Zo maak jij je kantoortuin wél productief!

Kun je met jouw kantoorinrichting productief werken, een vlekkeloze samenwerking en creativiteit stimuleren? JA! Om maar meteen met de deur in kantoor te vallen: investeren in je kantoor is meer waard dan je denkt. Je team werkt met meer plezier op een plek waar ze zich sowieso goed voelen. Tijd om aan de slag te gaan dus! Enne… die kantoortuin? Hier vertellen we je hoe je van een kantoortuin naar een speeltuin voor je medewerkers gaat.

Spring snel naar: 

Einde van de kantoortuin? Met deze oplossingen niet!

Nu we meer thuiswerken en flexwerken, zien we dat enorme kantoortuinen onnodig zijn. Sterker nog: het vermindert de productiviteit aanzienlijk! De vrijheid om plaats- en tijdonafhankelijk te werken is belangrijker dan ooit voor medewerkers. Dat zeggen we ook met het ingrediënt Balans in de werkpleziercocktail

De kantoortuin - een grote open kantoorruimte waar de bureaus hutje mutje op elkaar staan - stamt dus écht uit de oertijd. In een kantoortuin is sprake van te veel prikkels, concentratieverlies, demotivatie, weinig daglicht en slechte akoestiek. De kantoortuin heeft dus negatieve effecten op de manier van doen van je medewerkers en kan uiteindelijk leiden tot meer verzuim. Dat kan anders!

6 tips: maak van de kantoortuin juist een effectieve werkruimte

Hoe richt je de werkomgeving wél goed in voor je medewerkers? We zetten een aantal tips voor je op een rij. Het is belangrijk dat werknemers de kansen krijgen om bij te leren en hun talenten verder te ontwikkelen. Een aangename, veilige werkplek of werkomgeving draagt hier volgens 34% aan bij. En dit levert nóg meer werkplezier op.  

1. Creëer verschillende ruimtes 

Je medewerkers hebben behoefte aan een aparte ruimte waar ze geconcentreerd kunnen werken. 30% van hen wil het liefst niet teveel drukte ervaren tijdens werk. Dussss… Geef je collega’s letterlijk de ruimte!
💡TIP! Niet genoeg kantoorruimte om aparte bureaus of hokjes te plaatsen? Overweeg dan scheidingswanden! Zo kunnen je werknemers toch een eigen werkplekje creëren, mochten ze dat willen.

2. Ontspannen en in stilte werken

Even terugtrekken: ook dat willen je medewerkers af en toe. De één duikt daarvoor een ontspanningsplek in, de ander verplaatst zijn werkplek liever naar een stiltezone of -ruimte. Hoe ziet dat eruit?

 • De stilteruimte. Creëer voor je medewerkers een plek waar ze alleen én zonder afleiding kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan geluiddichte hokjes of een aparte afdeling waar in stilte gewerkt kan worden, zoals een stiltezone. Nope, dus ook geen belletjes tussendoor! Even pure focus op werk. Best lekker af en toe, toch?
 • De ontspanningsruimte. Richt deze ruimte op verschillende manieren in. Maak een gezellige ruimte waarin je collega’s met elkaar kunnen klessebessen over het weekend, zonder daarbij anderen te storen. Denk ook aan vermaak: een pingpongtafel, tafelvoetbal, schaakbord of schommel. Niks is te gek! Behalve die ontspanningsruimte dan. 😉

3. Zorg voor voldoende daglicht

Dag, dag donkere ruimte, hallo open en licht kantoor! Een fijne kantoorruimte met veel daglicht? Dat is gezond én goed voor de motivatie! Enne… zijn er op jouw kantoor voldoende ramen? Het klinkt gek, maar zelfs dat is geen vanzelfsprekendheid voor kantoormedewerkers. En daglicht doet meer met je dan je denkt. Dus niet daaaaag licht, maar hallo daglicht!

4. Anderhalve meter is de norm

Ja! Ook voor corona vonden werknemers het prettiger om op voldoende afstand van collega’s te zitten. Creëer daarom voldoende ruimte tussen de werkplekken en voorkom een hutje-mutjegevoel. 35% van de werknemers vindt namelijk een aangename, gezonde en veilige werkplek belangrijk voor hun werkplezier. Je wilt sowieso niet dat medewerkers elkaars verkoudheid of griep oplopen. En zeg nou eerlijk…dat is best makkelijk te verwezenlijken toch?!

5. Hoe groener, hoe beter

Zorg dat het gras dit keer niet groener is aan de overkant. Groen is goed voor zuurstof en een huiselijk gevoel in het kantoor. Zo wordt het meteen een aangenamere werkplek ;-)  Vrolijk je kantoor dus op met planten en bloemen! Maak van die kantoortuin een echte tuin. Daar wordt toch iedereen blij van? Groeeeeeeen!

6. Ventileren kun je leren

Wat moet er nog meer veranderen? Nou, zeker 42% van de kantoormedewerkers* wenst een betere ventilatie. Dat de ramen open kunnen, blijkt al een oplossing wat bij 1 op de 3 kantoren niet mogelijk is. Yup! Zorg er dus voor dat je ramen open kunnen en dat er voldoende frisse lucht door het kantoor stroomt. Dan zal de fun op je kantoor ook binnenstromen!

