Welke stijl van leidinggeven heb jij?

Leidinggeven in onzekere tijden… Je kan geen koffiedik kijken, dus zet je schouders eronder en geef het goede voorbeeld. Hoppa! Hoe motiveer je, ook in deze tijd, je medewerkers en collega’s en zorg je dat werkplezier overheerst? Lees hier alles over de verschillende leiderschapsstijlen, wanneer je ze toepast en welke eigenschappen een goede manager maken.

Spring snel naar: 

Een goede leidinggevende zijn, hoe doe je dat? 

Simpel: je bent een competente leidinggevende wanneer je team ALTIJD op de eerste plaats komt. En organisaties met goede leidinggevenden blinken uit in werkplezier. Jaaaa, we herinneren je er graag even aan! Volgens ons eigen onderzoek (Red Report België - 2020) blijkt namelijk dat ook leidinggevenden nog veel kunnen leren (dat zou je niet zeggen hè 😉):

  • 39% van de ondervraagden hebben een competente leidinggevende;
  • 48% vindt dat hun leidinggevende aanleg toont, maar nog wat schaafwerk nodig heeft;
  • de overige 13% vindt zijn/haar baas niet geschikt om leiding te geven.

Ook leidinggevenden moeten leren om leiding te geven en zijn gebaat bij opleidingen en coaching. Hoe was het bijvoorbeeld voor jou toen het bedrijf de deuren moest sluiten vanwege het coronavirus en veel medewerkers ineens thuiswerkten? Of moest jouw bedrijf gewoon doordraaien, maar dan op 1,5 meter? Hoe pakte je dat aan? En veranderde jouw rol als manager? Tjaaaa, gelukkige werknemers beginnen bij jou! 

De eigenschappen van een goede leidinggevende

Een crisissituatie vraagt natuurlijk om een hééél andere manier van leidinggeven dan in een ‘normale’ situatie. Hoe doe je dat als je ook gewoon 40 uur per week aan het werk bent? Je wilt meer tijd en aandacht besteden aan je medewerkers, maar ja, die mails moeten ook beantwoord worden. Helluuup! 

Herkenbaar? Leiders zijn ook maar mensen. Wees gewoon eerlijk en voer gesprekken met je team. Wees niet bang om je eigen emoties te tonen en creëer ruimte voor je collega’s om dat ook te doen. Alleen zo vind je samen een nieuwe manier van werken, die werkt voor jou én je team. Hoppa! 

Dus ehhhh.... goed leiderschap betekent niet dat je altijd maar moet ‘pleasen’. Wel dat je met jouw leiderschap het beste in een ander naar boven haalt! Dat vraagt natuurlijk om empathie, vertrouwen, autonomie, openheid en waardering. En laat dat nou net zijn wat alle succesvolle leiders gemeen hebben. Kun jij je hierin vinden? Woehoee, mooi!

Vier verschillende leiderschapsstijlen: welke pas jij toe?

Leidinggevenden hebben grote invloed op de stemming en werkprestaties van hun medewerkers. Geef je leiding aan een team of begeleid jij je collega’s individueel? Elke situatie vraagt om een andere manier van leidinggeven. Wij behandelen hier vier leiderschapsstijlen die je als manager of werkgever kunt gebruiken. Komt-ie:

  1. Dienend leiderschap 
  2. Coachend leiderschap 
  3. Autoritair leiderschap 
  4. Delegerend leiderschap
Leiderschapsstijlen

1. Dienend leiderschap: 💂‍♂️de bewaker

Als dienend leider wil jij anderen beter laten presteren, zoals een vader of moeder dat bij hun kinderen doet. Je weet jezelf dan ook op de juiste momenten weg te cijferen. Jij ondersteunt en bewaakt je medewerkers. Je maakt het werk of het nemen van beslissingen iets makkelijker. Hiermee stimuleer je zelfvertrouwen en groei - en dus ook autonomie.

Wat zegt een dienend leider?
“Ik wil graag dat mijn medewerkers zich persoonlijk ontwikkelen en daarmee boven zichzelf uitstijgen. Dit doe ik door goed te luisteren en mezelf op de tweede plek te zetten, want wanneer mijn team het vertrouwen heeft, volgt het resultaat vanzelf! Ik ben het steuntje in de rug!”

Wanneer pas je deze leiderschapsstijl toe? 
Wanneer je medewerkers weinig zelfvertrouwen of motivatie hebben. Zij voeren het werk goed uit, maar kunnen ook wel een zetje gebruiken om beter te presteren. Je bent er nog wel om een oogje in het zeil te houden.

2. Coachend leiderschap: 📢 de aanmoediger

Net zoals een coach van een voetbalelftal moedig jij je team aan. Jij staat langs de kantlijn en haalt het maximale uit hun aanwezige talent. Je weet je collega’s goed aan te sturen en te ondersteunen en zorgt ervoor dat zij hun plek binnen de organisatie vinden. Je stimuleert het persoonlijke verantwoordelijkheidsgevoel en helpt je collega’s volledig tot bloei te komen, als individu én als team.

