Een goede vacature schrijven? Gebruik deze 6 stappen met voorbeeld!

Op zoek naar nieuwe werknemers? Met een wervende vacature trek je de leukste en beste kandidaten aan! Hoe schrijf je nu een goede vacaturetekst waarmee je die toppers vindt? Met onze handige tips en checklist natuurlijk! Met ruim 55 jaar ervaring in recruitment weten we wel het een en ander over vacatures maken. Let’s go!

Kan jij wel wat hulp gebruiken bij het schrijven van een vacaturetekst?

Neem contact opPlaats je vacature  
 

Onze vacature-checklist:

Download de 'beste match toolkit'!✨

Een goede match maken in het recruitmentproces is belangrijk. Je wilt natuurlijk dat die top-werknemer lekker lang bij je blijft plakken! 🙌 Download onze toolkit vol met tips hoe je dat aan moet pakken!

Vacature voorbeeld: dit is een goede vacaturetekst

Psst. Wil je even spieken hoe zo’n wervende vacaturetekst eruitziet? Dat kan hoor! Check snel ons voorbeeld hieronder. 

Vacature orderpicker bij Voorbeeldbedrijf
Waarom jij als orderpicker bij Voorbeeldbedrijf wilt werken? Omdat je daarvoor een heel lekker salaris van minimaal €12,00 tot maximaal €30,00 per uur voor terugkrijgt. We jou willen zien groeien en je daarom allerlei doorgroeimogelijkheden aanbieden. En natuurlijk omdat we bij Voorbeeldbedrijf de allerlekkerste lunches van Utrecht hebben! 

Zo zien jouw werkzaamheden eruit 
Als orderpicker verzamel je alle bestelling bij elkaar. Je loopt dus de hele dag door ons magazijn. En met al die stappen per dag blijf je lekker fit en gezond!

Wat krijg je van ons
Voor jouw harde werk geven we graag een goede beloning. Daarom krijg je als orderpicker bij ons:  

 • Een goed salaris van €12,00 per uur

 • Toeslagen tot wel 150%. Dat kan dus oplopen tot €30,- euro per uur! 

 • Reiskostenvergoeding

 • 8,33% vakantietoeslag 

 • Doorgroeimogelijkheden, bijvoorbeeld naar een functie als teamleider 

 • Een vast contract 

 • Een heerlijke lunch voor een prikkie 

Wat wij vragen van jou 
Ga aan de slag als orderpicker bij Voorbeeldbedrijf als jij:  

 • Fysiek fit genoeg om de hele dag te staan en lopen; 

 • In 3 ploegen wilt werken: 6.00-13.00 uur; 13.00 -22.00 uur; 22.00-6.00 uur; 

 • Met eigen vervoer naar het magazijn in Utrecht kunnen komen.  

Werken bij Voorbeeldbedrijf
Sinds kort hebben we in Utrecht een nieuw en modern magazijn geopend. Elke dag verwerken we hier wel 8.000 bestellingen. Gelukkig sta je er niet alleen voor en wordt je geholpen door ruim 150 collega’s! We houden van een open en informele sfeer, waarin iedereen gelijk is en we elkaar met de voornaam aanspreken. Ook de directeur. 

En ook al lijken 150 collega’s misschien veel, na een tijdje ken jij de meesten zeker bij hun voornaam. Bij Voorbeeldbedrijf vinden we een goede beloning belangrijk. Daarom bieden we onze werknemers een goed salaris en kansen om door te groeien.  

Word jij onze nieuwe orderpicker? Druk op de solliciteerknop en stuur ons je cv en motivatie. We nemen zo snel mogelijk contact met je op! Heb je vragen over de vacature? Neem dan contact op met Annette Bakker via 010-12345678 of mail naar a.bakker@voorbeeldbedrijf.nl. 

In 6 stappen een vacature opstellen (ook voor zoekmachines)

Zo, met al deze info op zak, gaan we door naar de checklist. Als je een vacature plaatst, wil je natuurlijk dat hier goed gemotiveerde kandidaten op reageren. Maar die moeten wel eerst je vacature vinden. Hoe je dat doet? Simpel: volg deze 6 stappen. Dan schrijf jij een vacaturetekst die ook online goed gevonden wordt. 

