Tips: zo geef je leiding op afstand! 💪🏼

Leidinggeven op afstand een uitdaging? Met goed leiderschap maak jij thuiswerken voor je medewerkers fun! De ideale leidinggevende is empatisch, bereikbaar, weet van aanpakken, toont waardering en geeft ruimte. Hoe doe je dat nu we thuiswerken? Wij geven 5 top-tips voor top-leiderschap op afstand! Vat als leidinggevende nu de koe bij de horens en zet in op werkplezier. 😁

Spring snel naar:

Hoe geef je leiding op afstand? 5 handige tips

Thuiswerken zal voorlopig ook steeds meer de norm zijn. Of staan je medewerkers gewoon op de werkvloer en ben jij thuis? Moet je leidinggeven op afstand en weet je niet hoe? Met de juiste leiderschapsstijl geef jij goed leiderschap op afstand en houd je werkplezier hoog. Deze 5 tips helpen je daarbij. Leidinggeven doe je zo!

Tip 1: Pas je leiderschapsstijl aan

 • Zo flexibel als een elastiek. Dat ben jij in deze tijd. De ene situatie of medewerker vraagt een andere aanpak dan de ander. Dus wees flexibel in de leiderschapsstijlen die je gebruikt. 
 • Wees kritisch op je leiderschapsstijl en vraag ook om feedback van je collega’s. Jij weet ook niet alles, dus dat mag je best zeggen. Maar wees transparant en duidelijk over wat je wél weet.
 • Kijk vooruit, ook al is de toekomst onzeker (is dat het niet altijd?) is het goed om een visie of doel te bepalen en hier met je team aan te werken. Dit motiveert. 

Tip 2: Wees rustig en duidelijk 

 • Antwoorden! Yup, in alle onzekerheid die nu speelt, kijkt je team naar jou voor antwoorden. Tja, hoe ga je eigenlijk om met deze situatie? En hoe moet je team zich voelen? Zorg voor duidelijkheid!
 • Maak geen overhaaste conclusies en blijf kalm. Voorkom paniek door te zeggen waar het op staat en wat je van je team verwacht. Houd daarbij rekening met hoe je overkomt tegenover je werknemers. Ennee… houd je emoties in de hand!
 • Iedereens voorkeuren zijn anders en iedereen gaat anders om met de situatie. En dat is oké! De een vraagt om meer contact, communicatie en/of informatie van je als leidinggevende dan de ander. Probeer je in te leven in de ander en blijf voorzichtig met oordelen. Moet lukken, toch? 

Tip 3: Vertrouw je medewerkers

 • Vertrouwen is suuuper belangrijk als je leiding geeft, en zeker op afstand! Heb het vertrouwen dat je medewerkers hun prioriteiten en werkdruk zelf fixen. Komt goed, hoor. 
 • Onthoud: ook in het ‘nieuwe normaal’ willen je collega’s allemaal succesvol zijn en presteren! Geloof in je team.
 • Wat ook belangrijk is? Focus op het resultaat in plaats van de weg er naartoe! En leg de verantwoordelijkheden op de juiste plek.
 • Vertrouwen gaat samen met een gedeelde verantwoordelijkheid. Probeer dus een omgeving te creëren met een gedeelde verantwoordelijkheid, waar iedere werknemer zijn eigen uitdaging aangaat en een ander kan én wil helpen. Samen sta je sterker, toch? 29% van de medewerkers hecht waarde aan een leidinggevende die veel autonomie geeft, blijkt uit ons Grote Werkplezier Onderzoek.
 • Leer signalen oppikken. De werkdruk onder controle houden is cruciaal, maar niet iedereen vraagt spontaan hulp. Leer de leidinggevenden op welke signalen ze moeten letten bij hun teams. Stilte kan ook een schreeuw om hulp zijn.

