Werken als zorgmanager

Ben je iemand die graag de touwtjes in handen heeft? En altijd op de hoogte is van de laatste zorgontwikkelingen? Dan is een functie zorgmanager wat voor jou! Als zorgmanager ben je er verantwoordelijk voor dat patiënten of bewoners niks tekortkomen. Dankzij jou verloopt alles in de zorginstelling op rolletjes. Wil jij weten hoe en waar je aan de slag kan  als zorgmanager? Welke ervaring of opleiding je nodig hebt? En natuuuurlijkkk… wat je salaris wordt?! Dan zit je hier goed!

 Alle zorgmanager vacatures

Alles wat jij moet weten over werken als zorgmanager

Nu even geen vacatures beschikbaar

Maar niet getreurd! We hebben nog vééél meer vacatures. Kijk zelf maar!

Wat doet een zorgmanager

Een zorgmanager, ook wel manager zorg- en welzijnssector, runt een zorginstelling en is dé persoon op wie alle ogen gericht zijn als er belangrijke beslissingen worden genomen. Problemen binnen de afdeling? Jij stuurt het team aan en zorgt dat iedereen zijn werk kan doen! En in jouw rol als leidinggevende ben je natuurlijk helemaal op de hoogte van wat zich afspeelt binnen de verschillende afdelingen. Waar ga je straks aan de slag? Een verpleeghuis, de gehandicaptenzorg of een ziekenhuis? Het kan allemaal! 

Als zorgmanager zijn dit je belangrijkste taken:

 • Onderhouden van de zorginstelling: jij zorgt dat iedereen zo goed mogelijk zijn werk kan doen. Nieuwe werkkleding nodig? Of een nieuwe afdeling openen? Jij regelt het!
 • Personeelszaken: je neemt nieuwe collega’s aan én zorgt dat ze he-le-maal op hun plek zitten. Ennnn je bent altijd op de hoogte van de nieuwste zorgontwikkelingen, die je vervolgens doorspeelt naar het team. Zo bieden jullie altijd de allerbeste zorg!
 • Aansturen en motiveren van collega’s: als zorgmanager wil je dat je team natuurlijk optimaal presteert! Dat doe je door je collega’s aan te sturen, ze te motiveren en te coachen. Zijn er onduidelijkheden? Jij schiet meteen te hulp! 
 • Stimuleren van een goede werksfeer: doordat je regelmatig meekijkt met je collega’s op de werkvloer, ben je altijd op de hoogte wat er speelt. Loopt je team ergens tegenaan? Dan ben jij het doorgeefluik naar boven, zodat het bestuur een oplossing bedenkt.
 • Bijhouden financiën: je bepaalt welke financiële koers de zorginstelling vaart. Als penningmeester check je alle cijfers en trek je aan de bel als dit nodig is. Gelukkig ben je een pietje-precies en gaat er geen euro aan jou voorbij!

De werkdag van een zorgmanager: vergaderen, plannen en overleggen

Een werkdag als zorgmanager is lekker afwisselend. Je voert gesprekken met je collega’s, neemt sollicitaties af, vergadert met andere managers én zorgt ervoor dat de zorginstelling altijd groene cijfers heeft. Dit gebeurt allemaal volgens de wettelijke eisen, zodat de patiënten de allerbeste zorg krijgen. Genoeg te doen dus!

De baan van een zorgmanager is trouwens ook supergezellig. Je hebt namelijk veel contact met het zorgpersoneel, zoals de verpleegkundigen, verzorgende IG’s of helpenden. Maar ook met andere managers. Zo ben je altijd onder de mensen! 

Zie jij jezelf al werken als zorgmanager? Top! Zo gaat je werkdag er ongeveer uitzien:

Tijdstip Taak
08:00 uur

morning! Lekker op de fiets naar werk! 🚲

09:00 uur

hoppa! Gelijk een vergadering met de andere managers

10:00 uur

zo, alles weer besproken. Straks gelijk een update geven aan je team 🗣️

10:15 uur

tijd voor een lekker bakkie koffie, mmmh ☕️

10:30 uur

sollicitant voor de deur! Eens kijken of dit net zo’n topper is als de rest van het team 💪

11:15 uur

yes! Je bent positief verrast, dus een nieuwe aanwinst is binnen!