Stap 1. Zoekwoorden: denk zoals jouw potentiële kandidaten denken

Welke woorden typen jouw kandidaten in de zoekbalk als ze online naar hun ideale vacature zoeken? Zoeken ze op de functienaam? Het soort dienstverband? Bijvoorbeeld tijdelijk, een bijbaan of vast? Of op vacatures in een bepaalde plaats? Heb je hier een goed idee van? Super! Dan zijn dit vanaf nu de belangrijkste woorden van jouw vacature. Dit noemen we ook wel (SEO-)zoekwoorden.

👉 Hier vind je meer tips voor het vindbaar maken van je vacature.

Stap 2. De titel: combineer de belangrijkste zoekwoorden

Top! Met die zoekwoorden op zak, gaan we door naar de volgende stap: combineer de gevonden zoekwoorden in de titel van je vacature. Met de juiste zoekwoorden geef je het onderwerp van jouw vacature door aan de zoekmachines. Bijvoorbeeld: Customer Service Medewerker Rotterdam of Magazijnmedewerker Utrecht. Check?

Eerlijkheid duurt het langst: concurrentie voor vacatures is zó hoog, dat het lastig is om met je eigen bedrijf goed vindbaar te zijn tussen alle grote spelers. Maarree… wij zijn al dikke vrienden met Google! 🥳 De zoekmachine herkent de vacatures op ons jobboard automatisch en plaatst ze gelijk door op Google for Jobs. Zo is je vacature via Tempo-Team altijd goed vindbaar in de zoekmachines. Handig!

Plaats je vacature

Stap 3. De intro: pak je kandidaat in met een knallende opener

Oké. Stap 3. Nu we een titel hebben die goed gevonden gaat worden, is het tijd om een wervende introductie te schrijven. In de intro wil je jouw kandidaten triggeren. Zo pak je hun aandacht en haal je ze over om verder te lezen. 

Dit doe je met jouw unique selling points: punten die jouw bedrijf of functie écht uniek maken en die de concurrent niet heeft. Heb je bijvoorbeeld een glijbaan op kantoor? Laat het jouw toekomstig werknemer weten! Wist je dat voor werknemers werksfeer, werkzekerheid en de balans tussen werk en privé de top drie belangrijkste criteria zijn die bepalen dat ze blijven werken waar ze nu werken? De beloning volgt pas op de vijfde plaats. Voor actief werkzoekenden staat de inhoud van de baan op één, gevolgd door beloning en werksfeer. Dat aantrekkelijke salaris kun je dus zeker wel benoemen in je tekst! 

Maak de intro overigens niet te lang. Rond de 100 woorden is meer dan genoeg. En heeeeel belangrijk, benoem je zoekwoorden weer in de eerste zin. Zo wordt je vacature nóg beter gevonden!

Stap 4. De inhoud: geef body aan je vacature

Het is tijd om je vacaturetekst body te geven. Een vacaturetekst bestaat uit minimaal 300 woorden. Zoals gezegd: een vacature valt of staat met een goed functieprofiel. En voordat kandidaten reageren op vacatures willen ze graag antwoord hebben op een aantal vragen. Zorg daarom dat je in je vacaturetekst deze 6 vragen beantwoordt:

Vraag Antwoord
1. Wat maakt deze vacature anders dan andere vacatures? Dit zijn de voordelen en unieke eigenschappen van de baan.
2. Wat gaat de werknemer doen? Dit is de omschrijving van de taken.
3. Wat krijgt de medewerker hiervoor? Dit gaat over het salaris, arbeidsvoorwaarden en andere extra’s.
4. Wat moet ‘ie hiervoor kunnen? Dit zijn de eisen die gesteld worden aan vaardigheden en competenties.
5. Bij wat voor bedrijf komt jouw kandidaat te werken? Dit omschrijft het bedrijf en de werksfeer. Hier geef je aan waarom een kandidaat bij jouw bedrijf zou willen werken.
6. Hoe kan er gesolliciteerd worden? Dit zijn de contactgegevens. Zet hier ook bij tot wanneer iemand kan solliciteren op de baan.

