Werken als tester, iets voor jou?

Ben je een écht proefkonijn, probeer je het liefst de hele dag nieuwe dingen uit en ben je technisch aangelegd? Dan ben je een geboren tester! Als tester, test je nieuwe digitale producten of diensten en check je of deze voldoen. Een superbijzondere baan dus! Wil je weten hoe en waar je aan de slag kan als tester? Wat voor opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan ben je hier he-le-maal aan het juiste adres! 🏡

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een tester precies?!

Het woord zegt het natuurlijk al: je gaat testen! Aan jou de taak om producten en diensten als eerste uit te proberen. Testers werken meestal in de ICT om digitale producten en diensten zoals websites en apps te testen. 💻  Superleuk dus! Jij ziet als eerste die ene handige app, of levensveranderend programma! 

De meeste testers werken dus in de ICT. In dit vakgebied test je websites, applicaties en de gebruiksvriendelijkheid van een product of dienst. Best technisch dus! Aan jou de taak om alle problemen te vinden en terug te koppelen aan de developer. Zo maken jullie samen het product beter.  

Als tester zijn dit je belangrijkste taken:

 • Opstellen van testplannen: wat gaan we testen, hoe doen we dat en waarom? Je zorgt dat je precies weet wat er getest moet worden! 🧪 
 • Uitvoeren van testen: staat alles goed op papier? Klikken maar! Je surft lekker vlot door webpagina’s, codes, apps en software-updates heen. 🏄
 • Vastleggen testcases en testdata: alles wat je ontdekt en opmerkt, schrijf je op. Hoppa! 📝
 • Bugs opsporen: insecten?! Nee, je spot fouten in codes op als een detective. 🔍
 • Evalueren: een test heeft natuurlijk een eindbeoordeling nodig. En jouw eindbeoordeling is lekker ongezouten! 🧂

De werkdag van een tester: testen, noteren en beoordelen

Een tester heeft superveel oog voor detail! Als een échte speurneus struin je door het digitale landschap. Pas wanneer alle bugs en verbeteringen zijn genoteerd, ga je evalueren. Jouw inzet zorgt voor de beste gebruikerservaring van de klant! 

Een tester werkt meestal op kantoor, maar thuiswerken kan vaak ook! Gelukkig hoef je niet in je uppie te testen. Samen met je collega’s maak je er een (digitaal) feestje van. Benieuwd hoe een werkdag van een tester eruit ziet? Lees even mee! 

Tijdstip Taak
08:30 uur

Goeiemorgennn! Je werkt vandaag op kantoor. Vol energie spring je in de auto. 🚗 

09:00 uur

Je begint altijd met het checken van je mail. Maar allereerst een bakkie! ☕

09:30 uur

Teammeeting. Je hoort vandaag welke applicaties getest worden. Hoppaaa het wordt een app van een bezorgdienst!  🍟

10:00 uur

Voordat je begint met testen, stel je eerst een testplan op. Wat moet er precies getest worden? 

11:00 uur

Yehesssss! Het testen kan beginnen. Alle handelingen zet je in het systeem. Check! ✅

12:00 uur

Lunchtijd! Even bijpraten met collega’s. 🥪

12:30 uur

123…test…test. Jazeker, het testen is begonnen. Wanneer loop je de eerste bug tegen het lijf?! 

13:00 uur

BUGGG! 🐛 Gebruikers kunnen het wachtwoord niet wijzigen. Dat noteer je direct! 

14:00 uur

De testdag loopt op zijn eind. Alle problemen die je bent tegengekomen staan genoteerd.  

15:00 uur

Nu is het tijd om te evalueren. Wat zijn je bevindingen? En wat kan er NOG beter worden? 💯 

16:00 uur

Je koppelt alle bevindingen terug naar de klant. Hij is er superblij mee en gaat direct aan de slag.

17:00 uur

Zingend terug naar huis. 🎶

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een tester 🤑

Als fulltime tester verdien je gemiddeld tussen €2.596 en €2.635 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €34.020 per jaar. Daar kun je superveel laptops van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €15,16. Tsjakkaaa! 

