mag ook niet specifiek werven op bepaalde doelgroepen. De vacature staat altijd open voor iedereen en je werft de meest geschikte kandidaat ongeacht achtergrond. Diversiteit is belangrijk, maar de werkervaring en interesses van een werknemer blijven natuurlijk het allerbelangrijkste!

Maak jij tijd voor diversiteit? Suuuperrrrr! 🔥 

Anderen lazen ook:

Onderzoek naar werkplezier 2021

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in de werkpleziergids!

*Disclaimer:
Bovengenoemde tekst is gebaseerd op onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team. Het gaat hier om het Grote Werkplezier Onderzoek 2019 en ons Onderzoek naar Werkplezier 2020 onder 1.000 werknemers. We hebben bij de selectie van deelnemende werknemers rekening gehouden met een representatieve verdeling van leeftijd, geslacht, opleiding en verschillende branches. Ook hebben we het onderzoek ‘Red Report 2020’ van onze zuiderburen Tempo-Team België onder 800 werknemers en 250 werkgevers als bron gebruikt. 

Lees hier meer over een goede werksfeer