Stap 5. De opmaak: maak de vacature scanbaar

Lezers houden ervan om teksten te scannen (net als zoekmachines!), dus maak je vacature overzichtelijk door het gebruik van:

 • Witregels tussen de alinea’s

 • Tussenkopjes (met hierin de belangrijkste zoekwoorden)

 • Bulletpoints bij opsommingen zoals deze 😉

Plaats de belangrijkste informatie bovenaan en de minst belangrijke onderaan. Informatie over bijvoorbeeld de functie-eisen of de functieomschrijving bevat meer relevante zoekwoorden dan informatie over de organisatie. 

Stap 6. Vacature plaatsen: maak je vacature zichtbaar

Tijd om je vacature te plaatsen. Als je wilt dat je vacature goed online vindbaar is, helpt het wanneer andere sites naar jouw vacature doorlinken. Deel je vacatures daarom op sociale media of wervingswebsites (jobboards). Dan linken ook andere sites door naar jouw vacature, waardoor de vacature hogere in de zoekresultaten verschijnt. 

👉 Wist je dat elke vacature die Tempo-Team plaatst automatisch doorlinkt naar honderden jobboards? Zo worden de vacatures extra goed gevonden. Wil jij dit ook? Schakel dan onze hulp in! 

Zet je vacature meteen online!

Waarom is een goede vacaturetekst schrijven van belang?

Een vacaturetekst is een uithangbord voor jouw bedrijf. Je laat zien wie je bent en natuurlijk wat je zoekt. Om de beste sollicitanten aan te trekken, moet je vacature goed vindbaar zijn. Dat doe je door een vacaturetekst slim in te delen en wervend te schrijven. Zo inspireer je kandidaten om voor jou te werken. En een geïnspireerde kandidaat is een topkandidaat!

Behandel je kandidaten gelijk!

Je vacature moet open-minded zijn. Per ongeluk groepen buitensluiten of discrimineren, doordat je bijvoorbeeld alles in ‘hij-vorm’ opschrijft, is écht een no-go. Omschrijf daarom altijd de vaardigheden en competenties die je zoekt. Laat karakteristieken van mensen, zoals leeftijd, afkomst of het geslacht, achterwege. Dat is tenslotte ook niet belangrijk! 

Even een voorbeeld: een sterke vrouw kan prima op haar plek zitten bij een fysiek zware baan. Veel belangrijker is dat je vertelt waarom je sterk moet zijn. Bijvoorbeeld omdat je de hele dag autobanden moet sjouwen óf pakketjes moet tillen van wel 20 kilo. Zo geef je iedereen die zich aangesproken voelt de mogelijkheid om te reageren!

Wel doen!

Niet doen!

Minimale ervaring benoemen (als dit nodig is voor de functie)

‘Geen ervaring vereist’,  ‘minimaal 2 jaar ervaring vereist’

Expliciet leeftijden benoemen of maximale ervaring benoemen

‘Jongeren tussen de 18 en 24 jaar', 'maximaal 5 jaar ervaring'

Aangeven dat de functie voor iedereen is

‘Iedereen’, ‘politieagent’

Specifiek geslacht benoemen

‘Man’,‘vrouw’, ‘politieman, politievrouw’

Uiterlijke kenmerken weglaten

‘Representatief’, ‘verzorgd’

Uiterlijke kenmerken benoemen

‘Geen baarden’, ‘geen tatoeages’

Affiniteit met cultuur benoemen

‘Kennis van Turkse cultuur’

Etnische achtergrond benoemen

‘Met Turkse achtergrond’

Affiniteit met geloof beschrijven

‘Kan zich vinden in christelijke/islamitische normen’

Geloofsovertuiging eisen

‘Met christelijke geloofsovertuiging’, ‘islamitische slager’

Fysieke aspecten van werkzaamheden benoemen

‘Langdurig staan’, ‘veel trappenlopen’

Chronische ziektes of fysieke eigenschappen van persoon benoemen

‘Geen rolstoel’, ‘in goede gezondheid’

Voordat je start met het schrijven van een vacaturetekst

Voordat je een vacature schrijft, zorg je dat je een compleet functieprofiel hebt opgesteld. Dan weet je precies welke competenties en vaardigheden je in een kandidaat zoekt en kan je jouw vacaturetekst hier beter op aansluiten.