Tip 4: Communiceer open en begrijpelijk

 • Communicatie is zó belangrijk! 57% van de medewerkers uit het Grote Werkplezier Onderzoek vinden een transparante, vlotte communicatie bijdragen aan werkplezier. Wees transparant en duidelijk als leidinggevende over de situatie en de impact ervan op de organisatie. Wat zijn de resultaten? Waar moeten we op letten? En vooral ook, hoe gaat het met jou en het team? Check achteraf even of iedereen je heeft begrepen door vragen te stellen. Communiceren kun je leren!
 • Gaat het minder goed? Geef dat dan ook aan! Wees eerlijk en open, ook over slecht nieuws. Dan weet je team ook waar ze aan toe zijn en waarom bepaalde (ook minder leuke) keuzes gemaakt worden.
 • Niemand heeft op alles een antwoord. Jij dus ook niet! En dat is helemaal niet erg. Ben er gewoon eerlijk over tegen je team. :)
 • Geef jij wel eens complimenten? Echt doen, hoor! Spreek waardering voor je team uit en blijf positief. Juist nu! Zo blijft iedereen op een goede manier hun werk doen. En haalt iedereen meer voldoening uit zijn of haar werk.
 • Lees ook: Zo geef jij je medewerkers een TOP-compliment! 

Tip 5: Zorg voor verbondenheid binnen het team

 • Hoe hecht is jouw team? Bespreek met je team hoe je niet alleen op werkvlak, maar ook sociaal met elkaar in verbinding blijft de komende periode. Zeker nu jouw weekend niet meer bespreekt bij het koffiezetapparaat. Doe bijvoorbeeld een digitale kop koffie met je team, organiseer een digitale borrel (yess vrijmibo!) aan het einde van de week of ga samen lunchen via zoom of met een wandeling in het park. Gezellig!
 • Blijf benaderbaar! Zorg dat er geen drempels zijn om elkaars behoefte aan contact te bespreken. Laat je team - naast de geplande momenten - ook spontaan contact met elkaar opzoeken. 
 • Yup, als leidinggevende heb  je een voorbeeldfunctie. Vind jij het belangrijk om je team af en toe te zien? En hoe houd jij de werk-privébalans hoog? Deel het met je collega’s! Toon je kwetsbaarheid en laat zien hoe je team het óók kan doen. 
 • En, vraag door. Veel mensen zijn geneigd in eerste instantie een positief beeld voor te spiegelen of de ander niet te willen 'lastig vallen' met 'gezeur'. Vraag door: 'Wat bedoel je daar precies mee?' of: 'Kun je daar eens wat meer over vertellen?'
 • Zoek elkaar bewust op! Hier kun je als leidinggevende aan bijdragen door vaste contactmomenten af te spreken, zoals een weekstart of een dagstart. Dat geeft structuur én zo zie je elkaar regelmatig!
 • Vind jij het belangrijk dat je teamleden ook onderling contact hebben? Stimuleer dat dan! Moedig je collega’s aan om met elkaar contact te zoeken. Stel bijvoorbeeld voor dat ze samen digitaal lunchen, kort bijpraten onder het genot van een bakkie pleur of dat ze een gezamenlijk spel of borrel online organiseren.

Die afstand houdt jou als leidinggevende nu zeker niet meer tegen om dichter bij je team te komen. Pak de uitdaging met beide handen aan en maak er het beste van. Geloof in je team én in jezelf! Tsjakkaaaa.

Onderzoek naar werkplezier 2021

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in de werkpleziergids!

*Disclaimer:
Bovengenoemde tekst is gebaseerd op onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team. Het gaat hier om het Grote Werkplezier Onderzoek 2019 en ons Onderzoek naar Werkplezier 2020 onder 1.000 werknemers. We hebben bij de selectie van deelnemende werknemers rekening gehouden met een representatieve verdeling van leeftijd, geslacht, opleiding en verschillende branches. Ook hebben we het onderzoek ‘Red Report 2020’ van onze zuiderburen Tempo-Team België onder 800 werknemers en 250 werkgevers als bron gebruikt.