Werken met zelfsturende teams: waarom en hoe?

Teams die zichzelf sturen? BAM! Zelfsturende teams. Een van dé manieren om meer autonomie op de werkvloer te creëren. En een héééle goeie voor meer werkplezier, want meer autonomie staat gelijk aan meer plezier op werk. Jij vindt het toch ook fijn om de regie te hebben over je eigen werk? Je werknemers ook! Megasuccesvolle organisaties als Google, Amazon en Spotify gingen je al voor. Cool, toch? In dat rijtje wil jij ook staan. Dus hoppa, gas erop en (zelf) gaan! 👏🏽 

Spring snel naar: 

Wat zijn zelfsturende teams?

Zelfsturende teams, resultaatverantwoordelijke teams, autonome teams, teamempowerment: een hele mond vol met woorden die eigenlijk allemaal hetzelfde betekenen. Om precies te zijn: een groepje medewerkers die zelf verantwoordelijk is voor een stuk van het grotere geheel. En dat kan je natuurlijk op veel verschillende manieren infietsen. Het belangrijkste? Iedereen telt evenveel mee en werkt samen toe naar een knallend eindresultaat! Klinkt top, toch? 

Een goed voorbeeld van autonome teams: het Spotify-organisatiemodel. Elk team bepaalt zelf wat ze maakt, en ook hoe ze dat doet (dus op welke manier ze binnen dat team met elkaar samenwerken). 

Die vrijheid blijheid is trouwens wel tot een bepaalde hoogte, want elk team heeft natuurlijk een langetermijnmissie die in lijn is met het grotere geheel van Spotify. Spotify is ervan overtuigd dat ze met deze autonomie meer gemotiveerde medewerkers krijgt en zo uiteindelijk ook betere producten maakt, op een snellere manier. En dat lukt ze best aardig, toch? Hoppaaa! 

Waarom is zelfsturing belangrijk?

Zullen we eens iets verklappen? Zelfsturende teams zijn succesvol! Waarom? Nou, komt-ie:

  • Betere inzet van alle individuele talenten van je medewerkers: uit onderzoek blijkt dat bij zelfsturende teams meer gebruik wordt gemaakt van ieders talent. Best logisch eigenlijk, want iedereen pakt natuurlijk het werk op waar hij of zij retegoed in is. Met zelfsturende teams benut je dus optimaal de talenten van je medewerkers, yesss!
  • Meer creativiteit: takenpakket volledig dichtgetikt? Dan start het gevalletje afwerken en doorpakken. Bij autonoom werken vergroot je de creativiteit van je medewerkers doordat ze buiten de gebaande paden kunnen werken. Een beroemd voorbeeld? Gmail van Google! Bij Google worden engineers aangemoedigd om één dag per week aan een nevenproject te werken: de 20-procenttijd. De meeste medewerkers pakken dit initiatief met beide handen aan om iets volledig nieuws te ontwikkelen. Zo beschrijft de Amerikaanse Daniel H. Puck in zijn boek Drive dat die 20-procentregeling in één jaar tijd meer dan de helft van de nieuwe producten van Google oplevert. Huppakee! 
  • Meer werkplezier: jaaa, daar issie weeerrrr, meer plezier in het werken! Woehoe! Autonomie - hét onderdeel van zelfsturende teams - is een basisvoorwaarde voor meer plezier op de werkvloer. Een groot onderzoek van de universiteit van Birmingham in 2017 onder 20.000 werkenden laat zien dat autonomie in de werkomgeving positieve effecten heeft op de werktevredenheid en het werkplezier van werknemers. 
  • Groei in resultaten: betere resultaten, dat bereikt een zelfsturende organisatie uiteindelijk ook. Hoe dat zit? Zelfsturende teams hebben meer creativiteit + kennisdeling + complexe probleemoplossing + prestaties = grrrrroeiende resultaten. Jaaa, nu jij weer!

Hoe creëer je zelfsturende teams op werk?

Hét recept voor zelfsturende teams? Die maak je zelf! Het verschilt namelijk per organisatie en branche hoe je het beste een zelfsturende organisatie kan opzetten. We kunnen je natuurlijk wel een paar ideeën voorschotelen (op een taartschotel natuurlijk 😉): 

1. Dé 20-procentregeling 👈🏽

We noemden hem net al, de 20-procentregeling is een hele goede manier om je organisatie zelfsturend te maken. Zo draai je het roer niet in één keer volledig om, maar geef je iedereen wel de kans om lekker aan de slag te gaan met wat hij of zij denkt dat slim of leuk kan uitpakken. 

Om het even concreet te maken: als iemand een contract heeft voor 5 dagen per week, dan mag je medewerker dus 1 dag per week besteden aan een project(je) naar keuze. Belangrijk hierbij om als leidinggevende in je oren te knopen: fouten maken mag zeker en niet alles hoeft tot (direct) resultaat te leiden. Uiteindelijk kom je samen altijd verder! En dat is winnen!

2. Maak ruimte voor creativiteit 👈🏽

De beste ideeën ontstaan onder de douche.. *ahum* op momenten dat je even ‘niks’ aan het doen bent. Een douche op elke werkplek, zou mooi zijn. Het kan nóg makkelijker: zorg dat je medewerkers af en toe de tijd hebben om te doen waar ze zelf zin in hebben. 

Even wat duidelijker: geef ze geen takenpakket voor 110% mee, maar bijvoorbeeld voor 85%. Bij een cateringsbedrijf is de keuken niet ááááltijd voor opdrachten in gebruik, toch? Laat de chefs op die vrije momenten eens losgaan in de keuken, wedden dat ze met mooie nieuwe gerechten op tafel komen. Of laat er in het magazijn eens tijd zijn voor wat experimenten (lees wedstrijdjes) tussen je medewerkers wie de snelste route weet te vinden, wellicht heb je daar later nog eens wat aan. Gasss! 

3. Agile werken 👈🏽

De Agile-methode, scrummasters.. Je hebt er wellicht al eens van gehoord. De Agile-beweging ontstond zo’n twintig jaar geleden binnen de softwareontwikkeling. Agile betekent letterlijk lenig en behendig. Een Agile-organisatie kan continue met de verandering meedraaien, omdat het tijdens het maakproces kan worden bijgestuurd. De klant staat stipt op numero uno, en er wordt gewerkt in kleine zelfsturende teams. Lekker flexen voor het beste resultaat dus! 

Dus, hup handen uit de mouwen! Of moeten we juist zeggen, laat het los… 🤭

Anderen lazen ook: