Werken als bakker, iets voor jou? 👩🏾‍🍳

Ruik je dat? Dat is de hééérlijke geur van vers brood! Als bakker sta je voor dag en dauw op om van bloem, water en gist meesterlijke lekkernijen te maken. Iedereen houdt van vers brood en dus heb jij als bakker werk genoeg! Zeg nou zelf: wat is er lekkerder dan een vers gebakken broodje? Wil jij weten wat je precies doet als bakker? Wat voor opleidingen en trainingen je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Komt voor de bakker! 🥐

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een bakker precies?!

Een bakker bakt… jaaa: brood! Hoe? Met bloem, water en gist. Meer heeft deze meester van het brood niet nodig om tot hééérlijke creaties te komen. De bakker is dé belangrijkste persoon in de bakkerij! Zonder de bakker vliegen er geen warme broodjes over de toonbank. En niet alleen voor broodjes, puntjes en croissantjes kun je bij de bakker terecht. Ook heeeeerlijke taarten en andere zoete lekkernijen behoren tot de opties.  

Als bakker ben je vaak vroeg uit de veren om brood bij mensen op tafel te krijgen. Een kleine bakkerij bakt ‘s ochtends het brood voor de hele dag, maar grote bakkerijen bakken de hele dag door, en werken in ploegendiensten. Om voor meerdere bakkers of bijvoorbeeld een groothandel het brood te leveren. Zo kun je ook ‘s middags of ‘s avonds met je handen in het deeg staan. Of je laat natuurlijk een machine het werk doen. 😉

Een baan als (banket)bakker is een verantwoordelijke baan. Jij zorgt er namelijk ook voor dat er altijd genoeg ingrediënten zijn om voldoende brood of taartjes te maken. Ben je een keer te laat met bestellen? Dan komt er geen brood op de plank! Ook kijk jij naar de verschillende seizoensspecials. Zo zorg je met Pasen voor extra veel croissantjes, bak je net wat extra stollen voor Kerst en met koningsdag ben jij dé Koning van de tompoucen. 

Als bakker fix je dus:

 • de voorraad ingrediënten: zonder ingrediënten geen brood. Je houdt de voorraden in de gaten en fixt dat je alles in huis hebt om aan de slag te gaan. Hoppaaaa!
 • het mengen, kneden en bakken van het brood: en nee … dat hoeft vaak helemááál niet meer met de hand! Jij gooit alles, met liefde, in een machine die het zware werk voor je doet. 
 • het schoonhouden van de bakkerij: al die kruimeltjes ruimen zichzelf niet op. Dus hup met de bezem erdoor! Zo kom je als bakker de volgende ochtend in een stralende bakkerij terecht, wel zo fijn. 🤩

De werkdag van een bakker: mengen, kneden en bakken

Terwijl de vogels hun eerste liedjes zingen, ben je als bakker al in de bakkerij te vinden. Hier voel jij je helemaal thuis terwijl je bloem, water en gist met elkaar mengt tot een prachtig beslag. Dat hoeft trouwens lang niet altijd met de hand; de meeste bakkerijen hebben een kneedmachine die het zware werk voor ze doet. Yehessss! 💪

Na het kneden moet het brood rijzen, dat maakt het lekker luchtig én het geeft jou tijd voor een welverdiend kopje koffie. Een voor een druppelen je collega’s van de verkoop binnen. Dat maakt het werk zo leuk: rustig opstarten en dan flink lachen met de rest! Hierna begin je aan de bakkersroom, want ook de zoete lekkernijen mogen natuurlijk niet ontbreken in de bakkerij.

Het verschilt per bakkerij hoe jouw werkdag er precies uitziet. Werk je in een kleine bakkerij? Dan begin je vaak vroeg en sluit de bakkerij zodra het laatste brood is verkocht. Werkzaam in een grote bakkerij? Dan werk je vaak in drie ploegen: ‘s ochtends, ‘s middags en ‘s avonds. De productie gaat dus de hele dag door! Je bakt het brood dan voor groothandels, supermarkten en horeca.

Weten hoe een dag in het leven van een bakker eruit kan zien? Je checkt hem hier!

Tijdstip Taak
14:00 uur fluitend zet jij je haarnetje op, terwijl de geur van vers brood je tegemoetkomt: “Góééédemiddag!” 
15:00 uur lachend met collega’s stort jij het bloem in de deegmachine. Wat zijn die machines toch groot!
16:00 uur bakkie doen? ☕
17:00 uur een machine giet deeg in mallen: jij zit achter de knoppen.
19:00 uur tijd voor avondeten! Gezellig met collega’s aan de lange tafel.
20:00 uur de broden komen een voor een uit de gi-gan-tische oven. Wat zien ze er mooi uit!!
22:00 uur dááág lieve collega’s, slaap lekker en tot morgen!

