Onze vacature-checklist:
Voorbereiding bij het maken van een vacature
Voordat je een vacature schrijft, zorg ervoor dat je een compleet functieprofiel hebt opgesteld. Dan weet je precies welke competenties en vaardigheden je in een kandidaat zoekt en kan je jouw vacaturetekst hier beter op aansluiten.
Zoek je bijvoorbeeld een verpleegkundige? Dan ben je op zoek naar een zorgzaam persoon met de juiste certificering. Laat deze competenties dan ook terugkomen in de vacaturetekst en laat zien dat jouw organisatie perfect aansluit bij een zorgzaam persoon.
Benieuwd hoe wij een functieprofiel opstellen? Check het hier!
Waarom is een goede vacaturetekst belangrijk?
Een vacaturetekst is een uithangbord voor jouw bedrijf. Je laat zien wie je bent en natuurlijk wat je zoekt. Om de beste sollicitanten te recruiten, moet je vacature goed vindbaar zijn. Dat doe je door een vacaturetekst slim in te delen en wervend te schrijven. Zo inspireer je kandidaten om voor jou te werken. En een geïnspireerde kandidaat is een topkandidaat!
Let op je woorden: de wet gelijke behandeling
Je vacature moet open-minded zijn. Per ongeluk groepen buitensluiten of discrimineren, doordat je bijvoorbeeld alles in ‘hij-vorm’ opschrijft, is écht een no-go. Omschrijf daarom altijd de vaardigheden en competenties die je zoekt. Laat karakteristieken van mensen, zoals leeftijd, afkomst of het geslacht, achterwege. Dat is tenslotte ook niet belangrijk!
Even een voorbeeld: een sterke vrouw kan prima op haar plek zitten bij een fysiek zware baan. Veel belangrijker is namelijk dat je vertelt waarom je sterk moet zijn. Bijvoorbeeld omdat je de hele dag autobanden moet sjouwen óf pakketjes moet tillen van wel 20 kilo. Zo geef je iedereen die zich aangesproken voelt de mogelijkheid om te reageren!
In 6 stappen een supergoede vacaturetekst opstellen (ook voor zoekmachines)
Zo, met al deze info op zak, gaan we door naar de checklist. Als je een vacature plaatst, wil je natuurlijk dat hier goed gemotiveerde kandidaten op reageren. Maar die moeten natuurlijk wel eerst je vacature kunnen vinden. Hoe je dat doet? Simpel: volg deze 6 stappen. Dan schrijf jij je vacaturetekst die ook online goed gevonden wordt.
Stap 1. Zoekwoorden: denk zoals jouw potentiële kandidaten denken
Welke woorden typen jouw kandidaten in de zoekbalk als ze online naar hun ideale vacatures zoeken? Zoeken ze op de functienaam? Het soort dienstverband? Bijvoorbeeld tijdelijk, een bijbaan of vast? Of op vacatures in een bepaalde plaats? Heb je hier een goed idee van? Super! Dan zijn dit vanaf nu de belangrijkste woorden van jouw vacature. Dit noemen we ook wel (SEO-)zoekwoorden.
👉 Hier vind je meer tips voor het vindbaar maken van je vacature.
Stap 2. De titel: combineer de belangrijkste zoekwoorden
Top! Met die zoekwoorden op zak, gaan we door naar de volgende stap: combineer de gevonden zoekwoorden in de titel van je vacature. Met de juiste zoekwoorden geef je het onderwerp van jouw vacature door aan de zoekmachines. Bijvoorbeeld: Customer Service Medewerker Rotterdam of Magazijnmedewerker Utrecht. Check?
🧐 Eerlijkheid duurt het langst: concurrentie voor vacatures is zó hoog, dat het lastig is om met je eigen bedrijf goed vindbaar te zijn tussen alle grote spelers. Maarree…
...🥳 wij zijn al dikke vrienden met Google! De zoekmachine herkent de vacatures op ons jobboard automatisch en plaatst ze gelijk door op Google for Jobs. Zo is je vacature via Tempo-Team altijd goed vindbaar in de zoekmachines!
