Zo maak jij je kantoortuin wél productief!

Kun je met jouw kantoorinrichting productief werken, een vlekkeloze samenwerking en creativiteit stimuleren? JA! Om maar meteen met de deur in kantoor te vallen: investeren in je kantoor is meer waard dan je denkt. Je team werkt met meer plezier op een plek waar ze zich sowieso goed voelen. Tijd om aan de slag te gaan dus! Enne… die kantoortuin? Hier vertellen we je hoe je van een kantoortuin naar een speeltuin voor je medewerkers gaat.

Spring snel naar: 

Einde van de kantoortuin? Met deze oplossingen niet!

Nu we meer thuiswerken en flexwerken, zien we dat enorme kantoortuinen onnodig zijn. Sterker nog: ongezond! De kantoortuin - een grote open kantoorruimte waar de bureaus hutje mutje op elkaar staan - stamt écht uit de oertijd. In een kantoortuin is sprake van te veel prikkels, concentratieverlies, demotivatie, weinig daglicht en slechte akoestiek. Het televisieprogramma Monitor liet zelfs zien dat een kantoortuin kan leiden tot hoofdpijn, stress en burn-outs bij je medewerkers. Dat bleek uit een peiling bij 90 bedrijfsartsen. De kantoortuin heeft dus negatieve effecten op de manier van doen van je medewerkers en kan uiteindelijk leiden tot meer verzuim. Dat kan anders!

6 tips: maak van de kantoortuin juist een effectieve werkruimte

Hoe richt je de werkomgeving wél goed in voor je medewerkers? We zetten een aantal tips voor je op een rij, waarvan juist uit onderzoek* is gebleken dat jouw medewerkers daar trek in hebben. We leiden je niet om de tuin, hoor. 🙃

1. Creëer verschillende ruimtes 

Je medewerkers hebben behoefte aan een aparte ruimte waar ze geconcentreerd kunnen werken. Geloof ons maar! Zelfs 42% van de kantoormedewerkers* wilt het liefst een eigen werkruimte mét een deur die ze kunnen sluiten. Slechts de helft van de onderzochte medewerkers geeft aan dat ook te hebben. Dussss… Geef je collega’s letterlijk de ruimte!

Niet genoeg kantoorruimte om aparte bureaus of hokjes te plaatsen? Overweeg dan scheidingswanden! Zo kunnen je werknemers toch een eigen werkplekje creëren, mochten ze dat willen.

2. Ontspannen en in stilte werken

Even terugtrekken: ook dat willen je medewerkers af en toe. De één duikt daarvoor een ontspanningsplek in, de ander verplaatst zijn werkplek liever naar een stiltezone of -ruimte. Hoe ziet dat eruit?

  • De stilteruimte. Creëer voor je medewerkers een plek waar ze alleen én zonder afleiding kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan geluiddichte hokjes of een aparte afdeling waar in stilte gewerkt kan worden, zoals een stiltezone. Nope, dus ook geen belletjes tussendoor! Even pure focus op werk. Best lekker af en toe, toch?
  • De ontspanningsruimte. Richt deze ruimte op verschillende manieren in. Maak een gezellige ruimte waarin je collega’s met elkaar kunnen klessebessen over het weekend, zonder daarbij anderen te storen. Denk ook aan vermaak: een pingpongtafel, tafelvoetbal, schaakbord of schommel. Niks is te gek! Behalve die ontspanningsruimte dan. 😉

3. Zorg voor voldoende daglicht

Dag, dag donkere ruimte, hallo open en licht kantoor! Een fijne kantoorruimte met veel daglicht? Dat is wat maar liefst 87% van de ondervraagde kantoormedewerkers* wilt. Enne… zijn er op jouw kantoor voldoende ramen? Het klinkt gek, maar zelfs dat is geen vanzelfsprekendheid voor kantoormedewerkers. En daglicht doet meer met je dan je denkt. Dus niet daaaaag licht, maar hallo daglicht!

