Werken met zelfsturende teams? Zo werkt het voor jouw bedrijf

Teams die zichzelf sturen? BAM! Zelfsturende teams. Het is een van dé manieren om meer autonomie op de werkvloer te creëren. Het betekent in het kort dat teams zelf beslissingen maken. Jij vindt het toch ook fijn om de regie te hebben over je eigen werk? Je werknemers ook! Megasuccesvolle organisaties als Google, Amazon en Spotify gingen je al voor. Cool, toch? In dat rijtje wil jij ook staan. Dus hoppa, gas erop en (zelf) gaan! Lees hier waarom zelfsturende teams werken voor jouw bedrijf en hoe jij je team zelfsturend maakt! 👏🏽

Spring snel naar: 

Wat zijn zelfsturende teams?

Zelfsturende teams, resultaatverantwoordelijke teams, autonome teams, teamempowerment: een hele mond vol met woorden die eigenlijk allemaal hetzelfde betekenen. Om precies te zijn: een groep medewerkers die zelf verantwoordelijk is voor een onderdeel binnen je bedrijf en zelf beslissingen maken. Door deze verantwoordelijkheid voelen medewerkers automatisch autonomie: de bewegingsvrijheid die ze hebben over hun eigen tijd en werk. Dit valt onder het ingrediënt balans van de werkpleziercocktail, omdat je met autonomie een fijne balans creëert tussen werkgever en medewerker. Waarom alleen doen als het samen kan?

Een goed voorbeeld is hoe het Nederlandse bedrijf Buurtzorg thuiszorg aanpakt met zelfsturende teams. De medewerkers hier geven aan dat ze door zelfsturing puur hun vak uitoefenen. Ze krijgen vertrouwen en er heerst geen hiërarchie op de werkvloer. Hierdoor is er altijd een fijne en collegiale sfeer.

3 Tips! Hoe creëer je zelfsturende teams op werk?

Hét recept voor zelfsturende teams? Die maak je zelf! Het verschilt namelijk per organisatie en branche hoe je het beste een zelfsturende organisatie opzet. We kunnen je natuurlijk wel een paar ideeën en tips voorschotelen voor een vliegende start! 🚀:

1. Dé 20-procentregeling 👈🏽

Dit betekent dat als iemand een contract heeft voor 5 dagen per week, mogen ze dus 1 dag per week (20% van de werkweek) besteden aan een project(je) naar keuze. Belangrijk hierbij om als leidinggevende in je oren te knopen: fouten maken mag zeker en niet alles hoeft tot (direct) resultaat te leiden. 

De 20-procentregeling is een hele goede manier om je organisatie zelfsturend te maken. Zo draai je het roer niet in één keer volledig om, maar geef je iedereen wel de kans om lekker aan de slag te gaan met wat hij of zij denkt dat slim of leuk kan uitpakken. Uiteindelijk kom je samen altijd verder! En dat is winnen!

2. Maak ruimte voor creativiteit 👈🏽

De beste ideeën ontstaan onder de douche.. *ahum* op momenten dat je even ‘niks’ aan het doen bent. Een douche op elke werkplek, zou mooi zijn. Het kan nóg makkelijker: zorg dat je medewerkers af en toe de tijd hebben om te doen waar ze zelf zin in hebben. 

Even wat duidelijker: geef ze geen takenpakket voor 110% mee, maar bijvoorbeeld voor 85%. Bij een cateringsbedrijf is de keuken niet ááááltijd voor opdrachten in gebruik, toch? Laat de chefs op die vrije momenten eens losgaan in de keuken, wedden dat ze met mooie nieuwe gerechten op tafel komen? Of laat er in het magazijn eens tijd zijn voor wat experimenten (lees: wedstrijdjes) tussen je medewerkers wie de snelste route weet te vinden, wellicht heb je daar later nog eens wat aan. Tijdens de drukke maanden van het jaar bijvoorbeeld. Gasss!

3. Agile werken 👈🏽

De agile-methode, scrummasters.. Je hebt er wellicht al eens van gehoord. De Agile-beweging ontstond zo’n twintig jaar geleden binnen de softwareontwikkeling. Agile betekent letterlijk lenig en behendig. Een Agile-organisatie kan continue met de verandering meedraaien, omdat het tijdens het maakproces kan worden bijgestuurd. De klant staat stipt op numero uno, en er wordt gewerkt in kleine zelfsturende teams. Lekker flexen voor het beste resultaat dus! 

Dus, hup handen uit de mouwen! Of moeten we juist zeggen, laat het los… 🤭

Waarom is zelfsturing belangrijk?

Zullen we eens iets verklappen? Zelfsturende teams zijn succesvol! Waarom? Nou, komt-ie:

  • Betere inzet van alle individuele talenten van je medewerkers: het blijkt dat bij zelfsturende teams meer gebruik wordt gemaakt van ieders talent. Best logisch eigenlijk, want iedereen pakt natuurlijk het werk op waar hij of zij retegoed in is. Met zelfsturende teams benut je dus optimaal de talenten van je medewerkers en vullen zij zelf hun eigen werkdagen in, wat zorgt voor meer werkplezier. Yesss!
  • Meer creativiteit: takenpakket volledig dichtgetikt? Dan start het gevalletje afwerken en doorpakken. Bij autonoom werken vergroot je de creativiteit van je medewerkers doordat ze buiten de gebaande paden kunnen werken. Een beroemd voorbeeld? Gmail van Google! Bij Google worden engineers aangemoedigd om één dag per week aan een nevenproject te werken: de 20-procenttijd die we hierboven noemden dus. 
    De meeste medewerkers pakken dit initiatief met beide handen aan om iets volledig nieuws te ontwikkelen.Deze regel draagt namelijk bij aan inhoud van het werk. Wat natuurlijk zorgt voor meer werkplezier, maar ook kiest 37% dan eerder om bij jou te komen werken. Huppakee! 
  • Meer werkplezier: jaaa, daar issie weeerrrr, meer plezier in het werken! Woehoe! Autonomie - hét onderdeel van zelfsturende teams - is een basispijler in balans, en zorgt voor meer plezier op de werkvloer. 16% uit ons onderzoek* vindt namelijk dat autonomie veel impact heeft op werkplezier.
  • Groei in resultaten: betere resultaten, dat bereikt een zelfsturende organisatie uiteindelijk ook. Hoe dat zit? Zelfsturende teams hebben meer creativiteit + kennisdeling + complexe probleemoplossing + prestaties = grrrrroeiende resultaten. Jaaa, nu jij weer!

Meer werkplezier op de werkvloer? Tempo-Team helpt!

Werkplezier wordt beïnvloedt door veel factoren. Als leidinggevende is het soms lastig deze te vinden en daarop in te spelen. In onze grote werkpleziergids vertellen wij je hier álles over! En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?!

*Disclaimer:
In samenwerking met Tempo-Team België en de Universiteit van Leuven hebben we een grootschalig onderzoek gedaan naar werkplezier. Het gaat hier om het onderzoek voor de werkpleziergids van 2021. In Nederland deden in totaal 2499 werknemers en 402 werkgevers mee. De helft hiervan was man, de andere helft vrouw. Onze conclusies zijn alleen gevormd rond de Nederlandse resultaten. Daarbij is het ook goed om te vermelden dat ruim de helft (54%) van de werkenden bij een groot bedrijf met meer dan 250 werknemers werkt. En 70% van de mensen die meededen aan ons onderzoek fulltime werkt.
 

  • Wat zijn zelfsturende teams?

    Een zelfsturend team is een groep medewerkers die zelf verantwoordelijk is voor een onderdeel binnen je bedrijf. Alles weten over zelfsturende teams? Check het hier!

  • Wat heb je nodig voor een zelfsturend team?

    Je hebt een stip op de horizon nodig waar ze naartoe kunnen werken. Zo weten het team waar het heengaat en krijg je niet een ongestuurd team. Lees er alles over op deze pagina.

  • Hoe creëer je een zelfsturend team?

    Maak ruimte voor creativiteit en verander de methode waarop je werkt. Misschien is dat wel de sleutel tot succes! Benieuwd hoe? Lees deze pagina.

  • Waarom wil je zelfsturende teams?

    Door zelfsturende teams te maken op je werkvloer, krijgen werknemers meer autonomie, meer creativiteit, meer werkplezier en groei in resultaten. Benieuwd hoe je deze teams implementeert? Check deze tekst!