Samen lunchen op werk met collega’s? Dat smaakt naar meer!

Jaaa liefde gaat door de maag, toch? Dus wil je het hart veroveren van je medewerkers, check dan ook eens of je jouw bedrijfslunch kunt opfleuren. Een leuke lunchplek en een gezamenlijke lunch dragen bij aan meer werkplezier op de werkvloer en geeft de teambuilding een boost! Na het lezen van deze tips en ideeën, eten jouw medewerkers uit je hand (figuurlijk dan hè 😉). Appeltje eitje!

Spring snel naar:

Hoe belangrijk is een gezamenlijke lunch op werk?

Een fijne werkplek is instant meer werkplezier! En daar valt een fijne plek om te lunchen en ontspannen ook onder. Een barretje met een tiental stoelen, een lunchruimte met lange eettafels, een hele rits picknicktafels of een enorme bedrijfskantine met catering: ook bij jou op de werkvloer is er ruimte voor een gezamenlijke lunchplek! Ook op anderhalve meter.

Door een lunch- of pauzeplek te creëren, haal je jouw medewerkers even helemaal uit hun werkomgeving. Geen ruimte of ‘maar ik moet nog even iets afronden’ is geen excuus! Vooral mensen die op kantoor achter hun bureau werken hebben een plek nodig waar zij zich even kunnen terugtrekken. De term desktop dining - alleen eten achter je bureau - werd een paar jaar geleden geïntroduceerd in de VS. Best droevig en ook nog eens ongezond! Je komt niet in beweging, je bent vatbaarder voor stress en je energielevel bereikt een dieptepunt. 

Daarom: met een leuke lunch- en pauzeplek stimuleer je niet alleen je collega’s om op een informele manier met elkaar over werk te praten en de banden te versterken, het zorgt ook voor een energie- en creativiteit boost!

Ook in een niet-kantooromgeving is samen lunchen superbelangrijk. Daarvoor geldt eigenlijk hetzelfde als bij ‘desktop dining’: haal je medewerkers even helemaal uit hun werkomgeving. Zo werken ook zij daarna nóg beter. Trek je medewerkers dus achter hun machine, lopende band of magazijnrek vandaan en lunch lekker samen! 

LET OP! Als werkgever doe je er goed aan om samen lunchen te stimuleren, maar niet te forceren. Want ook hier geldt dat de vrije keuze leidend is. Geef je medewerkers daarom de keuze: wil je tijdens de lunch in geuren en kleuren over je weekend vertellen? We zijn een en al oor! Liever even de rust op zoeken. Ook helemaal goed!

4 redenen waarom je samen zou moeten lunchen met je collega’s

Hoe belangrijk is een gezamenlijke lunch op werk? Superbelangrijk! En niet alleen belangrijk, maar ook héél gezellig. Uit ons Grote Werkplezier Onderzoek blijkt dat 61% van de medewerkers het belangrijk vindt een plek te hebben om samen met collega’s te lunchen. Zorg dus voor een aangename ontspanningsruimte voor je medewerkers! Tijd voor verandering én ontspanning.

1. Samenwerking 

Wie samen luncht, werkt beter samen. Dat blijkt wel uit onderzoek van gedragswetenschapper Kniffin. Hij en zijn team volgden 395 brandweerlieden binnen 13 kazernes. De brandweerlieden die samen lunchten, konden beter samenwerken dan degenen die apart van elkaar aten. Nu is dit onderzoek natuurlijk gebaseerd op een beroepsgroep waarbij samenwerken essentieel is, maar samen lunchen stimuleert op elke werkvloer de samenwerking en werkprestaties. Joehoe!

2. Vriendschappelijke relatie

Tijdens de lunch leer jij je collega’s ook écht kennen. Van: ‘Ooooooh, ik wist helemaal niet dat je kinderen had! Naar: ‘Hoe is het met je oudste? Heeft die zijn toetsen allemaal gehaald?’ Tijdens de lunch kun je het hebben over werk, maar dit is natuurlijk ook het moment om het ongedwongen over privézaken te hebben. Mensen die hoger scoren op werkplezier, zien ook vaker vrienden in collega’s.