4. Anderhalve meter is de norm

Ja! Ook voor corona vonden werknemers het prettiger om op voldoende afstand van collega’s te zitten. Creëer daarom voldoende ruimte (1,5 meter) tussen de werkplekken en voorkom een hutje-mutjegevoel. Bijna 7 op de 10 kantoormedewerkers* wilt liever niet schouder aan schouder werken met collega’s. En zeg nou eerlijk… dat is best makkelijk te verwezenlijken toch?!

5. Hoe groener, hoe beter

Zorg dat het gras dit keer niet groener is aan de overkant. Een groenere werkomgeving staat tóóóórenhoog op het verlanglijstje van kantoormedewerkers (72%)*. Vrolijk je kantoor dus op met planten en bloemen! Maak van die kantoortuin een echte tuin. Daar wordt toch iedereen blij van? Groeeeeeeen! 

6. Ventileren kun je leren

Wat moet er nog meer veranderen? Nou, zeker 42% van de kantoormedewerkers* wenst een betere ventilatie. Dat de ramen open kunnen, blijkt al een oplossing wat bij 1 op de 3 kantoren niet mogelijk is. Yup! Zorg er dus voor dat je ramen open kunnen en dat er voldoende frisse lucht door het kantoor stroomt. Dan zal de fun op je kantoor ook binnenstromen!

TIP! Met een zuurstofmeter kun je meten of het zuurstofgehalte op jouw kantoor op peil is. Is dat niet het geval? Dan gaat het apparaat piepen en weet je als werkgever wat je te doen staat. Ramen open, ventilatie aan en gaan met die banaan!

Jaaaa, dankzij deze tips gaan jouw medewerkers sowieso met veel plezier naar hun werkplek. Bye bye kantoortuin, hello speeltuin! 🥳

Van een kantoortuin naar een flexibele werkomgeving

Het idee van een fijne werkplek is meer en meer aan het verschuiven. Van een enorm open landschapskantoor of kantoortuin, naar een flexibele werkomgeving met aangepaste ruimtes voor verschillende soorten werk én ontspanning. Een wisselende flexibele werkomgeving draagt bij aan een gezonde dynamiek op kantoor. Het stimuleert productiviteit en het contact tussen collega’s. Superfijn! Daarnaast creëer je zo als werkgever een gezonde balans tussen werk en ontspanning. Er is genoeg ruimte voor gezelligheid, maar ook genoeg plek om aan de drukte te ontsnappen. Snappie?

Er zijn verschillende theorieën die ons vertellen hoe we een werkplek moeten inrichten. Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: activity based working. Voor iedere taak een speciale plek. Vergaderen? Vergaderruimte! Telefoneren? Telefoonhokje! In stilte werken? Stiltezones! Lunchen? Je snapt ‘m. En laat de ruimte van een kantoortuin zich daar nu perfect voor lenen. Je moet alleen weten hoe je die op de juiste manier inricht!

Kantoor inrichten: dit is het belang van een goed ingerichte kantoortuin

Zoals we al schreven, willen je medewerkers voor iedere taak een andere ruimte. Met zo’n taakgerichte indeling stimuleer je:

  • hogere productiviteit;
  • meer flexibiliteit;
  • meer vrijheid;
  • betere samenwerking;
  • creatief denken;
  • actievere werkhouding.

Deze vorm van werken bevordert creatief denken bij je medewerkers. Een onderzoek naar 598 werkomgevingen laat zien dat nieuwe ruimtes nieuwe ideeën prikkelen en dat je door af en toe te sparren met je collega’s samen tot de leukste en creatiefste plannen komt. Krijg jij ook weleens de gekste ideeën als je in een nieuwe omgeving zit?

Genoeg reden om in te zetten op een fijne en productieve kantoortuin als werkgever. Maak je medewerkers gek op hun werkplek!

Onderzoek naar werkplezier 2020

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in het Werkplezier Papier.

Download hier