12:00 uur

tijd om te lunchen met je collega’s 🥗

12:30 uur

de uitgaven van de week checken: klopt alles nog of moet je aan de bel trekken? 🤔

14:00 uur

tijd om je team een update te geven over de laatste ontwikkelingen en ze vertellen over de nieuwe topper die het team komt versterken 🔥

15:00 uur

je kijkt mee op de werkvloer: lopen je collega’s ergens tegenaan of draait alles op rolletjes? 🏥

16:00 uur

nog even een bestelling plaatsen voor extra werkkleding 👕

17:00 uur

tijd om weer lekker naar huis te fietsen! Tot morgen 👋

Gemiddelde salaris van een zorgmanager 🤑

Als fulltime zorgmanager verdien je gemiddeld tussen €2.500 en €6.00 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €55.080 per jaar. Daar kun je een heleboel EHBO-kits van kopen! 😉 

Hoe weten wij dat zorgmanagers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met een baan als zorgmanager. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

Als zorgmanager is je cao afhankelijk van je werkplek. Je salaris, bonussen en vakantiedagen staan hierin opgenomen. Ennn als zorgmanager verdien je lekker, maar heb je ook nog eens fijne secundaire arbeidsvoorwaarden! Dat zijn chille extra’s, zoals reiskostenvergoeding, een laptop van de zaak of leuke personeelsuitjes. Nice!

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als verpleegkundig specialist of arts-onderzoeker? Wij vertellen je alles over salaris! 

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als zorgmanager? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van zorgmanagers is. Hoppaaaa!

Op welke plekken werken zorgmanagers?

In alle takken van de zorg zijn zorgmanagers nodig. Ga bijvoorbeeld aan het werk in:

 • Een afkickkliniek: ben jij geïnteresseerd in alles wat met verslaving te maken heeft? Dan ben je in een afkickkliniek op het juiste adres. 
 • Een ziekenhuis: wil je graag in een grote zorginstelling werken? Dan zit je hier helemaal op je plek.
 • De gehandicaptenzorg: ben je geïnteresseerd in een zorginstelling voor een specifieke doelgroep? Dan is werken in de gehandicaptenzorg wat voor jou.

Zorgmanager worden? Deze opleidingen heb je nodig

Om aan de slag te kunnen als zorgmanager heb je het volgende nodig:

 • Hbo-diploma: een hbo-diploma is vaak het juiste papiertje om als zorgmanager aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfskunde met een specialisatie zorgmanagement.
 • Wo-diploma: heb je een studie in de richting van psychologie of gezondheidswetenschappen afgerond? Dan is er veel vraag naar jou! Grote kans dat je als zorgmanager aan de slag kan.

💡 Let op: houd er rekening mee dat je een aantal jaar werkervaring op zak moet hebben binnen de zorg om zorgmanager te worden. Het kost dus wat tijd om in aanmerking te komen voor deze functie. Vaak moet je je binnen een zorginstelling opwerken tot zorgmanager.

Werk je al in de zorg? Dan vind je Teamleider in de zorg misschien ook wel interessant. 

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Jezelf blijven ontwikkelen is altijd een goed idee! Check bijvoorbeeld één van deze (GRATIS!) trainingen:

 • Zeggen waar het op staat. Feedback geven kan lastig zijn. In deze online training leer je hoe je feedback inzet om de werksfeer en productiviteit binnen het team te vergroten!
 • Leve de leider! Als zorgmanager moeten je collega’s bij jou terecht kunnen voor steun en de juiste sturing. In deze online training leer je hoe je anderen positief beïnvloedt én dicht bij jezelf blijft.
 • Hak die knoop door! Je neemt als zorgmanager de hele dag belangrijke beslissingen. Met deze online training verdiep je je in de wetenschap en krijg je nieuwe inzichten om nog beter beslissingen te nemen.

