Diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer: zo doe je dat!

Wist je dat jouw werknemers blij worden van diversiteit en inclusie? Echt zo! Uit ons onderzoek* blijkt dat werknemers die tevreden zijn over diversiteit bij hen op de werkvloer een hogere werkplezier-score geven (een 9,6 i.p.v. een 7,3). Maar liefst 80% van de werknemers geven aan dat ze volledig zichzelf kunnen zijn op werk. Maarrrr, dat betekent ook dat 20% dat niet kan. FEIT! Tijd om er werk van te maken. Méér diversiteit en inclusie op de werkvloer dus! Wij zijn voor! 👏🏽

Spring snel naar:

Wat is diversiteit en wat is inclusiviteit?

De dikke Van Dale definieert diversiteit als ‘het verschijnsel dat er ergens mensen zijn met verschillende etnische of culturele achtergronden’. Bij Tempo-Team definiëren wij diversiteit als alle mogelijke manieren waarop mensen van elkaar kunnen verschillen én hoe die mix van verschillen is op de werkvloer. 

Denk bij diversiteit aan:

 • geslacht;
 • leeftijd;
 • etniciteit;
 • seksuele voorkeur;
 • culturele achtergrond;
 • religie;
 • afstand tot de arbeidsmarkt;
 • mensen met een functiebeperking; 
 • interesses;
 • opleidingsniveau.

Deze zichtbare en onzichtbare verschillen hebben natuurlijk niks te maken met waar het eigenlijk om draait: TALENT! Voer naast een divers beleid, dus ook een inclusief beleid. Dat betekent dat je een vacature schrijft waar iedereen op kan en mag reageren. En zorg ook dat je personeel zich inclusief opstelt en iedereen met open armen ontvangt. Alleen zo creëer je een veilige omgeving waar iedereen zichzelf kan zijn.

Wist je dat wij Tempo-Team Participatie in het leven hebben geroepen? Wij vinden namelijk dat iedereen recht heeft op werk - ook wanneer je een arbeidsbeperking hebt. Want leuk werk maakt je gelukkig, geeft je zelfrespect én sociale waardering. Daarom vinden wij dat iedereen mee mag doen en niemand langs de kant hoeft te blijven staan. 

Diversiteit en inclusie dragen bij aan een gebalanceerde werkvloer omdat werknemers hierdoor dagelijks met veel verschillende achtergronden en culturen te maken hebben. Die twee thema’s zijn dus enorm belangrijke onderdelen voor balans van de werkpleziercocktail

Hoe krijg je als werkgever meer diversiteit en inclusiviteit op de werkvloer?

Werkgevers kunnen op allerlei manieren zorgen voor een culturele mix onder hun personeel. De Rijksoverheid tipt het volgende: 

 • werf je personeel via het netwerk van je eigen (cultureel diverse) medewerkers;
 • werf je personeel via netwerken van (cultureel diverse) medewerkers van buiten de organisatie. En/of via (gespecialiseerde) werving- en selectiebureaus;
 • train je managers zodat zij de kwaliteiten van cultureel divers personeel herkennen en goed weten in te zetten. Dit wordt ook wel inclusief leidinggeven genoemd;
 • train je medewerkers zodat zij inzicht hebben in de kwaliteiten van collega’s met een andere achtergrond dan zijzelf. Zo kunnen zij hun samenwerking verbeteren en voorkom je juist dat het botst.

Tip: 65% van de werkgevers uit ons onderzoek* zegt divers te werven, maar slechts de helft daarvan geeft aan dat het ook een bewuste strategie is. Sta er dus bij stil of je wel inclusief genoeg werft!

LET OP! Positief racisme is ook racisme. Houd er als werkgever te allen tijde rekening mee dat je iemand niet aanneemt vanwege zijn of haar culturele achtergrond, puur om de diversiteit binnen je bedrijf te bevorderen. Je mag niemand uitsluiten, dus je mag ook niet specifiek werven op bepaalde doelgroepen. De vacature staat altijd open voor iedereen en je werft de meest geschikte kandidaat ongeacht achtergrond. Diversiteit is belangrijk, maar de werkervaring en interesses van een werknemer blijven natuurlijk het allerbelangrijkste!

