Flexwerken? Zo stimuleer je flexibel werken bij je medewerkers

Flexibel werken is de nieuwe norm. Eindeloze files ontwijken, meer quality time met vrienden en familie en de allerfijnste kantoorplek opzoeken. Klinkt ideaal, toch? En dat vinden er meer: een goede werk-privébalans is namelijk de belangrijkste indirecte factor voor werkplezier. En laat flexibel werken daar nu net onder vallen. Lees hieronder hoe je dat stimuleert!

Spring meteen naar:

Wat is flexibel werken?

Flexwerken is tijd- en plaatsonafhankelijk werken. En daaronder valt: mobiel werken, flexibel werken, flexplekken, flexkantoren, flexibele werktijden en een flexibele werkverdeling. Alles flexxxx, volg je het nog?! Flexibel werken mag je dus niet te verwarren met flexwerkers: dat zijn werknemers met een flexibel arbeidscontract. 

Ennn… flexibel werken is écht populair. Wij denken dat flexwerken de nieuwe norm wordt. Waarom? Omdat we millennials en generatie Z’ers er weg van zijn. En zij zijn tenslotte de werkers van de toekomst. Maar de voornaamste reden? Flexwerken werkt! Jaaaa, ook voor jouw bedrijf. Flexibel werken kan de productiviteit van je medewerkers namelijk enorm vergroten. Mits je weet hoe, natuurlijk!

Dit is waarom flexwerken werkt

Flexwerken valt onder het ingrediënt Balans uit de Werkpleziercocktail. De vrijheid om plaats- en tijdonafhankelijk te werken is belangrijk voor medewerkers. Zo vraagt de werkgever om flexibiliteit van medewerkers, maar dat wordt ook verlangd van de werkgever. Autonomie en thuiswerken, wanneer dat kan, vallen ook binnen dat straatje.

We willen meer en meer flexibel werken. En dat is ook niet gek, gezien de positieve resultaten van flexwerken op werknemers. Volgens ons onderzoek* ziet 36% een goede werk-privébalans als de hoogste indirecte reden voor werkplezier. En dat is fijn! Want dankzij een betere balans tussen werk en privé melden werknemers zich minder snel ziek, waardoor het ziekteverzuim binnen jouw bedrijf daalt. 

Er zijn nog véééél meer redenen waarom flexwerken ook een goed idee is voor jouw bedrijf of organisatie, waaronder:

  1. Werknemers die al ervaring hebben met flexwerken zien een toename van productiviteit;

  2. Werknemers zien een drastische afname van werkstress wanneer zij gaan flexwerken;

  3. Er is geen tijdverlies door minder woon-werkverkeer met flexwerken;

  4. Medewerkers voelen door flexwerken meer voldoening in het werk dat ze doen.

5x zo stimuleer je flexibel werken

Onder flexwerken vallen verschillende onderdelen. Op deze 5 verschillende onderdelen van flexwerken kun jij je als leidinggevende focussen.  

1. Flexibele werktijden én -weken

Werktijden: Dan hebben we het over flexibele dagelijkse en wekelijkse uren, zoals vóór de spits naar huis en dan thuis nog een uurtje doorknallen of standaard een uurtje later beginnen op donderdag om de kids naar school te brengen. Die uren zijn prima een andere keer in te halen! Bij flexibele werktijden kunnen je medewerkers gewoon zelf de begin- en eindtijd bepalen. Werknemers worden volgens ons onderzoek* zelfs het meest blij van flexibele werktijden in de arbeidsvoorwaarden. Waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Als de uren maar gemaakt worden, toch?

Werkweken: Ook kun je als werkgever kiezen voor flexibele tijden op de jaarlijkse termijn. Denk bijvoorbeeld aan onbetaald verlof of een sabbatical. De flexibiliteit zie je dus niet alleen gedurende de werkdag of -week, maar ook in een eventuele onderbreking van de loopbaan. Misschien is dat net de kers op de taart waar jouw medewerkers nog op zaten te wachten. En dan is dit een goed opstapje naar nóg meer werkplezier bij jou op de werkvloer!

2. Overal werken 

Naast de manier van werken, is ook de plek van ons werk aan het veranderen. Het koffiezetapparaat is niet altijd meer de heilige graal. Wat dacht je van een pingpongtafel? Of loungebanken?

Werknemers kiezen er dan ook steeds vaker voor om op een andere locatie - zoals een koffietentje of externe vergaderruimte - te werken. En dat kan ook makkelijk, doordat bijna alles digitaal gaat en je ‘mobiel bent’. Sommige bedrijven werken zelfs 100% digitaal! Dan maakt het niet meer uit waar je zit, hoe je bureau eruit ziet of waar je collega’s werken. Even inpluggen en hop, knallen!