Kan jij onze hulp gebruiken? Kom maar door!
Schakel Tempo-Team in
Stap 3. De intro: pak je kandidaat in met een knallende opener
Oké. Stap 3. Nu we een titel hebben die goed gevonden gaat worden, is het tijd om een wervende introductie te schrijven. In de intro wil je jouw kandidaten triggeren. Door de aandacht te pakken, haal je ze over om verder te lezen.
Dit doe je met jouw unique selling points: punten die jouw bedrijf of functie écht uniek maken en die de concurrent niet heeft. Heb je bijvoorbeeld een glijbaan op kantoor? Laat het jouw toekomstig werknemer weten! Een andere manier is: benadruk jouw aantrekkelijke salaris voor de baan.
Maak de intro overigens niet te lang, rond de 100 woorden is meer dan genoeg. En heeeeel belangrijk, benoem je zoekwoorden weer in de eerste zin. Zo wordt je vacature nóg beter gevonden!
Stap 4. De inhoud: geef body aan je vacature
Het is tijd om je vacaturetekst body te geven. Een vacaturetekst bestaat uit minimaal 300 woorden. Zoals gezegd: een vacature valt of staat met een goed functieprofiel. En voordat kandidaten reageren op vacatures willen ze graag antwoord hebben op een aantal vragen. Zorg daarom dat je in je vacaturetekst deze 6 vragen beantwoordt:
Stap 5. De opmaak: maak de vacature scanbaar
Lezers houden ervan om teksten te scannen (net als zoekmachines!), dus maak je vacature overzichtelijk met het gebruik van:
- Witregels tussen de alinea’s
- Tussenkopjes (met hierin de belangrijkste zoekwoorden)
- Bulletpoints bij opsommingen zoals deze 😉
Plaats de belangrijkste informatie bovenaan en de minst belangrijke onderaan. Informatie over bijvoorbeeld de functie-eisen of de functieomschrijving bevat meer relevante zoekwoorden dan informatie over de organisatie.
Stap 6. Het verspreiden: maak je vacature zichtbaar
Als je wilt dat je vacature goed online vindbaar is, helpt het wanneer andere sites naar jouw vacature doorlinken. Deel je vacatures daarom op sociale media of wervingswebsites (jobboards). Dan linken ook andere sites door naar jouw vacature, waardoor de vacature hogere in de zoekresultaten verschijnt.
👉 Wist je dat elke vacature die Tempo-Team plaatst automatisch doorlinkt naar honderden jobboards? Zo worden de vacatures extra goed gevonden. Wil jij dit ook? Schakel dan onze hulp in!
Schakel Tempo-Team in!
5 schrijftips om een wervende tekst te schrijven
Hey, lekker he. Nu weet je precies welke informatie belangrijk is om je vacature te vermelden. Tijd om de vacaturetekst nu ook echt te gaan schrijven. We hebben nog een laatste paar schrijftips voor je, waarmee jij je vacaturetekst gaat rocken. Zet ‘em op!
- Schrijf actief! Jij wilt gemotiveerde en enthousiaste kandidaten recruiten, daarom wil je dit ook uitstralen in je tekst. Vermijd hulpwoorden zoals: kunnen, zullen, proberen, worden, gaan en hebben.
- Wees concreet. Vraag je bij elke zin die je schrijft af wat je met de zin wilt zeggen. Geeft de zin nieuwe informatie of is het herhaling? Blijf schaven aan je tekst, maar houd het leesbaar.
- Schrijf in de taal van je kandidaat. Laat moeilijke vaktermen achterwege. Leef je in met je kandidaat en maak het persoonlijk. Zo voelt je lezer zich meer aangesproken.
- Wees positief. Dat stemt de lezer van je tekst gelijk een stuk vrolijker!
- Lees hardop op wat je hebt geschreven. Zo merk je of je tekst nog ergens beter kan lopen.