3 tips voor een goed en inclusief diversiteitsbeleid

Dus lieve werkgevers, er zit maar één ding op. Een actief diversiteitsbeleid! Om je op weg te helpen, zetten we 3 tips op een rij. Zo sluit je niemand buiten én creëer je diversiteit bij jou op de werkvloer, joehoe!

👊🏾 Werf die collega op een andere manier en creëer een divers team

Hoppa, pak het sollicitatieproces eens anders aan dan normaal! Wat je kunt doen? Laat de werving van personeel via het netwerk van je eigen medewerkers gaan. Net zo handig. En net zo divers! 

Je kunt er ook voor kiezen om sollicitanten te werven via medewerkers van buitenaf, via een organisatie óf via een uitzendbureau (zoals wij!). Die kijken toch met een hele andere blik naar sollicitanten dan jij. Wedden dat er een leuke verrassing tussen zit? 

👊🏻 Neem je managers mee in (culturele) diversiteit

Niet alleen jij, maar ook je managers hebben natuurlijk invloed op de diversiteit van het team. Dus train je managers! Neem ze mee in het diversiteitsbeleid van het bedrijf en stel ze op de hoogte van je doelen. Leer je managers de kwaliteiten van cultureel divers personeel herkennen en op de juiste manier inzetten. Zo zet je diversiteit samen bewust in voor betere bedrijfsresultaten.

🦾 Geef je medewerkers inzicht in hun diversiteit

Een belangrijk aspect van diversiteit in een team? De samenwerking! Handig als je managers de verschillende kwaliteiten van medewerkers kennen, maar nóg handiger als je medewerkers het zelf ook weten. Hoe meer (verschillende) zielen, hoe meer vreugde. Zo zou je het kunnen zien. Vanuit verschillende inzichten naar de beste oplossingen. En dat werkt alleen als je elkaars kwaliteiten kent én erkent. Dat werkt!

De voordelen van diversiteit op werk

Uit een heleboel studies van onder andere de Rijksoverheid blijkt dat diversiteit een grote speler is als het gaat om productiviteit en creativiteit op de werkvloer. Nog lang niet iedereen is daarvan overtuigd. 

Maaarrr, diversiteit in je bedrijf heeft écht superveel voordelen. Wist je namelijk dat organisaties met divers personeel beter presteren? Echt waar! Organisaties die een goed diversiteitsbeleid hanteren, scoren hoger op werkplezier en presteren daardoor beter. Ook vindt 3 op de 4 werknemers het leuk om samen te werken met collega’s van verschillende achtergronden. Win-win dus!

Werknemers die in een divers team samenwerken, zijn:

 • vernieuwender;
 • creatiever;
 • beter in het oplossen van problemen;
 • loyaler;
 • en betrokkener.

Dit komt doordat culturele verschillen juist bijdragen aan andere perspectieven en balans. Verschillende medewerkers hebben nu eenmaal verschillende gezichtspunten. Bedrijven met diverse medewerkers doen het beter op de markt, omdat ze samen meer kennis in huis hebben en en ook een grotere doelgroep bereiken. Zo spelen ze beter en efficiënter in op wat jouw bedrijf nodig heeft. En dat betekent *tromgeroffel* betere resultaten!

Wil jij meer werkplezier op de werkvloer? Tempo-Team helpt!

Werkplezier van werknemers wordt beïnvloedt door veel (in)directe factoren. Als leidinggevende is het soms lastig deze te vinden en daarop in te spelen. Daarom heeft Tempo-Team het al voor je uitgezocht! In onze Grote Werkpleziergids vertellen wij je álles over hoe je meer werkplezier veroorzaakt op de werkvloer. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?!

Download werkpleziergids

*Disclaimer:

In samenwerking met Tempo-Team België en de Universiteit van Leuven hebben we een grootschalig onderzoek gedaan naar werkplezier in 2022. In Nederland deden hier in totaal 2500 werknemers en 250 werkgevers aan mee. Van de werknemers doen 1202 kantoorwerk en 1298 fysiek werk. De procenten uit het onderzoek zijn afgerond. 

Anderen lazen ook:

De grote werkpleziergids!

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in de werkpleziergids!

Lees hier meer over een goede werksfeer