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Checklist: aan deze competenties en eigenschappen herken je een echte zorgmanager 🤩

 • Je bent een geboren leider: als zorgmanager trek jij de kar binnen een zorginstelling. In jouw leidinggevende rol zorg je dat iedereen met plezier werkt en het beste resultaat behaalt. Met de online training Coachend leidinggeven wordt deze vaardigheid aangescherpt!
 • Jij bent een echte planner: als zorgmanager ben je de hele dag bezig met plannen maken én uitvoeren. Deze eigenschap komt ook van pas bij jouw financiële rol binnen de zorginstelling. Jij weet als geen ander te spelen met cijfers! In de online training Goed met geld worden je financiële vaardigheden opgefrist.
 • Je bent een goede luisteraar: binnen het team wil je zorgen dat iedereen naar je toekomt wanneer ze ergens tegenaan lopen. Met de training Talent ontwikkelen zorg je dat je het beste in mensen naar boven haalt! 
   

Altijd de nieuwste zorgmanager vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Check ook eens deze banen in de zorg...

Flexibele of vaste baan als zorgmanager?

Er zijn vaak niet veel openstaande vacatures voor zorgmanagers, omdat er simpelweg weinig van zijn. Heb jij een baan als zorgmanager in de pocket? Dan ga je vaak fulltime aan de slag in een vast dienstverband. En ben jij lekker flexibel? Top! Afhankelijk van je werkplek verschillen je werktijden. Het is dus een afwisselende baan, waarbij je altijd je ogen open moet houden voor de nieuwste ontwikkelingen.

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als zorgmanager via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Dit zijn de meestgestelde vragen over zorgmanagers

 • Wat doet een zorgmanager?

  Een zorgmanager - of manager zorg - runt een zorginstelling en is de persoon op wie alle ogen gericht zijn als er belangrijke beslissingen moeten worden genomen. Je stuurt het team aan, hakt knopen door én zorgt ervoor dat dit volgens de wettelijke eisen gebeurt. Superafwisselend werk dus! Enneeh… in jouw rol als leidinggevende ben jij natuurlijk helemaal op de hoogte van wat er zich afspeelt binnen de verschillende afdelingen van de zorginstelling! Waar ga jij straks aan de slag? Een verpleeghuis, de gehandicaptenzorg of een ziekenhuis? Het kan allemaal! Check hier hoe je werkdag eruit ziet als zorgmanager.

 • Wat verdien je gemiddeld als zorgmanager?

  Als fulltime zorgmanager verdien je gemiddeld tussen €2.500 en €6.00 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €55.080 per jaar. Daar kun je een heleboel EHBO-kits van kopen! 😉 Tsjakkaaa! Lees hier alles over je secundaire arbeidsvoorwaarden.

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als zorgmanager?

  Om aan de slag te kunnen als zorgmanager, heb je een hbo- of wo-diploma nodig in richting van bedrijfskunde, psychologie of gezondheidswetenschappen. Het kost vaak wat tijd om in aanmerking te komen voor een functie als zorgmanager, omdat werkervaring binnen de zorg meestal vereist is. Check hier allerlei superhandige gratis trainingen voor zorgmanagers!

 • Hoe moet ik solliciteren op een zorgmanager vacature?

  Solliciteren als zorgmanager is supersimpel! Bekijk onze vacatures en maak een gratis Tempo-Team-profiel aan. Hierna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website en voilà! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

 • Welke competenties ontwikkel ik met een baan als zorgmanager?

  Als zorgmanager ben je een geboren leider, kan je goed plannen én ben je een echte luisteraar. Je kan goed met getallen omgaan en zegt waar het op staat. Check hier alle competenties die horen bij een zorgmanager.

 • Hoe lang duurt een opleiding tot zorgmanager?

  Om zorgmanager te worden, moet je een hbo- of wo-opleiding gevolgd hebben. Doe je een wo-opleiding? Dan kan je binnen vier tot vijf jaar klaar zijn, afhankelijk van hoelang je master duurt. Volg je een studie op het hbo? Dan kan je binnen vier jaar aan de bak. Bekijk hier welke opleidingen goed passen bij een zorgmanager.

Sla jouw baan als zorgmanager aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!