💡TIP! Met een zuurstofmeter kun je meten of het zuurstofgehalte op jouw kantoor op peil is. Is dat niet het geval? Dan gaat het apparaat piepen en weet je als werkgever wat je te doen staat. Ramen open, ventilatie aan en gaan met die banaan! Heb je een groter kantoor met een automatisch luchtregulatiesysteem? Zorg er dan voor dat vergaderingen buiten, of in een grotere ruimte dan de vergaderruimte worden gehouden. En zorg dat werknemers regelmatig even (naar buiten) lopen. Dat laatste is sowieso goed voor de vitaliteit!

Jaaaa, dankzij deze tips gaan jouw medewerkers sowieso met veel plezier naar hun werkplek. Bye bye kantoortuin, hello speeltuin! 🥳

Van een kantoortuin naar een flexibele werkomgeving

Het idee van een fijne werkplek is meer en meer aan het verschuiven. Van een enorm open landschapskantoor of kantoortuin, naar een flexibele werkomgeving met aangepaste ruimtes voor verschillende soorten werk én ontspanning. De functie van kantoor verandert door het vele thuiswerken van werkplek naar plek om samen te werken en collega’s te ontmoeten. Het wordt zo langzaam een hybride omgeving.

Deze wisselende flexibele werkomgeving draagt bij aan een gezonde dynamiek. Het stimuleert productiviteit en het contact tussen collega’s. Zo geeft 36% in ons werkplezier onderzoek aan dat een aangename werkomgeving instant bijdraagt aan werkplezier. Superfijn! Daarnaast creëer je zo als werkgever een gezonde balans tussen werk en ontspanning. Er is genoeg ruimte voor gezelligheid, maar ook genoeg plek om aan de drukte te ontsnappen. Snappie?

Er zijn verschillende theorieën die ons vertellen hoe we een werkplek moeten inrichten. Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: activity based working. Voor iedere taak een speciale plek. Vergaderen? Vergaderruimte! Telefoneren? Telefoonhokje! In stilte werken? Stiltezones! Lunchen? Je snapt ‘m. En laat de ruimte van een kantoortuin zich daar nu perfect voor lenen. Je moet alleen weten hoe je die op de juiste manier inricht!

Kantoor inrichten: dit is het belang van een goed ingerichte kantoortuin

Zoals we al schreven, willen je medewerkers voor iedere taak een andere ruimte. Met zo’n taakgerichte indeling stimuleer je:

 • een hogere productiviteit;
 • meer flexibiliteit;
 • meer vrijheid;
 • betere samenwerking;
 • creatief denken;
 • een actievere werkhouding!

Genoeg reden om in te zetten op een fijne en productieve kantoortuin als werkgever. Maak je medewerkers gek op hun werkplek!

Meer werkplezier op de werkvloer? Tempo-Team helpt!

Werkplezier wordt beïnvloedt door veel factoren. Als leidinggevende is het soms lastig deze te vinden en daarop in te spelen. In onze grote werkpleziergids vertellen wij je hier álles over! En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?!

*Disclaimer: In samenwerking met Tempo-Team België en de Universiteit van Leuven hebben we een grootschalig onderzoek gedaan naar werkplezier. Het gaat hier om het onderzoek voor de werkpleziergids van 2021. In Nederland deden in totaal 2499 werknemers en 402 werkgevers mee. De helft hiervan was man, de andere helft vrouw. Onze conclusies zijn alleen gevormd rond de Nederlandse resultaten. Daarbij is het ook goed om te vermelden dat ruim de helft (54%) van de werkenden bij een groot bedrijf met meer dan 250 werknemers werkt. En 70% van de mensen die meededen aan ons onderzoek fulltime werkt.

 • Waarom is een fijne werkplek belangrijk?

  Een fijne werkplek is belangrijk omdat het je medewerkers meer betrokken, productiever, creatiever, gezonder en gelukkiger op werk maakt! Een fijne werkplek betekent namelijk instant meer werkplezier! Lees in deze blog hoe je een goede werkplek maakt.

 • Hoe maak ik mijn kantoortuin gezond?

  Een kantoortuin is vaak ongezond omdat er in zo’n enorm open kantoorruimte sprake is van teveel prikkels, concentratieverlies, demotivatie, weinig daglicht en slechte akoestiek. Dat kan leiden tot hoofdpijn, stress en burn-outs bij je medewerkers. Dat wil je voorkomen! Check deze pagina om te lezen hoe je je kantoortuin wél productief maakt.

 • Hoe ziet een goede werkplek eruit?

  Een goede werkplek heeft een aparte ruimte waar je geconcentreerd kunt werken, waar veel groen en daglicht is, er voldoende ruimte is tussen de werkplekken en de ruimte goed geventileerd is. Check deze blog voor meer uitleg over hoe je als werkgever een goede werkplek inricht.