Welke leiderschapsstijl heb jij? 4 verschillende soorten leiderschap! 🙌🏻

Een goede manager motiveert medewerkers en zorgt ervoor dat werkplezier op de werkvloer overheerst. Welke leiderschapsstijl past daarbij? Welke verschillende stijlen van leidinggeven zijn er eigenlijk? En hoe pas je ze toe op de (digitale) werkvloer? Hier lees je welke eigenschappen een goede leidinggevende maken! ► Meer tips ontvangen? 

Download de nieuwsbrief

Spring snel naar:

Meer werkplezier op de werkvloer? Tempo-Team helpt!

Werkplezier wordt beïnvloedt door veel factoren. Als leidinggevende is het soms lastig deze te vinden en daarop in te spelen. In onze grote werkpleziergids vertellen wij je hier álles over! En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?!

Dit zijn de 4 leiderschapsstijlen: welke pas jij het vaakst toe?

Goed leiderschap is heel belangrijk voor het werkplezier van je werknemers. Dit thema past dan ook in alle drie de ingrediënten van de werkpleziercocktail: balans, inhoud én groei. Als leidinggevende moet je ervoor zorgen dat werknemers zingeving en de juiste inhoud van werk voor zich blijven krijgen. Elke keer weer. Leiderschapsstijlen helpen hierbij! Zo blijf je namelijk continu op de hoogte van wat werknemers precies aan het doen zijn en houd je het leven van werkplezier lekker hooooog!

Er zijn vier leiderschapsstijlen die je als manager of werkgever kunt gebruiken. Elke situatie vraagt om een andere stijl van leidinggeven; situationeel leiderschap noemen we dat. Geef jij bijvoorbeeld leiding aan een team of begeleid je collega’s individueel? Dat maakt al verschil. 

1. Dienend leiderschap: 💂‍♂️de bewaker

Als dienend leider wil jij anderen beter laten presteren, zoals een vader of moeder dat bij hun kinderen doet. Je weet jezelf dan ook op de juiste momenten weg te cijferen. Jij ondersteunt en bewaakt je medewerkers. Je maakt het werk of het nemen van beslissingen iets makkelijker. Hiermee stimuleer je zelfvertrouwen en groei - en dus ook autonomie. En dat zorgt weer voor meer werkplezier!

Wat zegt een dienend leider?
“Ik wil graag dat mijn medewerkers zich persoonlijk ontwikkelen en daarmee boven zichzelf uitstijgen. Dit doe ik door goed te luisteren en mezelf op de tweede plek te zetten, want wanneer mijn team het vertrouwen heeft, volgt het resultaat vanzelf! Ik ben het steuntje in de rug!”

Wanneer pas je deze leiderschapsstijl toe? 
Wanneer je medewerkers weinig zelfvertrouwen of motivatie hebben. Zij voeren het werk goed uit, maar kunnen ook wel een zetje gebruiken om beter te presteren. Je bent er nog wel om een oogje in het zeil te houden.

2. Coachend leiderschap: 📢 de aanmoediger

Net zoals een coach van een voetbalelftal moedig jij je team aan. Jij staat langs de kantlijn en haalt het maximale uit hun aanwezige talent. Je weet je collega’s goed aan te sturen en te ondersteunen en zorgt ervoor dat zij hun plek binnen de organisatie vinden. Je stimuleert het persoonlijke verantwoordelijkheidsgevoel en helpt je collega’s volledig tot bloei te komen, als individu én als team.

Wat zegt een coachend leider?
“Go team, go! Ik help mijn medewerkers bij het vinden van hun sterke en zwakke punten en koppel deze aan hun ambities. Dat doe ik door regelmatig het gesprek aan te gaan en ze het zelfvertrouwen te geven waardoor zij zich ontwikkelen. Goed voor henzelf en goed voor de bedrijfsresultaten.”

Wanneer pas je deze leiderschapsstijl toe? 
Wanneer jij je medewerkers meer wilt betrekken bij het bedrijf en zelfverzekerder wilt maken. Jouw collega’s hebben zowel ondersteuning als aanmoediging nodig en dat kun je ze beide geven.

De oude stempel

Hoewel steeds meer bedrijven kiezen voor het coachende type, zijn er nog steeds leidinggevenden die een heel andere leiderschapsstijl hanteren. Volgens 28% van de medewerkers is de manager in kwestie erg controlerend, en een kwart geeft aan een echt autoritaire manager te hebben. Mensen met die leiderschapsstijl worden veel vaker als niet geschikt beoordeeld.

3. Autoritair leiderschap: 🎬 de regisseur

Voorwaart mars! Deze vorm van leiderschap zul je vooral zien in het leger of op de filmset. Jij bent de regisseur en anderen hebben naar je te luisteren. Het wordt ook wel directief, leidend of sturend leiderschap genoemd. Vaak heb je dan juist te maken met een eenzijdige vorm van communiceren, want als leidinggevende leg jij iets op aan de medewerker.

Wat zegt een autoritair leider?
“Ik maak de beslissing, ik los het probleem op, ik zeg jou wat je moet doen, ik voer de controle uit en ik duld geen tegenspraak. Is dat duidelijk?!” 

Wanneer pas je deze leiderschapsstijl toe? 
Uhhhhhh, niet! Deze dominante manier van leidinggeven is zoooooo jaren ‘50 en mag je linea recta in de prullenbak gooien. Oké, heel soms kan deze stijl gebruikt worden als je te maken hebt met werknemers die weinig werkervaring hebben of over nog niet zoveel competenties beschikken, maar wel enthousiast en betrokken zijn. Alleen dan zou het in je voordeel kunnen werken, anders keer jij je medewerkers alleen maar tegen je.

