Uitnodiging sollicitatiegesprek: zó nodig je die sollicitant uit (met voorbeeld)!

Hoppa, je hebt bijna beet! 🎣 Na het schrijven en plaatsen van je vacaturetekst, vindt een sollicitant hopelijk de weg naar jouw werken-bij-inbox. Hoe nodig je die sollicitant nu uit? Zo schrijf je na het lezen van deze pagina een goede voorbeeldbrief (of mail) én geven we een aantal handige tips die je helpen. Zo heeft die toekomstige medewerker - dankzij jouw uitnodiging - helemaal zin in het sollicitatiegesprek! 

Geen tijd om dit zelf te regelen? Schakel onze hulp in!

Snel naar:

Wat moet er in een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek staan?

Je uitnodigingsmail is vooral bedoeld om het goede nieuws aan de sollicitant te brengen: ze hebben de screening doorstaan en zijn door naar de volgende ronde! Houd het daarom vrolijk, kort en krachtig. Toch zijn er een paar dingen die handig zijn voor je sollicitant om te weten, zo komt ‘ie tiptop voorbereid op het sollicitatiegesprek. Een goede uitnodiging bestaat uit de volgende ingrediënten:

 • een felicitatie natuurlijk! 🎉

 • de functie waarvoor iemand solliciteert;

 • de datum en tijd van het gesprek;

 • de manier waarop het gesprek plaatsvindt (telefonisch, videobellen of in het echt);

 • welke spullen de sollicitant moet meenemen (bijvoorbeeld een identiteitskaart of laptop);

 • jouw contactgegevens, voor als de sollicitant nog vragen heeft.

👉 Extra tip: zorg dat de sollicitant op je mail kan reageren als ‘ie nog een vraag heeft. Dat komt een stuk gezelliger over!

Voorbeeld uitnodiging voor een sollicitatiegesprek: zó doe je dat 

Kan jij wel een voorbeelduitnodiging gebruiken? Tadaaa! Als je je aan dit voorbeeld houdt, weet je zeker dat je die sollicitant op een goede manier uitnodigt. Kan jij!

Hi Nadia,

Gefeliciteerd! We hebben je sollicitatie voor de functie van administratief medewerker bekeken, en we willen graag meer over je weten. We willen je dus uitnodigen voor een gesprek. Kun jij op 10 mei om 15:00 uur? 

Het gesprek vindt plaats bij ons op kantoor: [adres invoegen]. Je hebt het gesprek met Sophie en Marco. Vergeet niet je laptop mee te nemen!

Details! Die zijn belangrijk. Noem het adres en de namen van de mensen met wie de sollicitant het gesprek heeft. Moet ‘ie nog iets specifieks meenemen, zoals een laptop, id-kaart of rijbewijs? Zet dat er dan ook nog even duidelijk bij.
Heb je nog vragen, of wil je een ander moment voorstellen? Bel me dan, of reageer even op deze mail. Dan neem ik contact met je op.
Laat de sollicitant weten hoe je bent te bereiken. Hiermee maak je de uitnodiging lekker persoonlijk. Ennn als het moment dat jij hebt voorgesteld niet zo goed uitkomt, kan de sollicitant meteen met een nieuw voorstel komen.

Tot dan!

Met vriendelijke groet / Hartelijke groet / Groet,

[Je naam]
[Optioneel: je functie]
[Je telefoonnummer]

Laat onderaan de mail ook even je telefoonnummer achter. Zo kan de sollicitant jou altijd bereiken! 

👉 Extra tip: een uitnodigingsmail is een kans om meteen de identiteit van je bedrijf te laten zien. Presenteert jouw bedrijf zich als jong en energiek? Voeg dan nog wat extra vuurwerk toe. Een uitnodiging voor een sollicitatie hoeft al lang niet meer altijd strak en formeel te zijn. Wees vooral lekker jezelf!

Denk jij nu: ‘Maarrr hier heb ik helemaal geen tijd voor?!’ Dat kan! Zet je vacature nu bij ons online en wij regelen de rest. 

Sollicitant telefonisch uitnodigen? Denk hier dan aan…

Je hoeft een sollicitant natuurlijk niet per se via een brief of mail uit te nodigen. Heb je nog een paar vragen, of wil je gewoon even horen hoe lekker de sollicitant op het goede nieuws gaat? 🤩 Je kan ook even bellen! Vergeet dan niet om na het telefoontje alsnog een bevestigingsmail te sturen waarin je alle details nog even op een rij zet, zodat je sollicitant altijd kan checken waar, met wie en wanneer het gesprek ook alweer was.

Waarom is een goede uitnodiging voor een sollicitatiegesprek belangrijk? 

De uitnodiging voor een sollicitatiegesprek is het eerste contactmoment in de sollicitatieprocedure met je sollicitant. En je weet wat ze zeggen: je maakt maar één keer een eerste indruk! Zorg dus voor een spetterende, enthousiaste en persoonlijke uitnodiging. Zo gaat de sollicitant met een goed gevoel het sollicitatiegesprek in! Lekkerrrrr! 

PS. daarmee werk je ook nog eens aan je employer branding!

Extra hulp nodig bij het schrijven van je uitnodiging?

Vind je het teveel gedoe om je bezig te houden met sollicitanten uitnodigen? No problemo, wij fixen het graag voor je! Van het functieprofiel tot het afwijzen van een sollicitant: wij nemen je hele recruitment uit handen. Onze ervaren recruiters speuren de ideale sollicitant voor jouw vacature op, en zorgen ervoor dat ‘ie binnen no time bij jou op de stoep staat. Klinkt dit je als muziek in de oren? Schakel ons in met één druk op de knop!

Schakel Tempo-Team in

Anderen lazen ook:

 • 1. Hoe schrijf je een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek?

  De uitnodiging voor een sollicitatiegesprek kan je kort houden. Begin met het belangrijkste: feliciteer de sollicitant en vertel dat ‘ie uitgenodigd is voor een gesprek. Yihaaa! Stel daarna een datum en een tijd voor, en laat weten waar en met wie het gesprek plaatsvindt. Laat ook even je contactgegevens achter, zodat de sollicitant je kan bereiken met vragen. Benieuwd hoe een goede uitnodigingsmail eruitziet? Check dit voorbeeld!

 • 2. Wat moet er in een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek staan?

  Yessss! Je hebt een goede sollicitant gevonden! Nu is het tijd om het een en ander over de sollicitatie te vertellen. Benieuwd hoe een goede uitnodigingsmail eruitziet? Check dit voorbeeld!

 • 3. Waarom is een goede uitnodiging voor een sollicitatiegesprek belangrijk?

  De uitnodiging is het eerste moment dat je persoonlijk contact hebt met een sollicitant, en je weet wat ze zeggen: je kan maar één keer een eerste indruk maken! Zorg dus dat je raak schiet met een persoonlijke uitnodiging waar het enthousiasme vanaf spat. Zo is de kans groter dat de sollicitant de uitnodiging aanneemt! Lees hier wat er niet mag ontbreken in jouw uitnodiging.

 • 4. Kan ik het uitnodigen van een sollicitant uitbesteden?

  Jazeker! Bij Tempo-Team werken heel veel enthousiaste, ervaren recruiters die dit varkentje graag voor je wassen. Voor jou zoeken we de beste sollicitant en hengelen we die topper binnen! Lees hier hoe Tempo-Team je helpt bij je recruitment.