Werken als category manager, iets voor jou?

Wil jij het iedereen altijd naar z’n zin maken en kan je goed alle ballen tegelijk in de lucht houden? Dan is category manager dé functie voor jou! Weten hoe en waar je orde in de chaos kan scheppen? Welk papiertje in je zak handig is? En natúúúrlijk: wat je salaris wordt?! Check het snel!

 Check alle vacatures

Goed verhaal, lekker kort:

Uuhhh… wat doet een category manager precies?!

Een category manager stelt productcategorieën samen en onderhoudt ze. Je kijkt naar het assortiment, de omzet, volume van producten en de ontwikkelingen in het vakgebied. Jij reageert daarop door in te kopen. Zo wetende fabrikanten precies hoeveel ze moeten produceren en de retailers op welke producten ze zich moeten richten.

Ook onderhoud je als category manager klantencontacten. Deze baan komt het meest voor in de retail en sales, maar bestaat ook in de logistiek

Als category manager zijn dit je belangrijkste taken:

 • Samenstellen en onderhouden van productcategorieën. Je kijkt naar de vraag van de consument en past de producten erop aan;
 • Onderzoeken welke producten de consumenten willen. Je organiseert focusgroepen en maakt enquêtes. Alles om te weten wat jouw doelgroep zoekt;
 • Klantcontact onderhouden. Je checkt bij de winkels en resellers hoe het gaat met de verkoop, maar vraagt ook regelmatig bij de klantenservice op wat veelvoorkomende klachten zijn;
 • Assortiment, omzet en prijsontwikkelingen in de smiezen houden. Loop je nog on track met je budget? Is er een mogelijkheid tot korting op producten? En wat is de omzet van afgelopen jaar? Jij houdt het allemaal in de gaten!
 • Beschikbare winkelruimte fixen. Er zijn naast de website online, ook fysieke plekken nodig om je producten te verkopen. Op winkeljacht dus…

De werkdag van een category manager: inventariseren, omzet draaien en klanten tevreden houden

Een dag in het leven van een category manager is niet in categorieën te verdelen. 😉 Erg afwisselend dus. De ene dag ben jij bezig met het logistieke proces, en de andere dag doe je een consumentenonderzoek met een focusgroep. Je werkplek is iedere dag anders! Lekker samen met je salescollega’s door heel Nederland cruisen, yehees! 🚗 Check hieronder voor een dag in het leven van een category manager:
 

Tijdstip Taak
09:00 uur

Je dag start bij de retailer. Hoe gaat het met de verkoopcijfers? Moet er iets worden aangepast in het assortiment?

10:00 uur

Koffietje met een leverancier die toevallig aankomt: klantcontact is belangrijk! ☕

11:00 uur

De aanpassingen van eerder deze ochtend neem je mee naar kantoor. Eens even kijken welke producten verhoogd of verlaagd moeten worden. Check! 📈

12:00 uur

*TRINGGG* ''Hallo?" Een vrachtwagenchauffeur heeft vertraging. Jij geeft het wel even door aan het magazijn! 📞

13:00 uur

Tijd voor lunch! Je eet een bammetje, maakt een praatje en gaat door naar je onderzoek.

14:00 uur

Je komt aan in de stad, lekker werken in het zonnetje! Vandaag gaan we onderzoek doen onder consumenten. Wat vinden zij van ons product?

15:00 uur

Respondenten? Check! Nuttige reacties? Check! ✅ Ennnn terug naar kantoor.

16:00 uur

Zo, nu alle data eens even duidelijk in beeld brengen in een spreadsheet. 

17:00 uur

Daar komen interessante inzichten uit, en je besluit ze voor te leggen aan je collega 🙏

17:30 uur

Zij vindt het ook een goed idee! Yessss, morgen weer een dag om meteen de inventaris te veranderen.

Wat schuift het? Gemiddelde salaris van een category manager 🤑

Als fulltime category manager verdien je gemiddeld tussen €2.300 en €2.600 bruto per maand. Lekker salaris toch?! Dat is ongeveer €31.752 per jaar. Daar kun je je hele inventaris van op kopen! 😉 Werk je liever flex? Ga dan uit van een gemiddeld uurloon van € 14,80. Hoppaa!

Hoe weten wij dat category managers dit gemiddeld per maand verdienen? Dankzij onze salariswijzer! Deze tool berekent het gemiddelde maandloon van Tempo-Teamers met deze functie. Let op: hierin nemen wij leeftijd, locatie en eventuele extraatjes niet mee. Check altijd even de vacatures voor het salaris van een specifieke baan!