Zoek je bijvoorbeeld een verpleegkundige? Dan ben je op zoek naar een zorgzaam persoon met de juiste certificering. Laat deze competenties dan ook terugkomen in de vacaturetekst en laat zien dat jouw organisatie perfect aansluit bij een zorgzaam persoon.

Een wervende vacaturetekst schrijven: 5 tips

Zo, lekker he. Nu weet je precies welke informatie belangrijk is om je vacature te vermelden. Tijd om de vacaturetekst nu ook echt te gaan schrijven. We hebben nog een laatste paar schrijftips voor je, waarmee jij je vacaturetekst gaat rocken. Zet ‘em op! 

 1. Schrijf actief! Jij wilt gemotiveerde en enthousiaste kandidaten recruiten, daarom wil je dit ook uitstralen in je tekst. Vermijd hulpwoorden zoals: kunnen, zullen, proberen, worden, gaan en hebben. 

 2. Wees concreet. Vraag je bij elke zin die je schrijft af wat je met de zin wilt zeggen. Geeft de zin nieuwe informatie of is het herhaling? Blijf schaven aan je tekst, maar houd het leesbaar. 

 3. Schrijf in de taal van je kandidaat. Laat moeilijke vaktermen achterwege. Leef je in met je kandidaat en maak het persoonlijk. Zo voelt je lezer zich meer aangesproken. 

 4. Wees positief. Dat stemt de lezer van je tekst gelijk een stuk vrolijker! 

 5. Lees hardop op wat je hebt geschreven. Zo merk je of je tekst nog ergens beter kan lopen.  

Hulp nodig bij het opstellen van je vacature?

Snappen we. Een écht wervende vacature schrijven is een vak apart én het kost je stiekem meer tijd dan je denkt. Het recruitmentproces wordt daarom vaak uitbesteed aan ons omdat wij hier dagelijk mee bezig zijn. Bel of mail ons gewoon even en dan kijken we hoe en waar we je kunnen helpen bij je zoektocht naar die nieuwe topper! Ook als je alleen wilt dat we met je tekst meelezen.

Schakel Tempo-Team in!

Veelgestelde vragen

 • 1. Hoe schrijf je een goede vacaturetekst?

  Er zijn een aantal dingen waar je op kan letten bij het schrijven van een pakkende vacaturetekst. Let er bijvoorbeeld op dat je actief schrijft. Vermijd woorden als ‘kunnen’ en ‘zullen’. Deze maken je tekst minder vlot. Let er ook op dat je een positieve houding aanneemt, dat werkt aanstekelijk! Benieuwd wat je nog meer kan doen om een vacaturetekst wervend te maken? Lees hier onze 5 tips voor het schrijven van een wervende tekst! 

 • 2. Waarom is een goede vacaturetekst belangrijk?

  De arbeidsmarkt is krap. Dat betekent dat er meer vacatures zijn dan sollicitanten. Om écht talent aan te trekken, moet jouw vacature dus opvallen tussen de concurrentie. Een handige manier om je vacature te laten opvallen, is door te zorgen dat ‘ie bovenaan in google terechtkomt. Hoe je dat doet? Lees hier hoe je je vacature vindbaar maakt!

 • 3. Hoe wordt jouw vacature gevonden in Google?

  Iedereen zet zijn vacatures op internet, het is dus lastig om op te vallen tussen al die concurrenten. Toch is er een manier waarop je jouw vacature bovenaan in Google krijgt: denk als je kandidaten! Op welke woorden zoeken zij? Deze woorden zijn nu je kernwoorden. Gebruik ze in je titels en lopende tekst. Zo is de kans groter dat je vacature snel gevonden wordt. Wil je nog meer tips om de vindbaarheid van je vacature te verhogen? Lees ze hier!