Tempo-Team Participatie en ActiveerKracht in de praktijk

Op deze pagina vind je alle actualiteit, nieuwtjes en inspiratie van onze diensten Tempo-Team Participatie en ActiveerKracht. Hoe doen andere bedrijven het? Hoe zorgen zij voor een inclusief beleid en hoe maken zij gebruik van onze dienstverlening? Neem vooral een kijkje!

Neem contact op!

Spring snel naar:

Sollicitatieverhalen van kandidaten

De collega’s van Tempo-Team ActiveerKracht en Participatie begeleiden dagelijks werkzoekenden met een arbeidsbeperking of met een uitkering naar werk. Dit levert mooie en inspirerende verhalen op, want iedere werkzoekende heeft zijn, haar en hun eigen verhaal.

Niet als man en niet als vrouw: Sam brengt inclusiviteit naar de werkvloer!

Een inclusieve en diverse organisatie begint al in je vacaturetekst. Wij ontmoetten Sam,  twintiger, universitair afgestudeerd en non-binair*. Hoe is het om te solliciteren als non-binair en welke tips heeft Sam voor werkgevers en werkzoekende?

*Non-binair is een parapluterm voor een grote groep mensen, die heel diverse gevoelens hebben over hun gender. 

Niet alle tools zijn even inclusief

In 2019 studeert Sam af, als starter op de arbeidsmarkt. Met de corona crisis die niet veel later aanbrak, lukt het Sam niet om werk te vinden en vraagt een uitkering aan. Sam wordt door de gemeente aangemeld voor het traject naar werk van Tempo-Team ActiveerKracht, waar al snel blijkt dat ook onze tools nog niet altijd inclusief zijn. In de ArbeidsMarktPositie-scan die Tempo-Team gebruikt, wordt Sam verplicht om te kiezen voor de sekse man of vrouw. Voor diegene waar man of vrouw niet past, is dit een vervelende situatie en Sam vraagt zich dan ook af hoe vaak het nou werkelijk een meerwaarde heeft om een sekse te moeten invullen of dat het meer een gewoonte is bij aanmaken van een invulformulier.

Openheid als non-binair

Tempo-Team biedt Sam een heel actief traject waar hen samen met de adviseurs aan de slag gaat. Sam wordt ondersteund bij het vinden van passende vacatures, handvatten voor solliciteren, structuur in het solliciteren, maar ook een professionele vertaalslag naar de openheid van non-binair zijn. Hoewel Sam heel open is, is het soms lastig om te bepalen of een organisatie past bij Sam als persoon en/of hen daar kan zijn wie hen is. 

Drempel verlagen door inclusiviteit te benoemen

Sam wil bedrijven die inclusief (willen) zijn meegeven, om altijd in de vacature te benoemen dat zij diversiteit en inclusiviteit belangrijk vinden. Dit verlaagt de drempel en nodigt iedereen uit om te solliciteren ongeacht afkomst, sekse, handicap of geaardheid.

Wil je als werkgever echt inclusief zijn? Dan is het belangrijk om blinde vlekken binnen je organisatie na te lopen. Zo wees Sam ons op het gebruik van m/v in een vacature. Door een afspiegeling van onze samenleving naar je organisatie te laten kijken kan je een enorme bijdrage leveren aan diversiteit, want iets wat jij wellicht niet ziet, ziet een ander wel.

Werken in een organisatie waar je jezelf kan zijn

Vanuit het traject vindt Sam uiteindelijk een passende vacature binnen de politie. Een organisatie die inclusiviteit hoog op de agenda heeft staan, maar in de praktijk ook nog stappen kan maken. Sam gaat dan ook graag het gesprek aan met hun werkgever en collega's om samen te kijken waar de mogelijke verbeterpunten liggen. Sam brengt met al hun positiviteit verandering en inzichten. Ook adviseert hen om iedere werkzoekende die zich herkent in Sam’s situatie om (wanneer jij je hier veilig bij voelt) open te zijn naar werkgevers, want iedereen wil graag werken in een organisatie waar je jezelf kan zijn!

Statushouder Omar vindt een baan dankzij de juiste begeleiding

Omar is een gemotiveerde en energieke jongen die maar één doel voor ogen had: een baan vinden, zodat zijn verloofde naar Nederland kan komen. Wij vonden, per toeval, een vacature als productiemedewerker bij Staalharderij Dominial. De eisen vielen mee en het leek ons goed een poging te wagen. Het bedrijf reageerde snel en we maakten een belafspraak. Het bedrijf wist eigenlijk niets over statushouders, maar na een uitleg van de mogelijkheden en een omschrijving van Omar waren ze kort in hun antwoord: ‘als iemand hard werkt en wil leren, dan geven wij diegene een kans!’  

Laten we het proberen

Een week later stappen we met Omar in de metro op weg naar het bedrijf. Na een aantal mislukte sollicitaties was de spanning torenhoog. Na een rondleiding door de staalharderij en een kort gesprek kwam het verlossende woord: ‘laten we het proberen.’ We schudden de handen en liepen naar buiten. Op nog geen 100 meter van het bedrijf werden de emoties Omar te veel. Hij maakte een vreugdedans, zo blij was hij. Het is eindelijk gelukt!

Na twee weken een contract aangeboden 

Omar startte in een proefplaatsing van twee weken en kreeg daarna een contract aangeboden, maar niet zomaar een contract. Staalharderij Dominial had namelijk het salaris, plus de contractperiode zo afgestemd dat Omar aan alle eisen voldeed om een aanvraag bij het IND te kunnen doen voor zijn verloofde. Vanuit Tempo-Team zijn we enorm blij dat we de deur op deze manier voor Omar en zijn verloofde hebben kunnen openen. Het doet deze jongen zoveel en daarom is het ontzettend mooi om te zien hoe bereid het bedrijf was om mee te denken met zijn situatie. 

Angelique is helemaal op haar plek bij Albert Heijn

Een baan vinden met een rugzak is een pittige uitdaging. Met de hulp van Tempo-Team Participatie én Albert Heijn werd een werkplek gecreëerd die perfect past bij de wensen van Angelique. En dat leverde haar véél meer op dan alleen die nieuwe baan. En Albert Heijn véél meer dan een nieuwe collega. Lees haar verhaal hieronder.

‘Hey hoi! Ik ben Angelique en ik ben 22 jaar oud. Zo’n twee jaar geleden was ik werkzoekend, met een rugzak die zwaar op mijn rug aanvoelde. Ik heb moeite met nieuwe stof tot me te nemen. Waardoor leren, maar ook het aanleren van werk, wat langzamer gaat dan bij een gemiddelde persoon. Ik kwam met een doelgroepregistratie (onder begeleiding van het Jongerenloket) op gesprek bij een intercedent bij Tempo-Team Participatie. Zij ging op zoek naar een werkgever die het met mij aandurfde. Een werkgever die mij de tijd en ruimte kon geven om het werk in kleine stapjes te leren. En af en toe een bevestiging zou geven dat ik het goed doe. Dat is ook fijn!  Die werkgever was Albert Heijn.

Ik ben dankbaar dat ik deze kans heb gekregen bij Albert Heijn, mijn zelfvertrouwen is gegroeid, omdat ik steeds beter werd in het werk! Ik hoorde van mijn collega’s dat door mijn aanwezigheid de sfeer op de werkvloer positiever werd. Ze zeiden dat ik leven bracht op de afdeling. Ik ben Albert Heijn tot op de dag van vandaag dankbaar voor alle begeleiding en leuke momenten.’

Uitgelicht: zo doen zij het! 

Senzer en Tempo-Team verlengen samenwerking ‘Werk vanuit Bijstand’. Dit is een mooi voorbeeld van een Publiek Private Samenwerking, is de samenwerking tussen Senzer en Tempo-Team ActiveerKracht en  Participatie. Ook de komende jaren blijven we de krachten bundelen om mensen vanuit de Participatiewet naar werk te begeleiden. De afgelopen drie jaar zijn al zo’n 600 werkzoekenden aan een baan geholpen. Werkplezier en toekomst bieden in werk staan centraal in de gezamenlijke aanpak. De verlenging van de samenwerking voor de komende drie jaar is, tijdens een feestelijke bijeenkomst, formeel bekrachtigd. Het succes: een echt partnerschap met een betrokken team dat elke dag weer hét verschil wil maken voor de mensen die ze begeleiden! 

Praktijkverhalen over Participatie en ActiveerKracht

  • Marga Cools & Debby van Paridon, Adviseurs Arbeidsparticipatie RDW

    “Om arbeidsparticipatie te stimuleren zet de RDW zich al enkele jaren samen met Tempo-Team Participatie in voor het realiseren van participatiebanen binnen onze organisatie. Tempo-Team Participatie ontzorgt ons bij de werving en selectie, de verloning en de administratieve zaken. Zo kunnen wij ons kunnen richten op het samenstellen van passende functies en het vinden van de goede match. Tempo-Team Participatie is persoonlijk en denkt mee waar nodig.”

  • Anna Luz de Boer, Teamleider bij Ahold Delhaize

    Steeds meer arbeidsbeperkten aan het werk. “Bij Albert Heijn online is onlangs Angelique gestart, een kandidaat uit het doelgroepregister. Zij laat de afdeling stralen door haar aanwezigheid. Er is een andere sfeer ontstaan en dit doet ook wat met de vitaliteit van alle medewerkers. Het ziekteverzuim is dan ook gedaald. Een mooie win-win situatie voor iedereen!”

  • Renée Hageman, Projectleider duurzaam en inclusief (arbeidsbeperkten)beleid bij Rijksuniversiteit Groningen

    In Tempo-Team heeft de Rijksuniversiteit Groningen een prettige, open en zeer kundige partner gevonden in de uitvoering van de Wet Afspraakbanen. Dat deze samenwerking vruchtbaar is blijkt uit het groeiend aantal medewerkers uit de doelgroep. Gezamenlijk, gebruik makend van elkaars expertise, zoeken we naar de juiste vorm om deze kwetsbare groep mensen duurzaam bij onze organisatie te betrekken.

Wat vinden werkzoekenden van onze dienstverlening?

Pietro, 63 jaar: "Ik was niet op zoek naar een tweede carrière, maar wel een fijne werkomgeving. Mijn passie voor koken, keuken en mensen heeft Tempo-Team al bij de intake opgepakt. Binnen twee dagen kon ik instromen op een Basis kook opleiding bij Tempo-Team Hospitality en binnen 5 dagen stond ik als catering medewerker in mijn nieuwe betaalde baan. Complete switch, en dat op mijn 63 ste“. 

Najim, 37 jaar: ”Ik had 2 jaar niet meer gewerkt en kwam niet aan de bak. Toen kwam ik bij Tempo-Team. Ik dacht eerst, gaat dit me helpen? Maar door het de begeleiding van Karen kreeg ik weer zelfvertrouwen. Ik ben gestart als afwasser. Ze zeiden van werk komt werk. En nu werk ik als fulltime heftruckchauffeur en ben ik echt op mijn plek”. 

Bert, 46 jaar: ”Mijn advies voor andere werkzoekenden is in jezelf te blijven geloven en weten dat het geen eenrichtingsverkeer is en dat een baan ook jou iets te bieden moet hebben. Ik ben zo blij dat ik meteen raak heb geschoten wat dat betreft, dat wil je niet weten. Ik vond het traject erg nuttig en de samenwerking erg prettig. Ik heb veel baat gehad bij het voorbereiden van antwoorden op de meest gestelde sollicitatievragen. Het moeten uitleggen waarom ik weg ben gegaan bij Politie was een enorme beer op de weg en uiteindelijk is het hele woord "ontslag" nooit gevallen dankzij de inpaktechniek. En het zonder aarzelen je sterke punten kunnen benoemen is toch zeker wel noodzakelijk in zo'n gesprek”. 

Marcel, 53 jaar: “Vanuit mijn werkgever heb je de verplichting direct en elke dag te solliciteren. Bij Tempo-Team ActiveerKracht ook, maar hier leer je ook begrijpen waarom dit zo belangrijk is. En dat maakt dat ik in beweging ben gekomen en nu weer aan de slag ben”. 

Sanne, 31 jaar: “Ik had aanzienlijk succes met het opbellen naar werkgevers met het zogeheten belscript. De gerichte, verdiepende vragen bleken altijd zo te bevallen dat ik een goede motivatie kon schrijven waarmee ik telkens werd uitgenodigd voor een gesprek. Het gaf me veel zelfvertrouwen en resultaat en inmiddels ben ik weer aan het werk“. 

Lees meer over participatie op de werkvloer

Iedereen doet mee: niemand langs de kant!

Een inclusieve arbeidsmarkt begint bij jou. En wij helpen daarbij! Wij plaatsen kandidaten en nemen de gehele administratie van je over. Laat ons je adviseren over de mogelijkheden!