De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn meestal vakantiegeld, een auto en telefoon van de zaak (als je veel door het land moet rijden naar klanten) en een reiskostenvergoeding. 

Meer weten over moneys, doekoes, guap, flappen, cash, floes, knaken? Of benieuwd wat je verdient als commercieel medewerker of salesmedewerker? Wij vertellen je alles over salaris!

Weet wat je waard bent

Benieuwd wat JIJ waard bent als category manager? Kom erachter met de salariswijzer! Word snel een beetje wijzer van wat het gemiddelde salaris van category managers is. Hoppaaaa!

Wat voor category managers zijn er?

Category managers zijn er in allerlei verschillende soorten en maten. Dit komt doordat retailers alles verkopen. Zit je in het sanitair? Dan ben je dé expert van die markt. Maar dat kan bijvoorbeeld ook zo zijn met bloemen, schoenen of tijdschriften. Zo hebben alle category managers weer verschillende specialismen. 🌻

Category manager worden? Deze opleidingen en certificaten heb je nodig

Er is geen specifieke opleiding voor category manager, maar vaak wordt er bij vacatures om een mbo-diploma gevraagd in de richting van economie, commercie of management. Heb je die? Dan kan je meteen aan de slag! 🚀

👉 Altijd met een glimlach naar werk, wie wil dat nou niet? Daarom investeren we bij Tempo-Team in jouw toekomst met Mijn Groei: het grootste aanbod opleidingen, online trainingen en leerwerktrajecten voor jou! Je vindt ze in je Mijn Tempo-Team account.

Volg gratis trainingen voor je persoonlijke ontwikkeling

Wil je jezelf ontwikkelen? Deze trainingen zijn goed om te doen wanneer je category manager wilt worden!

👉 Werk jij (nog) niet via Tempo-Team? Dan heb je met een account toegang tot alle gratis online trainingen, webinars en podcasts. Da’s ook lekker! Schrijf je hier snel in.

Hé kanjer! 👋🏽 Dit zijn de doorgroeimogelijkheden van een category manager

Als category manager kan je lekker doorgroeien. Omdat je in de sales werkt, kun je doorgroeien naar gerelateerde functies. Denk dan aan:

 • Productmanager: als productmanager ben je verantwoordelijk voor het succes van een product. Je helpt bij de ontwikkeling, productie en marketing. Een heleboel verantwoordelijkheden dus!
 • Sales promoter: een sales promoter houdt zich bezig met het promoten van producten op alle mogelijke manieren. Ook houd je bij hoe alle producten het doen, en denk je na over hoe alles beter en efficiënter kan. 
 • Sales lead: als sales lead geef je leiding aan het gehele salesteam en dus ook alle category managers. Jij hebt een helikopterview en stuurt aan waar nodig. 🚁

Checklist: aan deze eigenschappen en competenties herken je een echte category manager 🤩

 • Analytisch: als category manager houd je cijfers bij van producten en moet je kansen en conclusies vinden in data. Een rekenknobbel is dus wel fijn. 
 • Coachen: in deze functie doe je nooit iets alleen. Je werkt samen met verkopers, salesmedewerkers,de  klantenservice, logistiek én leveranciers. Aanmoedigen doe jij als de beste! 
 • Creatief: jaaa, jij bent die echte crea-bea! Als category manager tover jij alle mogelijkheden uit je hoge hoed om consumenten te overtuigen van je product.
 • Innovatief: een product dat niet verkoopt? Jij bedenkt een aantal ideeën om het toch uit de schappen te krijgen.
 • Klantgerichtheid: voor een category manager is de klant koning. Alle taken en diensten zijn gericht op hen.
 • Plannen en organiseren: producten vliegen de deur uit, consumenten hebben een mening, de logistiek en alles moet georganiseerd worden! Gelukkig ben jij een echt planwonder!
 • Samenwerken: jaaa, jij houdt het hele salesteam gefocust op de consument. Dankzij jou is iedereen op de hoogte van alle targets en werkt iedereen lekker samen.

Altijd de nieuwste sales-vacatures in je mailbox?

Met een vacature-alert ben jij als ALLEREERSTE op de hoogte van de nieuwste vacatures voor hr-adviseurs. Stel ‘m nu in en laat die leuke baan maar komennnnnn!

Flexibele of vaste baan als category manager?

Je werkt als category manager vaak fulltime. Dit houdt in dat je 36 tot 40 uur in de week werkt. Er zijn bijna geen banen als category manager die flexibel zijn. Dit komt doordat je constant op de hoogte moet zijn van alles wat speelt in een bedrijf. 

Ben jij gek op jouw vrijheid en wil je jouw leven flexibel indelen? Of wil je liever een vaste basis? En zoek je parttime werk of wil je fulltime werken? Alle dienstverbanden vind je bij Tempo-Team! Check direct alle vacatures per dienstverband.

Waarom werken als category manager via Tempo-Team

Werken via Tempo-Team is leeeeeuk! En dat niet alleen, je krijgt namelijk ook:

 • Veel vacatures bij grote én bekende bedrijven.
 • Werk voor starters en ervaren medewerkers op ieder opleidingsniveau.
 • Jij maakt de keuze. Jij bepaalt waar en wanneer je werkt, wij regelen het!
 • Een flink aanbod aan opleidingen en trainingen. Voor ieder wat wils.
 • Persoonlijke begeleiding. Wij staan altijd voor je klaar.
 • Een vooruitzicht. Mensen die via Tempo-Team werken ontwikkelen zich door de jaren heen en klimmen steeds hogerop.

Sla jouw baan als category manager aan de haak met onze sollicitatietips

Sollicitatiebrief, cv, op gesprek… Wat komt er allemaal kijken bij een sollicitatie en wat mag je écht niet vergeten? Onze specialisten en recruiters hebben al hun tips en kennis voor je op een rijtje gezet. Zo wordt solliciteren supersimpel!

Check ook eens deze banen in de sales...

 • Commercieel medewerker
 • Verkoopmedewerker
 • Salesmedewerker
 • Accountmanager
 • Support medewerker
 • Customer service medewerker

Dit zijn de meestgestelde vragen over category managers

 • Wat doet een category manager?

  Een category manager stelt productcategorieën samen en onderhoudt ze. Dit betekent dat je als category manager naar het assortiment, de omzet, volume van producten en ontwikkelingen in het vakgebied kijkt en daarop anticipeert met inkoop. Lees hier meer over de taken van een category manager. 

 • Wat verdien je gemiddeld als category manager?

  Als category manager verdien je gemiddeld 2.400 euro bruto per maand. Dit loopt op tot gemiddeld 2.600 euro bruto per maand. Benieuwd naar welke functies je door kan groeien met de functie category manager? Lees ‘t hier.

 • Heb je ervaring nodig voor category manager?

  Nope! Je hebt alleen een mbo- of hbo-diploma nodig in de richting commercie, economie of marketing. Je start dan vaak wel als junior category manager, en krijgt in een bedrijf vaak de kans om door te groeien.

 • Is category manager hard werken?

  Zeker. Je maakt lange dagen en weken waarin je alles in de gaten moet houden. Je bekijkt dagelijks wat er beter kan. Daarnaast is het wel een functie met veel verschillende taken en krijg je er vaak veel werkplezier voor terug.

 • Waarom is het leuk om te werken als category manager?

  De afwisseling en het contact met allerlei verschillende beroepen en functies maakt deze baan zo leuk. Ook heb je veel contact met klanten, en je doet écht iets voor de consument. 

 • Aan welke eisen moet je voldoen voor een baan als category manager?

  Je moet minstens een hbo- of mbo-diploma hebben in de richting commercieel, marketing, economie of sales. Dat is het!

 • Hoe moet ik solliciteren op een category manager-vacature?

  Solliciteren als category manager is supersimpel! Maak een gratis Tempo-Team-profiel aan en zoek bij onze vacatures naar de functietitel. Of klik gewoon hier! Daarna stuur je gemakkelijk je cv en motivatie op via onze website et voilá! Je hebt nu gesolliciteerd! Heb je nog wat hulp nodig bij het solliciteren? Bekijk hier alles over solliciteren!

 • Welke vaardigheden ontwikkel ik met een category manager baan?

  Je wordt er analytisch van, je gaat er lekkerder van coachen, je wordt een echte crea-bea en natuuurlijk raak je enorm klantgericht. Weten welke nog meer van pas komen in deze top-functie? Check hier de eigenschappen en competenties!

 • Hoe lang duurt een opleiding tot category manager?

  Dat ligt eraan of je een mbo- of hbo-opleiding gaat doen. Op het mbo duurt een opleiding vaak 3 tot 4 jaar en bij een hbo kan dit 4, 5 of zelfs 6 jaar zijn! Het is dus helemaal aan jou.