Recruitment: zelf aan de slag met de werving en selectie van personeel

Wil jij zélf aan de slag met recruitment? Tempo-Team leidt de weg! Als echte tijgers in recruitment weten wij precies welke richting jij op moet voor de juiste werving en selectie van nieuw personeel. Daarom vertellen we hier alles wat je moet weten om zelf personeel te werven als een echte recruiter. Van handige tips tot aan het volledige recruitmentproces. Ga met ons op recruitmentsafari en laat de jacht op de perfecte kandidaat beginnen! 🐯

Het liefst meteen hulp van Tempo-Team? 

Vacature aanmeldenDownload onze toolkit

Of ga snel naar:

Download de 'beste match toolkit'!✨

Een goede match maken in het recruitmentproces is belangrijk. Je wilt natuurlijk dat die top-werknemer lekker lang bij je blijft plakken! 🙌 Download onze toolkit vol met tips hoe je dat aan moet pakken!

Wat is recruitment?

Recruitment (ook wel: werving en selectie) is het werven van personeel. Dat betekent: het aantrekken, vinden (sourcen), selecteren en screenen van nieuwe medewerkers voor jouw bedrijf. Dat begint bij het opstellen van een functieprofiel, het schrijven van wervende vacatureteksten, het screenen van kandidaten en eindigt bij het voeren van sollicitatiegesprekken en het inwerken van de beste sollicitant.

Recruitment wordt vaak gelinkt aan uitzenden of detacheren, omdat detacherings- en uitzendbureaus zich er dagelijks mee bezig houden. Maar elk bedrijf dat nieuwe werknemers nodig heeft, doet dus aan recruitment. We delen onze beste tips voor jouw werving. Voor zowel tijdelijk als vast personeel!

Wat is en doet een recruiter eigenlijk?

Een recruiter is verantwoordelijk voor de werving van kandidaten voor een openstaande functie binnen een bedrijf of organisatie. Zowel intern als extern. Daar komt veel bij kijken: van competenties bepalen voor een passend functieprofiel tot het online uitzetten van de vacature op effectieve plekken. Zie het als de bestuurder van de jeep tijdens een safari: de recruiter weet precies welke route je moet nemen om de Big Five spotten. En dus de perfecte sollicitant te vinden!

In 5 stappen zelf personeel werven: spot the Big Five

Een goed recruitmentproces is key. Volg je de juiste route, dan is nieuw én goed personeel dichterbij dan je denkt. Wij hebben die route vast voor je uitgestippeld. De jacht naar nieuwe collega’s bestaat uit 5 belangrijke stappen (daar heb je die Big Five 😉), je hoeft alleen maar het juiste spoor te volgen:

 • Functieprofiel opstellen
 • Vacature maken
 • Sourcing en searchen
 • Sollicitant kiezen
 • Inwerken

Yup, recruitment is meer dan een vacature plaatsen en een sollicitant uitnodigen. Toch werf je nieuw personeel gewoon zelf, met onze kennis. Tijd om gas te geven!

Toch hulp nodig? Wij helpen je op weg met de jacht naar geschikte kandidaten!

1. Functieprofiel opstellen: zo pak je dat aan

De eerste stop van de safari is het opstellen van een functieprofiel. Met een goede functieomschrijving weten potentiële kandidaten namelijk precies of ze voldoen aan jouw functie-eisen. En weten ze ook wat jij te bieden hebt! Wat zijn de arbeidsvoorwaarden? En wat is een goed salaris voor deze functie? Vergelijk jouw aanbod daarvoor met de markt. Weten hoe je zo’n functieprofiel het beste aanpakt en hoe je bepaalt welke competenties bij een functie horen?
Lees er hier meer over 👇🏾

Stel een functieprofiel op >

2. Vacature maken

De volgende afslag is het schrijven van een TOP vacature! Wel zo belangrijk als je die toppers wilt aantrekken. Schrijf een goede SEO-proof vacaturetekst waarmee je gevonden wordt en kies de juiste plek(ken) om je vacature te plaatsen. Makkelijker gezegd dan gedaan? Nope! Ook jij kan een knallende vacature maken én ervoor zorgen dat jouw vacature vindbaar is. Lees hier hoe.

Maak een effectieve vacature >

3. Sourcing en searchen: start vandaag

Denk je rustig achterover te leunen nu je vacature online staat? Dacht het niet! Wil je snel kandidaten vinden, dan moet je gaan sourcen! Pluis bijvoorbeeld kandidatendatabases uit of scroll door profielen op LinkedIn en bouw je netwerk uit. Ook zijn er tagging tools die je hierbij kunnen helpen. Hup! Actie in de taxi… uuh jeep 🚙💨

Start met sourcen >

4. Sollicitant kiezen

Pitstop! Je bent al over de helft van de recruitmentsafari. Nu wordt het uitzicht nóg mooier, want het is tijd om de meest geschikte sollicitanten te kiezen! Beoordeel de cv’s en sollicitatiebrieven, nodig sollicitanten uit op gesprek en voer vervolgens een vlekkeloos sollicitatiegesprek met de juiste gesprekstechnieken. Hoe weet je of iemand nou écht een goede match is voor jouw organisatie? Wij helpen je op weg. Riemen vast? Kiezen maar!

