Van kantoortuin naar speeltuin: zo richt je jouw kantoor goed in! 🌿

Kun je met jouw kantoorinrichting productief werken, een vlekkeloze samenwerking en creativiteit stimuleren? JA! Om maar meteen met de deur in kantoor te vallen: investeren in je kantoor is meer waard dan je denkt. Je team werkt met meer plezier op een plek waar ze zich sowieso goed voelen. Tijd om aan de slag te gaan dus! Enne… die kantoortuin? Snel de deur uit! Hier vertellen we je hoe je van een kantoortuin naar een speeltuin voor je medewerkers gaat.

Spring snel naar: 

Waarom is een fijne werkplek belangrijk?

Een fijne werkplek heeft een heleboel positieve effecten op je werknemers. Het is toch de plek waar ons leven grotendeels afspeelt. Uit ons Grote Werkplezier Onderzoek in 2019 blijkt dat slechts 11% van de kantoormedewerkers volledig tevreden is over zijn of haar werkplek. Dat kan en moet beter. Een fijne werkplek betekent namelijk instant meer werkplezier!

Een fijne werkplek maakt je medewerkers:

 • betrokkener;
 • productiever;
 • creatiever;
 • gezonder;
 • gelukkiger op zijn of haar werk!

In een wereldwijd onderzoek onder 12,480 deelnemers komt duidelijk naar voren dat de betrokkenheid van je medewerkers véél hoger wordt, wanneer zij tevreden zijn met hun werkplek. En betrokkenheid is weer supergunstig voor jouw bedrijf of organisatie, want die betrokkenheid brengt je organisatie naar een hoger niveau. Top!

Ook een groot vastgoedbedrijf laat het belang van een goede werkplek zien in een grootschalig onderzoek onder zeker 11.000 kantoormedewerkers. De werkplek wordt als het meest belangrijke werkonderdeel gezien. Zelfs belangrijker dan het loon! En maar liefst 69% van de werknemers vindt dat het veranderen van de werkplek prioriteit heeft. Dat is klare taal.

Genoeg reden om in te zetten op een fijne werkplek als werkgever. Maak je medewerkers gek op hun werkplek!

Het einde van de kantoortuin

Nu we meer thuiswerken en flexwerken, zien we dat enorme kantoortuinen onnodig zijn. Sterker nog: ongezond! De kantoortuin - een grote open kantoorruimte waar de bureaus hutje mutje op elkaar staan - stamt écht uit de oertijd. 

In een kantoortuin is sprake van te veel prikkels, concentratieverlies, demotivatie, weinig daglicht en slechte akoestiek. Het televisieprogramma Monitor liet zelfs zien dat een kantoortuin kan leiden tot hoofdpijn, stress en burn-outs bij je medewerkers. Dat bleek uit een peiling bij 90 bedrijfsartsen. De kantoortuin heeft dus negatieve effecten op de manier van doen van je medewerkers en kan uiteindelijk leiden tot meer verzuim. Dat kan anders! 

Luister naar je medewerkers

Maar liefst 30% van de werknemers gelooft dat de kantoortuin een negatieve invloed heeft op de productiviteit, blijkt uit een enquête onder 11.000 Europese kantoormedewerkers. En zeg nou eerlijk, kan jij wel goed werken in een kippenhok vol geroezemoes, gehoest en getik? Waarschijnlijk niet. Tijd voor verandering dus! Hoe fijner de werkplek, hoe meer werkplezier en hoe minder ziekteverzuim. Wat wil je als werkgever nog meer?

Maarre… weet jij eigenlijk wat jouw team wil? Zijn jouw medewerkers gewend om meer thuis te werken en willen ze niet meer terug naar een 40-urige werkweek op kantoor? Of vinden ze flexwerkplekken prettig? Dan heb je misschien wel geen enorme kantoorruimte nodig en kun je jouw kantoor anders indelen. Vraag het eens na! Het gaat er tenslotte om dat jouw team zich prettig voelt op zijn of haar werkplek. 

Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? 

Hoe moet het dan wél?

Het idee van een fijne werkplek is meer en meer aan het verschuiven. Van een enorm landschapskantoor of kantoortuin, naar een flexibele werkomgeving met aangepaste ruimtes voor verschillende soorten werk én ontspanning. Er zijn verschillende theorieën die ons vertellen hoe we een werkplek moeten inrichten. Uiteindelijk komt het allemaal op hetzelfde neer: activity based working. Voor iedere taak een speciale plek. Vergaderen? Vergaderruimte! Telefoneren? Telefoonhokje! In stilte werken? Stiltezones! Lunchen? Je snapt ‘m. 😉

Met een taakgerichte indeling stimuleer je:

 • hogere productiviteit;
 • meer flexibiliteit;
 • meer vrijheid;
 • betere samenwerking;
 • creatief denken;
 • actievere werkhouding.