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een bakker 🤑

Als fulltime bakker verdien je tussen de €1.910 en €2.120 bruto per maand. Daar verdien jij je brood wel mee! Werk je 40 uur per week? Dan is jouw salaris ruim €24.000 per jaar. Daarmee kun je iedere inwoner van de Waddeneilanden trakteren op een croissantje! 😉 Werk je liever flexibele uren? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €11,64. Tsjakkaaa!

Werk je in ploegendiensten of op speciale momenten? Dan kan je naast je salaris vaak rekenen op een toeslag. Lekkerrrrr! Zeker bij grote ketens kunnen deze toeslagen goed aantikken. Mooie secundaire arbeidsvoorwaarden dus. 

Hoe weten wij dat bakkers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee.

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als bakker? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van bakkers is. Hoppaaaa!

Wat voor bakkers zijn er?

Iedere bakker heeft zijn eigen specialiteit: van overheerlijke gebakjes, tot ambachtelijke zuurdesems. Hieronder vind je de meestvoorkomende bakkers: 

 • 🍞 Broodbakker: als broodbakker ben jij verantwoordelijk voor jawel … brood! En dan hebben we het niet alleen over simpele sneetjes. De broodbakker bakt alles van croissantjes tot aan stokbroden. Die hééérlijke geur van vers brood als je ‘s ochtends langs de bakkerij fietst? Daar zorgt de broodbakker voor!
 • 🎂 Banketbakker: is er iemand jarig? Of wil je jezelf even verwennen? De banketbakker zorgt voor de lekkerste taartjes en gebakjes. Jam jam jam, lekkerrrrrrr!
 • 🧁 Patissier: wil je lekker creatief bezig zijn met zoete lekkernijen? Dan is patissier misschien wel iets voor jou! Als patissier maak je de duurste en verfijndste gebakjes en taartjes. Vaak werk je in een patisserie, maar ook hotels of dure restaurants hebben soms hun eigen patissier in dienst.
 • 🥖 Ambachtelijke bakker: als ambachtelijke bakker ga jij aan de slag met de allerbeste producten. Zuurdesems, vloerbrood, daar gaat jouw hart pas écht sneller van kloppen. Jij doet het graag op de ouderwetse manier: puur is jouw sleutelwoord. En die liefde voor het product proef je natúúúrlijk terug!

Bakker worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Om aan de slag te kunnen als leerling bakker heb je geen specifieke opleiding nodig. Een dosis enthousiasme en de wil om te leren is vaak voldoende! Wil je niet instromen als leerling bakker? Dan zijn er een aantal mbo-opleidingen, trainingen en cursussen die jouw helpen om je bakskills te verbeteren en zo direct als bakker te beginnen!

👉 Altijd met een glimlach naar je werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé meesterbakker! 👋🏽 Dit zijn jouw doorgroeimogelijkheden

Als gedreven bakker zijn er een aantal mogelijkheden om door te rijzen.😉 Bakker is een eeuwenoud beroep. Daarom ga jij vaak eerst aan de slag als leerling-bakker. Van bakkers met jarenlange ervaring leer jij de kneepjes van het vak. Heb jij het in de vingers? Dan groei je door naar zelfstandig bakker. Nu help jij beginnende bakkers op weg in de wondere wereld van het deeg.

De ultieme kers op de taart? Meester Boulanger (bakker) of Patissier! Wanneer je het meester-examen met succes volbrengt, mag jij je met recht dé expert op het gebied van brood of zoetigheden noemen! Er zijn er maar een paar in Nederland en de weg ernaartoe is loodzwaar, maar je mag je meten met namen als Robért van Beckhoven en Rudolph van Veen. Zeg nou zelf: dat is toch de droom?! 

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte bakker 🤩 

Wil je bakker worden, dan springt er één passie torenhoog bovenuit. Jij HOUDT van goed brood. De korst, de crunch, de smaak daar gaat jouw hart sneller van kloppen. 🤤 Met passie kom je een heeeeel eind, maar herken jij je ook hierin? Dan zit je gebakken!