Strakke sollicitatieprocedure >

5. Inwerken

Onderweg een nieuwe werknemer gevonden? Dan zijn we aangekomen bij het laatste deel van de safari: het inwerken! Ook de pre-boarding en onboarding zijn belangrijke onderdelen van recruitment én dragen enorm bij aan het werkplezier van je medewerker.. Hoe beter je ze inwerkt, hoe sneller ze meedraaien in het team. Dat is win-win voor iedereen! Zorg dus voor een goed inwerkproces van nieuwe werknemers. Hoe?

Werk je nieuwe collega in >

Tijd om zelf aan de slag te gaan!

In onze korte video's hebben we alle tips rondom de Big Five voor je samengevat. Check ‘t hier!👇🏽

Arbeidsmarktcommunicatie: neem je verrekijker mee

Net als jouw jeep, is de arbeidsmarkt altijd in beweging. Daarom is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn tijdens jouw recruitmentproces. Verdiep je erin: is de markt schaars voor jouw openstaande functie? Of juist ruim? En wat zijn de ontwikkelingen op het gebied van recruitment? Maar ook, hoe komt jouw bedrijf over op de buitenwereld? Zet je verrekijker op en kijk verder dan jouw werkveld en bedrijf. Zo schets je een mooi toekomstbeeld voor jouw toppers van morgen! 

Wil je als werkgever beïnvloeden hoe de buitenwereld naar jouw bedrijf kijkt? Werk aan je employer branding! Lees er in onze toolkit alles over.

Download de branding toolkit!

Recruitmentbureau: dé gids tijdens jouw safari!

Zeker weten dat je de Big Five spot? Schakel ons dan in voor je werving en selectie! Wij stippelen jouw route uit, zodat je zeker weet dat je geen afslag mist in je tocht. De arbeidssavanne kent voor ons geen geheimen. Zowel tijdelijk als vast personeel: wedden dat we die zeldzaam goede kandidaten voor je spotten?

Onze wervingskills >

Laat jij recruitment liever aan de pro’s over?

Snappen we. Recruitment is een vak apart en kost je meer tijd dan je verwacht. Daarom is het effectiever (én goedkoper!) om het (deels) uit te besteden. Wij hebben een megadatabase aan geschikte kandidaten, kennen de werkvelden en weten precies hoe je efficiënt een recruitmentproces inricht én begeleidt. Vast of tijdelijk; wij fixen die topper voor je in een handomdraai!

Waarom je uit wilt besteden? Nou, hierom! 

 • Geen match = geld terug!
 • Jij bespaart flink wat euro’s
 • Het scheelt jou tijd 
 • Je hebt snel en flexibel personeel

Simpele keus, toch? 😉

Ja, ik zoek snel personeel!

Nieuwsbrief: iedere maand in je mailbox? Meld je hier aan!

  Veelgestelde vragen

  • Wat is recruitment?

   Recruitment is het werven van tijdelijk of vast personeel. Dat betekent: het aantrekken, vinden (sourcen), selecteren en screenen van nieuwe medewerkers voor jouw bedrijf. Dat begint bij het opstellen van een functieprofiel, het schrijven van wervende vacatureteksten, het screenen van kandidaten en eindigt bij het voeren van sollicitatiegesprekken en het inwerken van de beste sollicitant. Op deze pagina leggen we je alles uit. 

  • Wat doet een recruiter?

   Een recruiter is verantwoordelijk voor de werving en selectie van kandidaten voor een openstaande functie binnen een bedrijf of organisatie, zowel intern als extern. Daar komt veel bij kijken: van competenties bepalen voor een passend functieprofiel tot het online uitzetten van de vacature op effectieve plekken. Zie het als de bestuurder van de jeep tijdens een safari: de recruiter weet precies welke route je moet nemen om de Big Five spotten. En dus de perfecte sollicitant te vinden! Op deze pagina leggen we je alles uit.

  • Hoe ziet een recruitmentproces er uit?

   Een recruitmentproces bestaat uit 5 stappen, spot the big five!

   1. Functieprofiel opstellen
   2. Vacature maken
   3. Searchen en sourcing
   4. Sollicitant kiezen
   5. Inwerken

   Lees er meer over op deze pagina!

  • Hoe werf je zelf personeel?

   Door de big five te spotten! Stel dus eerst een duidelijk functieprofiel op, maak een aansprekende vacaturetekst, start met searchen en sourcing, kies een sollicitant uit en werk ze in! Wil je een iets uitgebreidere uitleg? Check ‘t hier!