Hoe weten wij dat testers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Secundaire arbeidsvoorwaarden

Als tester val je onder de cao ICT. Hierdoor worden primaire- en secundaire arbeidsvoorwaarden zoals reiskostenvergoeding, loonsverhoging voor jou geregeld. Als tester krijg je in de meeste gevallen een laptop van de zaak. Surfennn maar! 🌊

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als systeembeheerder of software engineer? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als tester? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van testers is. Hoppaaaa!

Tester worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Dat geldt ook voor testers! Er bestaat namelijk geen specifieke opleiding die je klaarstoomt tot tester. Het belangrijkste is dat je een IT-achtergrond hebt. Deze kennis kan je bijvoorbeeld opdoen bij de hbo-opleidingen Business- en IT-management, ICT of Technische Informatica. Of denk aan de WO-opleidingen Computer Science en Industrieel Ontwerpen. 

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Als tester is het slim om je digitale vaardigheden te blijven ontwikkelen! Via Tempo-Team volg je veel (GRATIS!) interessante cursussen en trainingen om je digitale skills te verbeteren. Bijvoorbeeld: 

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé topper! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een tester

Doorgroeien of promotie maken in de ICT? Jazekerrrr! Bijvoorbeeld naar de volgende functies:

 • Applicatiebeheerder: als applicatiebeheerder ben je vooral bezig met één programma of app. Je bent hierin dé specialist, verhelpt problemen en kijkt hoe het nog beter kan!  
 • Systeembeheerder: als systeembeheerder zorg je dat alles op digitale rolletjes loopt. Netwerkstoringen, cloud beveiligen en medewerkers helpen met hun digitale problemen? Hoppaaaa! 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte tester 🤩

Een tester is altijd op de hoogte van de laatste software. Je bent gek op technologie! Maar dat is niet het enige. Herken jij je ook hierin? 

 • Je bent analytisch: je weet altijd precies wat je moet testen, en misschien nog belangrijker: waarom! 💡
 • Je bent HEEL nauwkeurig: testen klinkt makkelijker dan het is. Codes lezen, fouten opmerken en evalueren. Dat vergt de nodige nauwkeurigheid. Maarrr… jij kan dit!
 • Je bent kritisch: je test websites, apps en andere digitale producten. Enne daar heb je een goed neusje voor. Klopt er iets niet? Of kan de gebruikservaring beter? Dan laat je dat direct weten. 🤔
 • Je bent zelfstandig: je werkt veel samen met je collega’s. Maarrr je bent ook lekker zelfsturend. Je weet wat er van je verwacht wordt. Yesss! 

Altijd de nieuwste tester vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als tester?

De meeste testers werken fulltime. Maar in overleg met je werkgever is parttime werken vaak ook mogelijk! Dus, ben je gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als tester via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als tester aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Dit zijn de meestgestelde vragen over testers

 • Wat doet een tester?

  Het woord zegt het natuurlijk al: je gaat testen! Aan jou de taak om producten en diensten als eerste uit te proberen. Testers werken meestal in de ICT om digitale producten en diensten zoals websites en apps te testen. Best technisch dus! Check hier het salaris van een tester.

 • Wat verdien je gemiddeld als tester?

  Als fulltime tester verdien je gemiddeld tussen €2.596 en €2.635 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €34.020 per jaar. Daar kun je superveel laptops van kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van €15,16. Tsjakkaaa! Check hier hoe een dag als tester er precies uitziet.

 • Heb je ervaring nodig voor tester?

  Er bestaat geen specifieke opleiding die je klaarstoomt tot tester. Het belangrijkste is dat je een IT-achtergrond hebt. Deze kennis kun je bijvoorbeeld opdoen bij de hbo-opleidingen business- en it-management, ICT of technische informatica. Daarnaast is het slim om als tester je digitale skills te verbeteren. Check hier welke gratis trainingen en cursus je via Tempo-Team volgt om je digitale vaardigheden up-to-date te houden.

 • Hoe moet ik solliciteren op een tester vacature?

  Solliciteren als tester is supersimpel! Bekijk onze vacatures en maak een gratis Tempo-Team-profiel aan. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voila! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!