Een wisselende werkomgeving draagt bij aan een gezonde dynamiek op kantoor. Het stimuleert productiviteit en het contact tussen collega’s. Superfijn! Daarnaast creëer je zo als werkgever een gezonde balans tussen werk en ontspanning. Er is genoeg ruimte voor gezelligheid, maar ook genoeg plek om aan de drukte te ontsnappen. Snappie?

Deze vorm van werken bevordert creatief denken bij je medewerkers. Een onderzoek naar 598 werkomgevingen laat zien dat nieuwe ruimtes nieuwe ideeën prikkelen en dat je door af en toe te sparren met je collega’s samen tot de leukste en creatiefste plannen komt. Krijg jij ook weleens de gekste ideeën als je in een nieuwe omgeving zit?

6 tips: zo maak je van de kantoortuin een speeltuin

Oké oké, een fijne werkplek is belangrijk. En de kantoortuin is niet de oplossing. Hoe richt je de werkomgeving wél goed in voor je medewerkers? We zetten een aantal tips voor je op een rij, waarvan uit onderzoek is gebleken dat ook jouw medewerkers daar trek in hebben. We leiden je niet om de tuin, hoor. 🙃

1. Creëer ruimte(s) 

Je medewerkers hebben behoefte aan een aparte ruimte waar ze geconcentreerd kunnen werken. Geloof ons maar! Zelfs 42% van de kantoormedewerkers uit ons Grote Werkplezier Onderzoek wil het liefst een eigen werkruimte mét een deur die ze kunnen sluiten. Slechts de helft van de onderzochte medewerkers geeft aan dat ook te hebben. Dussss… Geef je collega’s letterlijk de ruimte!

Niet genoeg kantoorruimte om aparte bureaus of hokjes te plaatsen? Overweeg dan scheidingswanden! Zo kunnen je werknemers toch een eigen werkplekje creëren, mochten ze dat willen.

2. Ontspannen en in stilte werken

Even terugtrekken: ook dat willen je medewerkers af en toe. De één duikt daarvoor een ontspanningsplek in, de ander verplaatst zijn werkplek liever naar een stiltezone of -ruimte. Hoe ziet dat eruit?

De stilteruimte: creëer voor je medewerkers een plek waar ze alleen én zonder afleiding kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan geluiddichte hokjes of een aparte afdeling waar in stilte gewerkt kan worden, zoals een stiltezone. Nope, dus ook geen belletjes tussendoor! Even pure focus op werk. Best lekker af en toe, toch?

Ontspannen? Dat kan op verschillende manieren. Maak een gezellige ruimte waarin je collega’s met elkaar kunnen klessebessen over het weekend, zonder daarbij anderen te storen. Denk ook aan vermaak: een pingpongtafel, tafelvoetbal, schaakbord of schommel. Niks is te gek! Behalve die ontspanningsruimte dan. 😉

3. Hallo daglicht

Dag, dag donkere ruimte, hallo open en licht kantoor! Een fijne kantoorruimte met veel daglicht? Dat is wat maar liefst 87% van de ondervraagde kantoormedewerkers wil. Enne… zijn er op jouw kantoor voldoende ramen? Het klinkt gek, maar zelfs dat is geen vanzelfsprekendheid voor kantoormedewerkers. En daglicht doet meer met je dan je denkt. Dus niet daaaaag licht, maar hallo daglicht!

4. Op afstand en toch dichtbij

Ja! Ook voor corona vonden werknemers het prettiger om op voldoende afstand van collega’s te zitten. Creëer daarom voldoende ruimte tussen de werkplekken en voorkom een hutje-mutjegevoel. Bijna 7 op de 10 kantoormedewerkers wil liever niet schouder aan schouder werken met collega’s. En zeg nou eerlijk… dat is best makkelijk te verwezenlijken toch?!

5. Meer groen, meer beter

Zorg dat het gras dit keer niet groener is aan de overkant. Uit ons onderzoek blijkt dat een groenere werkomgeving tóóóórenhoog staat op het verlanglijstje van kantoormedewerkers (72%). Vrolijk je kantoor dus op met planten en bloemen! Daar wordt toch iedereen blij van? Groeeeeeeen!

6. Ventileren kun je leren

Wat moet er nog meer veranderen? Nou, zeker 42% van de kantoormedewerkers wenst een betere ventilatie. Dat de ramen open kunnen, blijkt al een oplossing wat bij 1 op de 3 kantoren niet mogelijk is. Yup! Zorg er dus voor dat je ramen open kunnen en dat er voldoende frisse lucht door het kantoor stroomt. Dan zal de fun op je kantoor ook binnenstromen!

TIP! Met een zuurstofmeter kun je meten of het zuurstofgehalte op jouw kantoor op peil is. Is dat niet het geval? Dan gaat het apparaat piepen en weet je als werkgever wat je te doen staat. Ramen open, ventilatie aan en gaan met die banaan!

Jaaaa, dankzij deze tips gaan jouw medewerkers sowieso met veel plezier naar hun werkplek. Bye bye kantoortuin, hello speeltuin! 🥳

Anderen lazen ook: