Vacature-checklist: schrijf in 6 stappen een wervende vacaturetekst

Met een wervende vacature trek je de leukste en beste kandidaten aan! En die zoek je. Dus hoe schrijf je nou een goede vacaturetekst waarmee je die toppers vindt? Met onze handige tips en checklist natuurlijk! Met ruim 55 jaar ervaring in recruitment weten we wel het een en ander over vacatures maken. Dusss let’s go!

Onze vacature-checklist:

Voorbereiding bij het maken van een vacature

Voordat je een vacature schrijft, zorg ervoor dat je een compleet functieprofiel hebt opgesteld. Dan weet je precies welke competenties en vaardigheden je in een kandidaat zoekt en kan je jouw vacaturetekst hier beter op aansluiten.
Zoek je bijvoorbeeld een verpleegkundige? Dan ben je op zoek naar een zorgzaam persoon met de juiste certificering. Laat deze competenties dan ook terugkomen in de vacaturetekst en laat zien dat jouw organisatie perfect aansluit bij een zorgzaam persoon.

Benieuwd hoe wij een functieprofiel opstellen? Check het hier!

Waarom is een goede vacaturetekst belangrijk? 

Een vacaturetekst is een uithangbord voor jouw bedrijf. Je laat zien wie je bent en natuurlijk wat je zoekt. Om de beste sollicitanten te recruiten, moet je vacature goed vindbaar zijn. Dat doe je door een vacaturetekst slim in te delen en wervend te schrijven. Zo inspireer je kandidaten om voor jou te werken. En een geïnspireerde kandidaat is een topkandidaat!

Let op je woorden: de wet gelijke behandeling

Je vacature moet open-minded zijn. Per ongeluk groepen buitensluiten of discrimineren, doordat je bijvoorbeeld alles in ‘hij-vorm’ opschrijft, is écht een no-go. Omschrijf daarom altijd de vaardigheden en competenties die je zoekt. Laat karakteristieken van mensen, zoals leeftijd, afkomst of het geslacht, achterwege. Dat is tenslotte ook niet belangrijk! 

Even een voorbeeld: een sterke vrouw kan prima op haar plek zitten bij een fysiek zware baan. Veel belangrijker is namelijk dat je vertelt waarom je sterk moet zijn. Bijvoorbeeld omdat je de hele dag autobanden moet sjouwen óf pakketjes moet tillen van wel 20 kilo. Zo geef je iedereen die zich aangesproken voelt de mogelijkheid om te reageren! 

Wel doen! Niet doen!

Minimale ervaring benoemen (als dit nodig is voor de functie)

‘Geen ervaring vereist’,  ‘minimaal 2 jaar ervaring vereist’

Expliciet leeftijden benoemen of maximale ervaring benoemen

‘Jongeren tussen de 18 en 24 jaar', 'maximaal 5 jaar ervaring'

Aangeven dat de functie voor iedereen is

‘Iedereen’, ‘politieagent’

Specifiek geslacht benoemen 

‘Man’,‘vrouw’, ‘politieman, politievrouw’

Uiterlijke kenmerken weglaten 

‘Representatief’, ‘verzorgd’

Uiterlijke kenmerken benoemen 

‘Geen baarden’, ‘geen tatoeages’

Affiniteit met cultuur benoemen 

‘Kennis van Turkse cultuur’

Etnische achtergrond benoemen 

‘Met turkse achtergrond’

Affiniteit met geloof beschrijven 

‘Kan zich vinden in christelijke/islamitische normen’

Geloofsovertuiging eisen 

‘Met christelijke geloofsovertuiging’, ‘islamitische slager’

Fysieke aspecten van werkzaamheden benoemen 

‘Langdurig staan’, ‘veel trappenlopen’

Chronische ziektes of fysieke eigenschappen van persoon benoemen 

‘Geen rolstoel’, ‘in goede gezondheid’

In 6 stappen een supergoede vacaturetekst opstellen (ook voor zoekmachines) 

Zo, met al deze info op zak, gaan we door naar de checklist. Als je een vacature plaatst, wil je natuurlijk dat hier goed gemotiveerde kandidaten op reageren. Maar die moeten natuurlijk wel eerst je vacature kunnen vinden. Hoe je dat doet? Simpel: volg deze 6 stappen. Dan schrijf jij je vacaturetekst die ook online goed gevonden wordt. 

Stap 1. Zoekwoorden: denk zoals jouw potentiële kandidaten denken

Welke woorden typen jouw kandidaten in de zoekbalk als ze online naar hun ideale vacatures zoeken? Zoeken ze op de functienaam? Het soort dienstverband? Bijvoorbeeld tijdelijk, een bijbaan of vast? Of op vacatures in een bepaalde plaats? Heb je hier een goed idee van? Super! Dan zijn dit vanaf nu de belangrijkste woorden van jouw vacature. Dit noemen we ook wel (SEO-)zoekwoorden.

👉 Hier vind je meer tips voor het vindbaar maken van je vacature.

Stap 2. De titel: combineer de belangrijkste zoekwoorden

Top! Met die zoekwoorden op zak, gaan we door naar de volgende stap: combineer de gevonden zoekwoorden in de titel van je vacature. Met de juiste zoekwoorden geef je het onderwerp van jouw vacature door aan de zoekmachines. Bijvoorbeeld: Customer Service Medewerker Rotterdam of Magazijnmedewerker Utrecht. Check?

🧐 Eerlijkheid duurt het langst: concurrentie voor vacatures is zó hoog, dat het lastig is om met je eigen bedrijf goed vindbaar te zijn tussen alle grote spelers. Maarree…

...🥳 wij zijn al dikke vrienden met Google! De zoekmachine herkent de vacatures op ons jobboard automatisch en plaatst ze gelijk door op Google for Jobs. Zo is je vacature via Tempo-Team altijd goed vindbaar in de zoekmachines!

Kan jij onze hulp gebruiken? Kom maar door!

Schakel Tempo-Team in

Stap 3. De intro: pak je kandidaat in met een knallende opener

Oké. Stap 3. Nu we een titel hebben die goed gevonden gaat worden, is het tijd om een wervende introductie te schrijven. In de intro wil je jouw kandidaten triggeren. Door de aandacht te pakken, haal je ze over om verder te lezen. 

Dit doe je met jouw unique selling points: punten die jouw bedrijf of functie écht uniek maken en die de concurrent niet heeft. Heb je bijvoorbeeld een glijbaan op kantoor? Laat het jouw toekomstig werknemer weten! Een andere manier is: benadruk jouw aantrekkelijke salaris voor de baan. 

Maak de intro overigens niet te lang, rond de 100 woorden is meer dan genoeg. En heeeeel belangrijk, benoem je zoekwoorden weer in de eerste zin. Zo wordt je vacature nóg beter gevonden! 

Stap 4. De inhoud: geef body aan je vacature

Het is tijd om je vacaturetekst body te geven. Een vacaturetekst bestaat uit minimaal 300 woorden. Zoals gezegd: een vacature valt of staat met een goed functieprofiel. En voordat kandidaten reageren op vacatures willen ze graag antwoord hebben op een aantal vragen. Zorg daarom dat je in je vacaturetekst deze 6 vragen beantwoordt:

Vraag Antwoord
1. Wat maakt deze vacature anders dan andere vacatures? Dit zijn de voordelen en unieke eigenschappen van de baan.
2. Wat gaat de werknemer doen? Dit is de omschrijving van de taken.
3. Wat krijgt de medewerker hiervoor? Dit gaat over het salaris, arbeidsvoorwaarden en andere extra’s.
4. Wat moet ‘ie hiervoor kunnen? Dit zijn de eisen die gesteld worden aan vaardigheden en competenties.
5. Bij wat voor bedrijf komt jouw kandidaat te werken? Dit omschrijft het bedrijf en de werksfeer. Hier geef je aan waarom een kandidaat bij jouw bedrijf zou willen werken.
6. Hoe kan er gesolliciteerd worden? Dit zijn de contactgegevens. Zet hier ook bij tot wanneer iemand kan solliciteren op de baan.

Stap 5. De opmaak: maak de vacature scanbaar

Lezers houden ervan om teksten te scannen (net als zoekmachines!), dus maak je vacature overzichtelijk met het gebruik van:

 • Witregels tussen de alinea’s
 • Tussenkopjes (met hierin de belangrijkste zoekwoorden)
 • Bulletpoints bij opsommingen zoals deze 😉

Plaats de belangrijkste informatie bovenaan en de minst belangrijke onderaan. Informatie over bijvoorbeeld de functie-eisen of de functieomschrijving bevat meer relevante zoekwoorden dan informatie over de organisatie. 

Stap 6. Het verspreiden: maak je vacature zichtbaar 

Als je wilt dat je vacature goed online vindbaar is, helpt het wanneer andere sites naar jouw vacature doorlinken. Deel je vacatures daarom op sociale media of wervingswebsites (jobboards). Dan linken ook andere sites door naar jouw vacature, waardoor de vacature hogere in de zoekresultaten verschijnt. 

👉 Wist je dat elke vacature die Tempo-Team plaatst automatisch doorlinkt naar honderden jobboards? Zo worden de vacatures extra goed gevonden. Wil jij dit ook? Schakel dan onze hulp in! 

Schakel Tempo-Team in!

5 schrijftips om een wervende tekst te schrijven  

Hey, lekker he. Nu weet je precies welke informatie belangrijk is om je vacature te vermelden. Tijd om de vacaturetekst nu ook echt te gaan schrijven. We hebben nog een laatste paar schrijftips voor je, waarmee jij je vacaturetekst gaat rocken. Zet ‘em op! 

 1. Schrijf actief! Jij wilt gemotiveerde en enthousiaste kandidaten recruiten, daarom wil je dit ook uitstralen in je tekst. Vermijd hulpwoorden zoals: kunnen, zullen, proberen, worden, gaan en hebben. 
 2. Wees concreet. Vraag je bij elke zin die je schrijft af wat je met de zin wilt zeggen. Geeft de zin nieuwe informatie of is het herhaling? Blijf schaven aan je tekst, maar houd het leesbaar. 
 3. Schrijf in de taal van je kandidaat. Laat moeilijke vaktermen achterwege. Leef je in met je kandidaat en maak het persoonlijk. Zo voelt je lezer zich meer aangesproken. 
 4. Wees positief. Dat stemt de lezer van je tekst gelijk een stuk vrolijker! 
 5. Lees hardop op wat je hebt geschreven. Zo merk je of je tekst nog ergens beter kan lopen.  

Voorbeeld vacature 

Psst. Wil je even spieken hoe zo’n goed geschreven vacaturetekst eruit ziet? Dat kan hoor! Check snel ons voorbeeld hieronder. 

Vacature orderpicker bij Redro 
Waarom jij als orderpicker bij Redro wilt werken? Omdat je daarvoor een heel lekker salaris van minimaal €12,00 tot maximaal €30,00 per uur voor terugkrijgt. We jou willen zien groeien en je daarom allerlei doorgroeimogelijkheden aanbieden. En natuurlijk omdat we bij Redro de allerlekkerste lunches van Utrecht hebben! 

Zo zien jouw werkzaamheden eruit 
Als orderpicker verzamel je alle bestelling bij elkaar. Je loopt dus de hele dag door ons magazijn. En met al die stappen per dag blijf je lekker fit en gezond!

Wat krijg je van ons
Voor jouw harde werk geven we graag een goede beloning. Daarom krijg je als orderpicker bij ons:  

 • Een goed salaris van €12,00 per uur

 • Toeslagen tot wel 150%. Dat kan dus oplopen tot €30,- euro per uur! 

 • Reiskostenvergoeding

 • 8,33% vakantietoeslag 

 • Doorgroeimogelijkheden, bijvoorbeeld naar een functie als teamleider 

 • Een vast contract 

 • Een heerlijke lunch voor een prikkie 

Wat wij vragen van jou 
Ga aan de slag als orderpicker bij Redro als jij:  

 • Fysiek fit genoeg om de hele dag te staan en lopen 

 • In 3 ploegen wilt werken: 6.00-13.00 uur; 13.00 -22.00 uur; 22.00-6.00 uur. 

 • Met eigen vervoer naar het magazijn in Utrecht kunnen komen.  

Werken bij Redro
Sinds kort hebben we in Utrecht een nieuw en modern magazijn geopend. Elke dag verwerken we hier wel 8.000 bestellingen. Gelukkig sta je er niet alleen voor en wordt je geholpen door ruim 150 collega’s! We houden van een open en informele sfeer, waarin iedereen gelijk is en we elkaar met de voornaam aanspreken. Ook de directeur. En ook al lijken 150 collega’s misschien veel, na een tijdje ken jij de meesten zeker bij hun voornaam. Bij Redro vinden we een goede beloning belangrijk. Daarom bieden we onze werknemers een goede salaris te bieden en kansen te geven om door te groeien.  

Word jij onze nieuwe orderpicker? Druk op de solliciteerknop en stuur ons je cv en motivatie. We nemen zo snel mogelijk contact met je op! Heb je vragen over de vacature? Neem dan contact op met Annette Bakker via 010-87654321 of email naar a.bakker@redro.nl. 

Vacature plaatsen?

Final check: is ‘ie écht helemaal af? Zorg dan dat je jouw vacature op de goede manier verspreidt. Of plaats je vacature bij Tempo-Team, dan staan er gelijk kandidaten voor je klaar in je Mijn Tempo-Team-omgeving. Hoppa!

Hulp nodig bij het opstellen van je vacature?

Snappen we. Een écht wervende vacature schrijven is een vak apart én het kost je stiekem meer tijd dan je denkt. Het recruitmentproces wordt daarom vaak uitbesteed aan ons omdat wij hier dagelijk mee bezig zijn. Bel of mail ons gewoon even en dan kijken we hoe en waar we je kunnen helpen bij je zoektocht naar die nieuwe topper! Ook als je alleen wilt dat we met je tekst meelezen.

Schakel Tempo-Team in!