Wat zegt een coachend leider?
“Go team, go! Ik help mijn medewerkers bij het vinden van hun sterke en zwakke punten en koppel deze aan hun ambities. Dat doe ik door regelmatig het gesprek aan te gaan en ze het zelfvertrouwen te geven waardoor zij zich ontwikkelen. Goed voor henzelf en goed voor de bedrijfsresultaten.”

Wanneer pas je deze leiderschapsstijl toe? 
Wanneer jij je medewerkers meer wilt betrekken bij het bedrijf en zelfverzekerder wilt maken. Jouw collega’s hebben zowel ondersteuning als aanmoediging nodig en dat kun je ze beide geven.

De oude stempel

Hoewel steeds meer bedrijven kiezen voor het coachende type, zijn er nog steeds leidinggevenden die een heel andere leiderschapsstijl hanteren. Volgens 28% van de medewerkers is de manager in kwestie erg controlerend, en een kwart geeft aan een echt autoritaire manager te hebben. Mensen met die leiderschapsstijl worden veel vaker als niet geschikt beoordeeld.

3. Autoritair leiderschap: 🎬 de regisseur

Voorwaart mars! Deze vorm van leiderschap zul je vooral zien in het leger of op de filmset. Jij bent de regisseur en anderen hebben naar je te luisteren. Het wordt ook wel directief, leidend of sturend leiderschap genoemd. Vaak heb je dan juist te maken met een eenzijdige vorm van communiceren, want als leidinggevende leg jij iets op aan de medewerker.

Wat zegt een autoritair leider?
“Ik maak de beslissing, ik los het probleem op, ik zeg jou wat je moet doen, ik voer de controle uit en ik duld geen tegenspraak. Is dat duidelijk?!” 

Wanneer pas je deze leiderschapsstijl toe? 
Uhhhhhh, niet! Deze dominante manier van leidinggeven is zoooooo jaren ‘50 en mag je linea recta in de prullenbak gooien. Oké, heel soms kan deze stijl gebruikt worden als je te maken hebt met werknemers die weinig werkervaring hebben of over nog niet zoveel competenties beschikken, maar wel enthousiast en betrokken zijn. Alleen dan zou het in je voordeel kunnen werken, anders keer jij je medewerkers alleen maar tegen je.

4. Delegerend leiderschap: 👍 de gever

Wie delegeert, draagt zijn verantwoordelijkheden over. Deze stijl staat haaks op autoritair leiderschap. Je zet juist je medewerkers centraal en gelooft in hun kunnen en zelfstandigheid. Constructieve feedback is je tweede naam. Jij durft te delegeren, kaders te maken, op de juiste manier te ondersteunen en los te laten, maar bent er ook wanneer zij je nodig hebben. Oh, en je geeft minstens één complimentje per dag!

Wat zegt een delegerend leider?
“Hey! Hoe was je weekend? Je hebt je werk echt goed afgerond vrijdag, het zag er top uit. Volgende keer hoeft het niet meer langs mij hoor, maar mag je het meteen versturen!”

Wanneer pas je deze leiderschapsstijl toe? 
Wanneer je medewerkers al langere tijd aan je verbonden zijn, een hoge betrokkenheid tonen en zonder teveel toezicht hun werk uitvoeren. Jij hebt het vertrouwen dat het goed gaat en geeft ze dat vertrouwen ook. Als delegerend leidinggevende is het zinvol om te experimenteren met zelfsturende teams waarbij je jouw team zo zelfstandig mogelijk laat werken.

Situationeel leiderschap: stuur je leiderschapsstijl bij

Jaaa, zoals je kon lezen behoren de vier verschillende leiderschapsstijlen toe aan verschillende situaties. De ene medewerker vindt het fijn als je vertelt wat hij moet doen en hoe hij dat moet doen, de ander vindt het juist prettig om dat eerst zelf uit te vogelen. 

Situationeel leiderschap is een leiderschapstheorie ontwikkeld door de Britse onderzoekers Paul Hersey en Ken Blanchard. Volgens hen bestaat er geen correcte leiderschapsstijl, maar vraagt elke situatie om een andere manier van leidinggeven. Dus: een goede leider stemt zijn of haar leiderschapsstijl af op wisselende situaties! Daarom kun je op één dag wel in de huid van meerdere leiders stappen. Ennee… wie wil dat nou niet?!

Meer werkplezier, minder verzuim!

De positieve impact van goed leiderschap op retentie en een laag ziekteverzuim staat als een metershoge paal boven water. Hééél duidelijk dus. Houd daarom rekening met deze competentie bij vacatures voor leidinggevenden. Het liefst werk je met situationeel leiderschap; leiders die hun leiderschapsstijl aanpassen wanneer de situatie daarom vraagt. Jaaaa met goed leiderschap creëer je meer werkplezier en dus minder verzuim! Tsjakkaaa, steek die maar in je zak. 

Lees ook: