Flexwerken? Zo stimuleer je flexibel werken bij je medewerkers

Flexibel werken is de nieuwe norm. Eindeloze files ontwijken, meer quality time met vrienden en familie en de allerfijnste kantoorplek opzoeken. Klinkt ideaal, toch? En dat vinden er meer: 6 op de 10 werkgevers zijn er namelijk gek op. Yes, dus het is goed om als leidinggevende te weten hoe je hiermee omgaat. Zo stimuleer je flexibel werken!

Spring meteen naar:

Wat is flexibel werken?

Flexwerken is tijd- en plaatsonafhankelijk werken. En daaronder valt: mobiel werken, flexibel werken, flexplekken, flexkantoren, flexibele werktijden en een flexibele werkverdeling. Alles flexxxx, volg je het nog?! Flexibel werken mag je dus niet te verwarren met flexwerkers: dat zijn werknemers met een flexibel arbeidscontract. 

Ennn… flexibel werken is écht populair. Wij denken dat flexwerken de nieuwe norm wordt. Waarom? Omdat we millennials en generatie Z’ers er weg van zijn. En zij zijn tenslotte de werkers van de toekomst. Maar de voornaamste reden? Flexwerken werkt! Jaaaa, ook voor jouw bedrijf. Flexibel werken kan de productiviteit van je medewerkers namelijk enorm vergroten. Mits je weet hoe, natuurlijk!

5x zo kun je flexibel werken stimuleren

Onder flexwerken vallen verschillende onderdelen. Op deze 5 verschillende onderdelen van flexwerken kun jij je als leidinggevende focussen.  

1. Flexibele werktijden

Werktijden: het eerste onderdeel van flexwerken: de werktijden. Dan hebben we het over flexibele dagelijkse en wekelijkse uren, zoals vóór de spits naar huis en dan thuis nog een uurtje doorknallen of standaard een uurtje later beginnen op donderdag om de kids naar school te brengen. Die uren zijn prima een andere keer in te halen! Bij flexibele werktijden kunnen je medewerkers gewoon zelf de begin- en eindtijd bepalen. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Als de uren maar gemaakt worden, toch?

Werkdagen: in Scandinavië experimenteren ze zelfs met 6-urige werkdagen. Dat zou positief bijdragen aan de productiviteit, gezondheid én het werkplezier van de werknemers. Voor iedere cultuur werken andere tijden. En zo ook voor iedere bedrijfscultuur! Waar hebben jouw medewerkers behoefte aan?

Werkweken: Ook kun je als werkgever kiezen voor flexibele tijden op de jaarlijkse termijn. Denk bijvoorbeeld aan onbetaald verlof of een sabbatical. De flexibiliteit zie je dus niet alleen gedurende de werkdag of -week, maar ook in een eventuele onderbreking van de loopbaan. Misschien is dat net de kers op de taart waar jouw medewerkers nog op zaten te wachten. En dan is dit een goed opstapje naar nóg meer werkplezier bij jou op de werkvloer!

2. Mobiel werken 

Een groot verhuurbedrijf van flexibele kantoren doet jaarlijks onderzoek naar deze ‘kantoorrevolutie’. Uit een wereldwijde peiling onder 15.000 mensen blijkt dat ruim de helft ongeveer 2,5 dag buiten kantoor werkt, en 80% geeft aan bij een sollicitatie voorkeur te hebben voor een baan met flexibele werktijden en werkplekken. Genoeg redenen om je organisatie flexwerk-proof te maken dus. De topman van het bedrijf zegt hierover: “Het idee dat iemand elke dag naar een saai kantoor rijdt om daar van negen tot vijf te werken, is absoluut niet meer van deze tijd.” 

Werknemers kiezen er dan ook steeds vaker voor om op een andere locatie - zoals een koffietentje of externe vergaderruimte - te werken. En dat kan ook makkelijk, doordat bijna alles digitaal gaat en je ‘mobiel bent’. Sommige bedrijven werken zelfs 100% digitaal! Dan maakt het niet meer uit waar je zit, hoe je bureau eruit ziet of waar je collega’s werken. Even inpluggen en hop, knallen!

3. Flexwerkplekken

Het fijne aan flex(werk)plekken? Simpel, niemand heeft een vaste plek! Iedereen kan dus gaan en staan waar die wilt. Geen eigen bureau met fotolijstjes van familie, lievelingsmokken of persoonlijke muismatten met foto’s erop dus. Wél elke dag een andere omgeving en contact met andere collega’s! En dat is goed voor de productiviteit, bevlogenheid en werk-privébalans van je medewerkers, blijkt uit het onderzoek Flexible Working Practices

Het fijne hieraan is dat jouw medewerkers de werkplek afstemmen met de werkzaamheden en waar zij behoefte aan hebben! Liever in stilte werken of juist overleggen met collega’s? Met flexwerkplekken kan het allemaal.

Lees ook: zo richt je die kantoortuin wél goed in!