3. Flexwerkplekken

Het fijne aan flex(werk)plekken? Simpel, niemand heeft een vaste plek! Iedereen kan dus gaan en staan waar die wilt. Geen eigen bureau met fotolijstjes van familie, lievelingsmokken of persoonlijke muismatten met foto’s erop dus. Wél elke dag een andere omgeving en contact met andere collega’s! En dat is goed voor de productiviteit, bevlogenheid en werk-privébalans van je medewerkers. 

Het fijne hieraan is dat jouw medewerkers de werkplek afstemmen met de werkzaamheden en waar zij behoefte aan hebben! Liever in stilte werken of juist overleggen met collega’s? Met flexwerkplekken kan het allemaal.

Genoeg redenen om je organisatie flexwerk-proof te maken dus. De topman van een verhuurbedrijf van flexwerkplekken zegt hierover: “Het idee dat iemand elke dag naar een saai kantoor rijdt om daar van negen tot vijf te werken, is absoluut niet meer van deze tijd.” 

4. Thuis en op kantoor

Flexwerken uit zich ook in de variatie tussen thuis en op kantoor werken. Volgens ons onderzoek* vindt bijna iedereen het belangrijk om vaak genoeg op kantoor te zijn, maar is een paar dagen thuiswerken geen overbodige luxe. En thuiswerken stijgt maar in populariteit!

Vind jij het lastig dat medewerkers thuiswerken? Thuiswerken laten werken is een kwestie van vertrouwen en van duidelijke afspraken maken met je medewerkers. Wanneer dat goed zit, voelen medewerkers zich verantwoordelijk en zijn ze ook thuis productief! Met de juiste manier van leidinggeven op afstand komen jij en je team een heel eind (figuurlijk dan 😉)! 

5. Flexibele werkindeling

Naast de tijd en locatie, kun je als werkgever ook flexibel omgaan met de werkindeling van je werknemers. Dat betekent dat je ze autonomie en zelfstandigheid geeft. Bijvoorbeeld met het verdelen en inplannen van taken. Ook kun je werknemers de vrijheid geven in het bepalen van het werktempo en de volgorde waarin de taken worden uitgevoerd. Jij vindt het toch ook fijn om zelf de controle te hebben over je werkindeling?

Werknemers ervaren minder stress wanneer zij zelf de regie hebben over hun werkzaamheden. En minder stress betekent meer werkplezier én minder verzuim! Hoppaaa. 👏🏽

Dus… hoe denk jij nu over flexwerken? Flex toch?

Wil jij meer werkplezier op de werkvloer? Tempo-Team helpt!

Werkplezier van werknemers wordt beïnvloed door veel (in)directe factoren. Als leidinggevende is het soms lastig deze te vinden en daarop in te spelen. Daarom heeft Tempo-Team het al voor je uitgezocht! In onze grote werkpleziergids vertellen wij je álles over hoe je meer werkplezier veroorzaakt op de werkvloer. En zeg nou zelf, wie wil dat nou niet?!

Download werkpleziergids

*Disclaimer: In samenwerking met Tempo-Team België en de Universiteit van Leuven hebben we een grootschalig onderzoek gedaan naar werkplezier. Het gaat hier om het onderzoek voor de werkpleziergids van 2021. In Nederland deden in totaal 2499 werknemers en 402 werkgevers mee. De helft hiervan was man, de andere helft vrouw. Onze conclusies zijn alleen gevormd rond de Nederlandse resultaten. Daarbij is het ook goed om te vermelden dat ruim de helft (54%) van de werkenden bij een groot bedrijf met meer dan 250 werknemers werkt. En 70% van de mensen die meededen aan ons onderzoek fulltime werkt.

  • Wat is flexwerken?

    Flexwerken is een overkoepelend begrip waar verschillende onderdelen onder vallen. Zoals flexibele werktijden, flexwerkplekken, thuiswerken en flexibele werkverdeling. Benieuwd of flexwerken eigenlijk wel werkt? Check deze pagina! Hierin geven we het antwoord.

  • Is flexwerken hetzelfde als een flexwerker?

    Nee, flexwerken en een flexwerker zijn niet hetzelfde. Flexwerken kan duiden op een tijd, plaats en duur van het werk. Flexwerkers zijn werknemers met een flexibel arbeidscontract. Meer weten over flexwerken? Check de rest van de pagina!

  • Welke voordelen heeft flexwerken?

    De voordelen van flexwerken zijn een toename in productiviteit, een afname in werkstress, minder tijdverlies door dagelijks woon-werkverkeer, meer voldoening uit werk. Meer weten over flexwerken? Check de pagina!

  • Wat zijn flexwerkplekken?

    Simpel, niemand heeft een vaste plek! Iedereen kan dus gaan en staan (lees: zitten 😉) waar je wilt. Elke dag een andere omgeving en contact met andere collega’s! En dat is goed voor de productiviteit, bevlogenheid en werk-privébalans van je medewerkers.