4. Delegerend leiderschap: 👍 de gever

Wie delegeert, draagt zijn verantwoordelijkheden over. Deze stijl staat haaks op autoritair leiderschap. Je zet juist je medewerkers centraal en gelooft in hun kunnen en zelfstandigheid. Constructieve feedback is je tweede naam. Jij durft te delegeren, kaders te maken, op de juiste manier te ondersteunen en los te laten, maar bent er ook wanneer zij je nodig hebben. Oh, en je geeft minstens één complimentje per dag!

Wat zegt een delegerend leider?
“Hey! Hoe was je weekend? Je hebt je werk echt goed afgerond vrijdag, het zag er top uit. Volgende keer hoeft het niet meer langs mij hoor, maar mag je het meteen versturen!”

Wanneer pas je deze leiderschapsstijl toe? 
Wanneer je medewerkers al langere tijd aan je verbonden zijn, een hoge betrokkenheid tonen en zonder teveel toezicht hun werk uitvoeren. Jij hebt het vertrouwen dat het goed gaat en geeft ze dat vertrouwen ook. Als delegerend leidinggevende is het zinvol om te experimenteren met zelfsturende teams waarbij je jouw team zo zelfstandig mogelijk laat werken. 

Goed om te weten: Werkgevers vinden het belangrijk dat leidinggevenden delegeren, maar werknemers hechten hier minder waarde aan. Die vinden betrokkenheid juist belangrijk. Vind hier dus de gulden middenweg in met je leidinggevenden!

De 4 verschillende stijlen van leidinggeven naast elkaar

Leiderschapsstijlen

Situationeel leiderschap: een vijfde leiderschapsstijl

Stuur je leiderschapsstijl bij! Zoals je kon lezen behoren de 4 verschillende leiderschapsstijlen toe aan verschillende situaties en kan je die op verschillende momenten inzetten. De ene medewerker vindt het fijn als je vertelt wat hij moet doen en hoe hij dat moet doen, de ander vindt het juist prettig om dat eerst zelf uit te vogelen. Waarom zou je dan niet afwisselen tussen de stijlen van leidinggeven?

Situationeel leiderschap is een leiderschapstheorie ontwikkeld door de Britse onderzoekers Paul Hersey en Ken Blanchard. Volgens hen bestaat er geen correcte leiderschapsstijl, maar vraagt elke situatie om een andere manier van leidinggeven. Dus: een goede leider stemt zijn of haar leiderschapsstijl af op wisselende situaties! Daarom kun je op één dag wel in de huid van meerdere leiders stappen. Ennee… wie wil dat nou niet?! Dat is toch helemaal jouw stijl!

Goed om te weten: feedback is een groot deel van goed leiderschap. Door feedback voelen medewerkers zich namelijk belangrijk en krijgen ze het gevoel dat ze doorontwikkelen en groeien. Doe dat dus!

Waarom is een goede leiderschapsstijl belangrijk?

Simpel: bedrijven met goede leidinggevende blinken uit in onze werkplezierscore! Jaaaa, we herinneren je er graag even aan! Door goed leiderschap voorkom je verzuim, zijn medewerkers gelukkiger, vitaler én hebben ze meer werkplezier!

Je kan het! En vergeet niet: ook leidinggevenden moeten leren om leiding te geven en zijn gebaat bij opleidingen en coaching. Al het werkplezier start dus bij jou, is dat even makkelijk! 😉

Meer werkplezier, minder verzuim!

De positieve impact van goed leiderschap op retentie en een laag ziekteverzuim staat als een metershoge paal boven water. Hééél duidelijk dus. Houd daarom rekening met deze competentie bij vacatures voor leidinggevenden. Het liefst werk je met situationeel leiderschap; leiders die hun leiderschapsstijl aanpassen wanneer de situatie daarom vraagt. Jaaaa met goed, positief en situationeel leiderschap creëer je meer werkplezier en dus minder verzuim! Tsjakkaaa, steek die maar in je zak. 

*Disclaimer:
Bovengenoemde tekst is gebaseerd op onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team. Het gaat hier om het onderzoek voor de werkpleziergids van 2021. We hebben bij de selectie van deelnemende werknemers rekening gehouden met een representatieve verdeling van leeftijd, geslacht, opleiding en verschillende branches. 

Nieuwsbrief: iedere maand in je mailbox? Meld je hier aan!

    • Welke leiderschapsstijlen zijn er?

      Er zijn 4 leiderschapsstijlen: dienend, coachend, autoritair en delegerend leiderschap. Wissel je deze af bij verschillende situaties? Dan beoefen je situationeel leiderschap. Lees alles over leiderschap in deze tekst!

    • Waarom zijn leiderschapsstijlen zo belangrijk?

      Simpel: organisaties met een goede leidinggevende blinken uit in werkplezier! En een goede leidinggevende wordt je doordat je weet waar je mee bezig bent. En dan zijn deze vier stijlen een goede leidraad. Check hier alles over in deze tekst!

    • Wat is de vijfde of de situationele leiderschapsstijl?

      Dit houdt in dat je je als leidinggevende aanpast aan de situatie. Bij verschillende situaties zet je dus één van de vier bekende leiderschapsstijlen in om zo goed mogelijk leiding te geven. Benieuwd hoe dat werkt? Check het in deze tekst!

    • Wanneer gebruik je autoritair leiderschap?

      Deze dominante manier van leidinggeven is heel erg jaren ‘50 en mag je linea recta in de prullenbak gooien. Oké, heel soms kan deze stijl gebruikt worden als je te maken hebt met werknemers die weinig werkervaring hebben of over nog niet zoveel competenties beschikken, maar wel enthousiast en betrokken zijn. Denk daar dus goed overna! Benieuwd wanneer je de andere leiderschapsstijlen gebruikt? Check deze pagina!