4. Thuis en op kantoor

Volgens ons onderzoek vindt bijna iedereen het belangrijk om vaak genoeg op kantoor te zijn, maar is een paar dagen thuiswerken geen overbodige luxe. 47% van de ondervraagden* werkt graag één dag thuis en 39% wilt graag twee dagen thuiswerken. En de kans is groot dat thuiswerken nóg geliefder wordt na de coronacrisis! Thuiswerken laten werken is een kwestie van vertrouwen en het maken van duidelijke afspraken met je medewerkers. Met de juiste manier van leidinggeven op afstand, komen jij en je team een heel eind (figuurlijk dan 😉)! 

Ondanks het vele thuiswerken, zijn er voor medewerkers genoeg redenen om naar kantoor te gaan. Zo kunnen ze namelijk face-to-face overleggen, makkelijker brainstormen met collega’s en houden ze de sociale contacten bij. 

5. Flexibele werkindeling

Naast de tijd en locatie, kun je als werkgever ook flexibel omgaan met de werkindeling van je werknemers. Dat betekent dat je ze autonomie en zelfstandigheid geeft. Bijvoorbeeld met het verdelen en inplannen van taken. Ook kun je werknemers de vrijheid geven in het bepalen van het werktempo en de volgorde waarin de taken worden uitgevoerd. Jij vindt het toch ook fijn om zelf de controle te hebben over je werkindeling?

Uit Engels onderzoek blijkt dat werknemers minder stress ervaren wanneer zij zelf de regie hebben over hun werkzaamheden. Zo zouden met name mannen minder stress ervaren door zelfstandigheid en vrijheid in werktaken, werktempo en werkvolgorde. En minder stress betekent meer werkplezier én minder verzuim! Hoppaaa. 👏🏽

Dit is waarom flexwerken werkt

We willen meer en meer flexibel werken. En dat is ook niet gek, gezien de positieve resultaten van flexwerken op werknemers. 59% van de werknemers* ziet het zelfs als dé manier om zijn of haar werk-privébalans op te krikken. En dat is fijn! Want dankzij een betere balans tussen werk en privé melden werknemers zich minder snel ziek, waardoor het ziekteverzuim binnen jouw bedrijf daalt. 

Er zijn nog véééél meer redenen waarom flexwerken ook een goed idee is voor jouw bedrijf of organisatie, waaronder:

  1. 71% van de medewerkers die al ervaring hebben met flexwerken, ziet een toename van productiviteit;
  2. 74% van de medewerkers met flexwerk-ervaring ziet een afname van werkstress én 60% van de medewerkers zonder flexwerk-ervaring verwacht minder stress wanneer zij overgaan op flexwerken;
  3. 80% van de medewerkers verwacht minder tijdverlies doordat er geen dagelijks woon-werkverkeer is met flexwerken;
  4. 63% van de medewerkers verwacht door flexwerken meer voldoening in het werk.

Ook ander onderzoek toont aan dat flexwerken werkt

Wat mooi is? In een onderzoek van een HR-managementbureau is duidelijk te zien dat wanneer werkgevers zich flexibel opstellen tegenover werknemers, ze die flexibiliteit ook weer terugkrijgen. Bijvoorbeeld door een keer wat later van werk te vertrekken dan vijf uur, of het werk van een zieke collega over te nemen. Meer loyaliteit en betrokkenheid dus. Yes! Enneee... dat alles samen leidt tot meer werkplezier op de werkvloer!

Aan de andere kant van de oceaan hebben ze ook door dat flexwerken werkt. Onderzoek van een Amerikaanse universiteit laat grote voordelen van flexwerken zien voor werkgevers. Het onderzoek is gebaseerd op 600 medewerkers die volledige vrijheid kregen van de leidinggevenden over waar, wanneer en hoelang zij werkten. Doordat zij zich niet meer ‘verplicht’ voelden om naar werk te gaan, voelden ze zich energieker, gemotiveerder én gezonder. Bovendien ervaarden ze minder stress en hadden ze geen last van emotionele uitputting. Zeiden we al dat flexwerken werkt?

Onderzoek naar werkplezier 2020

Meer werkplezier op je werkvloer levert je productieve, creatieve én betrokken medewerkers op die minder vaak ziek zijn en langer in dienst blijven. Hoe dat precies zit? Je leest het in het Werkplezier Papier.

*Disclaimer:
Bovengenoemde tekst is gebaseerd op onderzoeken die zijn uitgevoerd in opdracht van Tempo-Team. Het gaat hier om het Grote Werkplezier Onderzoek 2019 en ons Onderzoek naar Werkplezier 2020 onder 1.000 werknemers. We hebben bij de selectie van deelnemende werknemers rekening gehouden met een representatieve verdeling van leeftijd, geslacht, opleiding en verschillende branches. Ook hebben we het onderzoek ‘Red Report 2020’ van onze zuiderburen Tempo-Team België onder 800 werknemers en 250 werkgevers als bron gebruikt.