 • Secuur: als bakker moet je het leuk vinden om een recept tot op de letter te volgen. Natúúúrlijk is er ruimte voor creativiteit. Maar een volkorenbrood moet uiteindelijk wel een volkorenbrood worden, en een croissant… juist ja een croissant!
 • Jij kán en wil hard werken: als bakker ben je voor dag en dauw in de bakkerij bezig om de ingrediënten te mengen, het deeg te kneden en het brood af te bakken. Daartegenover staat dat wanneer de wereld ontwaakt, jij al lekker aan het einde van je werkdag aan een vers bammetje zit!
 • Verantwoordelijk: als zelfstandig bakker wordt er van je verwacht dat je de ingrediënten bestelt. Want zonder ingrediënten, geen brood en dan moet de bakkerij dicht. Een hele verantwoordelijkheid dus.
 • Zelfstandig werken: kleine bakkerijen hebben vaak maar één of twee bakkers in dienst. Grote kans dat jij op sommige dagen alleen bij de bakkerij aankomt. Ook dan moet je precies weten wat je moet doen om die verse broden op de plank te krijgen!
 • Werken op tijd: als de bakkerij ‘s ochtends opengaat, verwachten mensen heerlijk vers brood. Als bakker wil je natuuuurlijk niets liever dan deze mensen geven wat ze willen. Timen, timen, timen dus!  

Deze bedrijven MOET je gezien hebben als bakker

Onze Tempo-Teamers hebben speciaal voor jou uitgezocht wat de àller, àller, àllerleukste werkgevers van Nederland zijn. Deze banen zijn een AANRADER en scoren een 8+ op tevredenheid! Zo weet je zeker dat er mensen werken met véél werkplezier, goede arbeidsvoorwaarden en werkzekerheid. Wie wil dat nou niet?! 

De baanraders voor bakkers:

 • Chateraise: Zeg je taart? Dan zeg je Chateraise! Hier vind je de allerlekkerste taarten. Het bedrijf zit in Tilburg, maar de taarten worden zelfs geëxporteerd naar Japan! Gaaf hè?
 • Merba: Bij Merba maken ze heerlijke koekjes. Je kent ze wel. Jij koopt ze namelijk gewoon in de supermarkt.
 • Dawn Foods: Mmmm… verse koekjes en muffins! Fabrikant Dawn Foods is de hele dag aan het bakken. Niet Heel Holland Bakt, maar hier bak jij voor heel Holland. 

Altijd de nieuwste bakker vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor bakker. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als bakker?

Als bakker is alles mogelijk: flexibel of vast. Sommige bakkerijen vinden het fijn als je vast in dienst komt, zodat ze altijd op je kunnen rekenen. Andere bakkerijen werken met een team van flexibele krachten.

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel kunnen indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Voor alle dienstverbanden kun je bij Tempo-Team terecht! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als bakker via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team als bakker is leeeeeuk! En je krijgt niet alleen een baan VOL werkplezier, maar ookkkk:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als bakker aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen in de detailhandel...

 • Productiemedewerker bakkerij
 • Verkoopmedewerker bakkerij
 • Inpakmedewerker
 • Inpakker
 • Operator
 • Cateringmedewerker

Dit zijn de meestgestelde vragen over bakkers

 • Wat doet een bakker?

  Een bakker bakt… juist ja: brood! Hoe? Nou… met bloem, water en gist. Meer heeft deze meester van het brood niet nodig om tot hééérlijke creaties te komen. Ontegenzeggelijk is hij dé belangrijkste persoon in de bakkerij! Want zonder de bakker, geen warme broodjes over de toonbank. Wil je weten wat een bakker nog meer doet? Je leest er hier alles over wat een bakker doet!

 • Wat verdien je gemiddeld als een bakker?

  Als fulltime bakker verdien je tussen de €1.910 en €2.120 bruto per maand. Lekker salaris toch?! En werk je 40 uur per week, dan is dat ruim €24.000 per jaar. Daarmee kun je alle inwoners van de Waddeneilanden trakteren op een croissantje! 😉 Werk je liever flex? Dan kun je uitgaan van een gemiddeld uurloon van €11,64. Tsjakkaaa! Lees hier meer over het salaris.

 • Ervaring nodig voor bakker?

  Je hebt geen ervaring nodig om bakker te worden, is dat even mooi meegenomen? Als leerling bakker leer jij rechtstreeks van de ervaren bakkers. Alleen een portie leergierigheid en passie is gewenst! Weten hoe je de stap van leerling bakker overslaat? Je leest hier alles over de opleidingen. 

 • Is bakker zijn hard werken?

  Het leven van een bakker wordt steeds makkelijker. Waar vroeger alles met de hand moest, zijn er nu machines voor het zware werk.💪Maar dat betekent niet dat het niet hard werken is. Je moet vroeg uit de veren, en alsnog zijn er zware zakken bloem te tillen! Lees hier alles over werken als bakker!

 • Waarom is het leuk om te werken als bakker?

  Als bakker mag je iedere dag weer mensen blij maken met knapperig brood. En zeg nou zelf: wie wordt daar niet gelukkig van? Er is niets zo fijn als ‘s ochtends wakker worden met de geur van vers brood. En jij mag hier als bakker iedere dag voor zorgen! Lees hier alles over werken als bakker.