Doorbetalen na uitval: dit zijn de kosten van een burn-out voor werkgevers

Zit een van je medewerkers thuis met een burn-out? Schakel dan snel een extra kracht in! En zorg dat je alle kosten en verzekeringen op orde hebt. Een werknemer met burn-out kost je gemiddeld zo’n 250 euro per dag. Hoe dat precies zit? Lees even mee, dan weet je zo hoe het zit met met doorbetalen van je zieke medewerker én waar je die vervanger van betaalt. Zo kan je bedrijf lekker blijven draaien! Hoppa!

Op deze pagina:

Burn-out bij je werknemer?

Wil je weten wat jouw rechten en plichten zijn als werkgever? Dit zijn de 29 meestgestelde vragen over langdurig ziekteverzuim als gevolg van een burn-out. Pittige kost, lekker uitgelegd! Precies zoals je van ons gewend bent.

Zorg voor een verzuimregeling

Zodra een van je medewerkers zich ziek meldt, ben je als werkgever verplicht je werknemer ziek te melden bij de Arbodienst of bedrijfsarts. Als werkgever heb je namelijk een arboregeling voor je medewerkers geregeld. Dat is verplicht. Dit houdt in dat je bedrijf is aangemeld bij een arbodienst of bedrijfsarts. Als je een verzuimregeling hebt, dan zit dit er automatisch bij in. Wel zo makkelijk!

👉 Check ons burn-out stappenplan voor alle verplichtingen die je verder hebt als werkgever. 

Hoe lang moet je als werkgever doorbetalen bij een medewerker met burn-out?

Hoe lang je als werkgever een medewerker moet doorbetalen die thuiszit met een burn-out, hangt af van het contract dat je medewerker heeft. Er zijn grofweg twee opties:

  • Bepaald contract: je medewerker heeft een contract met een einddatum. Als werkgever ben je verplicht je medewerker door te betalen tot het contract stopt. Einde contract betekent einde doorbetaling, lekker simpel.
  • Onbepaald contract: je medewerker heeft een contract zonder einddatum en is dus in vaste dienst. Je bent dan als werkgever verplicht je medewerker nog 2 jaar door te betalen, óók als je werknemer deze volledige 2 jaar ziek thuis zit. Is je medewerker na 2 jaar nog steeds ziek? Dan neemt het UWV het doorbetalen van je over. Als werkgever betaal je dan dus niet meer voor je zieke medewerker.  

Schakel Tempo-Team in!

Hoeveel moet je als werkgever doorbetalen bij een medewerker met een burn-out?

Als werkgever betaal je:

  • 100% van het salaris in week 1 t/m 6 tijdens ziekteverzuim
    De eerste zes weken betaal je als werkgever nog gewoon 100% het salaris van je medewerker met een burn-out uit. Dat is verplicht.
  • 70% van het salaris vanaf week 7 t/m 104 tijdens ziekteverzuim
    Is je medewerker na zes weken nog steeds ziek? Dan kan het zijn dat hij een burn-out heeft. Vanaf dat moment noem je het langdurig ziekteverzuim. In Nederland ben je als werkgever door de wet verplicht je medewerker met een burn-out 70% van zijn of haar loon uit te betalen. Soms is dit meer. In bepaalde branches geldt bijvoorbeeld de regel dat je het eerste jaar van langdurig ziekteverzuim 100% van het salaris betaalt en het tweede jaar 70%.

Hoe werkt het doorbetalen van een zieke medewerker met verzuimverzekering?

Heb jij als werkgever een verzuimverzekering afgesloten voor je medewerkers? Klasse! Dan zit je goed. De verzuimverzekering zorgt er namelijk voor dat je het salaris dat je moet doorbetalen aan je zieke medewerker vergoed krijgt vanuit de verzekering. 

Een voorbeeld: Tim zit thuis met een burn-out en verdient elke maand €2.450. Na zes weken verzuim ben je Tim verplicht maandelijks €1.715 uit te betalen. Dit bedrag krijg je elke maand vergoed vanuit je verzuimverzekering. Dat bedrag schuif je zo door naar Tim en daarom ‘kost’ hij je als werknemer nu €0,00. De €2.450 die je Tim elke maand zou betalen, kan je daarom nog steeds besteden. Van dat bedrag betaal je zo Ashraf, de tijdelijke kracht die het werk van Tim overneemt. Top!

Met een verzuimverzekering ben je vaak ook voor de extra kosten gedekt van je zieke medewerker met burn-out, zoals preventiemaatregelen en de re-integratie. Dat is helemaal  fijn, toch?

Regel gelijk tijdelijke vervanging

Je wilt natuurlijk dat de werkzaamheden binnen jouw bedrijf gewoon doorlopen. Vervanging van je medewerker voor een tijdelijke kracht is dan wel zo fijn! Zo kan jouw medewerker écht in alle rust herstellen. Hulptroepen zijn onderweg.

Schakel Tempo-Team in!

 

Meer weten over burn-outs bij je medewerkers?

Check dan de 29 meestgestelde vragen van werkgevers over burn-outs!