Werken als bakker, iets voor jou? 👩🏾🍳
Ruik je dat? Dat is de hééérlijke geur van vers brood! Als bakker sta je voor dag en dauw op om van bloem, water en gist meesterlijke lekkernijen te maken. Iedereen houdt van vers brood en dus heb jij als bakker werk genoeg! Zeg nou zelf: wat is er lekkerder dan een vers gebakken broodje? Wil jij weten wat je precies doet als bakker? Wat voor opleidingen en trainingen je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Komt voor de bakker! 🥐
Goed verhaal, lekker kort:
- Wat doet een bakker precies?
- Zo ziet de werkdag van een bakker eruit!
- Dit is het gemiddelde maandsalaris van een bakker
- Welke soorten bakkers zijn er?
- Deze opleidingen heb je nodig (of niet!)
- Groei door tot meesterbakker
- Checklist: eigenschappen & competenties
- Ga aan de slag bij deze topbakkerijen
- De leukste bakker vacatures
- Veelgestelde vragen over werken als bakker
Uuhhh… wat doet een bakker precies?!
Een bakker bakt… jaaa: brood! Hoe? Met bloem, water en gist. Meer heeft deze meester van het brood niet nodig om tot hééérlijke creaties te komen. De bakker is dé belangrijkste persoon in de bakkerij! Zonder de bakker vliegen er geen warme broodjes over de toonbank. En niet alleen voor broodjes, puntjes en croissantjes kun je bij de bakker terecht. Ook heeeeerlijke taarten en andere zoete lekkernijen behoren tot de opties.
Als bakker ben je vaak vroeg uit de veren om brood bij mensen op tafel te krijgen. Een kleine bakkerij bakt ‘s ochtends het brood voor de hele dag, maar grote bakkerijen bakken de hele dag door, en werken in ploegendiensten. Om voor meerdere bakkers of bijvoorbeeld een groothandel het brood te leveren. Zo kun je ook ‘s middags of ‘s avonds met je handen in het deeg staan. Of je laat natuurlijk een machine het werk doen. 😉
Een baan als (banket)bakker is een verantwoordelijke baan. Jij zorgt er namelijk ook voor dat er altijd genoeg ingrediënten zijn om voldoende brood of taartjes te maken. Ben je een keer te laat met bestellen? Dan komt er geen brood op de plank! Ook kijk jij naar de verschillende seizoensspecials. Zo zorg je met Pasen voor extra veel croissantjes, bak je net wat extra stollen voor Kerst en met koningsdag ben jij dé Koning van de tompoucen.
Als bakker fix je dus:
- de voorraad ingrediënten: zonder ingrediënten geen brood. Je houdt de voorraden in de gaten en fixt dat je alles in huis hebt om aan de slag te gaan. Hoppaaaa!
- het mengen, kneden en bakken van het brood: en nee … dat hoeft vaak helemááál niet meer met de hand! Jij gooit alles, met liefde, in een machine die het zware werk voor je doet.
- het schoonhouden van de bakkerij: al die kruimeltjes ruimen zichzelf niet op. Dus hup met de bezem erdoor! Zo kom je als bakker de volgende ochtend in een stralende bakkerij terecht, wel zo fijn. 🤩
De werkdag van een bakker: mengen, kneden en bakken
Terwijl de vogels hun eerste liedjes zingen, ben je als bakker al in de bakkerij te vinden. Hier voel jij je helemaal thuis terwijl je bloem, water en gist met elkaar mengt tot een prachtig beslag. Dat hoeft trouwens lang niet altijd met de hand; de meeste bakkerijen hebben een kneedmachine die het zware werk voor ze doet. Yehessss! 💪
Na het kneden moet het brood rijzen, dat maakt het lekker luchtig én het geeft jou tijd voor een welverdiend kopje koffie. Een voor een druppelen je collega’s van de verkoop binnen. Dat maakt het werk zo leuk: rustig opstarten en dan flink lachen met de rest! Hierna begin je aan de bakkersroom, want ook de zoete lekkernijen mogen natuurlijk niet ontbreken in de bakkerij.
Het verschilt per bakkerij hoe jouw werkdag er precies uitziet. Werk je in een kleine bakkerij? Dan begin je vaak vroeg en sluit de bakkerij zodra het laatste brood is verkocht. Werkzaam in een grote bakkerij? Dan werk je vaak in drie ploegen: ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. De productie gaat dus de hele dag door! Je bakt het brood dan voor groothandels, supermarkten en horeca.
Weten hoe een dag in het leven van een bakker eruit kan zien? Je checkt hem hier!
Tijdstip | Taak |
---|---|
14:00 uur | fluitend zet jij je haarnetje op, terwijl de geur van vers brood je tegemoetkomt: “Góééédemiddag!” |
15:00 uur | lachend met collega’s stort jij het bloem in de deegmachine. Wat zijn die machines toch groot! |
16:00 uur | bakkie doen? ☕ |
17:00 uur | een machine giet deeg in mallen: jij zit achter de knoppen. |
19:00 uur | tijd voor avondeten! Gezellig met collega’s aan de lange tafel. |
20:00 uur | de broden komen een voor een uit de gi-gan-tische oven. Wat zien ze er mooi uit!! |
22:00 uur | dááág lieve collega’s, slaap lekker en tot morgen! |
Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een bakker 🤑
Als fulltime bakker verdien je tussen de €1.910 en €2.120 bruto per maand. Daar verdien jij je brood wel mee! Werk je 40 uur per week? Dan is jouw salaris ruim €24.000 per jaar. Daarmee kun je iedere inwoner van de Waddeneilanden trakteren op een croissantje! 😉 Werk je liever flexibele uren? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €11,64. Tsjakkaaa!
Werk je in ploegendiensten of op speciale momenten? Dan kan je naast je salaris vaak rekenen op een toeslag. Lekkerrrrr! Zeker bij grote ketens kunnen deze toeslagen goed aantikken. Mooie secundaire arbeidsvoorwaarden dus.
Hoe weten wij dat bakkers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.