Vroegtijdig personeelsverloop voorkomen? Maak goed gebruik van de eerste 100 dagen!

Veel medewerkers stoppen al binnen 100 dagen met hun nieuwe baan. Herkenbaar?! Heb je zo je best gedaan op de recruitment van nieuwe collega’s… Kun je weer opnieuw beginnen. Gelukkig is er een oplossing. Maak nieuwe medewerkers vanaf het eerste moment super enthousiast over je organisatie. Zo voorkom je dat je collega vertrekt zodra hij weet waar de koffieautomaat staat. 😉 Wij delen de belangrijkste redenen waarom nieuwe medewerkers weggaan én leggen je uit hoe je dat voorkomt met een superstrakke onboarding. Komt ‘ie!

Of bekijk alle uitgebreide tips in onze onboarding toolkit!

download de toolkit

Op deze pagina: 

👉 Snel tips nodig voor goede onboarding? Check ze hier!

Hoe snel gaat de uitstroom van nieuwe medewerkers?

Schrik niet: 15% van de medewerkers met een nieuwe baan stopt al binnen een jaar. En sommige nieuwe medewerkers stoppen er zelfs al na een paar dagen mee of beginnen überhaupt niet. Wow! Dat wil je natuurlijk voorkomen! We helpen je om je nieuwe medewerkers enthousiast te maken voor je organisatie en ze zo te behouden. Lees hieronder hoe je dat doet!

👉Behoud nieuwe medewerkers: zo maak je het verschil!

De 5 belangrijkste redenen voor de vroegtijdige uitstroom van je nieuwe personeel

Deze 5 redenen voor vroegtijdig personeelsverloop worden het meest genoemd in ons onderzoek: 

  1. De verloning, zoals loonopslag, groepsverzekering, bonus, extralegale voordelen zoals maaltijdcheques of bedrijfswagen/leaseauto (46%)

  2. De inhoud van het werk (45%)

  3. De opleidingsmogelijkheden. Denk aan online training, coaching, opleidingsbudget. (30%)

  4. De werkzekerheid (30%)

  5. De carrière- of doorgroeimogelijkheden (28%)

Kijk, daar kan je iets mee! Speel in op de verwachtingen en zorg dat alles duidelijk is voor je nieuwe collega begint. Een top onboardingsprogramma doet wonderen. Goede voorbereiding is écht het halve werk! Je ergens welkom voelen en weten wat er van je verwacht wordt, geeft plezier. En dus speelt werkplezier een belangrijke rol. Simpel: een collega die het leuk heeft op het werk blijft langer plakken bij je organisatie. No-brainer dus: zet in op het werkplezier van je medewerkers. 🥳 Klik snel naar onze tips!

👉 Zo investeer je in het werkplezier van je medewerkers 

De eerste 100 dagen: maak het verschil met goede onboarding

Uit ons onderzoek blijkt dat de eerste 100 dagen in een nieuwe baan heel belangrijk zijn om medewerkers aan je te binden. Hieruit kwam ook naar voren wat de grote en kleine momenten zijn waarop je als werkgever het verschil maakt en het goed is dat je contact zoekt. Bijvoorbeeld wanneer je nieuwe collega heel blij is: je collega is aangenomen of ontvangt het eerste salaris. Deze momenten kun je extra benadrukken door ze nóg leuker te maken. Of de momenten waarop het misschien even wat minder gaat: je collega is ziek of er is iets anders aan de hand. Ook dan wil je zorgen dat je mensen aan boord houdt. 

Verhoog je retentie met onboarding en een goed inwerkprogramma. Die zijn superbelangrijk om je medewerker te leren werken, maar ook om te zorgen dat je nieuwe collega zich thuis voelt in het team. Om écht het verschil te maken hebben we een Onboarding Toolkit gemaakt. Wat vind je daarin?

  • Op welke momenten - klein en groot - in de onboarding maak jij het verschil?
  • Hoe en wat communiceer je vanaf het moment dat iemand is aangenomen, de eerste werkdag en verder?
  • Checklist (pre)boarding, zodat je weet wat je moet regelen voor de eerste werkdagen
  • Tot slot: hoe maak je een feest van jouw onboarding? 🎉

Kortom, de toolkit vertelt je stap voor stap hoe je jouw onboarding goed aanpakt. Download ‘m hier!

Download de toolkit

Zij gingen je voor…

Ohra en DPD weten hoe je personeel effectief inzet op de lange termijn. Oók bij Tempo-Team bereiden we onze flexwerkers graag optimaal voor. Zo werkt Ohra met een buddysysteem, Tempo-Team zelf met een onboardingstraject en DPD met flexcoördinatoren op de werkvloer. Check de best practices! 

Zo verbeter je jouw onboardingsprogramma: praktische tips!

Hulp nodig voor een goede onboarding?

Ga met ons in gesprek! Onze medewerkers weten als geen ander hoe belangrijk het is om medewerkers in de eerste 100 dagen aan je te binden.