3. Teambuilding 

Samen lunchen is enorm goed voor de teambuilding en versterkt het saamhorigheidsgevoel op de werkvloer. Met meer werkplezier tot gevolg! Vaak worden teambuildingsactiviteiten buiten werktijd gepland, maar op deze manier verlies je geen tijd en dwing jij je collega’s ook niet om hun vrije tijd hiervoor op te geven. Door gezamenlijk te lunchen sla je dus eigenlijk meerdere vliegen in één klap. Je leert elkaar kennen, zonder je vrije tijd daaraan kwijt te zijn. 

4. Geniale ideeën

De lunchpauze is een broedplaats voor goede ideeën. Juist doordat jouw medewerkers op een ontspannen, ongedwongen en informele manier met elkaar praten, ontstaan er fantastische ideeën. Hiermee prikkel je ook de samenwerking tussen collega’s die niet direct contact met elkaar hebben op werk. En laat een goede samenwerking nu net dat opstapje zijn naar meer werkplezier binnen je bedrijf of organisatie!

Lunchtijd! Zo pak je die bedrijfslunch aan 

Hoe zorg je nu voor een fijne ruimte waar jouw medewerkers even samen kunnen lunchen én ontspannen? Hoe maak je het een gezellige en leuke lunchplek? Er zijn een aantal dingen waar je op kunt letten:

  • Creëer een aparte lunchplek: om effectiviteit en creativiteit te stimuleren, kun je het beste kiezen voor een lunchplek die uit het zicht is van de werkplek. Zo worden je medewerkers niet afgeleid door hun werkzaamheden tijdens de lunch. 
  • Maak sfeer: creëer een ontspannen en gezellige sfeer door de juiste verlichting, kleuren en accessoires te kiezen voor de bedrijfskantine. Ook het toevoegen van planten draagt bij aan een fijne sfeer.
  • Ontspanning: je medewerkers willen naast rustig eten, waarschijnlijk ook ontspannen en iets gezelligs met elkaar doen! Hoe je dat aanpakt? Nou, met bijvoorbeeld een pingpongtafel, flipperkast, levensgroot schaakbord, schommels of tafelvoetbal!
  • Kies voor grote tafels: jaaa, bij samen lunchen hoort samen aan tafel zitten! Kies dus het liefst voor grote tafels, dan kunnen veel medewerkers bij elkaar zitten. Heb je een wat kleiner bedrijf (ca. 20 medewerkers)? Ga dan bijvoorbeeld voor een grote bar waar jullie met z’n allen aan kunnen zitten. Zo kan iedereen meegenieten van elkaars weekendavonturen. 😉
  • Serveer een gezonde en lekkere lunch: het belangrijkste onderdeel van je lunchplek? Juist, de lunch! Serveer een gezonde en lekkere lunch voor je werknemers. Hoe je die lunch serveert, kun je helemaal zelf bepalen. Bestel bijvoorbeeld wekelijks boodschappen of huur een cateraar in. Je medewerkers kunnen natuurlijk ook gewoon zelf een lekkere lunch meenemen. Als je maar samen luncht!
  • Denk eens outside the box (letterlijk): Waarom binnen doen als het ook buiten kan? Verplaats je bedrijfslunch eens naar de frisse lucht! Hè hè, even op adem komen. En dat terwijl je een heerlijk bammetje met pindakaas aan het eten bent én bijkletst met je collega’s. Plus, plus, pluspunten!

Meer werkplezier, minder verzuim!

Nooit meer met de gebakken peren zitten als werkgever? Zet in op werkplezier! Een gezonde lunch en werkomgeving maakt - je raadt het al - je werknemers gezonder. En hoe meer vitaliteit op de werkvloer, hoe minder verzuim

Wil je precies weten hoe het zit? Check dan ons Grote Werkplezier Onderzoek. 

Onderzoek naar werkplezier 2020

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in het Werkplezier Papier.